• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Stiri seismice

Cutremur minor cu magnitudinea de 3,5 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur minor, cu magnitudinea locala de 3,5 grade, s-a produs in noaptea de duminica 26 spre luni, 27 mai, in regiunea Vrancea.

26mai2024 VR INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 1h41min20sec (ora 22h41min20sec UTC in ziua de 26 mai). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Vrancei, zona PIETRELE INSIRATE, limita judetelor Vrancea-Buzau (45,66 grade latitudine Nordica, 26,53 grade longitudine Estica).

1664302.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 140,1 km si a avut magnitudinea ML de 3,5 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II grade pe scara Mercalli.
Seismul vrancean a fost precedat de 3 cutremure fagarasene minore produse in ziua de duminica, 26 mai, in zona Valea Oltului-Brezoi (la Sud de Brezoi), judetul Valcea. Cutremurele fagarasene minore sunt asociate mai probabil cu seisme vrancene produse pe partea vestica a blocului litosferic paleo-subdus. In ultima saptamana s-au produs mai multe cutremure vrancene in zonele PIETRELE INSIRATE (Muntii Vrancei, centru-Vest), GURA TEGHII-LOPATARI si GURA SIRIULUI (Muntii Buzaului, Sud-Vest).
 
Ultima editare:
Cutremur minor cu magnitudinea de 3,5 grade in regiunea Vrancea

Un nou cutremur minor, cu magnitudinea locala de 3,5 grade, s-a produs in ziua de luni, 27 mai, in regiunea Vrancea.

27mai2024 VR 1 INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 7h16min31sec (ora 4h16min31sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Buzaului, zona LOPATARI, judetul Vrancea (45,54 grade latitudine Nordica, 26,53 grade longitudine Estica).

1664399.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 127,1 km si a avut magnitudinea ML de 3,5 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II grade pe scara Mercalli.
Un alt seism a mai avut loc in Vrancea la ora locala 1h41min20sec, magnitudinea acestuia fiind tot de 3,5 grade.
 
Ultima editare:
Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,2 grade in Sud-Vestul Oceanului Indian - regiunea Insulelor Prince Edward

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,2 grade, s-a produs in ziua de vineri, 31 mai, in regiunea Insulelor Prince Edward din Sud-Vestul Oceanului Indian.

1666134.global.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 15h46min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in regiunea Insulelor Prince Edward din partea sud-vestica a Oceanului Indian.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,2 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

1666134.MT.jpg

EMSC: Mecanism de focar cutremur regiunea Ins. Prince Edward 31 mai
 
Ultima editare:
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,6 grade in Tibet-Vestul provinciei Xizang

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,6 grade (magnitudinea mb 5,6), s-a produs in ziua de sambata, 1 iunie, in Tibet-Vestul provinciei chineze Xizang.

1666285.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 0h46min UTC (ora locala 6h46min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Vestul provinciei chineze Xizang, intr-o zona slab populata.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 4 km si a avut magnitudinea de 5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea mb 5,6).
Nu s-au inregistrat pagube, zona epicentrala fiind una foarte slab populata.
 
Ultima editare:
Cutremur minor cu magnitudinea de 3,6 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur minor, cu magnitudinea locala de 3,6 grade, s-a produs in ziua de joi, 13 iunie, in regiunea Vrancea.

13iun2024 VR 1 INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 7h00min55sec (ora 4h00min55sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Vrancei, zona PIETRELE INSIRATE, judetul Buzau (45,62 grade latitudine Nordica, 26,53 grade longitudine Estica).

1671326.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 132,9 km si a avut magnitudinea ML de 3,6 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II grade pe scara Mercalli.
 
Ultima editare:
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,5 grade pe Dorsala Indiana de Sud-Est

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,5 grade, s-a produs in ziua de sambata, 15 iunie, pe Dorsala Indiana de Sud-Est (Oceanul Indian).

1672275.global.thumb.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 18h38min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat pe Dorsala Indiana de Sud-Est.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic.
 
Ultima editare:
Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,0 grade in regiunea Insulelor Balleny (Oceanul Indian-Oceanul Antarctic)

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,0 grade, s-a produs in ziua de duminica, 16 iunie, in regiunea Insulelor Balleny (Sud-Estul Oceanului Indian-Oceanul Antarctic).

1672343.global.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 0h27min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in zona Insulelor Balleny din extremitatea sud-estica a Oceanului Indian.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 19 km si a avut magnitudinea de 6,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
 
Ultima editare:
Cutremur minor cu magnitudinea de 3,6 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur minor, cu magnitudinea locala de 3,6 grade, s-a produs in ziua de duminica, 23 iunie, in regiunea Vrancea.

23iun2024 VR 1 INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 5h34min20sec (ora 2h34min20sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Buzaului, zona GURA TEGHII-NEHOIU, judetul Buzau (45,46 grade latitudine Nordica, 26,38 grade longitudine Estica).

1674973.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 115,3 km si a avut magnitudinea ML de 3,6 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II grade pe scara Mercalli.
 
Ultima editare:
Cutremur major cu magnitudinea de 7,2 grade in Peru

Un cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,2 grade, s-a produs in ziua de vineri, 28 iunie, in Peru.

1676866.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 5h36min UTC (ora locala 0h36min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in zona de coasta din partea de Sud a Perului, la aproximativ 600 km Sud de capitala Lima, in apropierea orasului Atiquipa.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 30 km si a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita in Peru (mai intens in zona de coasta din partea sudica a tari), Chile si Ecuador, pana la distanțe de peste 600 km fata de epicentru (inclusiv in capitala Lima). A fost emisa alerta de tsunami pentru zonele de coasta, anulata ulterior.
Seismicitatea din Peru si alte tari sud-americane cu ieșire la Oceanul Pacific este cauzata de subductia placii Nazca sub placa Sud-Americana.
 
Ultima editare:
Cutremur moderat cu magnitudinea de 4,9 grade in zona de granita Iran-Iraq

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 4,9 grade (magnitudinea locala 4,9), s-a produs in ziua de duminica, 30 iunie, in zona de granita Iran-Iraq.

1677947.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 20h57min UTC (ora locala 0h27min in ziua de 1 iulie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, de Institutul International de Inginerie a Cutremurelor si Seismologie-Centrul National al Retelei Seismice de banda larga din Iran si de Centrul Seismologic Iranian din cadrul Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in provincia Kermanshahn din Vestul Iranului - zona de granita Iran-Iraq.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 4,9).
Miscarea seismica a fost resimtita in provincia Kermanshahn, dar nu au fost raportate pagube.
 
Ultima editare:
Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,6 grade la Sud de Africa (Oceanul Indian-Oceanul Antarctic)

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,6 grade, s-a produs in ziua de miercuri, 10 iulie, la Sud de Africa (Sud-Vestul Oceanului Indian-Oceanul Antarctic).

1681533.global.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 4h55min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat la Sud de Africa (extremitatea sud-vestica a Oceanului Indian-Oceanul Antarctic).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Potrivit EMSC, mecanismul de focar a fost de tip decrosare:

1681533.MT.jpg

EMSC: Mecanism de focar cutremur Sud Africa 10 iulie
 
Ultima editare:
Cutremur minor cu magnitudinea de 3,6 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur minor, cu magnitudinea locala de 3,6 grade, s-a produs in ziua de miercuri, 10 iulie, in regiunea Vrancea.

10iulie2024 VR 1 INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 8h44min02sec (ora 5h44min02sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Buzaului, zona GURA TEGHII-GURA SIRIULUI, judetul Buzau (45,51 grade latitudine Nordica, 26,35 grade longitudine Estica).

1681546.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 130,4 km si a avut magnitudinea ML de 3,6 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II grade pe scara Mercalli.
 
Ultima editare:
Cutremur crustal cu magnitudinea de 3,0 grade in Crisana (judetul Satu Mare)

Un cutremur crustal (superficial), cu magnitudinea locala ML de 3,0 grade, s-a produs in ziua de miercuri, 10 iulie, in Crisana (judetul Satu Mare).

10iulie2024 Crisana INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 19h07min47sec (16h07min47sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona MARGHITA-CAREI, in vecinatatea localitatii TASNAD, judetul Satu Mare (47,49 grade latitudine Nordica, 22,51 grade longitudine Estica).

1681709.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 1,7 km si a avut magnitudinea ML de 3,0 grade pe scara Richter. Miscarea seismica a fost resimtita in zona epicentrala cu intensitatea maxima de II-III grade pe scara Mercalli.
Regiunea seismogena Crisana prezinta o arie epicentrala importanta delimitata de localitatile Valea lui Mihai, Marghita si Carei, de-o parte si de alta a limitei judetelor Bihor si Satu Mare. Cele mai puternice seisme locale au avut loc la 1 iulie 1829 (magnitudine Mw estimata 6,2) si la 15 octombrie 1834 (magnitudine estimata Mw 5,6). Aceste seisme au atins intensitati maxime de VII-VIII grade. In secolul XX au fost inregistrate doar doua seisme moderate in aceasta zona, la 23 martie 1939 (ML 5,1) si la 25 februarie 1989 (ML 4,9).
 
Ultima editare:
Cutremur major cu magnitudinea de 7,1 grade in Filipine

Un cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,1 grade, s-a produs in ziua de joi, 11 iulie, in Filipine (in regiunea insulei Mindanao).

1681847.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 2h13min UTC (ora locala 10h13min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean , epicentrul seismului a fost localizat in apropiere de coasta estica a insulei Mindanao, in Golful Moro.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 620 km si a avut magnitudinea de 7,1 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita in insula Mindanao. Nu s-au inregistrat pagube si nu a existat risc de tsunami.
 
Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,0 grade in Dobrogea de Nord-Delta Dunarii (judetul Tulcea)

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 4,0 grade, s-a produs in ziua de vineri, 12 iulie, in Dobrogea de Nord-Delta Dunarii (judetul Tulcea).

12iulie2024 Dobrogea INFP 2.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 20h39min19sec (17h39min19sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Delta Dunarii, la Sud-Vest de SULINA, judetul Tulcea (45,07 grade latitudine Nordica, 29,48 grade longitudine Estica).

1682544.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 16,0 km si a avut magnitudinea ML de 4,0 grade pe scara Richter. Miscarea seismica a fost resimtita in zona epicentrala cu intensitatea maxima de IV grade pe scara Mercalli.
Cutremurul a fost resimtit in Dobrogea de Nord, in special in municipiul Tulcea, precum si in mai multe localitati din Delta Dunarii, cu intensitati de la II-III la III-IV grade. Miscarea seismica a mai fost resimtita si la Babadag si in alte localitati nord-dobrogene din judetul Tulcea.
Dobrogea de Nord are activitate seismica corelata fie cu falia Sfantu Gheorghe sau cu falia Peceneaga-Camena, dar si cu mai multe fracturi locale din Delta Dunarii. Seismele din 13 noiembrie 1981 (ML 5,4) si 3 octombrie 2004 (ML 5,1), cu epicentrele in zona TULCEA-BESTEPE, au fost generate de falia Sfantu Gheorghe. Alte seisme sunt generate de falii locale din Delta Dunarii, de exemplu seismele din 2 martie 2013 (Sulina, ML 4,2) si din 12 iulie 2024 (SV.Sulina, ML 4,0).
 
Ultima editare:
Cutremur major cu magnitudinea de 7,4 grade in Chile

Un cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,4 grade, s-a produs in ziua de vineri, 19 iulie, in Chile, intr-o zona slab populata din Nord-Estul tarii, in apropiere de granita cu Argentina.

1684754.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 1h50min UTC (ora locala 21h50min a zilei de 18 iulie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in provincia Antofagasta, la 44 km ESE de localitatea San Pedro de Atacama.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 128 km si a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita pe arie larga in Chile, Peru si Brazilia. Nu s-au inregistrat pagube majore.
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,3 grade in Grecia- regiunea Insulei Creta

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,3 grade (magnitudinea locala 5,3), s-a produs in ziua de duminica, 21 iulie, in regiunea Insulei Creta.

1685518.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 4h01min UTC (ora locala 7h01min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Laboratorul Seismologic al Universitatii din Atena, epicentrul seismului a fost localizat la Sud-Vest de Insula Creta, la cca. 169 km Vest-Sud-Vest de orasul Heraklion (capitala insulei).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 31 km si a avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,3).
Nu au fost raportate pagube. Miscarea seismica a fost resimtita in partea sud-vestica a Insulei Creta.
 
Ultima editare:
Cutremur minor cu magnitudinea de 4,5 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur minor, cu magnitudinea locala de 4,5 grade, s-a produs in ziua de joi, 1 august, in regiunea Vrancea.

1august2024 VR INFP 2.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 15h09min01sec (ora 12h09min01sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Vrancei, zona VINTILEASCA-NEREJU, judetul Vrancea (45,66 grade latitudine Nordica, 26,72 grade longitudine Estica).

1690166.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 129,6 km si a avut magnitudinea ML de 4,5 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de IV grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita slab in mai multe orașe mari din Muntenia si Moldova, in special la etajele superioare ale cladirilor inalte, cu intensitati de II-III pana la III-IV grade.
 

Atașamente

  • 1aug2024 VR 1 INFP.jpg
    1aug2024 VR 1 INFP.jpg
    265 KB · Vizualizări: 5
Ultima editare:
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,0-5,1 grade in Sudul Italiei

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,1 grade (magnitudinea locala 5,0), s-a produs in ziua de joi, 1 august, in Sudul Italiei (provincia Calabria).

1690277.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 19h43min UTC (ora locala 21h43min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Institutul National de Geofizica si Vulcanologie (INGV) din Italia, epicentrul seismului a fost localizat in apropiere de orasul Cosenza din provincia Calabria.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 21 km si a avut magnitudinea de 5,1 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,0).
Miscarea seismica a fost resimtita pe arie larga in Sudul Italiei, dar si in Albania. Astfel, seismul a fost resimtit la Catanzaro (65 km Sud de epicentru), Taranto (118 km Nord de epicentru), Messina (170 km Sud-Vest de epicentru), Bari (185 km Nord de epicentru), dar si in Albania la Vlorë (260 km Nord-Est de epicentru). In zona epicentrala au fost inregistrate daune usoare la unele cladiri vechi.
 
Ultima editare:
Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 grade in Filipine

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,8 grade, s-a produs in ziua de vineri, 2 august, in Filipine (in regiunea insulei Mindanao).

1690656.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 22h23min UTC (ora locala 6h23min a zilei de 3 august). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean , epicentrul seismului a fost localizat in apropiere de coasta estica a insulei Mindanao,
Cutremurul s-a produs la adancimea de 25 km si a avut magnitudinea de 6,8 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita in insula Mindanao. Nu s-au inregistrat pagube si nu a existat risc de tsunami.
 
Ultima editare:
Back
Sus