• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Pai de ce sunt obligata sa ii platesc?:harhar:
Sunt de acord sa platesc cercetarea dar nu este normal sa imi arate si mie ceva rezultate? De ani de zile isi iau salariul si din banii mei si ce primesc in schimb? Fac acte de caritate cu INFP si altii ca ei sau ce?
Uite asa o sa ajung eu in rai...:harhar:

mist dar eu nu am facut engleza la scoala:ack:
multi au facut rusa...sa scrie INFP in rusa sa va sature pe toti ca acum e limba rara:harhar::harhar:

Dodo, tu ii platesti fiindca si oameni ca Marmureanu trebuie sa castige un ban de undeva. Pai iti dai seama ca la felul cum se comporta, daca nu ar fi banii de la buget si INFP-ul, pe el nu l-ar mai angaja nimeni? Iti dai seama ca ar muri de foame sau ar fi nevoit sa vanda ziare in statia de autobuz?
 
Daca IFNP ar fi fost obligat sa traiasca din contrcate ca alte institute de cercetare din Romania si din intreaga lume, Marmureanu ar fi fost acum la pensie. Faptul ca scriu numai in engleza pe site-ul lor nu face decat sa imi intareasca ideea ca adevarata lor valoare nu este cea pe care o afirma. Puteau foarte bine sa puna informatiile in romana si sa aiba si o pagina alternativa in limba engleza, ca orice tara civilizata care are alta limba oficiala decat engleza.
 
Dodo, unele lucruri se pot face publice, intr-o forma sau alta (articole in reviste stiintifice, prezentari la diverse seminare publice sau chiar materiale publicabile in presa), iar altele nu se fac, tin de \"bucataria interna\", ca sa zic asa. Pe tine nu te intereseaza neaparat ce fel de stress de compresiune a avut, de exemplu, cutremurul din 17 ianuarie 2007. O listare a cutremurelor produse pe intreg teritoriul Romaniei (cu parametri esentiali, data, ora, localizarea geografica, adancimea, magnitudinea, daca s-a resimtit si unde si cu ce intensitate, este mai mult decat utila pentru o mai clara informare a opiniei publice. Asta mi se pare normal sa fie date pe site-ul lor. Dar nu le poti cere sa iasa pe post si sa clameze cand vine cutremurul cel mare si ce magnitudine va avea. Lucrez si eu intr-un institut de cercetare, Dodo, si trebuie sa iti spun ca unele lucruri raman de uz intern. In 2002 am lucrat in Olanda la Universitatea din Eindhoven, ca asistent de cercetare, si sa stii ca nu ne apucam sa trambitam pe toate canalele tv toate detaliile tehnice ale proiectului in care lucram. Cercetarea are si ea regulile ei, e un cadru in care se face. Nu vreau sa il apar neaparat pe Marmureanu, am avut niste experiente personale cu dansul care ar face din mine neindreptatit sa il sustina.:harhar: Una v-am povestit-o aici pe forum, cealalta i-am povestit-o in privat lui Alex. :harhar:
Dar repet, ei nu pot sa iasa sa turuie la radio si la televizor despre microseisme, plane de falie, stress de compresiune si altele. E normal insa sa asigure o informare coerenta despre cutremurele care s-au produs in Romania si in imediata vecinatate a granitelor noastre, in tari vecine. Si aceasta lista sa vizeze, de exemplu, cutremure cu magnitudine peste 2,5 sau peste 3,0 sau peste 3,5 grade, dupa caz. Asta da, sustin si eu acest lucru. Dar trebuie sa acceptam ca in cercetare nu se dezvaluie toata \"bucataria interna\", din motive lesne de inteles...:harhar::rolleyes: Nu ma luati ca gigi contra, pur si simplu va scriu aceste lucruri doar ca o parere personala, a cuiva care el insusi este cercetator, am lucrat in cercetare si in Olanda, si pot sa fac o comparatie. Sunt multe de reprosat infp-ului, in special pe partea de informare, de interfata de comunicare cu opinia publica. Credeti ca imi place sa ascult declaratiile adesea contradictorii si balbaite ale reprezentantilor infp cu diferite ocazii ? Deloc...:ack: Dar am incercat sa va expun aici doar un punct de vedere al unui simplu cercetator tanar...:harhar::harhar: La urma urmei, deontologia profesionala te obliga, oriunde ai lucra, sa nu trambitezi chiar toate detaliile din activitatea ta profesionala (la modul general vorbind).
P.S: Sustin cu tarie necesitatea si a unei variante in limba romana a site-ului INFP. O sa incerc sa sesizez pe cine \"trebuie\':harhar::unsure:, dar nu garantez un rezultat favorabil...:harhar:
 
Nu ma intereseaza cate becuri s-au ars la INFP in ultima luna, tipul de cerneala folosit de seismografe sau data, ora minutul si secunda cand va avea loc urmatorul cutremur puternic.

Dar ma intereseaza date la nivelul celorlalte institute de profil din strainatate:

- site in limba romana
- seismograme on-line (care sa functioneze in timp real, nu praf in ochi)
- magnitudinea, adancimea si localizarea pe harta a seismelor care au loc in Romania, actualizate in cel mult 10 minute de la producere
- incetarea explicatiilor de genul \"acest cutremur se inscrie in activitatea normala a Vrancei\". astea sunt fraze fara valoare spuse cu staif, sa avem senzatia ca lumea mai si lucreaza pe acolo. Evident ca toate cutremurele se inscriu in activitatea normala a Vrancei, chiar si cele de peste 7 grade. E ca si cand mi-ar explica despre apa ca e un lichid si curge. Multzam fain, asta stiam. Daca o sa se produca un cutremur la 5 metri adancime cu magnitudinea de 8 grade Richter asta da, nu s-ar inscrie in activitatea normala a Vrancei. Dar toate cutremurele produse pana acum in Vrancea se inscriu in activitatea normala. Astea sunt texte fara valoare.
 
Ba sa dea date! E treaba mea daca le citesc sau nu dar ei trebuie sa le dea.
Normal este sa mergi la ei pe site si sa exista lista completa a tuturor seismelor din trecut si pana astazi. Sa puna osul la munca sa adune povesti, imagini, filme, ca sunt singurii din tara cu acest profil.
Adica venim noi si adunam de unde putem iar ei nu?
Sa faca acolo e sectiune de marturii despre 1940, 1977, etc. Sa spuna fiecare ca il durea capul, a cotcodacit pisica, a latrat veverita, nu conteaza...dar sa existe astfel de povesti de la seisme.:harhar:
Sa spuna fiecare cum a reactionat, ce i-a crapat prin casa, zona unde se gasea in timpul seismului, etc.
 
Draga Dodo, noi adunam informatii fiindca ne intereseaza subiectul. Sunt curios care sunt insa subiectele care il intereseaza pe Marmureanu (evident in afara de sediul cel nou si banii din portofel).
 
De acord si cu cele spuse de Alex (afisarea in timp real a cutremurelor cu magnitudinea, sa zicem, peste un anumit prag minim, 2,5-3 eventual). Problema este, Alex, ca in cazul seismelor de adancime asa cum sunt cele din Vrancea, evenimentele mai mici sunt mai greu de localizat si de stabilit in timp scurt parametrii principali. Si valorile trebuie revizuite la un moment dat. Degeaba pun ei informatii bazate pe date preliminare, provenite de la putine statii. Valorile se revizuiesc dupa primirea informatiilor de la cat mai multe statii din tara, iar magnitudinea unui cutremur se stabileste ca valoare medie intre magnitudinile calculate la diferite statii din tara ! Ideea este c aun cutremur poate avea o amplificare mai mare pe o anumita directie, in functie de mecanismul de focar, de directivitatea generala, de tipul de rupere.
Dodo, nicaieri in lume cercetatorii nu ies sa clameze pe toate canalele chiar tot ce fac. Nicaieri! Intelege asta !
Repet: mi se pare stringent sa existe si o varianta in limba romana a site-ului, si regula in toata lumea cam asa e.
 
Pai daca EMSC poate pune la max 10 minute toate seismele peste 2,5, atunci ar putea si INFP.
 
Nu cred ca pune seisme de 2,5-3 grade produse la mare adancime ! In 10 minute ! Cutremurele adanci sunt mai deosebite. Sau daca se pune ceva, se pun date preliminare si pana la revizuire poate sa mai treaca ceva timp. Oricum ce apare acolo nu reprezinta toate cutremurele de la noi, de exemplu. In special cele adanci din Vrancea, mai ales cele mici (greu de localizat si de calculat parametrii specifici in timp scurt). Alex, unele tipuri de determinari sunt \"automate\", insemand ca datele afisate sunt obtinute de la putine statii seismice, si prelucrate rapid. Dar adesea, aceste determinari \"automate\" prezinta erori mai mult sau mai putin mari (in ceea ce priveste localizarea epicentrelor, magnitudinea, s.a.). Determinarile \"manuale\" se bazeaza pe \"prinderea\" fazelor undelor cutremurelor respective de la mai multe statii, si parametrii cutremurelor se obtin \"manual\" (notezi ghilimelele de rigoare) prin metode mai precise, care asigura erori mai mici. Dar asta implica un timp mai lung, pana se obtin toate informatiile necesare. Gandeste-te ca seismele adanci genereaza unde care sosesc decalat in diferite locatii de interes; trenurile de unde strabat diverse medii in interiorul Pamantului, discontinuitati, unele unde de volum traverseaza si nucleul Terrei si ajung sa se inregistreze pe statii seismice de la \"antipozi\".
 
ciufulinarus nu pricepi ca nu vreau sa spuna nimic!!!!!!!!!!!!!:harhar:
Sa imi puna in tabel cum face EMSC toate seismele din Romania cu adancime, magnitudine, coordonate, etc asa cum face EMSC.
ASTA VREAU!!!!!!!!!!!!!!!!
Ce este asa mare filozofie ca ei oricum au aceste date. E secret de stat sa stim si noi?
Asa cum EMSC aduna din toata Europa si nu numai asa vreau eu despre ROMANIA.
Putin imi pasa de ce cerceteaza ei acolo, pot sa il si cloneze pe Marmureanu ..eu vreau ceva simplu!!!!!!!!!!
In afara de asta sa ne puna seismograme si este treaba noastra ce intelegem din toate aceste date!:harhar::ack:
AI PRICEPUTTTTTTTTTTTT? ciufulinatus?:harhar:
 
Una peste alta, eu cred ca, din punct de vedere seismic, 2007 \"se anunta\" ca un an activ, cu multe cutremure in Vrancea. De la inceput are cutremure: 17 ianuarie (M=4,6 adancime 120 km), 14 februarie (M=4,4 adancime 143 km), 15 februarie (M=4,0 adancime 90 km). Cred ca e de asteptat sa avem si cutremure de magnitudine 5-6. Impresia mea e ca 2007-ele a inceput aproape cam ca 2004, ca nivel al activitatii seismice. Si ganditi-va ca 2004 a venit dupa 2003 an cu activitate slaba !!! :harhar::whistling::harhar:
 
Dodo, ai catalog pe 2005 si 2006, parcurge te rog catalogul...:harhar::harhar: Au pus catalogul, dupa ce mult timp era tacere totala.
Pana la urma, dincolo de toate astea, se pune problema si de resursa umana. Stim cu totii care e situatia, in general, in cercetarea romaneasca. Tinerii absolventi prefera sa plece in vest sau sa lucreze la privat ! De ce ? Nu ma intrebati pe mine, cred ca raspunsul e evident...:harhar::harhar::harhar:
 
Dodo, intelege un lucru: microseismele adanci din Vrancea (magnitudini 1-2-2,5) sunt mai greu de localizat cu o precizie satisfacatoare. Aici e o problema obiectiva, care tine si de natura fenomenului seismic vrancean, care e incontestabila, Dodo ! :harhar::harhar:
 
Nu cred ca pune seisme de 2,5-3 grade produse la mare adancime ! In 10 minute ! Cutremurele adanci sunt mai deosebite. Sau daca se pune ceva, se pun date preliminare si pana la revizuire poate sa mai treaca ceva timp. Oricum ce apare acolo nu reprezinta toate cutremurele de la noi, de exemplu. In special cele adanci din Vrancea, mai ales cele mici (greu de localizat si de calculat parametrii specifici in timp scurt). Alex, unele tipuri de determinari sunt \\"automate\\", insemand ca datele afisate sunt obtinute de la putine statii seismice, si prelucrate rapid. Dar adesea, aceste determinari \\"automate\\" prezinta erori mai mult sau mai putin mari (in ceea ce priveste localizarea epicentrelor, magnitudinea, s.a.). Determinarile \\"manuale\\" se bazeaza pe \\"prinderea\\" fazelor undelor cutremurelor respective de la mai multe statii, si parametrii cutremurelor se obtin \\"manual\\" (notezi ghilimelele de rigoare) prin metode mai precise, care asigura erori mai mici. Dar asta implica un timp mai lung, pana se obtin toate informatiile necesare. Gandeste-te ca seismele adanci genereaza unde care sosesc decalat in diferite locatii de interes; trenurile de unde strabat diverse medii in interiorul Pamantului, discontinuitati, unele unde de volum traverseaza si nucleul Terrei si ajung sa se inregistreze pe statii seismice de la \\"antipozi\\".

Se pun inregistrarile automate. EMSC ia valorile automate iar dupa un timp le revizuieste. Ce e rau in asta? Eroarea nu o sa fie niciodata de +/- 7 grade, ci mult mai mica. Intre o informatie aproximativa si nici o informatie, prefer sa am niste date automate decat deloc.

Dar evident, INFP nu o sa faca chestia asta niciodata. E vorba de politica lor. Poporul trebuie sa nu afle!
 
Dodo, ai catalog pe 2005 si 2006, parcurge te rog catalogul...:harhar::harhar: Au pus catalogul, dupa ce mult timp era tacere totala.
Pana la urma, dincolo de toate astea, se pune problema si de resursa umana. Stim cu totii care e situatia, in general, in cercetarea romaneasca. Tinerii absolventi prefera sa plece in vest sau sa lucreze la privat ! De ce ? Nu ma intrebati pe mine, cred ca raspunsul e evident...:harhar::harhar::harhar:

Hopa! Au pusc catalogul! Ar trebui sa le multumim pentru faptul ca au facut un mic pas de pe lungul drum catre normalitate?

Dincolo de toate acestea Marmureanu ar trebui sa se ocupe de resursele umane. In cercetarea romaneasca, la cati bani au dat pe sediul lor cel nemaipomenit ar fi trebuit sa-si rezolve o problema mult mai grava: cea de relatie cu societatea pentru care (din pacate ipotetic) se presupune ca lucreaza.

Daca Marmureanu nu este in stare sa rezolve problemele astea, nu ar fi cazul sa cedeze locul cuiva care poate?
 
Dodo, intelege un lucru: microseismele adanci din Vrancea (magnitudini 1-2-2,5) sunt mai greu de localizat cu o precizie satisfacatoare. Aici e o problema obiectiva, care tine si de natura fenomenului seismic vrancean, care e incontestabila, Dodo ! :harhar::harhar:

INFP transmite date la EMSC, EMSC le publica automat pe site. Ar putea sa faca si chestia asta cu site-ul INFP dar Marmureanu nu doreste acest lucru.

Nimeni nu a cerut date exacte cu eroare de 2 cm la localizarea epicentrului. Am cerut ca acele date instrumentale care se transmit la EMSC si EMSC le publica, sa apara si pe site-ul INFP.
 
Oare cum ar fi si colegii de la ANM sa nu mai faca prognozele si masuratorile publice? Sa aiba site-ul doar in engleza si sa aflam temperatura doar accesand site-uri gen http://www.weather.com

Este cea mai buna comparatie.
 
Da stiri ce ne trebuie:whistling:p
Putem sa urmarim CNN:whistling:
 
Daca au pus catalogul unde sunt sesismele din 76-77? Ori nu vezi tu bine sa citesti sosolinatus?:harhar:
 
Draga, aia a fost perioada cand Marmureanu a fost persecutat politic, si nefiind lasat de Ceausescu sa isi faca treaba nu exista date...
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus