Dodo, eu nu lucrez la INFP sa am acces la toate tainele lor. Ce am facut a fost sa reproduc anumite pareri, aprecieri, consideratii ale unor cercetatori care si-au publicat studiile in reviste de specialitate. Ei au studiat cutremurele din 1977,1986,1990 si chiar 2004. Au analizat distributia spatiala si in timp a replicilor, mai bine zis a activitatilor post-soc, si, pe baza acestei distributii, au stabilit (cu aproximatie) amploarea zonei in care s-a produs ruperea. Repet, pe baza distributiei pe verticala, si chiar pe orizontala a replicilor (cutremure mici care trebuie sa apara exact in zona in care a avut loc ruptura principala), ei apreciaza, cu aproximatie, dimensiunea sau extensia volumului focal care a acumulat tensiuni si care, in consecinta, a generat socul principal. Pe de alta parte, inaintea cutremurelor mai importante apar anumite anomalii de activitate seismica, exact in volumul focal al viitorului cutremur. Cu alte cuvinte, anomalia apare in zona in care viitorul cutremur isi va avea hipocentrul. Ei cred ca, in functie de dimensiunea acestei zone, deci de ordinul de marime (cu aproximatie) al zonei in care se manifesta anomalia (lacuna), se poate face o presupunere asupra ordinului de marime al viitorului cutremur.
Pe scurt, Dodo:
dimensiunea (pe verticala si chiar orizontala) a zonei in care se manifesta anomalia seismica sugereaza (cu rezerva unor erori inerente) ordinul de marime al viitorului cutremur.
Si inca ceva, Dodo: nu imi cere mie cifre. Nu cunosc chiar toate secretele seismologilor, te rog sa ma crezi. Nu sunt chiar in relatie de tip tet-a-tet cu domnul Marmureanu sa imi zica dansul mie cine stie ce filozofie !
:harhar:
P.S: Daca mai zici ca iar am scris mult si nu poti citi, ma sui pe pereti !!! :worthy::ack::angel:
Nu te obliga nimeni sa citesti ce scriu...:harhar: