Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Despre faptul ca nu au prezis cutremurul din 25 aprilie eu pur si simplu cred ca pe vremea cand erau publici aveau o atitudine mult prea optimista si linistitoare ca sa nu fie acuzati de raspandirea panicii in randul populatiei sau datorita parteneriatului cu INFP-ul (daca e adevarat ce spunea rmd pe celalaltalt topic cum ca in urma cu cativa ani IRSA publica predictii -data, ora si intensitatea si ca datorita acelui parteneriat cu INFP-ul predictiile au devenit confidentiale).
Oricum dupa evenimentul din 25.04 predictiile lor au devenit din ce in ce mai exacte (dar tot aveau o atitudine rezervata, acea atitudine idiot de optimista si linistitoare), iar daca literele alea reprezinta clasa de predictie (ca eu asa tin minte), atunci se poate vedea ca dupa cutremurul din 25.04 au inceput progresiv sa aiba din ce in ce mai multe \\"A-uri\\" la cutremurele de adancime (ca alea de adancime pot fi periculoase in vrancea), iar dupa ce semaforul nu a mai fost public practic majoritatea cutremurelor de adancime au fost \\"A-uri\\".
Pai nu cred ca primiti mesaj cu magnitudinea ci numai o avertizare sonora si eventual un numar de mesaj. Prin SMS nu ar fi deloc grozav. Pt asta trebuie linii dedicate, care sa genereze alarme ce nu pot fi confundate cu nimic altceva.\'cristi_b_1\' pid=\'29547\' dateline=\'1255644439\' a spus:Pai la Iasi n-au avertizare prin pager, doar prin SMS. Si cum adica, eu primesc mesaj la 4R? Eu ma gandeam ca in momentul in care primesc SMS am fugit, nu stau sa-l mai citesc sa vad ce magnitudine are cutremurul =)). E ridicol. Va dati seama sa ies din bloc zbierand CUTREEEMUUUUR si sa nu se intample nimic? O sa ma bage astia la balamuc. E nasol. Tre sa ma gandesc la un plan nou =))
edit: ar fi o idee daca pe langa numar sa se poata adauga is magnitudinea, sa nu trebuiasca sa verific mesajul in sine. Nu stiu daca e posibil, dar ar fi o idee buna.
Oare cat ar costa isntalarea antenelor radio paging pana la Iasi? Asa estimativ, are cineva idee?
Dupa cutremurul din aprilie - care a fost totusi cel mai mare -pe care l-au ratat - rezultatele au fost foarte bune.
09/04/25 17:18:47.66 45.671N 26.724E 95.80 5.0 C M
09/05/12 1:15:11.51 45.529N 26.499E 114.84 4.2 A M
09/05/27 3:12:51.61 45.646N 26.589E 133.63 4.4 A M
09/06/27 2: 1:18.21 45.771N 27.040E 75.27 3.8 D M
09/07/24 20:26:54.15 45.669N 26.657E 122.77 4.7 A M
09/10/09 4:38:20.92 45.747N 26.694E 78.70 4.3 A M
09/10/15 20:54:3.77 45.637N 26.582E 138.33 4.3 A M
Apare destul de evidenta dificultatea predictibilitatii seismelor din zona superioara, produse in ramura mica dintre Nereju si Vrancioaia. Este evident ca mecanismul de rupere in aceasta zona este diferit si produce mai putine - sau chiar nu produce -infrasunete. Este un mecanism de rupere fagila foarte greu predictibil. Daca vor tine seama de observatiile respective si vor analiza directivitatea campului electric -Nereju, Odobesti - chiar si in lipsa semnalelor de infrasunete cred ca rezultatele se pot imbunatati chiar cu riscul unor alerte false. Oricum cred ca sunt destul de bune.
Pana si americanii, au tot incercat sa prognozeze cutremurul din sectorul Parkfield al faliei San Andreas, de aproape 20 de ani il tot asteptau, incercau sa emita prognoze pe termen scurt, li se parea ca a crescut apa in fantani, tot faceau masurari pentru campul electromagnetic, si au avut un mare esec. Seismul a venit, dar nu au putut sa il \\"avertizeze\\" cu un timp rezonabil inainte de producerea lui la 28 septembrie 2004.
Da bubulina, dar pana acum nu exista, pe plan mondial, un sistem care sa asigure prognoze ca in meteorologie, si care sa fi dat si rezultate concludente pentru anticiparea cu succes a evenimentelor seismice majore. In Mexic, Japonia si Romania exista sisteme de avertizare pentru sosirea undei seismice distructive in anumite locatii de interes. Dar sisteme care sa functioneze ca in meteorologie, si a caror functionare sa fi fost confirmata prin rezultate bune obtinute in cazul unor seisme majore, nu exista. Pana si americanii, au tot incercat sa prognozeze cutremurul din sectorul Parkfield al faliei San Andreas, de aproape 20 de ani il tot asteptau, incercau sa emita prognoze pe termen scurt, li se parea ca a crescut apa in fantani, tot faceau masurari pentru campul electromagnetic, si au avut un mare esec. Seismul a venit, dar nu au putut sa il \\"avertizeze\\" cu un timp rezonabil inainte de producerea lui la 28 septembrie 2004.
Deci treaba cu prognoza seismica similara cu cea meteorologica este departe de a fi rezolvata. Iar in cazul Vrancei, oricum nu exista suficiente evenimente de magnitudine macar 5,0 pentru care sa existe concluzii relevante, cat de cat. Necum un eveniment de magnitudine 6 pentru care intr-adevar sa existe confirmari ca a fost prognozat cu succes. Nu exista, sa nu ne ascundem dupa deget. Da, sunt cercetari, s-au facut masurari, s-au obtinut unele rezultate pentru unele seisme de magnitudine 4, dar atat.
Eu oricum tratez cu seriozitate si o atentionare de cod portocaliu sau portocaliu-rosu.
nu e mare scofala sa prognozezi 4 sapt la rind ceva de 4. unul din asta se petrece lunar. il nimeresti si daca nu vrei. chiar daca nu e de 4, e 3 si ceva si toti zic ca e pe acolo. pe mine nu m-au convins.Eu sunt absolut sigur ca daca au fost capabili sa prognozeze seisme de~ 4R, vor putea si de mai mult.
Bre nea Bogdan, de la semafor nu dau eu in icter. O sa dau de la alarme care sunt in numar destul de mare, pt ca pragul de alarmare este cam jos. Si azi am avut una la 15.20. De aceia am si intrat pe acest forum, in speranta ca gasesc cat mai multi utilizatori de avertizor nemultumiti de acest fapt, impreuna cu care as putea face un loby mai serios pt urgentarea unei rezolvari a situatiei, dar vad ca stau ascunsi. Pana acum nu am avut decat un \"curajos\" care sa declarat detinator si nu e din Bucuresti.\'TRAISTE OIAN\' pid=\'29631\' dateline=\'1255764109\' a spus:Eu oricum tratez cu seriozitate si o atentionare de cod portocaliu sau portocaliu-rosu.
O sa dai in icter, bre :55:
Astia au portocaliu sau portocaliu-rosu 350 de zile pe an.
Dar de unde stiti dvs. ca ei prognozeaza \"4 sapt la rand ceva de 4\"? Sunteti abonata la \"semafor\", sau vorbim vorbe?nu e mare scofala sa prognozezi 4 sapt la rind ceva de 4. unul din asta se petrece lunar. il nimeresti si daca nu vrei. chiar daca nu e de 4, e 3 si ceva si toti zic ca e pe acolo. pe mine nu m-au convins.\'TRAISTE OIAN\' pid=\'29631\' dateline=\'1255764109\' a spus:Eu sunt absolut sigur ca daca au fost capabili sa prognozeze seisme de~ 4R, vor putea si de mai mult.
Voiam sa stiu daca vorbiti documentat cand afirmati unele lucruri. Daca vorbiti din auzite, nu are ce sa va convinga.tu de fapt vrei sa stii daca am abonament? nu iti voi respunde la aceasta intreabare, sper sa nu te superi.
despre ce documentare vorbesti?Voiam sa stiu daca vorbiti documentat cand afirmati unele lucruri. Daca vorbiti din auzite, nu are ce sa va convinga.
A-ti afirmat intr-un post anterior ca: \"nu e mare scofala sa prognozezi 4 sapt la rind ceva de 4. unul din asta se petrece lunar. il nimeresti si daca nu vrei. chiar daca nu e de 4, e 3 si ceva si toti zic ca e pe acolo. pe mine nu m-au convins\"despre ce documentare vorbesti?\'TRAISTE OIAN\' pid=\'29922\' dateline=\'1256234011\' a spus:Voiam sa stiu daca vorbiti documentat cand afirmati unele lucruri. Daca vorbiti din auzite, nu are ce sa va convinga.
ce lucruri am afirmat?
de ce crezi ca as vorbi din auzite?
cine si de ce sa ma convinga?