• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
o dai la sucit acum?:harhar: Ai tipat sus si tare ca zona HinduKush nu are treaba cu Vrancea si acum il bagi pe Marmureanu pavaza:ack:
Deci logica mea nu era buna dar acum culegi laurii de pe urma lui Pietrica!:harhar:
ma astept sa protestezi dar nu ai sanse cu dodo:ack:
evident ca mesajul este pt cutremurolog....
 
:harhar::harhar::harhar:Uitati ce am gasitttttttttttttttttttttt
Registration Date: 03-11-2006
Birthday: 09-03-1976 (30 years old)
Local Time: 02-16-2007 at 04:21 PM
cica sosolinatus e mucenic:harhar::harhar::harhar:
 
Dodo,iar rastalmacesti ceea ce am spus...ca de obicei...:harhar::harhar::harhar:
Cutremurele majore din 1940 si 1977 (Ms > 7,0) au fost precedate de seisme foarte puternice in Asia (magnitudine 7-8). Or, deocamdata, dupa cutremurul din Pakistan din 8 octombrie 2005 nu a mai urmat nimic, Dodo !!!
Daca mai rastalmacesti ceea ce spun, iti dau NA-NA peste ciok si peste coada...:harhar::harhar::harhar::harhar:
 
gresit!lasa textele ca stiu ce ai spus:ack:
ai spus ca potsa fie cateseisme in hindukush pentru ca nu au treaba cu Vrancea!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nu spuneam de magnitudini!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
trebuie sa fii tu mereu contra..mucenic zgomotos ce esti:ack:
 
Dodo, eu spun una si tu visezi alta...:harhar::harhar::harhar: Vezi tu pe NA-NA undeva...:harhar::harhar::harhar:
 
Gresit, eu spun si tu o cotesti cum ai tu chef:ack:
eu vad nana si tu kaka fotbalistu...caree mai castigat dintre noi?
 
Pe viitor n-o sa iti mai dau ocazia sa zici ca \"o cotesc cum vreau eu, \"kaka fotbalistu\" sau mai stiu eu ce...:harhar::ack:
 
Cateva lucruri obiective:
1. Suntem acum sub influenta combinata a actiunii placii EuroAsiatice si a blocului indian (care in principiu trebuie sa influenteze subplaca Arabica, mai departe pe cea Anatoliana si apoi pe cea a Marii Negre). Cum se stabileste acest lucru ? Nu prin vorbe mai mult sau mai putin \"cotite\", ci prin studiul cutremurelor mici. Se determina mecanismele de focar ale cutremurelor vrancene adanci, si din inregistrarile provenite de la toate statiile din tara ei stabilesc parametri importanti ai respectivelor evenimente, nu doar magnitudinea si adancimea, ci si planul de falie (mai exact, directia in care s-a facut prima miscare de rupere). Atunci cand predomina actiunea sistemului tectonic dictat de blocul asiatic, majoritatea cutremurelor (dar nu chiar toate) din Vrancea au plane de falie orientate tangent la Curbura, pe directia NE-SV. Atunci cand predomina actiunea placii africane, cele mai multe seisme vrancene (nu chiar toate) au plane de falie orientate perpendicular pe curbura, pe directia NV-SE. Sunt lucruri cat se poate de obiective, stabilite prin analiza si prelucrarea inregistrarilor instrumentale. Toate cutremurele mari (Ms=7,0 si mai mult) apar numai cand predomina actiunea sistemului tectonic estic. Cand predomina actiunea sistemului tectonic dictat de placa africana, magnitudinea cutremurelor vrancene nu depaseste 6,5-6,7.
2. Zona Vrancea face totusi parte din centura seismica mediteranean-transasiatica, ce se intinde din zona mediteraneana, include lantul carpatic, Grecia, Italia, peninsula Balcanica, Turcia, cu prelungire de la marginea estica a Marii Negre spre Caucaz, zona fostelor republici sovietice din Asia Centrala, lantul muntos Hindu-Kush-Himalaya, China. Practic, este vorba despre a doua mare centura seismica a Pamantului, care concentreaza circa 38% din totalul seismelor tectonice produse anul pe glob. Peste 50% din totalul cutremurelor se produc de-a lungul Cercului de Foc al Pacificului. Centura mediteranean-transasiatica urmareste in buna masura limita placii majore EuroAsiatice. In acest context, pentru o eventuala influenta asupra zonei Vrancea este de interes tendinta care trebuie sa se observe in lungul acestei centuri. Ideea este ca situatia in Vrancea devine critica atunci cand se amplifica considerabil activitatea in lungul acestei centuri. Deci atunci cand apar mai multe cutremure mari intr-un interval relativ scurt, de ordinul lunilor pana la 1 an cel mult, in lungul acestei centuri. Ca argument se aduce situatia constatata atat in secolul 20, cat si in cele anterioare.
3. Faptul ca apar cutremure adanci in Hindu-Kush nu e important pe moment pentru Vrancea. Important e doar atunci cand se constata o anumita tendinta. Degeaba ne influenteaza placa asiatica, daca presiunea care se exercita asupra Vrancei inca nu e suficient de mare pentru declansarea unui seism foarte puternic. Deci pot fi oricate cutremure mici in Hindu-Kush, ca exista sau nu o legatura cu seismele mici din Vrancea (M=4-5) nu conteaza prea mult si nu se poate spune sigur. De interes sunt cutremurele mari. Cele mici nu conteaza.
4. Nu vreau sa fiu considerat avocatul dnului Marmureanu, si faptul ca mi se reproseaza acest lucru ma deranjeaza ! Dar pana una alta, omul a avut dreptate cand a sustinut ca pana in 2006 nu putem avea cutremur catastrofal. Un alt fapt obiectiv.
Voi mai reveni, daca e cazul, cu precizari suplimentare. Deocamdata, nu cred ca trebuie sa asteptam un cutremur foarte mare in termen foarte, foarte scurt !
 
O intrebare pentru veteranii acestui site, eu neurmarind zilnic activitatea din zona Vrancea, nu imi dau seama daca cele doua cutremure recente din 14 si 15 feb 2007, foarte apropiate in timp, dar la adancimi diferite, reprezinta ceva atipic, sau \"se incadreaza in activitatea normala a zonei\"?
 
Matrics, si cutremurele mari vrancene reprezinta pana la urma tot ceva normal pentru zona Vrancea. Dar roiuri sau grupuri de cutremure mici ca cele din 14 si 15 februarie au mai fost si altadata, si nu intotdeauna au o semnificatie aparte. Au mai fost cazuri de cutremure mici produse la intervale scurte la adancimi diferite. De exemplu, pe 17 octombrie 2001 au avut loc 2 cutremure vrancene la interval de cateva ore: primul s-a produs la 86 km adancime (M=4,6), al doilea cateva ore mai tarziu, la 146 km adancime (Ms=4,2). Deci astfel de manifestari se regasesc in activitatea zonei Vrancea, si nu e obligatoriu sa aiba o semnificatie deosebita. Mai suspect ar fi cand am vedea ca incepe sa se \"accelereze\" la o anumita adancime, deci cand incep sa se concentreze cutremure mici si multe intr-o anumita zona de adancime. Deocamdata, insa, nu cred ca se poate da o semnificatie iesita din comun celor 2 cutremure.
 
OK, am inteles, acuma va mai pistonez cu o alta intrebare, o statie din Romania poate capta un seism de 5-6 grade din Japonia? Daca va uitati la adresa http://www.infp.ro/eqsinfo.php?p=helicorder pe statia VRI in data de 17 feb 2007 veti vedea doua cutremure primul mai mare al doilea la limita zgomotului de fond, doar ca celel doua ar fi decalate cu aproximativ 12minute fata de cutremurele de 6.1 respectiv 5.1 din Hokkaido!
 
Matrics, seismele cu amplitudine suficient de mare pot fi inregistrate pe statii seismice din toata lumea. Trenurile de unde ajung insa decalate in timp la statiile cele mai departate.
 
Ce forum frumos aveeeeeeeeeeeeeeemmmmmmmmmmmmmmmmmm:clapping:
Bravo ALEX:clapping:
 
Pornind de la datele din catalogul INFP pentru anul 2006, ar mai trebui totusi facuta o precizare. Activitatea seismica din Vrancea prezinta totusi variatii de la an la an. Adica, anii cu activitate sporita sunt urmati de cate un an cu activitate mai scazuta. Si voi da cateva exemple, incepand cu 1985.
1985: Mmax=5,5 an cu activitate mai mare, in spacial in primele 8 luni, cu 3 cutremure de magnitudine mai mare sau egala cu 5,0 si 15 de magnitudine 4 (dupa 1 august 1985- cand s-a produs un dublet de cutremure vrancene, primul de magnitudine 5,2 la 14h17min timp local, la 118 km adancime, celalalt de 5,6 la 17h35min la o adancime de 94 km- activitatea seismica a scazut totusi);
1986: Mmax=7,0 an cu activitate ridicata (care activitate ridicata s-a concentrat in perioada august-decembrie 1986, in principal prin seismul puternic din 31 august, cutremurul precursor din 16 august si seria de replici);
1987: Mmax=5,5 an cu activitate normala, in limitele numarului mediu anual de cutremure (de la 4,0 in sus);
1988: Mmax=5,2 an cu activitate mai scazuta ca numar de cutremure, cu perioade lungi de calm relativ;
1989: Mmax=4,8 an cu activitate normala, in limitele numarului mediu anual de seisme (de la 4,0 in sus);
1990: Mmax=6,7 an cu activitate ridicata (numar mare de seisme cu magnitudine peste 4,0 pe scara Richter, si nu numai datorita socurilor principale din 30, 31 mai si replicilor acestora);
1991: Mmax=5,3 an cu activitate normala ca numar de seisme;
1992: Mmax=5,2 an cu activitate ridicata (numar mare de seisme cu magnitudinea peste 4,0);
1993: Mmax=5,2 an cu activitate normala ca numar de cutremure;
1994: Mmax=4,9 an cu activitate mai scazuta decat in mod obisnuit;
1995: Mmax=4,7 an cu activitate mai scazuta decat in mod obisnuit;
1996: Mmax=5,0 an cu activitate normala ca numar de seisme;
1997: Mmax=5,2 an cu activitate mai intensa (mai multe cutremure);
1998: Mmax=5,2 an cu activitate normala ca numar de cutremure;
1999: Mmax=5,7 an cu activitate ridicata (numar mare de seisme vrancene);
2000: Mmax=5,5 an cu activitate mai scazuta ca numar de cutremure (putine seisme de magnitudine peste 4,0);
2001: Mmax=5,5 an cu activitate mai ridicata ca numar de cutremure;
2002: Mmax=5,3 an cu activitate mai ridicata ca numar de cutremure;
2003: Mmax=5,0 an cu activitate mai scazuta ca numar de cutremure;
2004: Mmax=6,0 an cu activitate foarte intensa, ca energie eliberata si ca numar de cutremure;
2005: Mmax=5,6 an cu activitate destul de ridicata ca numar de cutremure;
2006: Mmax=5,0 an cu activitate mai scazute ca numar de cutremure;
2007: in curs...:harhar::whistling::harhar: Sa vedem cum va fi oare ??? :harhar:
 
Multumim, EarthQuake...:harhar::harhar: Ar fi culmea sa avem iar o coincidenta ca in octombrie 2004 ! :harhar::harhar::harhar: 1/1 milion sanse, dar stii cum e, de unde sare iepurele, adica zguduiala...:unsure:
Apropos, pe 1 martie cred, va fi un documentar pe TVR1, seara la 10, legat de cutremurul din 1977.
Iar acum revin asupra unui aspect pe care l-am mai notat cu alta ocazie. Se pare ca seismele vrancene cu plane de faliere orientate NE-SV (deci cele determinate de microplaca Marii Negre) ar avea o anumita tendinta de declansare in vecinatatea perioadelor de maxim al mareei terestre, iar seismele adanci din Vrancea cu plane de faliere orientate NV-SE (determinate de influenta placii africane) ar tinde sa apara cu deosebire in preajma perioadelor de minim mareic. Acestea sunt concluzii ale unor colective de cercetatori conduse de Dorel Zugravescu (daca nu ma insel), de la Institutul de Geodinamica al Academiei Romane. Desigur, sunt niste aspecte foarte interesante, si ramane de vazut in ce masura viitoarele cutremure vrancene adanci vor confirma aceste tendinte. :harhar::whistling::harhar:
 
poate se va repeta istoria din 2004 sau mai rau, cea din 1977, desi nu sunt semne ca s-ar putea intampla acum, dar un seism de 5 si un pic, poate 6, mai ales ca a cam fost liniste in ultimul an, n-ar fi exclus sa se produca. referitor la 1977, ca data si nu ca eclipsa, deoarece atunci n-a fost.

cert e ca in ultima perioada (incepand cu 17 ian - pana la ultimul seism de 4 grade) se pare ca lucrurile au inceput sa o ia pe un fagas normal, desi pe undeva pare anormal deoarece au fost 2, dupa unii chiar 3 seisme care s-au simtit, intr-un interval de doar 1 luna, ceea ce arata pe undeva ca exista multa nerabdare in adancime. eu unul, pe ultimele 2 nu le-am simtit, ci doar pe cel din ianuarie.

glumind putin, ar fi haios sa-l vedem pe marmureanu in noaptea de 3/4 martie 2007 dupa the big one, cocotat pe un mormam de resturi ale unei cladiri ca sta si urla :harhar: de mama focului la luna ca i-a stricat minunatie de prognoza seismica. :harhar: :harhar: :harhar:
 
EarthQuake, se pare ca perioada de calm a fost ceva mai scurta, anume de la sfarsitul lui martie 2006 pana in noiembrie 2006. In noiembrie 2006 s-au produs 4 cutremure vrancene unul dupa altul, cu magnitudini Ms intre 4,3 si 4,7 pe scara Richter. Primul pe la 119 km adancime, urmatorul la 133 km adancime, iar ultimele 2 la 150-153 km adancime. Deci repet: perioada de calm relativ a fost numai pana in noiembrie 2006.
Iata lista, conform catalogului INFP pe 2006 (am inlocuit Mw cu echivalentul Ms, v-am zis doar ca pentru seismele mici magnitudinea moment e o subevaluare, din principiu magnitudinea moment a fost conceputa pentru cutremure mari si foarte mari, deci pentru situatii in care Ms satureaza, adica nu mai exprima decat energia eliberata doar de o parte a zonei care se rupe):

09.11.2006 15h49min48sec GMT 45.53N 26.48E 119.4 km Ms=4,3
13.11.2006 04h33min12sec GMT 45.67N 26.77E 133.0 km Ms=4,3
18.11.2006 16h14min06sec GMT 45.58N 26.56E 150.9 km Ms=4,5
19.11.2006 20h51min13sec GMT 45.66N 26.53E 153.5 km Ms=4,7


La vremea respectiva, pe site-ul emsc au aparut valori mai mici pentru magnitudinile acestor seisme. Interesant este ca ele au aparut, cumva,in progresie descendenta, de la o adancime mai mica spre o adancime mai mare, deci au format o mica schema de migratie/progresie hipocentrala. E teribil de interesanta Vrancea noastra, EarthQuake, mereu ne ofera baba lucruri frapante, demne de comentat ! :harhar::harhar::harhar: Dar e si inselatoare babeta...:harhar:
 
In orice caz, EarthQuake, eu cred ca un cutremur moderat (magnitudine Ms=5-6, poate chiar putin mai mare!) este posibil sa se produca in Vrancea in orice moment! Are \"terenul\" pregatit. Ultimul seism de magnitudine 5 a avut loc, se pare, pe 6 martie 2006 (Ms=5,0 si adancime 151 km). De atunci Vrancea a avut o perioada mai lunga de calm seismic relativ, si de abia in ultimele circa 2-3 luni a inceput sa dea ceva \"nevricale\" acolo jos...:harhar::unsure::harhar: Problema este ca seismele moderate vin \"aproape pe neasteptate\", in sensul ca nu au precursori atat de evidenti, sau in fine, care sa poata fi cumva distinsi, ca in cazul cutremurelor mari (Ms=7). De pilda, cutremurul din 27 oct 2004 nu pare a fi avut precursori de termen f. scurt, imediat (ma refer la seisme produse la aceeasi adancime). Cumva fiindca si ele sunt, totusi, de energie nu prea mare, nu se rupe o zona prea intinsa, volumul focal e mai redus ca extindere, deci si fenomenele precursoare ar fi mai vagi ! :harhar: Sa vedem cum va fi si cand...Deocamdata, Vrancioaia da niste semne de oarecare \"nerabdare\", si e fascinant sa vedem cum continua...:harhar: Oricum, ideea e ca nu-i bai daca se produce un cutremur de 5-6 grade, e totusi ceva normal, e firesc sa se intample...
 
putem spune ca lacuna seismica de la 110-130 km adancime s-a incheiat?
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus