• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Nici eu nu cred ca daca au loc 2 seisme de max 3 gr intr-o zi e o probl.:harhar:nici vb de alarma pt un seism major pe termen scurt.s-au mai semnalat astfel de cazuri.iar pe emsc apare un singur seism de adancime cu ML=3.eu zic sa stam inca linistiti.Nu e nici un semn de activare semnificativa in vrancea:wink:
 
Si eu cred ca va mai dura ceva pana la Cel Mare. Evident, nu cred ca s epoate baga mana in foc pentru ce va fi peste 6 luni sau 8 luni sau 4 luni sau 1 an jumate, de exemplu. Eu ma refer totusi doar la perioada imediat urmatoare, zile si saptamani. In plus, nu iau in seama un cutremur de 6,5+/-0,1, evident. Fiindca astfel de cutremure (6,5-6,6) pot aparea oricand, aparent \"pe neasteptate\". Radulian spunea mai demult ca precursorii cei mai evidenti apar in cazul cutremurelor vrancene mai mari, adica de la 6,7-6,8 in sus. Pana la acest \"prag\" se poate intampla sa apara aparent fara precursori deosebiti.
 
Aici intervine ce a spus Marmureanu...ca seismele de 6-7 R nu sunt periculoase dar 7 si un pic deja face probleme.
Eu ma gandeam sa nu o apuce pe Vrancea topaitul zilnic....
 
Nu se stie cu certitudine ce va mai fi, asa ca sa lasam natura sa-si urmeze cursul firesc, iar noi sa facem fel de fel de presupuneri, in final tot prin surprindere ne va lua!!!:harhar:
 
Pai sorinas,Mama Natura isi urmeaza ea cursul implacabil, nu-i nevoie sa o invitam noi...:harhar::rolleyes::harhar::harhar::harhar: Cand vine, vine ! Sau, vorba lui Enescu, \"vine cand vrea\"...:harhar::harhar:...nu cand credem noi...:harhar:
 
in final tot prin surprindere ne va lua!!!:harhar:
Pai, da. Daca s-ar sti de exemplu ca vine cutremurul in cel mult o luna, probabilitatea pe zi ar fi de 3%. Pe ora...< 0.14%. La asa o probabilitate \"mica\" nu te mobilizezi sa te astepti tot timpul nici daca vrei. E imposibil sa nu te gandesti la multe altele.
 
Ce se intampla la Targusor? Urmarind seismogramele se pot observa perioade cu ceva care pare a fi un zgomot puternic. Dar acest \"zgomot\" pare sa creasca si apoi sa scada asa cum a crescut. Sunt \"valuri\" de durata si intensitate mai mare sau mai mica. La Piszkes nu se intampla asa. Uitandu-ma la intamplare am vazut si la alte statii acelasi fenomen. Tind sa cred ca e ceva natural dar in acest caz imi pun intrebarea de ce acest soi de cutremur - ca in definitiv asta e - nu a fost studiat pana acum. Sau cel putin asa mi se pare mie.
 
Pot fi vibratii pur locale, pricinuite de diferite cauze, sa le zicem \"artificiale\". :harhar::whistling: Oricum, zgomotul de fond poate fi mai puternic daca aparatele nu sunt calibrate foarte bine. Aceste semnale parazit introduc, de altfel, erori in inregistrarile cutremurelor naturale.
 
Mie continua sa mi se para ciudat ca vibratiile astea artificiale cresc in intensitate pe parcursul catorva ore, se mentin cateva ore si apoi scad pe parcursul altor cateva ore. Si nu zilnic, nu la aceeasi ora. Asta nu e nici trenul care merge la Tulcea, nici fabrica de peste drum. Poate gresesc dar sunt din ce in ce mai convins ca e un fenomen natural. Sa fie fenomene meteorologice?
------------------------
P.S. M-am mai gandit. Sunt aproape sigur ca e vantul
 
In orice caz, nu cred ca au vreo legatura cu ceva care sa ne ingrijoreze. Acum, nu stiu unde este locul respectiv, nu stiu ce conditii locale sunt acolo...:harhar::whistling::harhar:
 
Sorin, ai observat mica agitatie mass-media din ultimele 2 zile? Cu bulinele rosii, cu spusele D.lui Marmureanu (cum ca n-o sa fie cutremure de >7 grade , poate vor fi intre 6-7, citez din RL de ieri 24.01.2007)..Ce zici s-a dat slobod la \"comentarii\"?
 
in sfarsit au aparut si seismogramele pe situl infp:harhar:;formele de unda par a indica o activit. normala dupa parerea mea cu toate ca traseul nu e chiar o izolinie:whistling:
 
Alty, am citit si eu materialul din Romania Libera. De fapt, n-ar fi o premiera. Si anul trecut a fost ceva valva, cu masuri care mai de care, documentare pe TVR2 \"Ce sa facem in caz de...\". :harhar: La cate spune domnul Marmureanu...:harhar: Va reamintesc ca in septembrie trecut, domnul Marmureanu afirma sec la Realitatea Tv \"urmatorul cutremur vrancean major va fi mult mai puternic decat cel din 1977\". Dupa acest teribil porumbel, dumnealui s-a dat o vreme la fund, pesemne sa uite lumea...:harhar::harhar::harhar:
 
Alty, am citit si eu materialul din Romania Libera. De fapt, n-ar fi o premiera. Si anul trecut a fost ceva valva, cu masuri care mai de care, documentare pe TVR2 \\"Ce sa facem in caz de...\\". :harhar: La cate spune domnul Marmureanu...:harhar: Va reamintesc ca in septembrie trecut, domnul Marmureanu afirma sec la Realitatea Tv \\"urmatorul cutremur vrancean major va fi mult mai puternic decat cel din 1977\\". Dupa acest teribil porumbel, dumnealui s-a dat o vreme la fund, pesemne sa uite lumea...:harhar::harhar::harhar:

Si daca omu\' are dreptate si ne paste un cutremur mult mai mare decat cel din \'77?
Probabil ca dupa un asemenea eveniment major vom fi mai \'\'putini\'\' cu 25% fata de prezent.:harhar:
 
Esti prea pesimist, sunt 2 aspecte:
Daca cutremurul va fi mai mare de 7, depinde de adancime si inspre ce zona se propaga...
25% vor disparea, conform unei raspandiri demografice este aproape de neconceput aceasta varianta, cca 25% din romani lucreaza pe afara, iar concentrarile urbane (cu exceptia Bucurestiului) nu sunt asa de multe in zona de actiune vranceana (nu sunt multe ca sa ajungem la 25% din populatie).
Am sa va spun mai multe dupa ce vad strategia MAI pentru situatii de urgenta/dezastre pentru anul in curs/perioada urmatoare.
 
O sa continui aici ce am spus la Cutremure 2007 Romania. Nu pot sa uit, totusi, ceea ce a spus si Radulian, anume faptul ca seismele din 27 octombrie 2004, 14 mai, 18 iunie si 13 decembrie 2005 reprezinta, citez Radulian, o forma de migratie/progresie hipocentrala. Va dati seama, dansul a avut la dispozitie date complete, informatii de relocalizare a epicentrelor si hipocentrelor acelor cutremure. Si pe baza acestor date, el concluzioneaza ca acele 4 cutremure au avut epicentrele coliniare, aliniate tangent la arcul carpatic, pe directia NE-SV. De asemenea, tot dansul a afirmat ca mecanismul de focar al acelor cutremure arata o tendinta clara de focalizare a stressului de compresiune tocmai pe directia NE-SV, tangenta la Curbura carpatica; si stim ca aceasta directie este cea tipica pentru cutremurele vrancene puternice (Ms > 6,7). Eu cred ca nu degeaba sunt voci serioase care afirma ca pana in 2010-2011, cel tarziu, o sa fim zguduiti mai serios, in orice caz de un cutremur de cel putin 6,7-6,8 grade. Revenind la seria de cutremure din 2004-2005, Radulian afirma ca ele ar constitui o forma de activitate precursoare pe termen lung, de ordinul catorva ani...Repet, este ceea ce a afirmat dansul pe baza calculelor facute de dansii folosind inregistrarile instrumentale ale celor 4 cutremure. Asa ca, desi nu imi pun problema ca vine chiar acum, nu se poata da nici un fel de garantie ca peste 6 luni, 1 an sau 2 nu se produce acel cutremur \"asteptat\". Incitant e ca se banuieste ca vine, se intuieste ca se pregateste, dar nu se poate sti sigur cand vine. Anticiparile pe termen lung si chiar mediu contin, prin definitie, o mare doza de imprecizie, trebuie sa acceptam acest lucru, ne place sau nu ne place. :harhar::harhar::harhar::harhar: Asta e situatia.
As mai face o observatie. Pana la cutremurul din 26 decembrie 2004, nimeni nu facea vreo corelatie intre ce se intampla in Indonezia si Vrancea !!! De-a lungul timpului, in zona indoneziana au avut loc multe cutremure cu magnitudini 6-7 si chiar de 8-8,5 grade, in special in zona de subductie dintre blocul australian si placa Burma. Si nimeni nu s-a gandit sa faca vreo corelatie, in sens pozitiv sau negativ, cu ce se intampla in Vrancea. Ce ziceti de asta ?? E o problema pe care mi-o pun totusi si care problema, dupa parerea mea, da de gandit serios.
 
Seismogramele INFP...:harhar::harhar::harhar::harhar:
Daca va uitati bine pe ele, veti vedea ca ceea ce baietii de la INFP pun drept seismograme pe ianuarie 2007 sunt, de fapt, inregistrari din ianuarie 2006 ! Nu numai ca asa scrie acolo. Dar o logica elementara ne spune ca nu putem vedea, de exemplu pe seismograma BUC1, in aceasta dimineata la 8:31 ceea ce s-a intamplat la ora 16:02. Indiferent ca e GMT sau nu ! E vorba de o logica elementara, ceea ce se pare ca baietii de la INFP nu au ! :harhar::ack: Baietii au pus online ca seismograme pe ianuarie 2007 seismogramele din ianuarie 2006 !!!!!:harhar::harhar:
HA ! HA, HA ! HA, HA, HA !!!!
Mai e ceva de zis ??? Eu spun ca nu...
 
Atentie ca sunt si alea din 2007 :harhar: dar mai incolo. Sa nu se zica ca nu le-au pus dar sa nu se vada?
Intai sunt - cel putin pentru 29.01 - 10 din 2006 si pe urma 9 de azi (Pentru TIRR (Targusor?) nu apare decat cea de anul trecut). Altceva de observat, e zgomotul \"infernal\" de pe BUC1 si IAS atat anul trecut dar mai ales anul acesta. Sa fie de vina vantul?
 
Se pare ca nici autoritatile nu au stat degeaba. Zilele astea are loc la Bucuresti prezentarea unui proiect (se pare dus pana la capat-ramanand doar de aplicat) de informare si educare a populatiei -componenta a unui proiect de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta.
Temele avute in vedere:
  • reducerea riscului la cutremure
  • reducerea riscului la inundatii si alunecari de teren
  • reducerea riscului la accidente miniere
  • intarirea capacitatii de management in situatii de urgenta
:harhar:
 
Alty, mai ai ceva noutati in legatura cu simpozionul din aprilie ? :harhar::whistling:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus