Eiii, iaca a trecut ziua de 23 decembrie si nu s-a produs nici un cutremur de 8,5 grade in Sumatra !!! :harhar::harhar::harhar: Pe mine nu m-a amuzat neaparat zicerea asa-numitului medium brazilian (nu e vorba ca as lua in seama asa ceva, Doamne-fereste ! :hypocrite::hypocrite::biggrin
, cat faptul ca diverse publicatii au mediatizat aiureala, si anuntau ca autoritatile indoneziene se pregatesc, cica, sa faca fata mega-seismului din 23 decembrie 2007 !!!!! :harhar::harhar: M-am stricat de ras ! :harhar::biggrin:
Mega-seismul nu s-a produs, si, de fapt, asa cum am mai spus mai demult, nu cred ca vor mai fi prea curand mega-seisme de 8-9 grade in zona Sumatrei. Sigur, ar mai putea fi seisme de 5-6-7 grade, dar unul de 8,5 grade nu mai e probabil sa se produca, foarte curand. Mai pot fi seisme \"dincolo\", pe placa Australiana si spre Pacific, Papua Noua Guinee, Sulawsi, Banda Sea...Dar in Sumatra, cum spuneam, nu prea cred ca vor mai avea loc mega-cutremure ! Motivul l-am mai spus, si se bazeaza pe urmatorul lucru: cutremurul din 26 decembrie 2004 a rupt zona cu incepere din nordul Sumatrei (ruptura propagandu-se pe o lungime de aproape 1000 km spre nord, pana in zona ins. indiene Nicobar-Andaman); pe de alta parte, urmatoarele mega-cutremure (din 28 martie 2005 si 12 septembrie 2007) au rupt sectoarele sudice ale faliei din zona Sumatrei (sectoare ramase \"blocate\" la 26 decembrie 2004). Practic, s-a cam rupt ce era de rupt, asa ca alte cutremure de peste 7,8-8 grade nu ar mai putea avea \"surse\" pe falia de langa Sumatra, ci in alte locuri. Or fi cutremurele creaturi ciudate si imprevizibile, dar totusi energia necesara unor noi mega-seisme in zona nu se poate acumula chiar asa. Cutremurele care au urmat celui din decembrie 2004 au detensionat, practic, portiunile ramane \"nemiscate\" la 26 decembrie 2004. Vom mai vedea, in zona, cutremure de 5-6 grade, chiar si de 7 pe scara Richter, dar ceva de 8-9 grade nu prea mai are potential. Nu prea e posibil ca 10 ani la rand, in aceeasi zona, fie ea de subductie sau nu, sa se produca cutremure de 8,5 grade. Nici chiar asa...desi stim ca tectonica asta a placilor si manifestarile ei sunt extrem de complicate...