• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (6)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sa-i multumim lui Alex pentru tot ce face pentru functionarea in cat mai bune conditii a site-ului ! :harhar: Sa ne traiesti, sefu\' ! :hypocrite: :biggrin: :harhar: :harhar: :harhar:
 
Seful asta Alex este bun de pus la rana, mi-ar placea sa va intalnesc la primavara in Bucuresti la o bere!:hypocrite:
 
Pai DG, e cazul sa reluam ideea cu intalnirea forumistilor ! :harhar: :harhar: :hypocrite: :biggrin: Cum se desprimavareaza....gataaa, nu mai scapati ! :harhar: :harhar: Va bat la cap, va pisez pana ne vedem face-to-face, asa, ca intre forumistii de pe cutremur.net ! A intarcat balaia, ce mai ! :smile:
 
E clar ca, incet-incet, se reactiveaza CENTURA. Era previzibil, de altfel, faptul ca se intampla acest lucru...:harhar::harhar::hypocrite: Nu era posibil sa treaca 10 ani fara seisme de magnitudine cel putin 6 pe CENTURA. Nimeni nu credea, de altfel, asa ceva...:biggrin: Intr-adevar, aceasta CENTURA, limitata la un capat de zona mediteraneana (inclusiv Vrancea) si la celalalt capat de China, este a doua mare \"fasie\" seismica a lumii, dupa Cercul de foc al Pacificului. Eu cred ca este de asteptat ca in anii urmatori sa vedem cutremure importante prin Turcia sau/si Iran sau/si Asia Centrala (Hindu Kush) sau/si India sau/si China. E clar ca vor aparea asemenea cutremure de-a lungul CENTURII.
 
Totusi, faptul ca se reactiveaza, progresiv, CENTURA, nu inseamna ca imediat trebuie musai sa se produca si in Vrancea un seism puternic (M > 6,7). Eu cred totusi ca pana in 2010 in Vrancea nu ar trebui sa se produca un seism mare (de magnitudine in jur de 7), dar este de asteptat sa incepem sa simtim seisme de mai mica magnitudine (5-6). Ar fi logic sa apara astfel de seisme, care totusi nu sunt semnificative, din punct de vedere al efectelor, ele neavand decat importanta exclusiv stiintifica.
 
Alty 02:13 PM Viewing Profile of sorinsov

Salutare Alty ! LA MULTI ANI! :wink: :harhar: Un An Nou fericit si tie ! :hypocrite: :biggrin:
Da-da, te-am prins, fireste ! :harhar: :harhar: :harhar: Stau la panda...:smile:
 
O sa fac o precizare in legatura cu seismele din strainatate pe care le postez.
Pentru cutremurele produse pe centura mediteranean-transasiatica (zonele adiacente Marii Mediterane, Turcia, Iran, Caucaz, Hindu Kush-Pamir-Tibet-China), pun evenimentele cu magnitudinea de la 4,5 in sus. Pentru seismele din alte regiuni mai indepartate (inclusiv din Cercul de foc al Pacificului, dar si din alte regiuni), magnitudinea prag minima sa fie 5,5. Asta ca sa fie, cumva, o \"regula\" sau un \"criteriu\".
 
Am zis doar sa va salut pe toti si sa va spun ca forum-ul este grozav. Cel mai tare in limba romana pe domeniu :hypocrite:
Nu am eu prea mare habar despre cutremure, dar invat. In rest, am inceput de ceva timp sa ma interesez despre dezastre (naturale sau nu), metode de anticipare, scaderea efectelor lor si pregatirea pentru ele.

Bogdan

PS Pot sa preiau din articolele de aici pe un forum \"survival related\" din SUA? Adresa este www.survivalistboards.com
 
Bun venit, Bogdan, iti zic din nou...:harhar: :harhar:
Cum spuneam, iti urez LA CAT MAI MULTE MESAJE si exploreaza pe aici, ca sunt multe lucruri interesante... :hypocrite: :biggrin: :harhar:
 
PS Pot sa preiau din articolele de aici pe un forum \\"survival related\\" din SUA? Adresa este www.survivalistboards.com

Da, atata timp cat mentionezi ca le-ai luat de pe site-ul cutremur.net :hypocrite:

In rest, despre site: ne ocupam in mare parte de cutremure, pentru ca acestea sunt cel mai mare risc la care sunt supusi romanii... Incet-incet incercam sa ne extindem si catre alte subiecte: cam tot ceea ce poate intrerupe desfasurarea normala a vietii si poate afecta o comunitate mai mica sau mai mare (chiar si la nivel de persoana), prevenire, pregatire, rezolvarea cat mai rapida a efectelor negative produse.

Ma gandesc in momentul de fata daca este necesar sa fac un mare site care sa cuprinda tot ceea ce ar putea sa se intample, iar cutremur.net sa fie \"departamentul\" dedicat in exclusivitate cutremurelor. Voi ce parere aveti?
 
Alex, si eu ma gandeam la asa ceva. Desi sa se abordeze diferitele tipuri de riscuri si probleme care pot afecta, cum spui, comunitatile. Nu doar dezastrele pricinuite de calamitatile naturale, care, fireste, sunt importante.
 
Poti sa te gandesti la un nume pe care sa-l aiba site-ul?:hypocrite:
 
O sa ma gandesc, ideea e sa fie ceva sugestiv, ceva legat de riscuri ... :hypocrite: :harhar: Stii ca azi se vorbeste de hazarde, de riscuri generate de activitati umane, de hazarde tehnologice, in fine. Sa vedem...:biggrin:
 
Alex, cred ca inainte de a da un nume sugestiv, ar trebui sa incercam sa sistematizam cam ce ar trebui sa contina. Cum spuneai tu, cutremur.net sa ramana un \"departament\" dedicat seismelor, data fiind amploarea subiectului, care include nu doar parte de date ca atare despre seisme, dar si subiecte specializate, comentarii diverse, aspecte legate de constructii, reguli de comportament etc. Deja e ceva mare. La urma urmei, daca se cheama cutremur.net, ar fi judicios sa fie consacrat seismelor.
Dar sa revin. Sa ne gandim la o clasificare a elementelor de risc, a hazardelor si a problemelor car epot afecta comunitatile mai mari sau mai mici. O clasificare simplista ar fi: factori de risc natural si artificial. Fiecare dintre acestea poate fi detaliata. De exemplu, hazardele naturale pot fi cele legate de cutremure, fenomene meteo extreme, eruptii vulcanice, alunecari de teren, inundatii, epidemii, caderea unor meteoriti (asteroizi)...Cele artificiale sunt, fireste, determinate de activitatea umana, putand fi, eventual, intentionate sau declansate de erori umane (neintentionate). Aici (la cele determinate de activitatea umana) as adauga si problemele cauzate de caderea in masa a sistemelor informatice, care ar putea provoca probleme mari unor sisteme critice (aeroporturi, centrale nucleare, etc.).
Lucrurile pot fi detaliate. Dar cred ca ar trebui plecat de la o astfel de sistematizare. Cum bine spuneai, \"cutremur.net\" sa fie, metaforic vorbind, \"departamentul Cutremure\"...
 
Dupa cum vedeti, un nou cutremur s-a produs, astazi, in Tibet, in sud-vestul Chinei. Deocamdata, inainte de ultima revizuire, magnitudinea est ein jur de 5,9-6,0 pe scara Richter. Zona in care s-a produs cutremurul este, totusi, una izolata, foarte slab populata, asa ca nu este probabil sa existe victime si nici pagubele materiale nu ar fi prea mari.
 
Asadar, se pare, totusi, ca \"madam I.\" incepe, treptat, sa \"lucreze\" si spre continent, deci pe partea continentala a centurii mediteranean-transasiatice...A inceput cu zona Tibetului, vestul Chinei. Interesant e ca aproape simultan cu aceste cutremure din Tibet, s-au inmultit si seismele in Turcia, ceea ce sugereaza o crestere treptata a presiunii asupra placii Anatoliei. Vom vedea ce va mai fi mai departe...:biggrin: :harhar: :harhar: :hypocrite: :harhar:
 
Faptul ca incep sa apara cutremure pe partea continentala a centurii mediteranean-transasiatice este, cred, ceva normal. Era firesc sa se intample, dupa perioada de \"pauza\" relativa. Dupa cum spuneam, nu inseamna ca e iminent si la noi ceva mare. Vom avea si in Vrancea un cutremur de 6,7+, dar in mod normal acesta ar trebui sa se produca dupa anul 2010. Prognozele de pana acum ar sugera perioada 2010-2013 (2014 ?).
 
Seara buna la toata lumea...:smile: :hypocrite: Hai sa mai scriu si ceva pe aici, la \"palavrageala libera\"... :harhar: :harhar:
O constatare interesanta. In ultimele cateva zile, foarte multi dintre vizitatorii neinregistrati/nelogati ai site-ului (asa-numitii \"Guests\"), dar nu numai ei, citesc cu interes topicul ASTEROIZI!...:harhar: :wink: Ce ziceti de asta ??? :harhar: Chiar in timp ce scriu acest mesaj, vreo 2-3 guests citesc de zor mesajele postate la topicul consacrat \"domnilor asteroizi\" ! :biggrin: Se documenteaza lumea, evident in legatura cu deja celebrul TU24. Dupa cum cred ca stiti deja, maine, la ora 8:33GMT (10:33 ora Romaniei), asteroidul 2007 TU24 se va afla la o distanta de numai 537.000 km de pamant, fiind una dintre cele mai mari apropieri ale unui asteroid de aceasta dimensiune din ultimii ani. Practic, se pare ca pana in 2027 nu ar trebui sa se mai apropie de noi un asteroid atat de mare cum este TU24. Asteroidul va trece maine pe langa noi, si, evident, va pleca mai departe continuandu-si parcursul celest prin spatiul cosmic...
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus