• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[split] Predictii si previziuni

Despre ce ? BTHW, Dodo, ti-a adus nenea ala cartea de care ti-am spus ? Ca acolo sunt mentionate si niste cazuri de predictii neconfirmate care au fost pe cale sa provoace chiar scandaluri (in Grecia, Peru, California...) Deci ai cartea ? Sau te-a lasat cu buzele umflate ? :)):harhar::)):harhar::))
 
A promis ca o cauta la edituri.L-am rugat sa imi mai aduca o carte dar abia maine ma vad cu el, in caz ca nu vine Potopul.
 
O sa mai fac aici niste comentarii despre predictii/previziuni, asta si fiindca Dodo o ciripeste in continuare pe a ei...:ack::harhar::harhar:
Din punct de vedere al intervalului de timp considerat, sunt mai multe tipuri. In primul rand, o prognoza pe termen LUNG (mai mare de 1 an) se bazeaza in principal pe argumente de ordin statistic, in conformitate cu istoria seismica a unei anumite zone seismogene date. Marimea ferestrei de timp poate fi de peste 10 ani (si atunci argumentele sunt aproape exclusiv statistice), dar poate fi si mai redusa, de 1 pana la 3-5 ani de exemplu, si in acest caz intervin si o serie de factori precursori de termen LUNG, factori care pentru o zona seismica data se cam regasesc, in mare, de la un cutremur major la altul ! Cutremurele vrancene puternice din 1977 si 1986 au confirmat astfel de prognoze pe termen LUNG (Enescu si colab.). In prezent, ar trebui pornit tot de la o prognoza pe termen LUNG, elaborata cu mai multi ani in urma de Enescu si colab. si, de asemenea, chiar facuta publica (nu doar in reviste de specialitate, dar si intr-o carte de popularizare, CUTREMURELE DE PAMANT PE INTELESUL TUTUROR, Enescu D. Enescu B.D, carte pe care si Dodo si subsemnatul o avem...:36::32::10::10::35::17:). Avand in vedere ca omul nu si-a repudiat public prognoza (nu spun ca neaparat se va confirma, cel putin in varianta pe care a elaborat-o), cred totusi ca e o utila baza de discutie. Concret, ce spune aceasta prognoza pe termen LUNG (in care Enescu a avut in vedere, se pare, consideratii statistice, corelatii cu fenomene geofizice globale, dar si elemente de seismotectonica a zonei Vrancea !!!): este foarte probabil ca urmatorul cutremur vrancean cu magnitudinea mai mare de 6,7 pe scara Richter se va produce in intervalul 2006-2008 (cu o probabilitate de 75%) si, cu o probabilitate tinzand spre 100%, acest cutremur se va produce in intervalul 2006-2011 ! Este foarte probabil (75%), mai aprecia Enescu, ca acest cutremur sa se produca la o adancime de 120+/- 10 km !!! Izoseistele vor avea alungiri pe directiile NE-SV, dar, spunea Enescu, NU SE POATE SPUNE DEOCAMDATA CARE VA FI DIRECTIVITATEA PREDOMINANTA A PROCESULUI DE RUPERE: spre NE sau spre SV ????????
Prognoza pe termen MEDIU ia in considerare un interval de timp cuprins intre 1 luna si 1 an. Cutremurul din 1986 a fost anticipat pe termen MEDIU, in baza unei suite de factori precursori care au fost destul de bine evidentiati si urmariti in timp real. Acestia au fost: MIGRATIA/PROGRESIA HIPOCENTRALA, EXISTENTA UNUI MECANISM DE FOCAR STABIL DETERMINAT DE UN STRESS DE COMPRESIUNE ORIENTAT DE LA SE CATRE NV (DAT DE BLOCUL MARII NEGRE), ACTIVITATE CRUSTALA ANORMALA, LACUNA SEISMICA SI ALTERNANTA UNOR EXPLOZII DE SEISMICITATE CU PATTERN-URI DE CALM SEISMIC PERSISTENT SI PRONUNTAT, PRABUSIREA DRAMATICA A VALORII COEFICIENTULUI B DIN RELATIA FRECVENTA DE APARITIE-MAGNITUDINE !!! Acestia au fost factori precursori extrem de interesanti, care, dupa cum spuneam, au putut fi evidentiati inainte de cutremurul vrancean din 31 august 1986 (M=7,0).
Predictia pe termen SCURT/IMINENT (cateva ore, zile, max. 2-3 saptamani) este cea mai dificila si implica gradul cel mai ridicat de complexitate. Si asta fiindca, daca in ceea ce priveste factorii precursori de termen LUNG si MEDIU se regasesc, in mare, in cazul tuturor cutremurelor vrancene importante (M > 6,7), pe termen SCURT pot exista diferente notabile de la un cutremur la altul. V-am mai spus, doar ce diferente au fost intre cutremurul din 1977 si cel din 1986 ! In cazul seismului major din 1977 (M=7,2), dupa o perioada de calm relativ destul de prelungit (noiembrie 1976-februarie 1977 !!!), brusc, intre 1-4 martie activitatea seismica locala s-a amplificat brusc, in numai 4 zile au aparut vreo 200 de cutremure mici intre 2,0-3,5 pe scara Richter, o adevarata \"explozie seismica\" !!!! Practic, dupa cum v-am mai spus, SITUATIA CRITICA s-a conturat in numai 4 zile !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Incitant si infricosator, in acelasi timp !!!!! In cazul seismului din 1986, pe la mijlocul lunii august 1986 a aparut, oarecum pe neasteptate, un cutremur de magnitudine 5,3 exact la adancimea la care urma sa se produca socul principal; in perioada 16-30 august 1986 activitatea seismica s-a amplifcat treptat, conducand la declansarea socului principal in noaptea de 30-31 august, ora 0h28min35sec, la 132 km adancime !!!
Deci, Dodo, retine acest aspect: pe termen SCURT/IMINENT complexitatea si dificultatea sunt maxime !!!
 
Desi nu am dispus intodeauna de cele mai puternice antene in configuratia 1+2+3 simultan din figura ci de multe, am auzit cutremurele de dupa 1986, si abia in 1991 am fost 100% convins ca va fi un cutremur!
:unsure::unsure::worthy::harhar: La ce cutremur din 1991 se refera? :harhar:
 
Probabil a vrut sa spuna 1990. Dar problema care se ridica e totusi ca nu merita sa ne agitam pentru un cutremur de 5,0 pe scara Richter. Si cum \"experienta\" nu include prea multe cutremure importante, raman oarecum rezervat. Deocamdata, precursorii seismici (in spetza, acele ruperi minore preliminare care se intetesc progresiv) sunt mai importanti in cazul seismelor majore vrancene.
 
ahhhh ce pacaleala:ack:
Am crezut ca prevede careva ceva:ack: si voi discutati de antene:ack:
 
Lee a pornit de la aceste premise si, dupa ce a inteles mecanismul astronomic al formarii acelui „inel”, datorat ridicarii temperaturii de sub scoarta terestra, sub influenta fortei gravitationale care creste imediat dupa eclipsa, a realizat un program pe computer, pentru a calcula posibilitatea aparitiei de asemenea „inele”. De atunci, adica din 1995, Michael Lee a prezis, folosind aceasta insolita metoda, nu mai putin de 70 de cutremure mari, petrecute in toata lumea. Printre ele, seismul din Peru, din 15 august 1996, si cel din 17 august 1999 din Turcia, ambele petrecute la doar cateva zile de la eclipse de Luna, respectiv de Soare.
Magazin
 
Fara a fi adeptul niciunei teorii a conspiratiilor sau \" fan Hincu\", nu ai cum sa treci cu vederea strania coincidenta care se va abate asupra României in aceasta noapte. Astfel, la exact 30 de ani de la devastatorul cutremur care in noaptea de 3 spre 4 martie 1977 a omorit mii de români, din tara noastra se va putea vedea in intregime o eclipsa totala de Luna, care va dura nu mai putin de 73 de minute. Anuntul Societati Astronomice Române de Meteori a provocat o adevarata psihoza, foarte multi fiind cei care se tem ca nimic nu este intimplator si ca exact la 30 de ani de la \"Marele Cutremur\", vom asista la un nou cataclism natural. Totusi, in afara de oamenii de stiinta, pina si cele mai importante vrajitoare din România declara ca \"nu va fi decit o panica trecatoare si vom trece cu totii cu bine de Noaptea Diavolului\".
7plus
 
da, este o coincidenta destul de stranie, dar cu o diferenta de 24 h.+30 ani! mai precis cutremurul din 1977 a fost in seara zilei de 4 martie la 21,22 h! pentru multi romani, maine va fi o zi neagra.se vor implini 30 de ani de cant ,in urma cutremurului,au pierit o multime de suflete dragi.un gand,o floare si o lumanare aprinsa pentru cei a caror viata a fost curmata in fatidica noapte de 4 martie 1977.
 
Pe mine nu ma intereseaza deloc ce zic \"cele mai importante vrajitoare\". :harhar: :harhar: Tot ce conteaza e ca Vrancea inca nu are conditii pentru a da un cutremur foarte puternic. Pot avea loc seisme de energie medie, pana la 6-6,5 grade pe scara Richter. Deocamdata sistemul se incarca, si evident cu cat va trece mai mult cu atat viitorul seism va fi mai puternic. Dupa cum sugereaza situatia actuala, viitorul cutremur major ar trebui sa fie mai adanc decat cel din 1977, dar si mai puternic decat acesta. Se \"sconteaza\" pe un seism de magnitudine Ms=7,4-7,5 pe scara Richter, ceea ce inseamna eliberarea unei energii cam de 2 ori si jumatate-3 ori mai mare decat cea eliberata la 4 martie 1977. Pana atunci insa vom avea probabil parte de seisme usoare si moderate, de magnitudini 5,5-6,5 pe scara Richter, care ma tem ca nu vor descarca zona Vrancea. Vrancea se poate descarca doar printr-un cutremur important, cu magnitudinea mai mare de 6,7 pe scara Richter. Ganditi-va ca un seism vrancean de magnitudine 7,0 are o amplitudine de 10 ori mai mare decat unul de 6,0 si elibereaza o energie de 32 de ori mai mare decat unul de 6,0 !!!!!!! :harhar::worthy: Cred ca aceste valori sunt semnificative si ele ne arata ca seisme de magnitudine 6-6,5 nu ne scapa de Cel Mare de 7,5 grade !!!!! :harhar::ack: Asta e situatia !
 
Pe mine nu ma intereseaza deloc ce zic \\"cele mai importante vrajitoare\\".  :harhar: :harhar: Tot ce conteaza e ca Vrancea inca nu are conditii pentru a da un cutremur foarte puternic. Pot avea loc seisme de energie medie, pana la 6-6,5 grade pe scara Richter. Deocamdata sistemul  se incarca, si evident cu cat va trece mai mult cu atat viitorul seism va fi mai puternic. Dupa cum sugereaza situatia actuala, viitorul cutremur major ar trebui sa fie mai adanc decat cel din 1977, dar si mai puternic decat acesta. Se \\"sconteaza\\" pe un seism de magnitudine Ms=7,4-7,5 pe scara Richter, ceea ce inseamna eliberarea unei energii cam de 2 ori si jumatate-3 ori mai mare decat cea eliberata la 4 martie 1977. Pana atunci insa vom avea probabil parte de seisme usoare si moderate, de magnitudini 5,5-6,5 pe scara Richter, care ma tem ca nu vor descarca zona Vrancea. Vrancea se poate descarca doar printr-un cutremur important, cu magnitudinea mai mare de 6,7 pe scara Richter. Ganditi-va ca un seism vrancean de magnitudine 7,0 are o amplitudine de 10 ori mai mare decat unul de 6,0 si elibereaza o energie de 32 de ori mai mare decat unul de 6,0 !!!!!!! :harhar::worthy: Cred ca aceste valori sunt semnificative si ele ne arata ca seisme de magnitudine 6-6,5 nu ne scapa de Cel Mare de 7,5 grade !!!!! :harhar::ack: Asta e situatia !

si asta nu este tot, cladirile construite in perioada post \'40 (mai precis cele construite in vremea lui Dej) se apropie de finalul unui ciclu de viata:wink:, om\' trai si om\' vedea..
 
Treaba mea:ack:
Ideea este, am dreptate? Pe asta se bazeaza cei de la Fotonsas?
Sa va spun adevarul.
am inteles ca cei de la foton sas au dat chics cu avertizarea lor cu pagere-le la ultimele cutremure.
hai sa va zic.
Foton 2000 self in loc sa plateasca impozit pe venit la stat muta banii la institutul asta de cutremurat.
e simplu, nu?
de ce sa scoti bani din buzunar sa platesti impozit, ii scoti si-i bagi in celalalt buzunar.
Cand e vba de cutremure nu mai vbiti de tepari astia din bucuresti.
 
Pai si ce-are avertizarea de seism cu faptul ca nu isi platesc impozitul? Nu le mai functioneaza sistemul sau cum? Nu am inteles foarte bine ce vrei sa zici.
 
Pai si ce-are avertizarea de seism cu faptul ca nu isi platesc impozitul? Nu le mai functioneaza sistemul sau cum? Nu am inteles foarte bine ce vrei sa zici.

Are legatura.
cu oameni care fac chestii de astea nu as trece nici strada dar sa mai le dau viata mea pe mana!
 
Pana atunci insa vom avea probabil parte de seisme usoare si moderate, de magnitudini 5,5-6,5 pe scara Richter, care ma tem ca nu vor descarca zona Vrancea. Vrancea se poate descarca doar printr-un cutremur important, cu magnitudinea mai mare de 6,7 pe scara Richter. Ganditi-va ca un seism vrancean de magnitudine 7,0 are o amplitudine de 10 ori mai mare decat unul de 6,0 si elibereaza o energie de 32 de ori mai mare decat unul de 6,0 !!!!!!! :hypocrite::worthy: Cred ca aceste valori sunt semnificative si ele ne arata ca seisme de magnitudine 6-6,5 nu ne scapa de Cel Mare de 7,5 grade !!!!! :unsure::ack: Asta e situatia !

Descarcarea se face ciclic, sigur ca nu dupa o lege liniara!
Aud de ani de zile, aparent contradictii, ca daca sunt frecvent seisme este bine, ca se descarca si nu vine unul mai mare sau daca sunt dese apare posibilitatea reactivarii!
sa analiyam cumva in ce se incadreaya aparenta anomalie de acum, cu un minim de seisme mici!

Din perioada 1977-1990 reiese ca au fost cutremure maxime frecvente!
Din perioada 1998-2000 reiese ca au fost seisme frecvente mici si aproape de medii si din perioada 2004-2005 reiese unul mediu mai important urmat de altele mai mici!

Dupa 2006 s-a asternut treptat o liniste aparenta, cel din 2004 a fost intr-adevar cel mai important dupa 30-31 mai 1990!

Deci dupa 14 ani a inceput reactivarea!

Se poate spune ca s-a consumat ceva energie cu cel din 2004, prin realitatea de zi cu zi!

Ar fi bine sa mai treaca 14 ani si sa nu fie un semn precursor pentru unul eventual in 2010-2014!


Inainte de 1940 au fost - incepand cu 1928 cutremure dese si chiar peste 6 grade cat si cu o luna inainte de 11 noiembrie 1940, pe 20-22 octombrie!

Inainte de 1977 nu au fost decat doua seisme semnificative de vreo 6 grade si anume in august 1973 si octombrie 1976!

A trecut o perioada de trei ani, apoi a mai venit unul si pana pe 4 martie nu au mai fost decat 5 luni de zile!

Se pare ca exista PRECURSORI, dar cum se deceleaza acesti precursori?

Daca am fi luat exclusiv in calcul situatia din anii 70, ar fi trebuit ori sa mai vina unul de vreo 6 grade in jurul anului 2008, iar celalat sa vina cel tarziu dupa o jumartate de an!
Astfel ne-am apropiat de diferitele ipoteze bazate pe studii aprofundate si pe statisticile existente!

Va exista si tendinta sa afirmam ca seismul cel mare (sa speram ca nu va fi o reeditare a Cutremurului Mare din 1802) cu cat intarzie mai mult cu atat va fi mai mare (7,5 grade), ceea ce este mult, foarte mult, fara sa mai socotim modul de manifestare si durata!

Sa nu ne bucuram ca acum este liniste, dar nci ca un eventual seism de descarcare partiala va impiedica ruperea tocmai in zona unde ea nu s-a mai semnalat de mult timp!

Daca seismele nu provin din zona in care se asteapta ca urmatorul eveniment important sa aiba loc, iarasi este posibil ca acestea sa nu aiba mare influenta de atenuare!

Tocmai aici poate fi enigma, activitatea in timp pe mai multe etaje!
 
Sincer sa fiu, eu nu mai dau atata atentie previziunilor decat ca simple ipoteze stiintifice. Oricum nu vom sti cand va veni cutremurul, asa ca nu e pragmatic sa ma gandesc tot timpul numai la presupunerile pe care diversi cercetatori le-au facut si le fac. Fiindca nu se poata ghici cum va fi o intreaga perioada de 15-17 ani. La un moment dat tot se va rupe acolo in adancime, dar cat de multa energie se va elibera, nu m-as hazarda sa incerc sa ghicesc.
 
Cat priveste precursorii, pot exista situatii cat se poate de inselatoare. De exemplu, seismele din mai, iunie si decembrie 2005 au fost considerate drept \"activitate precursoare\" intr-un studiu al lui Radulian, dar s-au dovedit a fi cat se poate de \"nevinovate\". Dar sunt posibile si situatii inverse. De asta zic ca nu e cazul sa consideram diversele previziuni si predictii altfel decat simple ipoteze stiintifice (ma refer la prognozele formulate de oameni de stiinta in publicatii de specialitate, nu visele istratilor si palavrele hancilor) !
 
Oricum, faptul ca alterneaza perioade de maxima activitate seismica cu perioade de minim relativ nu ar fi chiar iesit din comun. Prin perioada de activitate maxima s-ar intelege, in baza datelor instrumentale din ultimii 100 de ani, un interval de 1 pana la 3 ani in care in Vrancea se produc seisme cu magnitudinea de cel putin 5,5 pe scara Richter si avand intensitatea maxima in zona epicentrala de cel putin VI pe scara Mercalli. O perioada de minim ar fi un interval de 1 pana la 9 ani in care lipsesc seismele de magnitudine 5,5 (deci seisme moderate sau/si puternice), in care si seismele de magnitudine in jur de 5 apar mai rar si mai putin regulat. Inregistrarile instrumentale din secolul 20 au aratat astfel de alternante. Dumitru Enescu, dar si alti cercetatori, sugerau ca exista o anumita variatie in eliberarea energiei, iar succesiunea unor perioade de maxim si, respectiv, de minim, se regaseste si pentru seisme de mai mica magnitudine. Oricum, asta nu ajuta prea mult la efectuarea de predictii, previziuni pe termen mai lung sau mai scurt, acestea fiind, cum spuneam, ipoteze stiintifice care nu ar avea cine stie ce importanta practica.
Revenind la alternanta de maxime si minime, va dau niste exemple din secolul 20 (cu toate ca le-am mai mentionat candva):
1902-1904: maxim, Mmax = 5,5+
1905-1907: minim, Mmax < 5,5
1908: maxim, Mmax = 5,5+ (6,9)
1909-1911: minim, Mmax < 5,5
1912-1914: maxim, Mmax = 5,5+
1915-1916: minim, Mmax < 5,5
1917-1919: maxim, Mmax = 5,5+
1920-1924: minim, Mmax < 5,5
1925: maxim, Mmax = 5,5+
1926: minim, Mmax < 5,5
1927-1929: maxim, Mmax = 5,5 +
1930-1931: minim, Mmax < 5,5
1932: maxim, Mmax = 5,5+
1933: minim, Mmax < 5,5
1934-1935: maxim, Mmax = 5,5+
1936-1937: minim, Mmax < 5,5
1938-1940: maxim, Mmax = 5,5+ (7,4)
1941-1942: minim, Mmax < 5,5
1943: maxim, Mmax = 5,5+
1944: minim, Mmax < 5,5
1945-1946: maxim, Mmax = 5,5+
1947: minim, Mmax < 5,5
1948: maxim, Mmax = 5,5+
1949: minim, Mmax < 5,5
1950: maxim, Mmax = 5,5+
1951-1959: minim, Mmax < 5,5
1960: maxim, Mmax = 5,5+
1961-1962: minim, Mmax < 5,5
1963: maxim, Mmax = 5,5+
1964-1965: minim, Mmax < 5,5
1966: maxim, Mmax = 5,5+
1967-1972: minim, Mmax < 5,5
1973: maxim, Mmax = 5,5+
1974-1975: minim, Mmax < 5,5
1976-1977: maxim, Mmax = 5,5+ (7,2)
1978-1980: minim, Mmax < 5,5
1981: maxim, Mmax = 5,5+
1982-1984: minim, Mmax < 5,5
1985-1987: maxim, Mmax = 5,5+ (6,95)
1988-1989: minim, Mmax < 5,5
1990: maxim, Mmax = 5,5+
1991-1998: minim, Mmax < 5,5
1999-2001: maxim, Mmax = 5,5+
2002-2003: minim, Mmax < 5,5
2004-2005: maxim, Mmax = 5,5+
2006-????: minim, Mmax < 5,5

Nu stiu in ce masura ne ajuta cu ceva aceasta alternanta, in ideea de predictie/previziune. De remarcat ca perioadele de maxim, respectiv cele de minim, nu au durat, de fiecare data, la fel. Uneori au fost mai lungi, alteori au fost mai scurte. Oricum, din aceasta alternanta nu se pot trage concluzii sigure privind perioada in care ar trebui sa apara viitoarele seisme vrancene moderate si/sau puternice (deci evenimente cu magnitudinea Ms egala sau mai mare decat 5,5. Sigur, e interesant sa vezi cum s-au succedat maximele si minimele, cat de importante au fost unele maxime de activitate seismica, dar aceste date nu ajuta prea mult predictia pe termen scurt si nici previziunea/prognoza pe un termen mai lung.
Obs.: Cu rosu am subliniat maximele care au \"incadrat\" seismele vrancene mai puternice (evenimentele cu magnitudinea strict mai mare de 6,7).
 
Am extras din tabelul pe care Sorinsov ni l-a prezentat anterior, perioadele de un SINGUR AN, de MAXIM:

1908, 1925, 1932, 1943, 1948, 1950, 1960, 1963, 1966, 1973, 1981, 1990. Intr-un secol 12 perioade de MAXIM de un an.

Intre 1908-1925 sunt 17 ani
Intre 1925-1932 sunt 7 ani
Intre 1932-1943 sunt 11 ani
Intre 1943-1948 sunt 5 ani
Intre 1948-1950 sunt 2 ani
Intre 1950-1960 sunt 10 ani
Intre 1960-1963 sunt 3 ani
Intre 1963-1966 sunt 3 ani
Intre 1966-1973 sunt 7 ani
Intre 1973-1981 sunt 8 ani
Intre 1981-1990 sunt 9 ani
Intre 1990-20.. sunt y ani
In aceste perioade de maxim de un an nu au avut loc decat seisme medii spre mari si nu majore si numai in 1908 si 1990.
Poate viitorul mare seism sa fie chiar intr-un an-insular de maxim!

A trecut mult de cand nu s-a mai semnalat un an de maxim, aceste maxime intinzandu-se pe intervale de cel putin 2 ani!
Au fost multe maxime de un an ( 7 ) intre seismele din 1940 si 1977 pe o perioada de 37 ani, fata de numai (2) pe o perioada de 32 ani intre 1908 si 1940, avand in vedere faptul ca 1908 poate fi considerat un seism mare!
Oricum din informatiile pe care le am, manifestarile seismului din 1908 au fost aparte!
Sigur ca seismul din 1940 a fost mai puternic, dar a fost scurt!

Dupa 1838 pana in 1893 a fost separe o p erioada cu seismemai mici.
Deci exista si pauze de 55 ani, iar in 1893-1894 seismele au fost mai frecvente, nedepasind 7,1 grade!
De altfel si dupa cel din 1738 (vad ca a existat o predilectie pentru cifra 8, 1738, 1838, 1908, 1928, 1948).
 
Back
Sus