• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
asa. acum sa ma lamuresti.:harhar:
unde este acea zona de tensiune? cat e de mare?
 
asa. acum sa ma lamuresti.:harhar:
unde este acea zona de tensiune? cat e de mare?

Dodo, ce se poate spune asa, mai mult ochiometric, e ca zona de anomalie seismica importanta ar fi cuprinsa intre aproximativ 120 km adancime pana jos, la 160 km. Problema e ca eu, asa, din afara, nu pot sa imi dau seama de cat de extinsa e aceasta anomalie nu doar pe verticala, ci si pe orizontala. Fii sigura ca cei de la infp au metode de a localiza si recalcula pozitiile hipocentrelor, deci pot sa isi faca o idee mai clara despre cat de mare ar fi zona de anomalie. Dar, draga Dodo, astfel de date sunt SECRETE, nu iti imagina ca vor iesi sa le trambitzeze pe post ca sa ii faca hatarul pasarii Dodo :harhar::harhar::unsure:
 
Duminica, la finalul manifestarii Saptamana Geologiei, la Muzeul Geologic al Romaniei (situat vis-a-vis de Muzeul Taranului Roman, langa Piata Victoriei, pe Kisselef), vor avea loc niste prezentari interesante si o dezbatere/discutie, asa ceva, despre cutremure cu incepere de la ora 14. Aceia dintre voi care sunteti interesati, dati un reply la mesaj si stabilim locul si ora la care sa ne vedem. Eu oricum voi merge. Daca exista amatori, putem sa ne vedem undeva in zona, eventual la intrarea in Muzeul Geologic, sa zicem pe la 12:30-12:45 (interval in care eu as putea ajunge acolo). De retinut e ca eu voi merge oricum:biggrin: Repet: daca unul sau mai multi dintre voi sunt interesati, dati un reply in privat, sau cereti-i lui Dodo ori lui SYL numarul meu de telefon, dar cel mai bine ar fi (in caz ca am telefonul inchis) sa lasati un mesaj pe adresa mea de email sorinsov [at] yahoo [punct] com. Cred ca subiectul e de actualitate si, daca aveti ceva timp disponibil duminica la pranz, nu aveti altceva in program si va intereseaza o vizita la Muzeul Geologiei, mi-ar face si mie placere sa ne vedem. Si sa conversam si face-to-face.
O seara buna la toata lumea...:unsure::harhar::harhar:
 
Dodo, nu te mira de faptul ca al doilea cutremur s-a produs la mica adancime. In Vrancea se produc si cutremure crustale, deci cu originea in scoarta terestra, la adancimi mai mici de 60 km. De regula, cutremurele crustale sunt mai rare decat cele intermediare (adanci) si, oricum, mult mai slabe. Totusi, se pare ca exista anumite corelatii intre unele variatii ale activitatii seismice din crusta terestra si ce se intampla la mare adancime. In ideea ca procesele geologice responsabile de producerea cutremurelor vrancene adanci influenteaza cumva si crusta terestra, prin tensiuni suplimentare induse in lungul unor falii locale ale scoartei. In consecinta, se declanseaza cutremure de mica adancime care elibereaza aceste tensiuni suplimentare. Ar mai fi totusi ceva de subliniat aici. Faptul ca in perioadele care preceda cutremurele vrancene puternice, se pare ca au loc intensificari ale activitatilor seismice in scoarta terestra, fapt observat in cazul cutremurelor puternice din 1977 si 1986. Este ceva extraordinar de interesant, Dodo, faptul ca in anii si lunile ce preceda seisme vrancene importante se intensifica seismicitatea crustala (de mica adancime). :unsure: Este chiar remarcabil acest lucru, prin comparatie cu alte zone seismice cu focare adanci din lume (in zone de subductie activa ca in Pacific). Deci o alta caracteristica fantastica a zonei Vrancea, Dodo :harhar::harhar::harhar: Apropos, ati mai remarcat ceva ? In special in ultimele luni, pe fondul anomaliei seismice majore care se manifesta in Vrancea, multe dintre cutremurele intermediare produse in Vrancea au fost urmare, la foarte scurt timp, de \"reactii\" induse in crusta terestra. Va reamintesc ca si seismul din 23 septembrie a fost urmat, la numai 4 MINUTE (!!!!!!!) de un cutremur vrancean de mica adancime !!! Iata, draga Dodo, inca un argument in favoarea ideii ca exista o corelatie interesanta intre cutremurele vrancene adanci si cele de mica adancime !!! Este o chestiune demna de subliniat. La urma urmei, mie mi se pare ca exista o doza de logica in acest fenomen: procesele geologice profunde sunt cele care difuzeaza tensiunile si la nivelul scoartei terestre, si, ca urmare, se reactiveaza mici falii locale.
 
Deci, evenimentele de astazi sunt \"elementele precursoare\" , ceea ce s-a intamplat este precursor, deci asteptam in curand, dupa parerea mea, ceva mai mare!
 
In 2004 nu monitorizam EMSC. Mai nou am un hobby sa le fac trafic pe site:ack: Ar trebui sa ma plateasca pentru asta iar USGS sa ma angajeze caci la ei stau non stop:harhar:
 
Deci, evenimentele de astazi sunt \\"elementele precursoare\\" , ceea ce s-a intamplat este precursor, deci asteptam in curand, dupa parerea mea, ceva mai mare!

deocamdata activitatea seismica din Vrancea miroase mai degraba a faliment seismic :harhar::harhar: si nicidecum a activitate precursoare.

si seismul din 27.X.2004 a reactivat falia Ramnicului din ce zicea cineva de la INFP, chiar in noaptea de 28.X.2004 au avut loc 2 seisme mai catre suprafata in zona aceea si pana acum nu a avut loc nici un seism nici macar de 6 grade.

inca nu a inceput acea activitate specifica dinaintea unui seism mai maricel, mai degraba as putea spune ca mai rau se rareste si asta nu e bine deloc deoarece teoria lui marmureanu cu acel seism mai mare ca in 77 prinde contur tot mai mult, in conditiile in care actuala activitate scazuta poate se va mentine nu cateva luni, ci cativa ani (3-4 ani) pana se va produce un seism de cel putin 6.5 .
 
Sorinas, eu te rog insistent sa nu interpretezi gresit ceea ce am spus. Am afirmat ca e interesant ceea ce se intampla, asa, ca fenomen, dar NU ca e un precursor pe termen scurt. Deci retine totusi diferenta. Fiindca e o diferenta, asa ca nu e cazul sa te imbolnavesti de nervi. Tocmai aia e, ca nu e cazul sa fim panicarzi pe termen foarte scurt. Precursor e atunci cand activitatea incepe sa se amplifice progresiv, or deocamdata NU e vorba de asa ceva, sorinas, asa ca nu te grabi :harhar: O sa vina el cand o veni, si eu continui sa cred ca in 2007 sunt sanse mari. Dar, repet, am afirmat ca ceea ce se intampla e interesant asa, ca fenomen, ca ma mir si eu de manifestarile Mamei Natura. Si am afirmat ca exista o anumita corelatie intre seismicitatea adanca si cea din crusta terestra din Vrancea. Fiindca procesele de profunzime au o anumita influenta si in scoarta terestra, dovada fiind modul de formare, de exemplu, al Muntilor Vrancei (prin cutarea scoartei), dovada fiind si structura scoartei terestre in zona Vrancea, de exemplu compozitia crustei in fata Curburii (si care structura se datoreaza, cumva, acelorasi procese care au loc in prezent in zona Curburii Carpatilor). In trecutul geologic, aceste procese de coliziune inter-continentala (deci intre placi tectonice cu caracter continental) au determinat formarea lantului carpatic si restrangerea vechiului Ocean Tethys. In prezent, aceste procese continua sa actioneze in zona de Curbura generand activitatea seismica. Si, precum vedem, se pare ca exista o forma de corelatie intre activitatea de la adancime si cea din crusta terestra. Presiunile existente la mare adancime se \"transmit\", cumva, si in crusta terestra, generand niste tensiuni elastice suplimentare, niste eforturi in lungul unor falii locale, si avand drept consecinta declansarea de cutremure de mica adancime.
Deci, sorinas, te rog eu mult de tot: nu mai interpreta gresit ceea ce spun. Da, stim ca e de asteptat un cutremur important, dar raman la parerea ca acesta nu va veni anul asta, ci mai probabil in 2007. Retine te rog ceea ce spun, fiindca e important.
 
