• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (6)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Alex, am avut niste treburi de rezolvat, niste alergaturi de facut, acum imi trag sufletelul si respir...:ack::hypocrite::crybaby::hypocrite::crybaby::hypocrite:
 
Ceea ce vroiam sa spun e ca nu trebuie sa ne tot uitam atat la Indonezia mai ceva ca la Sfintele Moaste ! :crybaby::hypocrite::crybaby::hypocrite: Ca lucrurile sunt oricum mai complicate, si ca de fapt nu stim cum, nu stim in ce directia s-a miscat placa tectonica (nota bene, sectorul australian, clar !). In 1938 si 1939 au fost, de asemenea, cutremure foarte mari in Indonezia ! Si ? Ce-i cu asta ? :ack::whistling: Nu trebuie sa exageram ramanand axati pe Indonezia. De-a lungul timpului, in Indonezia au avut loc foarte multe cutremure majore, si nu cred ca ele trebuie neaparat corelate, in vreun sens sau altul, cu Vrancea noastra. E cam departe. Ganditi-va ca asupra Indoneziei se exercita, de la est spre vest, si presiunea placii Pacifice, care are, la randul ei, rol important in seismicitatea si vulcanismul zonei. Banuiesc ca M. va iesi la TV sa ne zica ca 100 de ani de acum incolo Vrancea amuteste. N-are decat. A mai avut dansul iesiri ciudate. In august 2002, dumnealui a sustinut ca vine un cutremur de 6-6,2 grade fiindca asa ii indica dansului nu stiu ce perturbatii electromagnetice ! Ha, ha, hi, hi, hiiii ! :harhar::harhar::3:
 
Pai eu zic ca ai dreptate , Sorin.acolo bl. indo-australian interactioneaza cu placa pacifica si nu vad ce legatura are Vrancea cu asta .BINEINTELES CA MR.M VA SPUNE CA SEISMUL DE LA NOI SE MAI AMANA PANA PRIN 2014 :crybaby::harhar::crybaby:.Sau poate chiar mai mult.Vechea poveste cu descarcarea Bl. indo-australian care se face mai mult spre E.:ack:
 
Eu cred ca exemplele din 1938 si 1939 arata ca seismele foarte mari din Indonezia nu prea ar avea cum sa schimbe lucrurile in Vrancea. 8,5 in 1938 si 8,6 in 1939 !!!! Deci foarte mari !!!!
 
Eu nu stiu ce fel de gandire au cei de la infp . Ei nu-si dau seama ca un seism in zona aia nu poate modifica situatia in Vrancea.Si tu ne-ai dat si argumente . Oricum daca ne gandim logic Vrancea nu poate avea legatura cu ce se intampla acolo:whistling:
 
Da, eu cred ca nu trebuie sa ne mai uitam atat la Indonezia. Raman cu \"centura\"...:crybaby::wink:: Turcia-Iran-Caucaz-Asia Centrala (Hindu Kush-Pamir). Atat si nimic mai mult. :ack::hypocrite: Fiindca, asa cum s-a vazut, au fost cazuri de cutremure mari in Indonezia care \"nu au facut\" sa dispara ceea ce urma sa se produca in Vrancea (1938-1940 !).
 
Gata, ceasurile sunt inaintate, ajunge pe ziua de azi, e cazul sa mai las netul departe...:crybaby::crybaby: Seara buna la toata lumea siiii...ca de obicei, DACA MISCA, FITI PE FAZA...:ack::harhar:
 
Din cate stiu, o acceleratie de 200 cm pe secunda la patrat corespunde unei intensitati de VIII pe scara Mercalli (sau chiar MSK). 300 cm pe sec la patrat ar corespunde gradului IX. tjkl, tu stii mai bine, cred...:crybaby::ack: Cum e ? :crybaby:

corect acceleratia este =distanta/timp la patrat (etc, etc...), deci mai exista ceva...si acceleratia gravitationala...hmmmm:wink:
 
Din buletinul celor de la infp lipseste un seism produs imediat dupa 0.00 U.T.C care se vede clar pe seismograme:harhar::ack:
 
Da, eu cred ca nu trebuie sa ne mai uitam atat la Indonezia. Raman cu \\"centura\\"...:57::wink:: Turcia-Iran-Caucaz-Asia Centrala (Hindu Kush-Pamir). Atat si nimic mai mult. :ack::hypocrite: Fiindca, asa cum s-a vazut, au fost cazuri de cutremure mari in Indonezia care \\"nu au facut\\" sa dispara ceea ce urma sa se produca in Vrancea (1938-1940 !).

ceva influenta asupra zonei vrancei are si o parte din acel \"puzzle\" seismic din indonezia... posibil ca in 1938-1939 sa se fi produs seismele in alte parti ale Indoneziei, decat acum... cel putin zona Sumatra este foarte aproape de placa Indiei si de aceea poate ca si aceasta din urma in loc sa impinga spre est(vestul placii), impinge spre vest (estul placii) si asa contribuie la amplificarea energiei seismice din zona Indoneziei, nu ca ar fi o zona care duce lipsa de activitate seismica intensa... in zona aceea se gaseste energie seismica, la fel de multa cat petrol se gaseste in Irak :crybaby:

si oricum mai sunt si alte aspecte care nu se aseamana cu situatia dinainte de seismul din 1940... nu cred ca in perioada aceea sa fi avut loc vreun seism in pakistan, de genul celui din 2005, in vrancea desi se manifesta si in acea perioada o stare de acalmie, totusi nu era la fel de pronuntata ca acum... plus ca atunci s-a zguduit Indonezia 2 ani la rand si apoi si Vrancea, ori acum se fac 3 ani de la seismul din 2004 si la noi tot nimic si in ritmul acesta se pare ca mai avem de asteptat mult si bine, mai nou chiar si pentru seisme de 5 grade, daramite de 7 sau mai mult, dar asta e, daca cineva i-a furat materia prima, babei... :crybaby: :harhar: :3:
 
ca pana la urma, de ce n-ar trebui sa ne facem griji... si pt faptul ca pe acolo pe unde ar trebui sa se cutremure inainte sa-o faca la noi nu se intampla nimic... chiar si prin zona Iranului in ultima vreme a cam scazut activitatea seismica mai intensa... si de aceea se pare ca aceasta pauza in activitatea seismica de la noi nu trebuie privita ca un element precursor unui seism mare si chiar in acumulare de energie, daca si prin alte parti activitatea seismica se afla la cote de avarie...
 
EarthQuake, un cutremur in Pakistan a exixtat. :ack::harhar::harhar:De fapt, pe atunci Pakistanul facea parte din India, prin anii 47-50 s-au separat. Cutremurul din 31 mai 1935 s-a produs in provincia Quetta, in Pakistanul de azi, si a avut magnitudinea 7,5 pe scara Richter, na ! :crybaby::harhar::crybaby::harhar::harhar:
 
In orice caz, 10 ani fara cutremure peste 5,0 nu vor trece, si nici 5 ani fara cutremure de 4-5 grade, asta e sigur ! :ack::harhar::crybaby::harhar::crybaby::harhar::harhar::harhar:
 
In orice caz, este cu totul improbabil ca activitatea sa ramana mult sub nivelul mediu timp de 10 ani la rand ! :ack::harhar::crybaby::harhar::crybaby:
 
Cat priveste Indonezia, si mai exact Sumatra, eu as zice s-o lasam in pace...:ack::harhar::crybaby::harhar: Acolo au fost, sunt si vor fi mereu cutremure, indiferent daca sunt sau nu cutremure in Vrancea. Nu se poate dovedi o asertiune de genul \"in vrancea sunt cutremure cand lipsesc cutremurele din sumatra\" sau \"cand sunt cutremure in sumatra lipsesc cutremurele din vrancea\". E cam prea simplu pentru niste fenomene si procese atat de complexe ! :crybaby::harhar::harhar:
 
Ca sa continui ideea, eu nu cred ca aceasta activitate va ramane asa, net sub nivelul mediu, 10 ani la rand. Sigur, lucrurile sunt complexe, dar inregistrarile din ultimul secol au aratat ca pot fi 1-2 ani, hai 3 ani la rand cu activitate mai scazuta, mai putine cutremure de 4-5 grade, dar 10 ani la rand la acelasi nivel e exclus. Pai atunci de ce s-a stabilit un anumit nivel mediu, o anumita rata de eliberare a energiei, anual ???
 
Andy, pe seismograme apar si inregistrari ale seismelor importante din alte regiuni, chiar ale celor puternice din Indonezia. Deci nu sunt doar cutremurele din Romania. De fapt, cutremurele indepartate (asa-numitele teleseisme) apar de regula cu forme de unda mai \"prelungi\" in timp, fiindca este decalajul temporal la sosirea undelor seismice provenite de la cutremurele indepartate (teleseisme). Cutremurele \"autohtone\" (neaose romanesti :crybaby::harhar::crybaby::harhar::harhar::harhar:) apar cu forme de unda mai scurte pe axa timpului. Pe de alta parte, cutremurel romanesti (neaose :3:) crustale (de mica adancime) apar ca niste \"pereti\" verticali, din cauza diferentei extrem de mici dintre sosirea unei P si sosirea unei S, practic cele 2 trenuri de unde apar aproape unite...
Pentru EarthQuake: da, spuneam ca a existat un seism major in Pakistanul de azi, in mai 1935. :57::harhar: Pe urma, se pare, nu a mai fost nimic pe \"centura\" pana in 1939, cand s-a produs cutremurul major din Turcia. Asa ca lucrurile sunt mai complexe...:ack:
 
Cat priveste Sumatra, eu nu cred ca subductia dintre subplaca australiana si placa burma inceteaza in perioadele in care in vrancea, turcia, iran, caucaz, hindu-kush si tibet se produc seisme importante. :ack::whistling::crybaby: Asta e, de fapt, rezerva mea, si pe care mi-o mentin...:crybaby::harhar::harhar::harhar::3: mmm...:57:
 
Daca ne uitam pe harta de aici (la detalii pentru cutremur, dati click pe Maps), vedem ca de fapt placa zisa indo-australiana e \"impartita\" in 2 \"compartimente\" sau sectoare, e sectorul nordic indian despre care se stie ca se deplaseaza spre nord (intra efectiv in continent, in Asia, contribuind astfel la formarea lantului muntos himalayan) si un sector sudic numit si australian care poate avea o dinamica mai complexa si, dupa parerea mea, mai greu de corelat cu ce se intampla in Vrancea. Asta e un alt motiv pentru care sunt mai rezervat fata de o asertiune de genul \"sunt cutremure in vrancea, turcia si hindu-kush DACA SI NUMAI DACA nu exista cutremure in sumatra\". :ack::whistling::crybaby:
 
Faptul ca placa Indo-Australiana este, de fapt, \"fragmentata\" in 2 sectoare care pot avea dinamici diferite arata ca este extrem de dificil de corelat activitatea seismica din sumatra cu cea din vrancea. Dinamica sectorului nordic poate fi un pic diferita de a celui sudic. Si, de fapt, situatia asta nu e chiar o premiera. Ganditi-va la subplacile sudice care converg sspre Carpati. Platforma Moesica ar fi, de fapt, fragmentata in 2 sectoare/compartimente diferite: sectorul estic (situat dincolo de falia majora IntraMoesica) ar fi, de fapt, terminatia unui bloc tectonic referit sub numele de microplaca Marii Negre. Sectorul situat la vest de falia majora IntraMoesica este denumit Bloc Moesic Central. Si fiecare dintre ele pare a avea o dinamica oarecum diferita. Iata deci ca situatia \"indo-australiana\" nu e chiar ceva din cale afara, ca, de fapt, se poate regasi si la o scara mai mica, la nivel de subplaca/microplaca.
In aceste conditii, eu imi mentin parerea ca este destul de greu de tras concluzia ca seismicitatea din Sumatra influenteaza neaparat Vrancea ! Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt mai rezervat. :ack::hypocrite::crybaby::hypocrite::crybaby:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus