GeoX1
Administrator
- Scor reacție
- 6
Alex, eu nu vorbesc de zona aia \"critica\". Ultimul cutremur de magnitudine 5-5 si ceva la 120 km adancime s-a produs la 18 noiembrie 1997 (adancime 120-122 km, Ms=5,2), dupa ce cu o luna mai devreme, pe 11 octombrie 1997 avusese loc un seism de 5,1 la 113 km adancime. Este foarte adevarat ca de aproape 10 ani nu a mai aparut seism de 5 la 120 km adancime, ceea ce e interesant, intr-adevar...:harhar::ack::harhar: Si la fel de adevarat, Alex, este ca, in ultimii ani, cu exceptia cutremurului din 27 octombrie 2004 (produs la 98 km adancime),toate celelalte cutremure de magnitudine 5,0 sau mai mare s-au produs la 140-160 km adancime, fiind chiar destul de concentrate acolo jos...:harhar::harhar: Intr-adevar, inca nu apar seisme de 5-6 la 110-130 km adancime, si asta, ce e drept, si eu cred ca \"spune\" multe. Fiindca pana in 1997 am avut destul de des seisme de 5 grade cam de la 110 la 150 km adancime, iar dupa 1997 acestea \"s-au restrans\" cumva spre partea foarte profunda (repet, cu exceptia cutremurului din 2004). Deci ceva mare se pregateste acolo jos, nu ma indoiesc de asta. Eu cred totusi ca acel \"ceva mare\" nu va aparea chiar foarte curand, adica nu e iminent. Fiindca inca nu apar seisme de magnitudine peste 6,5-7 la est de Romania, pe \"centura\" Turcia de Est-Caucaz-fostele republici sovietice Uzbekistan-Tadjikistan-HinduKush-Himalaya-China Dupa cutremurul din 2005 din Pakistan nu a mai aparut nimic foarte grav pe aceasta \"centura\". Sunt 2 posibile explicatii: fie presiunea placii Euro-Asiatice inca nu este suficient de mare (asta e varianta \"buna\" , pe care o si impartasesc), fie tensiunile acestui \"sistem\" se concentreaza cumva intr-un singur loc (si asta e de rau, fiindca acel \"loc\" ar putea fi Vrancea :harhar:...si atunci va rabufni acolo...dar relax, nu impartasesc varianta asta...:harhar.
Pe scurt, Alex: nu, lacuna seismica pentru seisme de 5-5+ nu s-a incheiat la 110-130 km. Seismul din 6 martie 2006 a fost oricum foarte adanc, in jur de 150 km. Dar eu cred ca, pe un termen foarte scurt, trebuie sa ne asteptam, pentru inceput, la cutremure moderate. Si interesant va fi la ce adancime se vor produce acele cutremure moderate. E interesant, repet, fiindca mai toate seismele de 5+ din ultimii ani s-au concentrat si s-au restrans la 140-160 km adancime (exceptand evenimentul din 2004).
Pe scurt, Alex: nu, lacuna seismica pentru seisme de 5-5+ nu s-a incheiat la 110-130 km. Seismul din 6 martie 2006 a fost oricum foarte adanc, in jur de 150 km. Dar eu cred ca, pe un termen foarte scurt, trebuie sa ne asteptam, pentru inceput, la cutremure moderate. Si interesant va fi la ce adancime se vor produce acele cutremure moderate. E interesant, repet, fiindca mai toate seismele de 5+ din ultimii ani s-au concentrat si s-au restrans la 140-160 km adancime (exceptand evenimentul din 2004).