• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
:ack:si acum cine il persecuta? Sa culeaga date sau ei calculeaza dupa stele?:harhar::harhar:
 
Problema cu resursele umane in cercetare e mai generala, nu doar cea din INFP. Nu doar Marmureanu e singurul chemat sa stimuleze tinerii absolventi sa lucreze in cercetarea romaneasca, sa \"preia\", cum s-ar zice, \"stafeta\" de la \"garda veche\"...:harhar: Si apropos, vreau sa va spun ca Marmureanu le plateste doctoratul celor cativa absolventi cu master in fizica. Astazi sa faci un doctorat in Romania ai nevoie de o suma consistenta, de care tinerii de azi nu prea dispun, decat daca sunt fii de stabi, politicieni, etc. :) Sa nu ziceti ca sunt \"avocatul diavolului\"...:unsure: Dar sunt lucruri pe care le-am aflat, pana acum nu le-am spus, dar vi le spun acum.:harhar: Oricum si alte institute de cercetare au probleme cu atragerea tineretului. Si doar stim ca, de regula, cei mai tineri ar trebui sa se ocupe si de partea informatica, de software, etc. :harhar:
Cum spuneam, si eu consider normal sa afiseze lista cutremurelor cu magnitudinea peste un anumit prag, asa cum o face emsc. Iar cat priveste catalogul cu date de pana in 1980, sa nu uitam , Dodo, ca pe atunci instrumentatia seismologica era mai putin performanta, aveau seismografe vechi, rusesti cred, nu foarte performante. Unele dintre ele si-au intrerupt functionarea la cutremurul din 1977. Deci sunt si cauze obiective. :harhar::ack: Prin anii 80-85 asa au adus aparaturi mai noi, de provenienta germana, chinezeasca si americana. Modernizarea aparaturii a continuat si dupa 1990. Sunt lucruri care trebuie spuse, asta e...:harhar::harhar:
 
Si revenind la site, am sustinut mereu, aici, si o fac in continuare, ca site-ul infpului e slab, ca se simte serios nevoia unor imbunatatiri considerabile, eventual sa faca alt site, alta structura, alta conceptie. :harhar: Si voi spune mereu acest lucru ! Dar cine sa o faca ? Tineretul, nu ? Asa ar fi normal. In general, departamentele IT sunt cele in care predomina tineri...:harhar: Deocamdata, de site-ul lor se ocupa cutare firma, mai multe detalii nu stiu, va rog sa ma credeti.:harhar: Ce stiu v-am spus deja...:harhar: Nu sunt angajat acolo sa fac si sa desfac reguli...:):) Ca mai vorbesc din cand in cand cu un amic cu master in fizica si angajat acolo ca asistent de cercetare, asta e altceva...:harhar:
Despre Marmureanu, nu as vrea sa mai spun mare lucru. Am facut odata o gafa si am scris pe un grup la Yahoo Groups ceva de el, de fapt ma ambalasem si m-a luat gura pe dinainte, exagerand si afirmand un lucru pe care dansul nu l-a spus ! Habar nu aveam ca in acel grup era membru si cineva \"cu trecere\" la dnul Marmureanu, care asa a aflat ce boacana am facut ! :unsure: Si m-a urechiat telefonic...:harhar: Meritam, ce e drept...:ack: De asta pe viitor mi-am propus sa fiu mai prudent, sa nu ma mai ambalez.
Da, vom avea cutremure mai mari sau mai mici,dar cand vine Cel Mare nu se poate sti inca sigur. Nu putem face mare lucru...doar sa incercam sa privim cu realism situatia, sa nu ne plangem ca vai vai vine urgia si ne termina, dar nici sa minimalizam pericolul. Eu cred ca viitorul cutremur mare are sanse mari sa fie mai puternic decat cel din 1977, si cred asta nu fiindca asa a spus-o si Marmureanu la Realitatea Tv toamna trecuta. Si altii au vorbit, neoficial, de un cutremur care ar putea avea o magnitudine in jur de 7,5 grade, dar mai incolo, nu chiar acum. Anul asta ar fi de asteptat, cum spuneam, o anumita intensificare, cutremure moderate, fiindca de regula dupa un an cu activitate mai scazuta (asa cum a fost 2006) trebuie sa urmeze un an cu o activitate mai intensa. Si anul 2007 se \"arata\" ca avand o activitate seismica vranceana mai intensa. Ramane de vazut cat de intensa...
 
Nu putem face mare lucru...doar sa incercam sa privim cu realism situatia, sa nu ne plangem ca vai vai vine urgia si ne termina, dar nici sa minimalizam pericolul.

Cu atitudinea asta chiar ca nu o sa reusim nimic. Este un fel de resemnare in fata pericolului :harhar:
 
Pai Macaz, putem oare opri cutremurul sa se produca ? Eu zic ca nu...:harhar::harhar: Si nici in predictii pe termen scurt nu am incredere...:harhar: Nu exista vreo posibilitate cert, valabila, universala, care sa permita predictia pe termen scurt, foarte scurt a cutremurelor majore. Asta e situatia, macaz, trebuie sa admitem acest lucru...:harhar: Deci, rezumand: cutremurul nu poate fi oprit sa se produca si nici nu poate fi prevazut ! Au fost atatea si atatea cazuri de alarme false, ca ar trebui sa fim mai prudenti referitor la predictii ! Daca si pe japonezi i-a luat prin surprindere in 1995 la Kobe, iti dai seama...:harhar: Iar prognozele pe termen lung, cu ferestre de timp de ordinul anilor, nu sunt foarte practice pentru populatie. Cel mult pentru autoritati. Ma tem ca lumea in tara asta traieste mai mult de azi pe maine, putini se gandesc ce va fi in perspectiva, chiar si peste 6 luni, necum de un orizont de timp de 5-10 ani! :harhar:
 
De oprit... nici nu are rost :harhar: dar macar la predictie sa umblam un pic.
Dau un exemplu de la facultate: am o problema foarte grea si nu stiu cum sa o rezolv. Am observat ca solutia vine de unde nici nu te astepti. Ideea ar fi: daca am cauta in alta parte( nu in tectonica) am putea gasi raspunsul.

Daca o armata de fizicieni nu a gasit decat 30-32 de secunde, poate ca trebuie sa privim in alta parte.
N-am idee unde, dar de aceea este forum: fiecare sa vina cu o idee. doar asa putem face ceva :harhar:
 
Macaz, daca te uiti de-a lungul istoriei vezi cat de ciudat a evoluat omenirea. Toate descoperirile care s-au facut au continuat de fapt doar cateva idei revolutionare. Spre exemplu electricitatea. Pornind de la fulger, am ajuns sa ne derulam vietile dependenti intr-o proportie foarte mare de electricitate. Dar oare cate alte lucruri din natura au ramas necercetate fiindca era mai usor si mai ieftin doar sa continui o idee revolutionara?

E foarte greu sa iesi din tipare si sa cauti in alta parte. Si in plus am ajuns in stadiul in care incercam sa analizam o idee cu uneltele pe care le avem la indemana, si pentru ca nu se potrivesc (fiindca e foarte greu sa masori spre exemplu timpul cu un cantar) ne lasam pagubasi.

Trebuie sa existe si alte modalitati de abordare a problemei predictiei cutremurelor. Si cand ai o planeta in fata ta nici nu stii de unde sa incepi :harhar:
 
Eu raman la parerea ca sansa cea mai mare ar fi tot studiul comportamentului animalelor. Evident, agitatia lor nu ne spune si peste cat timp se va produce cutremurul. Deocamdata insa, singurele cazuri de predictii reusite (din China) s-au bazat pe comportamentul neobisnuit al animalelor ! :harhar: Problema este ca ar fi de preferat nu atat animale tinute inchise in custi, cat animale supravegheate cumva in mediul lor natural de viata. :harhar::harhar: Va reamintesc titlul unei carti interesante care abordeaza aceasta problema:
P.I.Marikovski-Animalele si cutremurele de pamant, Editura Tehnica, 1988
 
Sorine... ia de-aici::harhar:

[attachment=145:post_1_1171569274.attach]
 
:harhar::harhar:Faza e ca nu stiau unde va fi seismul:whistling:
Un lucru este cert...ceva le agita!
Eu cred ca tine de fizica chestia asta si poate chimie.
Poate miros ceva...sau li se infunda urechile..naiba stie...cand o sa ma fac soarec o sa va anunt eu:ack::harhar::ack:
 
Dapai, din toate povestirile si amintirile pe care le-am auzit/citit, mai toti spuneau ca ziua cutremurului din `77 a fost o zi foarte.. apasatoare, neguroasa, cu un fel de agitatie in aer. Deci, nu doar animalele simt.. Poate copiii ar fi chiar in mai mare masura de a simti fenomenele acestea, fiind mai apropiati de \"natural\"?

Am pus aici o povestire, unde autorul spunea: \"S-a inserat, s-a intunecat... priveam peste biserica din fata blocului meu si timpul trecea pe nesimtite.
Deodata am simtit CEVA. Era un sentiment de trezire, ca si cum deodata ALTCEVA devenise mai important decat drama acelei zile. Am simtit frica... am simtit o frica ca de o amenintare foarte mare care nu stiam de unde vine sau ce este. Am remarcat o tacere imensa... Si m-am dus in camera parintilor unde se uitau la televizor si bunica motaia pe un fotoliu si am spus cu ton ridicat ceea ce niciodata nu o sa uit: \"Afara ceva nu e in regula. Simt linistea ca dinaintea unei mari furtuni. Nu stiu ce e asta. \", dar nu am asteptat vreo reactie la cuvintele mele si am revenit in camera mea. Linistea era tot acolo si parca era si o vibratie surda... a mai durat cateva minute si s-a pornit cutremur... Era 4 Martie 1977... \"

Tin minte ca si profesoara mea de engleza imi povestea de ziua cutremurului.. si spunea ca plecase de dimineata la facultate sa vada rezultatele la un examen. Era foarte nelinistita, nervoasa, cam cum te simti dupa vreo 10 cani mari de cafea :harhar: Initial credea ca e din cauza emotiilor asupra notei, insa chiar si dupa ce a aflat nota (buna), starea a continuat si s-a intensificat. Zicea ca s-a dus cu colegii sa sarbatoreasca notele luate, intr-un bar, insa toti taceau si se simteau ciudat, intr-o stare de incordare si neliniste. Mai spunea ca isi aminteste ca era o vreme f mohorata, cu un aspect spre.. verzui.

Acum ce sa zic, dovezi sigure nu exista. Poate pecetea asta s-a pus dupa petrecerea evenimentului.. cum sa mai ai amintirea unei zile frumoase dupa ceea ce s-a intamplat? :harhar:
 
Dodo mousica...:harhar::harhar::harhar::harhar::harhar::harhar:
Interesant este faptul ca acele comportamente neobisnuite ale animalelor se observa si la distante relativ mari fata de epicentru. In cartea pe care v-am mentionat-o sunt sugerate cateva explicatii posibile. Deci autorul incearca sa raspunda la intrebarea \"Ce simt animalele ? Din ce cauza se manifesta ele in felul in care o fac ?
De asemenea, sunt trecute in revista speciile mai sensibile, si se subliniaza faptul ca chiar si in cadrul aceleiasi specii, se manifesta o anumita variabilitate a reactiilor. Nu in ultimul rand, sunt enumerate o serie de exemple de cutremure pentru care se prezinta comportamentul animalelor inainte de respectivele cutremure.
 
Asadar, Marmureanu a declarat pentru editia de azi a unui ziar central ca in urmatorii 2-3 ani nu vom avea cutremur catastrofal. Bun. Eu as vrea doar sa subliniez un lucru. Atat seismul din 1940, cat si cel din 1977 au fost precedate (in perioadele 1939-1940, respectiv 1976) de seisme foarte puternice la est de noi, spre Asia si in estul Turciei. Or, acum dupa cutremurul din Pakistan din 2005 nu s-a mai produs totusi nici un alt cutremur foarte mare in centura transasiatica (din estul Turciei, Caucaz, Hindu-Kush pana in China). Este o realitate obiectiva, si trebuie sa o admitem ca atare. :harhar: Eu cred totusi ca placa asta asiatica inca nu impinge foarte tare spre vest. Are influenta dominanta asupra zonei Vrancea (acest lucru se deduce din mecanismele de focar ale cutremurelor vrancene, din tipul de stress de compresiune orizontala), dar inca nu impinge prea tare. La un moment dat se va intampla asta. Si vom vedea acest lucru atunci cand vor incepe sa apara seisme foarte mari (de 7 si peste 7 pe scara Richter) in lungul centurii transasiatice. Deocamdata, parerea mea e ca presiunea placii asiatice nu este suficient de mare pentru a determina, pe termen scurt, declansarea unui cutremur vrancean cu magnitudinea Ms > 7,0 Eu zic ca situatia actuala e propice doar pentru cutremur cu magnitudinea in jur de 6,5, care insa nu ne va scapa si de Cel Mare ! :harhar::unsure:
 
andre85
Junior Member



Posts: 1
Group: Registered
Joined: Feb 2007
Status: Offline
Post: #64RE: Cutremure majore 2007

salutare tuturor!!as vrea sa stiu si eu cand se estimeaza ca va fi urmatorul cutremur mare!??asta daca se stie!!si cam cate grade R va avea??din cate am citit eu pe aici am inteles k cel mai probabil sa fie in urmatorii 2-3 ani....sau am inteles gresit?au cam trecut 30 de ani de la cel mai mare!!s-ar putea sa urmeze unul de aceeasi marime??sa-mi spuna si mie cineva va rog ca nu ma pricep dar chiar ma intereseaza si mai sunt curios!!!:Dstiu...stiu...curiosii mor repede dar macar nu vreau sa mor din cauza cutremurului Doamne fereste!!
salutari!!;:harhar:
ciufulinatus ia raspunde tu aici ca a postat gresit Andree:whistling::harhar:
lasa-ma papa la mareeeeeeeeeeeee:wink::harhar:

Nu stia ce stia cum si a pus intrebarile la baza de date.:harhar:
 
Am comentat mai sus, Dodo. Ti-am zis. Cat timp nu apar cutremure foarte mari la est de noi, si inca nu apar, se poate aprecia ca presiunea placii asiatice nu e suficienta incat sa determine, pe termen scurt, o crestere a stressului in zona Vrancea, si deci la declansarea unui cutremur foarte mare. Mai dureaza ceva...:harhar::harhar::angel:
 
Eh nu chiar intotdeauna a existat o corelare intre cutremurele asiatice si unul mare la noi. Deexemplu dupa cele din Turcia din regiunea Adana-Ceyhan (parca 1998) sau cel denumit Marmara din 1999 nu a urmat si la noi unul mare. Oricum am observat ca desi turcia este poate tara cu cea mai mare seismicitate din estul Asiei este o liniste de ceva vreme si la ei...
 
Razor74, e vorba mai ales de partea de est, nord-est a Turciei, deci cumva la celalalt capat al microplacii Marii Negre, apoi spre Caucaz, Hindu-Kush si pana in China. Cand sunt cutremure mari in vestul Turciei, influenta s-ar transmite mai degraba spre Marea Egee si Grecia. De exemplu, la putin timp dupa seismul din 17 august 1999 din zona Izmit (nord-vestul Turciei), a urmat un cutremur in Grecia la Atena, la 7 septembrie 1999. :harhar::rolleyes::harhar:
 
Razor74, e vorba mai ales de partea de est, nord-est a Turciei, deci cumva la celalalt capat al microplacii Marii Negre, apoi spre Caucaz, Hindu-Kush si pana in China. Cand sunt cutremure mari in vestul Turciei, influenta s-ar transmite mai degraba spre Marea Egee si Grecia. De exemplu, la putin timp dupa seismul din 17 august 1999 din zona Izmit (nord-vestul Turciei), a urmat un cutremur in Grecia la Atena, la 7 septembrie 1999. :harhar::rolleyes::harhar:
Aha, am inteles :harhar:

Offtopic: Am vazut ca uneori este asa aglomeratie pe acest topic incat ar fi mers mai bine o conferinta pe yahoo sau skype. Nu de alta dar dureaza ceva pana citeste omul si apoi posteaza si celalalt mai da refresh la browser ca sa apara schimbarile...
 
Razor74, daca vrei sa comunicam si in timp real, id-ul meu la Yahoo e sorinsov, iar la skype e sorinsov2005. Problema e ca nu toti sunt online in acelasi timp. Eu sunt online o mare parte din zi...:harhar::wink:
 
As vrea in masura in care se poate ca mesajele care au deja topicuri in alte sectiuni sa fie postate la topicurile respective.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus