As baga in \"ecuatie\" si Iranul ! Si asta pentru ca Iranul se afla la convergenta intre mai multe placi si subplaci care sunt de interes si pentru noi. Pe de o parte, in partea de sud-est a Iranului impinge \"celebra\" placa Indiana !!!
:harhar:
Pe de alta parte, sunt contacte intre subplaca Iraniana, subplaca Arabica si subplaca Anatoliana, iar la randul lor toate aceste subplaci influenteaza microplaca Marii Negre ! Este un \"puzzle\", un mozaic tectonic destul de complicat, si foarte interesant, zic eu...:whistling:
Si cele spuse mai sus cred ca justifica de ce trebuie bagat in \"ecuatie\" si Iranul ! Interesant e ca seismul vrancean din 27 octombrie 2004 (M=
6,0) a fost precedat de un seism in sud-estul Iranului, in zona Bam, la 26 decembrie 2003 (M=
6,3), deci la un interval mai mic de 1 an !!! Si se pare ca din 2003 in Iran nu s-a mai produs alt cutremur important. De aceea cred ca pe masura ce presiunea placii Indiene va creste
treptat (deci progresiv), vor incepe sa apara ceva cutremure in Iran, de magnitudini
6-7 si poate chiar peste
7,0. Apoi ar trebui sa urmeze un cutremur semnificativ fie in Turcia, fie undeva in zona caucaziana. Si abia dupa aceste evenimente, e de asteptat sa se produca si un cutremur vrancean puternic, probabil cu magnitudine intre
7,0-7,5. As zice ca aceste fenomene se vor semnala in urmatorii 3-5 ani, deci intervalul cel mai probabil pentru un cutremur vrancean cu adevarat puternic, deci unul major (magnitudine
7) ar trebui sa fie 2010-2014, asa, \"ochiometric\"...:wink:
Sa nu ziceti ca il imit pe domnul Marmureanu...:sad: