• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Iar e greu accesibil site-ul INFP. Baietii nu se dezmint nici de data asta. :harhar::harhar::harhar: Daca la un cutremur de numai 4,3 grade e asa greu, la 6-7 grade ce sa mai zicem...:harhar::whistling::harhar::rolleyes:
 
Datele celor de la firma aia privata cu pagere nu sunt intotdeauna foarte exacte. Mai au si erori de plus sau minus...Eu consider mai credibile valorile date de emsc, valori care sunt mai apropiate de cele calculate de INFP. Oricum, un cutremur de 4,7 s-ar fi simtit mai tare decat unul de 4,3...:harhar:
 
Datele celor de la firma aia privata cu pagere nu sunt intotdeauna foarte exacte. Mai au si erori de plus sau minus...Eu consider mai credibile valorile date de emsc, valori care sunt mai apropiate de cele calculate de INFP. Oricum, un cutremur de 4,7 s-ar fi simtit mai tare decat unul de 4,3...:harhar:
HM Cunosc pe cineva care lucreaza acolo. Cred ca au cea mai moderna si performanta retea de monitorizare. Eu as avea mai multe incredere in ei decat in emsc...
Parerea mea...
Daca era sa aibe precizie mai mare emsc - poate ca rectificau datele din log-uri.

si totusi CENTRULU DE AVERTIZARE SEISMICA BUCURESTI este inclus in Proiectul Europeano-Mediteranean de Avertizare Seismica in Timp Real.
 
Sa stii ca si reteaua INFP e buna. A, ca ma iau de ei pentru ca nu isi actualizeaza site-ul, asta e altceva...:harhar::wink::harhar: Dar totusi au retea performanta, capabila sa detecteze cu precizie explozii nucleare subterane din capatul Asiei. Statia de la Muntele Rosu face parte, de altfel, din reteaua mondiala de supraveghere si detectie a exploziilor nucleare subterane. Sau reteaua Array din Bucovina, capabila sa detecteze seisme foarte slabe nu numai din Romania, ci si din tari vecine.
Repet, eu ma iau de ei pentru forma slaba a site-ului, si pentru felul in care asigura comunicarea cu opinia publica, informarea oamenilor. Sa stii totusi ca nu toate datele de pe fotonsas sunt foarte exacte. De exemplu, au avut erori de localizare a unor cutremure, cum ar fi cel din Ucraina de anul trecut, sau cel din Dobrogea de Nord din 3 octombrie 2004.
 
Cunosc si eu cativa oameni care lucreaza la INFP...:harhar::harhar::harhar: Nici lor nu le place cum arata website-ul, de exemplu, dar nu au putere de decizie. Insa nu se poate spune ca reteaua fotonului e cea mai tare...:harhar::harhar: Au ei retea performanta in Banat, de exemplu ? Sau acopera reteaua lor toata tara ? :harhar::whistling:
 
In 2005, pe 26 octombrie, a fost un cutremur vrancean despre care cei de la foton l-au dat cu 5,2 grade pe scara Richter, cand in realitate a fost de 4,7 ! Deci au si ei erori...
 
EMSC calculeaza manual magnitudinea si adancimea in functie de inregistrarile primite de la statii. Avand in vedere ca numai pentru cutremurul de astazi au luat informatii de la seismografele a 16 institute, consider ca rezultatele lor sunt cele mai apropiate de realitate.

Aparatura in sine nu da un rezultat exact. Sunt necesare de fiecare data recalculari si corectii facute de seismologi.
 
ha - ce a aparut prin presa legat de acest cutremur. Citez de pe Rompres:(nu stiu exact daca e permis asa ca am spicuit cateva \"franturi\"

\"Vrancea: Trei-cinci ani nu vom avea probleme legate de un cutremur puternic, afirmă Gheorghe Mărmureanu



\'\'Tot sistemul lucrează în Asia şi din acest motiv noi nu vom avea probleme\'\', a spus Mărmureanu.



Cutremurul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri, a avut o intensitate în zona epicentrală de III grade pe scara Mercalli şi s-a simţit la Bucureşti.\"


http://www.rompres.ro/full_news.php?c=2,3,4,5,6
 
In catalog e trecuta magnitudinea moment Mw. Pentru cutremurele mici, se pare ca Mw \"iese\" mai mica decat magnitudinea Ms sau ML (in special pentru seismele adanci din Vrancea e valabil acest lucru). Prin cutremure \"mici\" inteleg cutremure cu magnitudinea sub 5,5. E o oarecare ambiguitate, de fapt, cu aceasta magnitudine-moment. In principiu, Mw ar fi folosita pentru cutremure mari, de la 7,5-8 in sus. Se pare ca, totusi, pentru cutremure adanci, Ms \"satureaza\" pentru valori peste 7,0 pe scara Richter, insemnand ca, de exemplu, pentru cutremurele mici si moderate ar putea fi folosita foarte bine si Ms, sau MD, sau ML, in continuare. :harhar::rolleyes::harhar::rolleyes:
 
E interesant ce afirma domnul Marmureanu- si nu pentru prima data, cum ca activitatea seismica cea mai importanta este localizata momentanin Asia si ca din cauza asta noi nu prea vom fi afectati de un cutremur mare pentru cativa ani de acum incolo. Sa ne incredem in aceasta \"logica\"? Curenti magmatici sunt si sub romania asa cum sunt si sub asia. Tensiuni tectonice se creeaza in permanenta atat aici cat si in Asia. Totusi mi se pare ca face prea mare legatura intre ce se intampal in Asia si dinamica seismica din Romania. oricum Marmureanu este un specialist si eu sunt doar un amator curios care isi da cu parerea...:harhar:
 
Ca parere personala, nici eu nu cred ca vom avea un cutremur foarte mare in viitorul foarte foarte apropiat. :harhar::rolleyes: Inca nu sunt semne care sa sugereze acest lucru. Mai degraba cred ca putem avea, in curand, cutremure moderate, de magnitudine 5-6 pe scara Richter. Pentru ala mare, cred totusi ca va mai dura. M-am uitat o clipa pe catalogul INFP, si vad ca totusi au fost ceva cutremure anul trecut. E adevarat, mai putine decat in alti ani, 2006 a fost un an cu activitate sub media anuala, dar totusi cred ca Cel Mare ne va mai pasui un pic. Ne putem astepta la cutremure de 5-6 grade, chiar si 6,5 poate sa fie in orice moment.
 
Apropos, voi incerca, atunci cand voi avea un pic de timp disponibil, sa refac diagrama activitatii seismice vrancene, pentru perioada 2005-2006, folosind noile date din catalogul INFP care a fost facut disponibil online foarte recent. :harhar::rolleyes::harhar::rolleyes:
 
Cunosc si eu cativa oameni care lucreaza la INFP...:harhar::harhar::harhar: Nici lor nu le place cum arata website-ul, de exemplu, dar nu au putere de decizie. Insa nu se poate spune ca reteaua fotonului e cea mai tare...:harhar::harhar: Au ei retea performanta in Banat, de exemplu ? Sau acopera reteaua lor toata tara ? :harhar::whistling:
nici nu am vazut postul asta... De ce scoti limba, ca si eu pot face asta :harhar::harhar::unsure: Na...

Fotonsas monitorizeaza in special vrancea si bucuresti - ce e cel mai important zic eu... Se ocupa foarte mult de implementarea unui sistem performant de avertizare seismica in special pt. bucuresti. Dar au reteaua RSAN care cuprinde toata tara.

Astea sunt retelele pe baza carora fac monitorizarea si estimarile

1. Reteaua \"RSVA\" are in componenta seismometre ( produse de GEOTECH INSTRUMENTS ,SUA ) si este o retea de transmisie analogica de date in timp real, fiind destinata monitorizarii seismice in zona Vrancea.
2. Reteaua \"RAVD\" include accelerometre triaxiale, force-balanced cu feed-back ( produse de GeoSIG Elvetia) si este o retea de transmisie digitala de date in timp real si cu decizie de alarmare separata ( echipament Data Radio ), graduala, functie de magnitudinea seismului. Este destinata monitorizarii seismice in zona Vrancea.
3. Reteaua \"RSAN\" include senzori de viteza si de acceleratie cu transmisie automata la triggerare sau cu interogare la cerere, prin sistem GSM ( echipamente Wavecom, Falcom, NOKIA, etc.). Este destinata monitorizarii intregului teritoriu al Romaniei si este utilizata pentru determinarea parametrilor seismului ( localizare, magnitudine etc.) si transferul de date al monitorizarii precursorilor seismici.
 
Ce dragutz... pe site-ul INFP seismogramele nu au mai fost updatate de azi-noapte de la ora 2 (GMT)... Coincidenta?

Edited: nu. toate au zone lipsa. my bad.
 
Eu am anumite rezerve fata de ei. Nu doar Marmureanu a fost singurul care a facut declaratii discutabile, ambigue si contradictorii. Si Ailenei a spus lucruri contestabile, cum ar fi acela ca mai multe cutremure mici ne scapa de unul mare. Ma tem ca lucrul asta nu e chiar corect. Si mai sunt si altele. Nu ca as fi avocatul dnului Marmureanu, as avea suficiente motive sa fiu ranchiunos pe dansul, dar pana una alta s-a confirmat ceea ce a spus dansul in 1998 (si nu doar dansul, ci si Radulian, Enescu si altii), anume faptul ca pana in 2006 nu avem cutremur catastrofal in Vrancea ! :harhar::rolleyes::harhar: Ailenei se tot inghesuia, in anii 2002-2005, sa alarmeze lumea ca ba sunt prea multe cutremure mici si nu e bine ca vine ala mare, ba ca nu sunt cutremure (asta zicea in 2003 !) si ca vine cel mare. Asa ca nu ma ambalez cine stie ce nici in legatura cu foton-ul...:harhar::harhar::harhar: A mai spus Ailenei faza cu radonul ! Imi pare rau, dar in cazul seismelor adanci cum sunt si cele din Vrancea, nu creste concetratia de radon din cauza unui cutremur major (daca apar coincidente, acestea se pot datora unor eventuale cutremure de mica adancime !).
 
Alex, se pare ca de site-ul lor se ocupa o anumita firma...si dupa cum vedem, nu se ocupa chiar \"grozav\"...:harhar::harhar:
 
In catalogul pe 2005-2006 sunt trecute cutremure din Vrancea, crustale si subcrustale (intermediare), cutremure din zona Fagaras, din Banat, Oltenia, cateva din nordul Carpatilor Orientali si chiar nord-vestul tarii, precum si evenimente din Campia Romana si Dobrogea de Nord. Evident, de la un anumit prag de magnitudine in sus. Am vazut ca pentru seismele superficiale sunt trecute si evenimente foarte slabe (magnitudine in jur de 2).
 
Alex, se pare ca de site-ul lor se ocupa o anumita firma...si dupa cum vedem, nu se ocupa chiar \\"grozav\\"...:harhar::harhar:

Si daca i-ar fi pasat cuiva din INFP ar fi schimbat firma, ca doar nu sunt obligati sa lucreze cu ea. Dar:

1. ori le convine situatia
2. ori nu le pasa
3. ori se scot comisioane grase
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus