Ole-ola :angel:
Dupa cum stiti, ieri am fost la Muzeul Geologiei, in ultima zi a unei manifestari intitulate \"Saptamana Geologiei\". Au fost mai multe prelegeri interesante, intre care ieri a fost una in legatura cu cutremurele, iar ultima a fost despre Turnul din Pisa, o prezentare facuta de un geofizician, prof. A. Soare, care de altfel a si fost la fata locului si a analizat, impreuna cu alti savanti geologi ci geofizicieni problema.
Dar sa revin la ce ne preocupa cel mai tare, nu-i asa, Pasare Maiastra Dodo ??? :harhar::harhar: Initial, la dezbaterea/\"prelegerea\" despre cutremure trebuiau abordate lucruri pentru cei mai putin avizati, copii care ar fi surprinsi la scoala etc. Dar programul a fost oarecum dat peste cap, s-a lasat cu dezbateri, lumea participanta si-a manifestat un interes nemaipomenit fata de subiect si s-au ridicat probleme spinoase. De altfel, am avut si eu cateva interventii la obiect :worthy::17:
:32: Dodo, nu fii invidioasa, stai cuminte :harhar::harhar: S-a discutat, de exemplu, de problema intreruperii gazelor in caz de...Doamne-fereste, si s-a ajuns la concluzia ca, pentru un interval de 25 de secunde, e inutila inchiderea gazelor pe magistrala principala in tot Bucurestiul. Fiindca gaze tot raman in sistem, pana se consuma, si ar face mai rau, favorizeaza explozii, mai ales la starea actuala a conductelor. Mai practica ar fi aceasta inchidere a gazelor doar daca s-ar efectua cu ceva timp (macar 24 de ore) inainte de producerea cutremurului major, in acest fel minimizand la maxim riscul de explozii. Dar asta ar implica o predictie de succes pe termen foarte scurt, de ordinul zilelor, lucru care nu e prea realist. Sau inchiderea gazelor pe ramificatii, la intrarea in bloc, de exemplu, in orice caz pe zone mai restranse.
Toata lumea a tabarat pe saracul conferentiar in geologie, noroc ca am mai intervenit eu si l-am scos din interogatoriu pe cel care sustinea prezentarea. In sala mai erau prezenti si ceva profesori universitari la geologie-geofizica, chiar am discutat cu dansii, adica nu m-am sfiit si nu m-am rusinat deloc in fata somitatilor. Am stabilit si niste contacte cu dansii, pentru schimburi de idei. O chestie interesanta care a fost adusa in discutie a fost
legatura dintre cutremurele vrancene majore si cele din zone apropiate Romaniei
(Turcia, Grecia, Italia, Peninsula Balcanica...) S-a pornit de la constatarea ca in 1999, dupa cele 2 cutremure majore din
nord-vestul Turciei, toata lumea era panicata de teama ca ar urma un cutremur major si in zona Vrancea. Ideea expusa a fost urmatoarea:
cutremurele majore din jumatatea de VEST a Turciei nu pot influenta Vrancea, fapt oarecum paradoxal, fiindca ar fi mai aproape. Nu, presiunea generata de marile cutremure din Vestul si Nord-Vestul Turciei nu afecteaza Vrancea, ci se transmit de fapt spre Grecia, prin intermediul microplacii Marii Egee, iar activitatea din Grecia nu are legatura cu Vrancea. Dovada: 17 august 1999 cutremur in Turcia NV, la Izmit...7 septembrie 1999 cutremur in Grecia la Atena !!!! In schimb, trebuie sa retinem ca atunci cand in jumatatea de EST, in NE Turciei si in zona dinspre Caucaz incep sa se petreaca lucruri ciudate, atunci va urma o \"reactie\" mai mult sau mai putin intensa si in zona Vrancea. Explicatia ar fi aceea ca in zona Marii Negre, rest al unui vechi ocean inchis (Tethys), ar exista sau ar fi existat un fel de rift activ in trecutul geologic, ca ar exista un fel de culisare, deplasare laterala a microplacii Marii Negre si ca zona din nord-estul, estul Turciei, si zona dinspre Caucaz, de la cealalta parte a Marii Negre, se afla aproape in linie dreapta, diagonal, cu Vrancea. Dovada a unei corelatii clare in aceste fenomene ar fi ce s-a intamplat in Vrancea in ultimii 200 de ani. Toate cele 4 cutremure catastrofale (M=7,2-7,8) din 1802,1838,1940 si 1977 au fost precedate, invariabil, de cutremure mari in NORD-ESTUL, ESTUL Turciei si in zona dinspre Caucaz. Iata: 13 februarie 1802 -cutremur devastator spre zona Cucazului, a ras de pe fata pamantului mai multe orase din Armenia si Azerbaidjeanul de azi (Semaha, etc.)...26 octombrie 1802 -Cutremurul cel Mare in Vrancea; 1837 cutremur major in jumatatea de EST a a Turciei, resimtit si spre zona araba si chiar caucaziana...23 ianuarie 1838 -cutremur catastrofal in Vrancea ; 26 decembrie 1939 cutremur de magnitudine 7,9 la Erzincan, nordul Turciei, dar in jumatatea de EST...10 noiembrie 1940 cutremur major in Vrancea; 24 noiembrie 1976 cutremur de 7,5-7,6 grade in provincia turca VAN, in jumatatea de EST...4 martie 1977 cutremur major in Vrancea. Sigur, obiectia ar putea fi ca 4 exemple nu sunt relevante. Dar si eu impartasesc ideea ca nu ar trebui chiar neglijate aceste constatari. De exemplu, vedem acum ca spre Caucaz a inceput sa se cam framante usor-usor, a aparut chiar si un cutremur adanc la 150 km adancime in Caucaz, deci ceva se intampla totusi, e clar !!!!
In orice caz, e clar ca sistemul tectonic din zona Marii Negre dicteaza, practic, ceea ce se intampla in zona Vrancea. Si sa retinem ca influenta asupra Vrancei nu vine dinspre jumatatea de VEST a Turciei sau din Grecia, ci din jumatatea de EST a Turciei si zona Caucaziana. Exista o explicatie logica a acestei legaturi:
presiunile determinate de inaintarea spre continentul asiatic a placii Indiene se transmit, de fapt, spre zona microplacii Arabe, spre jumatatea de EST a Turciei si spre zona Caucazului, si de aici, prin intermediul microplacii Marii Negre, spre Curbura Carpatilor Orientali. Ce se intampla in VESTUL Turciei si in Marea Egee nu ne intereseaza !!!!
In alta ordine de idei, in cadrul prezentarii au fost indicate cateva site-uri demne de a fi vizitate de catre cei interesati, si va asigur ca la loc de cinste figureaza
www.cutremur.net !!! I-am facut si eu ceva reclama, am recomandat audientei sa viziteze cutremur.net...
Cam acesta e \"raportul\" cerut de Mata Hari Dodo...Sper ca nu ai obiectii, Pasare Maiastra Dodo