Ole-ola :angel:
Dupa cum stiti, ieri am fost la Muzeul Geologiei, in ultima zi a unei manifestari intitulate \"Saptamana Geologiei\". Au fost mai multe prelegeri interesante, intre care ieri a fost una in legatura cu cutremurele, iar ultima a fost despre Turnul din Pisa, o prezentare facuta de un geofizician, prof. A. Soare, care de altfel a si fost la fata locului si a analizat, impreuna cu alti savanti geologi ci geofizicieni problema.
Dar sa revin la ce ne preocupa cel mai tare, nu-i asa, Pasare Maiastra Dodo ??? :harhar::harhar: Initial, la dezbaterea/\"prelegerea\" despre cutremure trebuiau abordate lucruri pentru cei mai putin avizati, copii care ar fi surprinsi la scoala etc. Dar programul a fost oarecum dat peste cap, s-a lasat cu dezbateri, lumea participanta si-a manifestat un interes nemaipomenit fata de subiect si s-au ridicat probleme spinoase. De altfel, am avut si eu cateva interventii la obiect :worthy::17::unsure::32: Dodo, nu fii invidioasa, stai cuminte :harhar::harhar: S-a discutat, de exemplu, de problema intreruperii gazelor in caz de...Doamne-fereste, si s-a ajuns la concluzia ca, pentru un interval de 25 de secunde, e inutila inchiderea gazelor pe magistrala principala in tot Bucurestiul. Fiindca gaze tot raman in sistem, pana se consuma, si ar face mai rau, favorizeaza explozii, mai ales la starea actuala a conductelor. Mai practica ar fi aceasta inchidere a gazelor doar daca s-ar efectua cu ceva timp (macar 24 de ore) inainte de producerea cutremurului major, in acest fel minimizand la maxim riscul de explozii. Dar asta ar implica o predictie de succes pe termen foarte scurt, de ordinul zilelor, lucru care nu e prea realist. Sau inchiderea gazelor pe ramificatii, la intrarea in bloc, de exemplu, in orice caz pe zone mai restranse.
Toata lumea a tabarat pe saracul conferentiar in geologie, noroc ca am mai intervenit eu si l-am scos din interogatoriu pe cel care sustinea prezentarea. In sala mai erau prezenti si ceva profesori universitari la geologie-geofizica, chiar am discutat cu dansii, adica nu m-am sfiit si nu m-am rusinat deloc in fata somitatilor. Am stabilit si niste contacte cu dansii, pentru schimburi de idei. O chestie interesanta care a fost adusa in discutie a fost legatura dintre cutremurele vrancene majore si cele din zone apropiate Romaniei
(Turcia, Grecia, Italia, Peninsula Balcanica...)
S-a pornit de la constatarea ca in 1999, dupa cele 2 cutremure majore din nord-vestul Turciei, toata lumea era panicata de teama ca ar urma un cutremur major si in zona Vrancea. Ideea expusa a fost urmatoarea: cutremurele majore din jumatatea de VEST a Turciei nu pot influenta Vrancea, fapt oarecum paradoxal, fiindca ar fi mai aproape. Nu, presiunea generata de marile cutremure din Vestul si Nord-Vestul Turciei nu afecteaza Vrancea, ci se transmit de fapt spre Grecia, prin intermediul microplacii Marii Egee, iar activitatea din Grecia nu are legatura cu Vrancea. Dovada: 17 august 1999 cutremur in Turcia NV, la Izmit...7 septembrie 1999 cutremur in Grecia la Atena !!!! In schimb, trebuie sa retinem ca atunci cand in jumatatea de EST, in NE Turciei si in zona dinspre Caucaz incep sa se petreaca lucruri ciudate, atunci va urma o \"reactie\" mai mult sau mai putin intensa si in zona Vrancea. Explicatia ar fi aceea ca in zona Marii Negre, rest al unui vechi ocean inchis (Tethys), ar exista sau ar fi existat un fel de rift activ in trecutul geologic, ca ar exista un fel de culisare, deplasare laterala a microplacii Marii Negre si ca zona din nord-estul, estul Turciei, si zona dinspre Caucaz, de la cealalta parte a Marii Negre, se afla aproape in linie dreapta, diagonal, cu Vrancea. Dovada a unei corelatii clare in aceste fenomene ar fi ce s-a intamplat in Vrancea in ultimii 200 de ani. Toate cele 4 cutremure catastrofale (M=7,2-7,8) din 1802,1838,1940 si 1977 au fost precedate, invariabil, de cutremure mari in NORD-ESTUL, ESTUL Turciei si in zona dinspre Caucaz. Iata: 13 februarie 1802 -cutremur devastator spre zona Cucazului, a ras de pe fata pamantului mai multe orase din Armenia si Azerbaidjeanul de azi (Semaha, etc.)...26 octombrie 1802 -Cutremurul cel Mare in Vrancea; 1837 cutremur major in jumatatea de EST a a Turciei, resimtit si spre zona araba si chiar caucaziana...23 ianuarie 1838 -cutremur catastrofal in Vrancea ; 26 decembrie 1939 cutremur de magnitudine 7,9 la Erzincan, nordul Turciei, dar in jumatatea de EST...10 noiembrie 1940 cutremur major in Vrancea; 24 noiembrie 1976 cutremur de 7,5-7,6 grade in provincia turca VAN, in jumatatea de EST...4 martie 1977 cutremur major in Vrancea. Sigur, obiectia ar putea fi ca 4 exemple nu sunt relevante. Dar si eu impartasesc ideea ca nu ar trebui chiar neglijate aceste constatari. De exemplu, vedem acum ca spre Caucaz a inceput sa se cam framante usor-usor, a aparut chiar si un cutremur adanc la 150 km adancime in Caucaz, deci ceva se intampla totusi, e clar !!!!
In orice caz, e clar ca sistemul tectonic din zona Marii Negre dicteaza, practic, ceea ce se intampla in zona Vrancea. Si sa retinem ca influenta asupra Vrancei nu vine dinspre jumatatea de VEST a Turciei sau din Grecia, ci din jumatatea de EST a Turciei si zona Caucaziana. Exista o explicatie logica a acestei legaturi: presiunile determinate de inaintarea spre continentul asiatic a placii Indiene se transmit, de fapt, spre zona microplacii Arabe, spre jumatatea de EST a Turciei si spre zona Caucazului, si de aici, prin intermediul microplacii Marii Negre, spre Curbura Carpatilor Orientali. Ce se intampla in VESTUL Turciei si in Marea Egee nu ne intereseaza !!!!
In alta ordine de idei, in cadrul prezentarii au fost indicate cateva site-uri demne de a fi vizitate de catre cei interesati, si va asigur ca la loc de cinste figureaza www.cutremur.net !!! I-am facut si eu ceva reclama, am recomandat audientei sa viziteze cutremur.net...
Cam acesta e \"raportul\" cerut de Mata Hari Dodo...Sper ca nu ai obiectii, Pasare Maiastra Dodo :unsure:
 
Sa inteleg ca am avut dreptate cand am spus ca seismele adanci din zona Afganistan si in general ce se intampla la est de Marea neagra si aproximativ Afganistan ne afecteaza si pe noi.Evident numai seismele adanci si mari.Se pare ca si Marmureanu a avut dreptate cand a spus ca seismul din Asia a \"varsat\" energie.
Cata invidie sa nu recunosti:ack: ca Dodo a avut dreptate.
 
Dodo, in general un cutremur elibereaza energia acumulata in zona in care se produce. Cutremurul din Sumatra a eliberat energia de la contactul dintre placa australiana si placa Burma, asa ceva. O zona tipica de subductie, in care o placa se \"scufunda\" sub alta placa. Totusi, sa nu uitam ca dupa cutremurele din Indonezia au urmat: cutremur de 6,9 grade in estul Africii la Tanganyka, cutremur de 7,5 grade in Mozambic, cutremur de 7,6 grade in Pakistan. Acum au aparut niste activitati insistente, dar inca mici, inspre Caucaz, un cutremur chiar la 148 km adancime in Caucazul de Est.
Repet, partea de est a Turciei si extremitatea estica a Marii Negre se situeaza, cumva, in diagonala fata de Curbura Carpatilor, si se pare ca in zona Marii Negre a actionat un fel de rift, si ca ar exista o deplasare, o culisare a unei parti de litosfera, asa-numita microplaca a Marii Negre, dinspre Caucaz si estul Turciei exact catre Curbura Carpatilor. Si ideea era ca atunci cand incep sa apara lucruri ciudate spre estul Turciei si Caucaz, dupa un timp mai mare sau mai mic va fi o \"reactie\" si in Vrancea, in functie de viteza de deplasare a acestui bloc al Marii Negre.
 
Inca ceva. Am uitat sa va mai spun cateva lucruri. M-am luat cu chiraiala lui Dodo si am scapat din vedere si aceste lucruri. Poate ca, de fapt, aceste lucruri nu ar fi chiar o surpriza, EarthQuake chiar a sugerat mai demult ceva in acest sens. E vorba, in primul rand, de faptul ca seismul nord-dobrogean din 3 octombrie 2004 a avut si o semnificatie geotectonica interesanta. El s-a produs la marginea microplacii Marii Negre. Masuratori geodezice si prin satelit au aratat ca microplaca Marii Negre a inceput, de fapt, sa impinga mai tare spre Curbura Carpatilor inca de la finele anului 2004 si inceputul anului 2005. Si daca ne gandim la ce s-a intamplat atunci, vedem: cutremur nord-dobrogean pe 3 octombrie,cutremur intermediar vrancean pe 27 octombrie si, la finele anului 2004, marele cutremur din Sumatra. Se pare ca, in ce ne priveste, toate acele evenimente ar fi ca un fel de piese de domino, sau ca un joc de puzzle...Oricum ar fi, cert e ca seismele din 2005 (14 mai, 18 iunie, 13 decembrie) au avut plan de faliere tipic cu cel al cutremurelor vrancene majore; banuiam mai demult ca, in Vrancea, lucrurile s-au schimbat ceva mai devreme, si ca nea Marmureanu a fost un pic norocos ca inca nu ne-a bubuit mai serios ! :unsure::harhar:
Un alt aspect tine de energia eliberata in Vrancea, in corelatie cu seismele din ultimii 5-7 ani. Incepand din 1999, magnitudinea maxima a cutremurelor vrancene a inceput sa creasca, la anumite intervale aparand varfuri de magnitudine. 28 aprilie 1999 cutremur de magnitudine 5,7 pe scara Richter, la 151 km adancime. In 2004 magnitudinea a ajuns deocamdata la 6,0 dar se apreciaza (dupa cum spunea unul dintre profesorii de geofizica cu care am stat de vorba) ca va creste in continuare, ceea ce e cumva de asteptat. Adica e logic ca in anii care vin sa urmeze alte varfuri de magnitudine, si probabil ca unul dintre acestea va fi marele cutremur atat de trambitzat. :harhar:
 
Mai sie cineva ceva de cei de la RSA? Bannerul lor nu mai functioneaza, update-urile de la ei de pe site sunt din ce in ce mai rare, proiectul pare sa fie abandonat. Any news?
 
Mai sie cineva ceva de cei de la RSA? Bannerul lor nu mai functioneaza, update-urile de la ei de pe site sunt din ce in ce mai rare, proiectul pare sa fie abandonat. Any news?


Alex, ma tem ca cei de acolo sunt neseriosi. Si asta ca sa ma exprim cel mai bland. Niciodata nu le-am acordat vreun credit. Cand vin si debiteaza niste enormitati de rasul curcilor, atunci cred ca rezerva e mai mult decat justificata. Fii atent ce pretindeau dansii. La sfarsitul lui 2005 dadeau alarma pe site-ul lor, cica nu stiu ce fluctuatii, ca urmeaza in scurt timp cutremur de peste 6 grade in Vrancea, nebunie !!! :worthy::ack::angel: 3 zile mai tarziu au pretins ca dumnelaor nu stiu ce, cand si cat de mare va veni. La mijlocul lui ianuarie, alta boacana: cica asa-zisele lor fluctuatii de la Ploiesti (sic :harhar::harhar:) aveau legatura, chipurile, cu seismul din Marea Ionica, din Grecia, din 8 ianuarie. Am ras copios la asa o bazaconie ! Cred ca niciodata n-am mai ras in halul ala ca la asa o emanatie a rsa-istilor !! Penibili, Alex, asta e situatia ! :unsure: Pe urma, alte traznai. Fiti atenti ce debita un rsa-ist: \"in 1977 diferenta intre falii a fost de 11 metri (sic:harhar:), iar acum e de 17 metri (sic :unsure:)\"...
Mare e gradina ta, Doamneee :harhar::biggrin: Alta traznaie rsa-ista: cica daca in fiecare zi e cutremur de 4,6 nu mai avem cutremure mari !!!! Dumnezeule mare ! Mare e gradina, multi nebuni umbla...E clar ca tipii umbla rau de tot pe aratura, au dat coltul pe alaturea si spun prapastii !!!! Dar prapastii barosane de tot ! Dusi baietii, dusi rau cu sorcova ! Umbla pe alaturea, e clar. Adica \"pe dincolo\"...
Vezi Alex ? Iata cum in tara asta insi cu pretentii stiintifice spun baliverne fara cap si fara coada, rsa-istii pretind ca din asa-zisa lor deformare a cadrului spatio-temporal reusesc dansii sa prezica seismele vrancene !!! Doamne-fereste, Alex ! Umbla multi nebuni prin tara asta, bantuie, dau iama, caraie, fac ce vor. De fapt, nu asta ma deranjeaza. Ca debiteaza prapastii ! Ci ca se bat cu pumnul in piept ca ei sunt cei mai tari din lume ! I-auzi, domne ! Saracii japonezi, niste amatori fata de impostorii din Ploiesti ! Ce tara ! Ce tara !!! Ca la noi la nimeni ! Amicu nostru Alexe Emil era mare fan rsa, pe celalalt forum, la computergames, ne facea cu ou si cu otet pe tot cei care indrazneam sa nu credem in profetiile rsa-iste ! Mama ce limbaj folosea nea Emil. EarthQuake e martor. Tipul era, se vede treaba, sub vraja rsa, il vrajisera bine si orbise de-a binelea !
 
Inca ceva despre rsa...prea e \"gras\" si savuros subiectul ca sa-l las eu nepigmentat cu sare si piper :harhar::harhar::harhar::harhar:
Pe site-ul ala al lor pun 3 lucruri, fiti atenti. Din 3, una tot s-o nimeri, o intorc baietii smechereste ca la Ploiesti. Ca doar sunt din Ploiesti, asa ca o intorc rsa-istii ca la Ploiesti :unsure:
Bun, cica \"valoare masurata\", auziti chestie !!! Masoara magnitudinea unui cutremur inainte de a se produce ! Mama ce genii carpatine avem noi la Ploiesti, mai tari ca japonejii aia prosti care nu stiu o boaba ! :unsure: Sunt genii, ce mai 1 Ma mir ca inca n-au luat Premiul Nobel. E o mare nedreptate ce li se face acestor baieti destepti, ar trebui sa primeasca o vasta recunoastere internationala ca niste eroi in ale seismologiei :worthy:
Pe urma baga baietii \"valoare corectata\". Deci nu s-a potrivit \"valoarea masurata\", mai iau baietii o marja de siguranta si iese \"valoarea corectata\" :angel:
Buuun ! Fatalitate ! Nu s-a potrivit nici \"valoarea corectata\". Pai ia sa punem noi \"rezerva seismica\", mai mare...doar suntem romanasi dsashtepti, descurcaretzi in orice situatie ! Sa putem sa o intoarcem cum vrem ! :ack:
Hiiii ! Maiculitzaaa...Nu s-a potrivit nici \"rezerva seismica\" !!! Hii, ce ne facem, taica ??? Pe unde scoatem camasutzaaa ??? :ack: Pai zicem asa: \"rezerva seismica\" e maxima posibila, deci daca e mai mic e in regula, e ok, s-a incadrat fenomenul in ce am prezis noi, geniile rsa-iste. Daca Doamne-fereste e mai mare, noi, baietii geniali de la rsa zicem ca si asta e ok, am pus o marja, o intoarcem cu iscusintza ca la Ploiesti, ca a fost un prag si, fireste, cutremurul din Vrancea a facut hopa-sus Mitica si a depasit pragul pe care noi l-am prezis, care va sa zica, stimabililor, am zis ca vine un cutremur important, ba chiar ne-a depasit asteptarile !!!!!
Dragi forumisti, va spun ca eu ma stric de ras de emanatiile indivizilor alora ! Sunt de coma indivizii, ce mai !!! Lasand gluma la o parte, e clar ca indivizii respectivi nici nu merita luati in seama decat in poante. SA RADEM CU ROMANIAN SCIENTIFIC ARTIFACTS ! SA RADEM DE ROMANIAN SCIENTIFIC ARTIFACTS !!! Auziti, fratilor, ARTIFACTS !!!!!
E clar ca tipii nu sunt decat niste reziduuri, niste ramasitze ! Atata pot emana, asta e situatia.
EarthQuake, ce zici ?
 
Ati vazut \"Lista lui Richter: blocurile care s-ar prabusi la cutremur\" din Cotidianul?
\"In prezent, pot spune ca sint sigure in Romania si pot rezista unui cutremur de 8 grade pe scara Richter aproape un milion de locuinte, aflate in cladirile din orase\", a declarat Marin Cristea, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Numarul total al locuintelor din Romania este de aproape opt milioane.\"

8 grade? :harhar:
 
Din cate stiu eu blocurile sunt facute sa reziste la un seism de 8R si au o perioada de garantie de 20 de ani.
Aceste informatii le-am auzit imediat dupa \'77.
 
Dupa 1977 s-a construit masiv, dar nu stiu daca si trainic. Din anii \'90 cam nimic... Oricum, majoritatea locuintelor sunt relativ vechi ori nu mai sunt noi. Oare cum ar face fata aceste locuinte, sa spunem, unui cutremur ca cel din martie \'77? :unsure:
:harhar::harhar::harhar:
 
Daca nu s-a umblat la structura de rezistenta vor rezista.
Vom trai si vom vedea.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus