• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Exista ceva diferente dupa cum luna plina (sau noua) e mai sus sau mai jos decat planul orbitei pamantului dar nu cred ca sunt semnificative. Oricum, daca e luna plina (sau noua), e peste tot pe pamant. Asa, mai conteaza foarte putin si momentul anului. Nu stiu ce unghi face planul orbitei lunii cu planul ecuatorial. Mai conteaza si daca luna plina (sau noua) se produce la perigeu sau la apogeu.
 
In sfarsit, se pare ca problema s-a rezolvat. Multumesc oricum, Dodo si Alex...:whistling::hypocrite::unsure::hypocrite:
 
Mda, vad ca \"onorabila\" baba V. maraie in surdina mai mult in aceeasi zona de la 80-100 km adancime. Mai jos e cumva \"blocat\", in sensul ca frecventa seismelor ramane mica. :whistling::whistling: Apar miscari pe la est, cutremure adanci in Tadjikistan, ceea ce e si firesc pana la urma. E doar influenta asiatica ce creste incet-incet...:unsure::unsure:
 
Mda, vad ca \\"onorabila\\" baba V. maraie in surdina mai mult in aceeasi zona de la 80-100 km adancime. Mai jos e cumva \\"blocat\\", in sensul ca frecventa seismelor ramane mica. :whistling::whistling: Apar miscari pe la est, cutremure adanci in Tadjikistan, ceea ce e si firesc pana la urma. E doar influenta asiatica ce creste incet-incet...:unsure::unsure:

Deci? Crezi ca ceea ce se intampla de ceva timp la est de Marea Neagra (Tadjikistan este pe aceeasi paralela cu MN?) poate deveni precursorul a ceva din zona Vrancea?
Ai vazut ciudatenia gapului? Ce m-a uimit, a fost faptul ca specialistii se refera (cu atat de multa siguranta) la aparitia unei prime -din acest secol- descarcari din aceasta zona (descarcare majora)....
 
Neatza Alty
Cutremurele adanci din Asia (Tadjikistan-Hindu-Kush) sunt, cred eu, un efect al presiunilor placii Indiene. Evident, aceste presiuni cresc incet-incet...:whistling:
La urma urmei, sunt lucruri care erau de asteptat sa se intample. Iata, am avut cutremure in Marea Neagra, dintre care unul intermediar, subcrustal, la 90-100 km adancime !!! Evident, nu cred ca e iminent, acum, un seism major (M > 7,0) in Vrancea, dar seisme de energie medie (M=5,5-6,5) sunt oricand posibile, chiar de asteptat. Gandeste-te ca de un an si jumatate aproape in Vrancea nu s-a mai produs nici un seism de magnitudine peste 5 grade, ceea ce e destul de nefiresc. Pana si Marmureanu a spus ca, desi cel mare va mai intarzia cativa ani, nu trebuie sa ne surprinda producerea unor cutremure de magnitudine medie. Din pacate, seismele vrancene moderate (M=5,5-6,5) nu ne scapa de unul foarte mare. :unsure::unsure::sad: Asta e. :wink:
Intr-adevar, acum se merge pe ideea ca gapul seismic e cel de la 140-160 km adancime, ca aici se va produce viitorul seism major. Daca vine un cutremur ca cel din 1908 nu e problema prea grava. Insa daca vine un cutremur apropiat ca magnitudine de cel din 1802 treaba e cam nasoala !!! :unsure::ack:
 
Neatza lumeeee...
Inainte de a merge la votare, ca un cetatean cu inalta constiinta civica :unsure::hypocrite::wink::wink:, voi face rapid un scurt comentariu in legatura cu cele 2 seisme crustale (superficiale) de ieri. Unul dintre ele s-a produs in zona Banatului danubian, chiar daca in Serbia, oricum in zona danubiana. De ceva timp am remarcat o oarecare crestere a numarului de seisme locale, si se stie ca seismele din Banatul danubian (de fapt, toate seismele din Banat) au caracteristica de a aparea in secventa prelungita, serii de cutremure mai intense sau mai slabe. Ceea ce s-a intamplat in 1879 si 2002 la Moldova Noua, sau in 1991-1992 la Banloc, Voiteg si Herculane demonstreaza cu prisosinta acest lucru. Este o caracteristica foarte interesanta a cutremurelor banatice, dar si a celor fagarasene si pontice (din zona litoralului Marii Negre). Ing. Dan Rau, seful Observatorului seismologic Timisoara, aprecia ca seismele superficiale din Banat sunt ca un clopot; il lovesti o data puternic la inceput, si el se va misca repetat, mai mult timp...:whistling:
Celalalt seism a avut epicentrul in nord-vestul Transilvaniei, in zona Someselor (Dej-Gherla-Jibou). Acest focar seismic este cunoscut de mult timp, nu se manifesta foarte des dar uneori poate da seisme cu intensitate destul de mare. In ultimii 200 de ani, focarul seismic somesan (din nord-vestul Transilvaniei, zona Dej-Gherla-Jibou) s-a manifestat de cateva ori, astfel:
22 ianuarie 1830-seism puternic in nord-vestul Transilvaniei (intensitate maxima probabil de VII pe scara Mercalli);
26 mai 1885-seism in zona Jibou, culoarul Someselor (intensitate maxima VI-VII);
10 august 1994, ora 14h06min-cutremur relativ puternic in zona Dej-Gherla, judetul Cluj, la 10 km adancime: M=4,5-4,7 (Richter) si intensitate maxima I=VII (scara Mercalli). Geamuri sparte, cosuri cazute, crapaturi in ziduri si cateva persoane ranite. Seismul a fost resimtit in judetul Cluj;
21 iulie 1999, ora 23h00...-cutremur in zona Dej-Gherla, M=4,2-4,4 si intensitate I=V, adancime 15 km.
Dupa cum vedeti, focarul seismic somesan are ceva activitate, dar interesant este faptul ca seismele mai importante ca intensitate sunt totusi rare; dupa evenimentul din 1885 nu s-a mai produs nici un cutremur notabil in zona (M > 4,0) pana in anul 1994, deci un interval de calm de 109 ani !!!!!!!!!!! 109 ani !!!!
Activitatea seismica locala din zona somesana se coreleaza cu mai multe falii crustale care traverseaza Bazinul Transilvaniei. Faliile somesene sunt evidentiate pe harta geologica a tarii, nu este nimic neobisnuit. Seismele sunt pur tectonice, rezultat al tensiunilor acumulate pe aceste fracturi locale. Aceste falii au avut o anumita importanta in evolutia geologica a Transilvaniei.
Cam atat deocamdata, acum ma imbrac sa ma duc la votare, fiindca sunt un cetatean pe deplin responsabil...:wink::unsure::hypocrite::wink::sad:
 
Scurt comentariu pe marginea zvonurilor \"nucleare\" din ultimele zile, zvonuri difuzate insistent:
Pana acum, Agentia Internationala pentru Energie Atomica a infirmat orice fel de explozie nucleara. Punct. Asa ca nu a fost decat o dezinformare, de fapt o mostra de cum se face din tantar armasar. Punct. Cei care au rostogolit bulgarele de zapada au exploatat cu perfidie sensibilitatea subiectului. Dar uita totusi un lucru: nu mai suntem in 1986, avem la dispozitie o multitudine de surse de informare. Chiar si atunci, in 1986, tot l-au detectat, cred, suedezii...au detectat norul radioactiv si pana la urma s-a aflat. Punct.
Asa ca nu e cazul sa ne mai ambalam degeaba pentru ca s-ar fi inchis temporar nu stiu ce conducta de la un sistem de racire, atat timp cat in Europa nu s-a detectat vreo urma de nor radioactiv. Punct.
Problema e ca dupa ce se lanseaza de prea multe ori astfel de dezinformari, daca Doamne-fereste chiar se intampla, lumea nu va mai crede in prima faza...dupa principiul: \"O data lupul si nimic, a doua oara iarasi lupul, iar nimic...a treia oara chiar vine lupul dar e prea tarziu!!\" :unsure::ack::unsure::whistling:
Asadar, sa lasam prostiile astea, e clar ca a fost o dezinformare ordinara, in ce scop nu stiu, nu sunt in masura sa fac presupuneri. :sad:
 
A fost o dezinformare clara, ce mai. Ideea e ca nu trebuie sa ne luam mereu dupa \"se spune ca\", \"se zice\", \"surse care afirma ca\"....de regula, respectivele \"surse\" sunt colportoare de zvonuri, de aiureli, de prostii...:whistling::ack::unsure:
 
Am eu senzatia sau in ultima perioada s-au cam rarit seismele obisnuite din Vrancea?
 
Alex, activitatea seamana cumva cu cea de anul trecut. Tot asa, erau perioade lungi cu activitate scazute, chiar foarte scazuta, alternand cu \"pusee\" scurte, cu activizari de scurta durata. Deci e o anumita alterare a seismicitatii de \"background\". Cum spuneam, as vedea mai degraba o semnificatie pe termen mai lung, nu pe termen mai scurt.
Mai e interesant e altceva. Ca de aproape 1 an si jumatate nu s-a mai produs nici un seism cu magnitudinea peste5,0, lucru destul de neobisnuit (in contextul a ceea ce a afirmat in repetate randuri seful de la Vrancioaia, cum ca \"pentru Vrancea normal e sa avem cate un cutremur de magnitudine 5 in medie o data la 8-10 luni\". In al doilea rand, demn de ramarcat ar mai fi faptul ca, cel putin in ultimele luni, majoritatea roiurilor de seisme de magnitudine 3-3,9 au prezentat o tendinta de concentrare in zona de adancime 80-110 km, in timp ce zona cea mai profunda ramane aproape \"nemiscata\", \"inghetata\". E interesant acest lucru, stiut fiind faptul ca, in conformitate cu ultimele ipoteze, viitorul cutremur vrancean major (Ms > 7,0) ar fi de asteptat sa se produca la o adancime foarte mare, si deci actuala tendinta ar confirma chiar aceasta ultima ipoteza. Ramane de vazut...:whistling:
Partea de sus ar putea fi totusi \"predispusa\" la seisme de mai mica magnitudine, cutremure de energie medie (Ms=5,5-6,5).
Apropos, se apropie Luna Plina din 31 mai...:unsure::harhar: Sa vedem pe unde se va cutremura...:sad::unsure:
 
Intr-adevar, se pare totusi ca e cea mai lunga perioada fara seisme de magnitudine Ms 5 de dupa 1990. Oricum, eu as mai zice ca pana va veni Cel Mare (de magnitudine 7), vom mai avea, cu certitudine, cutremure vrancene de energie medie (Ms=5,5-6,5). Astfel de cutremure s-au produs si inaintea seismelor importante din 1940,1977 si 1986. Asa ca mai devreme sau mai tarziu tot o sa fie si asa ceva. Nu vina inca Cel Mare, dar pana atunci ne putem astepta oricand la cutremure de magnitudine medie. Statistic, un cutremur vrancean de magnitudine mai mare sau egala cu 5,5 este de asteptat sa se produca o data la 2 ani. :whistling::whistling:
 
Cat priveste Luna Plina din 31 mai, ramane de vazut unde se vor produce seisme moderate sau mai puternice. Intr-adevar, se pare ca in jurul datelor de Luna Plina (nu neaparat fix, ci cu cateva zile inainte si dupa), pe plan mondial se cam indesesc seismele, in special cele de magnitudine moderata sau chiar mai intense (sa zicem cu magnitudini de la 5,5 in sus). :whistling: Sa vedem pe unde va misca. :unsure:
Apropos, pe 30 mai se implinesc 17 ani de la cutremurul din 1990, de fapt un dublet seismic, fiindca au fost 2 cutremure la 13 ore interval, primul ziua si al doilea in noaptea imediat urmatoare...:unsure::unsure::sad:
 
:whistling:agitatia mare este pe zona kurile- indonezia.
vrancea le cam soileste....:whistling:
 
da da..tocmai i-a leganat de 6.5....ca sa nu uite....:whistling:
 
Se vede ca a fost Luna plina...doar s-au inmultit cutremurele...:whistling::whistling: Numai baba V. e cumintica si face nani, e cufundata in toropeala, de caldura probabil...:unsure::harhar::sad: Ne mai lasa o tzara sa respiram...:wink::harhar: Sa uitam....:unsure:
 
Ieri s-au implinit 17 ani de la cutremurul din 1990. De fapt in mai 1990 s-au produs 2 cutremure, a fost o pereche de seisme vrancene, un asa-numit dublet seismic. Nu acest lucru este ceva deosebit. Pentru Vrancea, aparitia de cutremure in perechi, dublete sau chiar triplete, este ceva obisnuit. De-a lungul timpului, s-au observat numeroase cazuri de seisme moderate si chiar relativ puternice cu aparitie in perechi, deci ca dubleti sau tripleti seismici, la intervale de la cateva ore pana la cateva luni. Numai in decursul secolului 20 s-au observat urmatoarele perechi de cutremure:

13.09.1903 M=6,0/06.02.1904 M=6,3
25.05.1912 20:01 M=6,4/22:15 M=5,8/23:00 M=5,4
22.10.1940 M=6,5/10.11.1940 M=7,4
07.09.1945 M=6,5/09.12.1945 M=6,2
30.05.1990 m=6,7/31.05.1990 M=6,1

Perechi similare de cutremure (cu magnitudini de 5,5 pana la 6,5-6,8) au avut loc si in secolele anterioare. Deci, aparitia de cutremure in perechi (desi nu e o regula absoluta, 100%) ramane totusi o caracterstica importanta a cutremurelor vrancene. Si a fost remarcata si pentru seisme de mai mica magnitudine. De exemplu, dubletul seismic din 1 august 1985, cand la interval de numai cateva ore s-au produs 2 cutremure: 14:17 M=5,2 adancime 118 km si apoi la 17:35 M=5,6 adancime 94 km. Sau dubletul din 4 septembrie 1987, primul pe la 4 dimineata (M=5,5 adancime 161 km) si al doilea in cursul zilei de 4 sept pe la pranz (M=5,1 adancime 159 km).
Deci aceasta caracteristica a seismelor vrancene este interesanta. Nu apare intotdeauna, deci nu toate cutremurele sunt \"imperechiate\" sau cuplate :)whistling::harhar::unsure:), dar oricum multe dintre aceste cutremure apar in perechi si e ceva interesant.
Revenind la cutremurele din 1990. Ceea ce e extrem de interesabt e faptul ca cele 2 seisme au avut plane de falie complet diferite. Practic, in numai 13 ore si ceva, de la 30 mai ora 13:40 pana la 31 mai ora 3:17, planul de falie s-a \"rotit\" cu 90 de grade !!!!! Planul de falie al seismului din 31 mai a fost \"rotit\" cu 90 de grade fata de cel al seismului din 30 mai !!!!!!!!!! Aceasta schimbare, in numai 13 ore, a fost considerata de-a dreptul fascinanta, remarcabila, socanta !!!!! Practic, cele 2 cutremure din 1990, desi produse la adancimi foarte apropiate (primul la 85 km, al doilea la 82 km), au avut origini diferite, plane de falie inversate unul fata de celalalt !!!!!!!!
 
As mai face niste remarci in legatura cu seismul de astazi. De fapt, in legatura cu aceasta zona de adancime 40-60 km. Mult timp a fost considerat un mister faptul ca in Vrancea, in zona de adancime 40-60 km activitatea seismica e aproape inexistenta, oricum mult mai slaba fata de zonele de deasupra si de sub aceasta. Intr-adevar, mai sus de 40-45 km adancime se grupeaza asa-numitele cutremure crustale sau normale, generate prin deplasari ale blocurilor de scoarta terestra in lungul unor falii locale sau regionale. Magnitudinea maxima a seismelor crustale vrancene nu depaseste 5,2-5,4 pe scara Richter, si cele mai multe se grupeaza in exteriorul arcului carpatic, pe aliniamentul Marasesti-Focsani-Ramnicu Sarat, cu o frecventa maxima la adancimi de 15-35 km. Totusi, au fost semnalate cutremure crustale interesante si in Muntii Vrancei, cum ar fi de exemplu seismul din 7 martie 1975, cu epicentrul la nord de Vrancioaia (magnitudine 5,1 si adancime 21 km). Desi frecventa seismelor crustale (h<40 km) este mai scazuta decat a celor intermediare (h>60 km), ele se pot resimti local, uneori destul de intens. De asemenea, unele dintre secventele de cutremure crustale vrancene par a fi corelate cu procesele pregatitoare ale cutremurelor vrancene intermediare majore !!!! Si acest lucru a fost dovedit de ceea ce s-a intamplat inaintea cutremurelor din 1940, 1977 si 1986 !!! Deci, ar exista o anumita corelatie intre tensiunile din profunzime si nivelul de activitate al faliilor crustale, lucru deosebit de interesant !
Mai jos de 60-70 km adancime se produc, evident, cutremurele intermediare (subcrustale), cu cea mai mare frecventa de aparitie si cu cele mai mari magnitudini (pana la 7,6-7,8 pe scara Richter).
Intrebarea ar fi: ce e cu \"golul\" de la 40-60 km adancime ???
Studiile geotectonice au condus la localizarea discontinuitatii Moho (separatia dintre crusta si manta) la aproximativ 54 km adancime in zona Curburii Carpatilor Orientali, spre vest de Depresiunea Odobesti. Practic, in zona muntilor de la curbura carpatica scoarta terestra se ingroasa considerabil, de la circa 30-40 km grosime la exterior pana la aproape de 60 km grosime sub muntii curburii !!! Totodata, studiile seismice au relevat un alt fapt interesant: in zona de la circa 50 km adancime, viteza de propagare a undelor seismice se modifica substantial, ceea ce arata ca respectiva zona separa 2 regiuni cu proprietati fizice oarecum diferite. Si tot acea zona \"misterioasa\" corespunde unei lipse cvasitotale de activitate seismica.
Oricum, de interes major ramane pentru noi zona cutremurelor intermediare, cu focare situate intre 60-220 km adancime. Acolo avem sursele marilor cutremure vrancene.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus