O sa continui aici ce am spus la Cutremure 2007 Romania. Nu pot sa uit, totusi, ceea ce a spus si Radulian, anume faptul ca seismele din 27 octombrie 2004, 14 mai, 18 iunie si 13 decembrie 2005 reprezinta, citez Radulian, o forma de migratie/progresie hipocentrala. Va dati seama, dansul a avut la dispozitie date complete, informatii de relocalizare a epicentrelor si hipocentrelor acelor cutremure. Si pe baza acestor date, el concluzioneaza ca acele 4 cutremure au avut epicentrele coliniare, aliniate tangent la arcul carpatic, pe directia NE-SV. De asemenea, tot dansul a afirmat ca mecanismul de focar al acelor cutremure arata o tendinta clara de focalizare a stressului de compresiune tocmai pe directia NE-SV, tangenta la Curbura carpatica; si stim ca aceasta directie este cea tipica pentru cutremurele vrancene puternice (Ms > 6,7). Eu cred ca nu degeaba sunt voci serioase care afirma ca pana in 2010-2011, cel tarziu, o sa fim zguduiti mai serios, in orice caz de un cutremur de cel putin 6,7-6,8 grade. Revenind la seria de cutremure din 2004-2005, Radulian afirma ca ele ar constitui o forma de activitate precursoare pe termen lung, de ordinul catorva ani...Repet, este ceea ce a afirmat dansul pe baza calculelor facute de dansii folosind inregistrarile instrumentale ale celor 4 cutremure. Asa ca, desi nu imi pun problema ca vine chiar acum, nu se poata da nici un fel de garantie ca peste 6 luni, 1 an sau 2 nu se produce acel cutremur \"asteptat\". Incitant e ca se banuieste ca vine, se intuieste ca se pregateste, dar nu se poate sti sigur cand vine. Anticiparile pe termen lung si chiar mediu contin, prin definitie, o mare doza de imprecizie, trebuie sa acceptam acest lucru, ne place sau nu ne place. :harhar::harhar::harhar::harhar: Asta e situatia.
As mai face o observatie. Pana la cutremurul din 26 decembrie 2004, nimeni nu facea vreo corelatie intre ce se intampla in Indonezia si Vrancea !!! De-a lungul timpului, in zona indoneziana au avut loc multe cutremure cu magnitudini 6-7 si chiar de 8-8,5 grade, in special in zona de subductie dintre blocul australian si placa Burma. Si nimeni nu s-a gandit sa faca vreo corelatie, in sens pozitiv sau negativ, cu ce se intampla in Vrancea. Ce ziceti de asta ?? E o problema pe care mi-o pun totusi si care problema, dupa parerea mea, da de gandit serios.