• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Alex, eu acum nu stiu ce firma se ocupa de site-ul infp-ului. Deocamdata, vedem ca au pus in sfarsit cataloagele, adica au completat baza de date cu informatii privind cutremurele din 2005 si 2006 ! :harhar::harhar::harhar: Acum cateva zile, discutam cu un amic ce lucreaza acolo (masterand la fizica), si omul s-a dus la cel care se ocupa de site si cica a ramas masca de faptul ca sunt multe lucruri care nu merg. In fine, i-a sesizat acele probleme, spera sa se rezolve in curand. Iar datele, ce e drept, sunt in culpa...:harhar:...cica n-au avut timp sa se ocupe, dar, cum mai bine mai tarziu decat niciodata, iata ca le-au pus ! :harhar: Problema e ca e trecuta magnitudinea Mw, care in cazul seismelor mici \"iese\" subevaluata. Adica, daca magnitudinea Mw=4,0 atunci magnitudinea locala ML sau magnitudinea undelor de suprafata Ms este 4,2-4,4.
Corespondenta e cam asa:
Mw=3,7 Ms=3,9-4,0
Mw=3,8 Ms=4,0-4,1
Mw=3,9 Ms=4,2
Mw=4,0 Ms=4,2-4,4
Mw=4,1 Ms=4,4-4,5
Mw=4,2 Ms=4,6
Mw=4,3 Ms=4,7
Mw=4,4 Ms=4,8-4,9
Mw=4,5 Ms=5,0
Mw=4,6 Ms=5,0-5,2
Mw=4,7 Ms=5,2-5,3
Mw=4,8 Ms=5,3
Mw=4,9 Ms=5,4-5,5
Mw=5,0 Ms=5,5
Mw=5,1 Ms=5,5
Mw=5,2 Ms=5,6
Cam in jurul valorii de 5,5 Mw devinde aproximativ egal cu Ms (folosesc o alta relatie de calcul). De la 6,0 in sus Mw devine mai mare decat Ms cu 0,1-0,3.
Mw=6,1 Ms=5,8-5,9
Mw=6,2 Ms=5,9-6,0
Mw=6,3 Ms=6,0-6,1
Mw=6,4 Ms=6,1-6,2
Mw=6,5 Ms=6,2-6,3
Mw=6,6 Ms=6,3-6,4
Mw=6,7 Ms=6,4
Mw=6,8 Ms=6,5-6,6
Mw=6,9 Ms=6,7
Mw=7,0 Ms=6,8
Mw=7,1 Ms=6,8-7,0
Mw=7,2 Ms=7,0
Mw=7,3 Ms=7,0-7,1
Mw=7,4 Ms=7,2
Mw=7,5 Ms=7,2-7,3
Mw=7,6 Ms=7,4
Mw=7,7 Ms=7,4-7,5
Mw=7,8 Ms=7,6
Mw=7,9 Ms=7,7
Mw=8,0 Ms=7,8

Toate cele de mai sus sunt valabile numai pentru cutremurele adanci din Vrancea (adancime 60 km < h < 220 km) Pentru cutremurele superficiale (crustale), atat din Vrancea, cat si din celelalte zone (Fagaras, Banat, Dobrogea, Maramures, s.a.), relatiile de calcul si corespondenta sunt diferite. Voi reveni cu detalii altadata.
In general, magnitudinea moment Mw ar fi preferata (pe plan mondial vorbesc) pentru cutremurele foarte puternice, de mare energie (M > 7-8), pentru care Ms (ML, MD, mb, etc.) \"satureaza\" (adica nu mai exprima decat partial energia eliberata in zona focala, deci doar d eo parte a zonei de rupere). Pentru cutremurele din Romania, mai comoda e totusi Ms (sau echivalentul ei ML, eventual MD pentru seismele foarte slabe).
Dupa cum vedeti, exista un anumit grad de ambiguitate in ceea ce priveste evaluarea prin magnitudine a unui cutremur.
 
Multam Sorin, am inteles cum devine treaba:whistling:, keep in touch ...
 
ha -  ce a aparut prin presa legat de acest cutremur. Citez de pe Rompres:(nu stiu exact daca e permis asa ca am spicuit cateva \\"franturi\\"

\\"Vrancea: Trei-cinci ani nu vom avea probleme legate de un cutremur puternic, afirmă Gheorghe Mărmureanu



\'\'Tot sistemul lucrează în Asia şi din acest motiv noi nu vom avea probleme\'\', a spus Mărmureanu.



Cutremurul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri, a avut o intensitate în zona epicentrală de III grade pe scara Mercalli şi s-a simţit la Bucureşti.\\"


http://www.rompres.ro/full_news.php?c=2,3,4,5,6

Eu inclin sa ii dau dreptate lui Marmureanu.Am observat ca au fost multe seisme in ultima perioada si cam toate 5-7R.Au fost din Kurile si pana la Indonezia.Din cand in cand a mai zguduit si la adancime mare insa (prin Japonia si coasta de vest a Americii de sud).Ma uitam mai devreme la harta USGS si dupa logica mea urma ceva spre Sumatra.Tocmai a fost unul de 5.5R. Il cred pe Marmureanu din 2 motive-
1 pentru ca a avut dreptate pana acum( cat am auzit eu)
2 pentru ca cele mai multe seisme sunt inca de suprafata( crustale sau medii aproximativ intre 60-5km)

Logica mea( fara sa ma compar cu sov care stie mult mai multe sau cu restul) ar fi asa: placile de suprafata sunt mai active, mai usor influentate de unii factori ...pe cand cele de adancime sunt mai stabile, mai asezate. Un seism crustal in mintea mea este ca o carte pusa peste un teanc.Daca ea cade nu se darama teancul pe cand o miscare la baza ...le imprastie pe toate.Poate gresesc dar asta e logica mea..parerea mea personala....:harhar:

ciufulinatus cred ca trebuia sa pui acel tabel la magnitudini sau la informatii utile...ca sa nu se piarda printre zarzavatul de la chat on line.:harhar:
 
sosolinatus ciufulinatus asta e noaptea seismelor...:harhar:...nu mai prididesc aici si tu sforai ca o huhureaza:ack:
2 seisme in Indonezia si unul pe coasta de vest a SUA.
bine ca nu sunt mai mari ca faceam si breaking news aici:ack:
 
Dodo, huhureaza curioasa esti tu...:harhar::harhar::harhar: Nu degeaba se spune: \"e curioasa ca o dodo\":harhar::harhar::harhar:
Ce vrei sa spui prin \"placile de suprafata\", Dodo ? Iar ai vorbit pe-alaturea...:harhar: Probabil te-ai referit la faliile din scoarta. Si crusta terestra face parte din placa tectonica, Dodo. Termenul mai sugestiv e acela de placa litosferica; litosfera include scoarta terestra (unde avem falii de diferite marimi si cu diferite grade de activitate) si partea superioara (cea mai de sus) a mantalei. Deci nu vorbim de o placa de suprafata si o placa de adancime. Ceea ce spun eu acum e la modul general. Vrancea e ceva mai aparte. Aici avem un fragment litosferic scufundat aproape vertical in zona Curburii, precum si o convergenta de subplaci care imping, preseaza, comprima acel fragment de litosfera. Cutremurele adanci vrancene sunt generate prin forfecari, compresiuni care se exercita din mai multe directii asupra acelui fragment. Cutremurele de suprafata sunt generate prin deplasari de blocuri de scoarta terestra in lungul unor falii din crusta. Deci nu e corecta formularea \"placa de suprafata\".
 
Buna dimineata, am deschis celalalt forum si m-a palit vestea cu noul cutremur din Vrancea. Este normal sa fie asa unul dupa altul?
 
:ack:shhht ca nu toti stiu geologie ca tine:ack:
toti trebuie sa priceapa un ce si cum. stii tu ce am vrut sa spun..si e corect?:unsure:pic
 
eu abia vad sa scriu....asa ca nu poit sa gandesc dar e sosolinatus tura de dimineata.
 
Mist, nu e deloc prima oara cand Vrancea \"da\" cutremure unul dupa altul. Au mai fost cazuri de acest gen. Avand in vedere ca aceste miscari vin dupa o perioada de calm relativ, mi se par oarecum firesti. Un cutremur de 4,6 grade pe scara Richter s-a produs si pe 17 ianuarie. Eu continui sa spun ca ne putem astepta in orice moment la un cutremur cu magnitudinea de 5-6 pe scara Richter. Este vorba de un cutremur de energie moderata, mist, care nu ne face probleme !
 
Eu sunt speriata rau de cutremure si doua cutremure unul dupa altul la o distanta in timp relativ mica nu mi se pareau ceva normal. Am intiparita bine in minte seara zilei de 4 Martie \'77 cand a inceput zgaltaiala aia oribila. Inainte cu cateva zile mai fusese un cutremur micut care ma distrase, dar de atunci nu imi mai permit sa ma distrez cu ele.
 
Inainte de cutremurul din 1977 ai simtit unul mai mic, cu cateva zile ???? :harhar::whistling::harhar::harhar:
 
eu nu l-am simtit pe cel mic:ack: povesteste misttttttttttttttttttttttttttt
ciufulinatus nu era in proiect la ora aia si il arde si pe el pipota de curiozitate:whistling::harhar:
 
Da, eram in bucatarie cu parintii mei si tocmai terminasem masa de seara si la un moment dat am simtit cum se misca scaunul cu mine. Stiu sigur asta, deoarece a fost primul cutremur pe care l-am simtit in viata mea, dupa care a venit cel din 4 martie.
 
Mist, din ceea ce ne spui tu reiese ca intr-adevar si cutremurul din 1977 a avut cel putin un SEISM PRECURSOR PERCEPTIBIL, ceea ce este extrem de interesant ! Fiindca in catalogul INFP nu apare nimic !
Deci, clar, seismul din 1977 a avut si el precursori percpetibili, chiar cu putin timp inainte. Mi se pare foarte importanta aceasta concluzie ! Adevarul este, Mist, ca si ai mei mi-au povestit de o multime de cutremure mici pe car ele simteau inainte. Si se pare ca nu se refereau doar la cutremurul din 1 octombrie 1976 (M=5,6 adancime 146 km), ci si la alte cutremure perceptibile care s-ar fi produs chiar si cu foarte putin timp inainte de seismul de acum 30 de ani ! Foarte interesant, intr-adevar ! Multumim mult, mist, chiar e valoros ceea ce ne-ai zis ! Catalogul INFP este, intr-adevar, incomplet pentru perioada aceea ! :harhar::ack::harhar:
 
De fapt, acum cativa ani St. Tataru, seful observatorului seismologic Vrancioaia, a spus ca inainte de cutremurul din 1977, cu cateva zile pana la o saptamana, au aparut foarte multe cutremure mici. :harhar::whistling:
 
Dodo, au trecut 30 de ani de atunci....cred ca era dupa ora 7 seara. Pai nu prea am ce sa povestesc mai mult decat v-am spus.
S-a miscat scaunul cu mine, cred ca a fost un cutremur micut pentru ca miscarea a fost lenta, de leganare. Si eu m-am amuzat si am intrebat-o pe mama ce este de se misca scaunul. Ea mi-a spus ca este cutremur. Eu nu stiam ce inseamna cutremur si m-am gandit ca este placut sa fii leganat asa. Apoi am avut ragaz cateva zile, nu stiu daca a fost o saptamana sa ma gandesc ca de fapt nu am avut timp sa simt bine miscarea aia de cutremur si mi-ar place sa o mai simt o data. Si apoi a venit nenorocirea. Nu cred ca a trecut o saptamana, pentru ca imi amintesc ca atunci cand a inceput miscarea de cutremur la 4 martie corpul meu a stiut exact ce se intampla, inainte ca mintea sa constientizeze.
 
misttttttttttttttt? vrei sa fierb aici?:ack:povesteste!
 
pai v-am povestit, cred ca imi merge mie computerul prost de ajung mesajele aiurea si prea tarziu.
poate ca inregistrarile au fost sterse. se practica lucrul asta pe vremea comunistilor. imi aduc aminte ca si cu accidentul de la cernobil au fost sterse inregistrari de date facute de cei de la facultatea de fizica si de cei de la noi de la facultate.
 
daca te leganai cu scaunul ....a fost de 5R sau in jur de. nu a fost chiar asa de mic si INFP ar fi trebuit sa aiba date! macar din amintiri si tot puteau scrie!:harhar: Noi eram mici dar Marmureanu trebuia sa spuna ca au mai fost seisme inainte de \'77 chiar daca nu au date concrete( magnitudini, etc)
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus