Un exemplu de situatie cand ar fi necesar sa se furnizeze si astfel de lamuriri/explicatii suplimentare e cea in care se produce un seism perceptibil, eventual cu potential de efecte pagubitoare, intr-o zona in care lumea nu prea e obisnuita cu seismele. Au fost cazuri in care, de pilda, dupa seria de cutremure din Maramures din august-noiembrie 2001, fenomene consemnate discret in presa, lumea a ramas cu impresia ca au facut ucrainenii experiente nucleare subterane !! :harhar: :harhar: Cateva explicatii suplimentare s-ar fi putut da si cu ocazia seismului din Dobrogea de Nord din 3 octombrie 2004. Va imaginati ce va fi cu ocazia unui cutremur fagarasan mai puternic ? Toata lumea va crede diverse prostii, in absenta furnizarii unor precizari mai consistente, cat de cat. Mai ales daca va fi un cutremur ca cel din 1916.
Repet, sunt cazuri si cazuri in care doar simpla enuntare a datelor seismului nu e suficienta. Cu ocazia cutremurului din 25 aprilie, de exemplu, se putea preciza, frumos, ca se mai intampla ca Vrancea sa mai dea si cate 2-3 seisme de magnitudine 5 pe an, fara probleme. Nu am auzit pe nimeni sa precizeze acest lucru. Sigur, nu apar presa, as fi ultimul care sa apere televiziunile si ziarele. Am o parere extrem de proasta despre ziare si televiziuni. Imi e sila de jurnalele de stiri ale celor mai multe dintre televiziuni. Ieri, de exemplu, la una dintre televiziuni, prima stire de la ora 19 era ca \"a fost despicata, transata si bucatile au fost dosite intr-o valiza\"!!!! :worthy: :worthy: :ack: La aceeasi televiziune, acum 2-3 saptamani, prima stire de la rubrica de sport era cea despre biroul de europarlamentar al lui gigi becali !!!! :ack: :ack: :ack: Ce legatura o avea sportul cu biroul ciobanului, nu am idee... Eu as da afara toata redactia de sport a acelei televiziuni. :ack: Argumentul ca astfel de stiri fac cica \"rating\" nu se sustine, pentru ca in 1990 nu debutau jurnalele de stiri cu prostiile astea. Iar in Belgia si Olanda nu debuteaza jurnalele de stiri cu informatii sangeroase.
Sa revin la subiect. Mi se pare de un minim bun simt ca in unele cazuri sa se dea si explicatii suplimentare; fireste, nu formule matematice sau alte chestii savante, dar un minim de precizari cat de cat lamuritoare nu cred ca ar costa cine stie ce. Daca omul vrea sa stie ce e cu un anumit cutremur, cam la ce interval mediu de timp se poate repeta un seism de magnitudine medie, nu vad ce dificultate ar fi sa se dea si astfel de explicatii.