• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (8)

Nimeni de aici nu e seismolog, nu avem astfel e pretentii totusi. In ce ma priveste, ma declar un sincer pasionat de cutremure si e tot ce tine de ele, ca si e alte fenomene din natura. Si de ce sa fiu considerat pericol pentru siguranta national numai pentru atata lucru ??? Dar de istrate nu se sesizeaza nimeni, ce face el si cu admina aia a lui pe blogul ala nu deranjeaza fetele simandicoase. Au creat o isterie colectiva, dar nu, asta nu deranjeaza.
Spunea Carol ca intr-o discute cu cineva de la infp, omul respectiv i-ar fi zis ca \"lucrurile astea nu intereseaza pe nimeni\". Asa sa fie oare ??? Uite ma intereseza pe mine, dar si pe ceilalti de aici, care suntem si noi platitori de taxe si impozite.
Cu cea mai mare buna credinta spun, as prefera sa vad un semn de acceptare/recunoastere a faptului ca, totusi, chiar exista oameni interesati de fenomenul seismic, dornici sa cunoasca mai mult, sa se informeze si de asemenea, dornici sa contribuie la diseminarea unor informatii relevante despre seismicitatea Romaniei,despre riscul seismic in diferitele zone al tarii. Chiar sunt pericol pentru tarisoara pentru asta ???
Nu, nu cred ca na bag unde nu-mi fierbe oala numai pentru simplul fapt ca impartasesc pe acest forum ceea ce am citit in diverse carti si in reviste de geofizica. De ce sa nu aiba lumea o idee despre ceea ce se intampla sub pamantul pe care calcam ?
 
orishicum seismologia e cam interdisciplinara. daca ne bazam pe scoala veche geologie, geodezie....e cam putin. stiinta evolueaza cam alert in ultimii ani si din ce in ce mai mult descoperirile si interpretarile, lamurirea lucrurilor tine de domenii mai mult sau mai putin conexe.
io am pretenzia ca cel putin asha astia ce ne plimbam fundu\' p-acilea nu vedem fenomenul seismic prin prisma viziunilor, deci mai mult sau mai putin din experienta profesionala personala putem ajuta, mai stii de unde crapa ideea?? :crybaby:
 
Interdisciplinara sau nu cu ce am putea sa ajutam mai mult decat sa facem niste comentarii, niste observatii?
 
Pe langa irsa, infp-ul pune pret pe cei interesati de domeniu. Vorbind cu Ionescu despre site acum vreo 4 ani si spunandu-i ca ar fi nevoie totusi de o seismograma online sau macar un accelerometru de prin zona MLR a ras si mi-a spus \' Crezi ca intereseaza pe careva in afara de tine?\'

Cu timpul lucrurile s-au schimbat, si iata, am descoperit o comunitate online interesata de domeniu.
Nu vreau sa fac nicio observatie niciunui coleg de pe acest forum, insa in loc sa spunem ca infp e asa si pe dincolo, mai simplu se poate trimite un email de invitare in mod oficial a celor de la infp pe acest forum. Eu unul nu pot face asta pentru ca nu e forumul eu.
Cred ca o participare mai oficiala ne-ar aduce mult mai multe informatii interesante....

site-ul asta a fost facut tocmai fiiindca infp nu punea la dispozitie date si nimeni nu incerca sa ajute in vreun fel oamenii sa treaca peste un cutremur.
spui ca nu publicau date fiindca nu interesa pe nimeni. acum au dovada ca intereseaza (site-ul asta are peste 2000 de membri si citi or mai fi neinregistrati...) si totusi...
eu nu cred ca infp ne-ar putea da informatii. nici macar nu e cazul, ar fi de ajuns sa le puna pe site-ul lor. dar cred ca au si ei o anumita politica in privinta comunicarii si ii inteleg. cam asta e...
 
Anda, asta nu inseamna ca seismele din Romania nu interseaza pe nimeni. Daca eu vreau sa stiu ce cutremure au mai fost si care e riscul seismic pentru diferitele zone in tara, de ce trebuie sa fiu consideat un personaj care ar incalca siguranta nationala ???? :clapping:

opreste-te!!! :crybaby:
n-am zis asa ceva. spuneam ca si daca am avea o retea de toata frumusetea, nu am avea ce face cu datele colectate, fiindca nimeni nu e de meserie ca sa traga o concluzie. atit! :ack: :ack: :ack:
 
anda, totul tine de curiozitate....si dorintza de a face ceva, asta ne=a facut oameni din maimutze....
catzi din lumea asta cu pregatiri din cele mai diverse nu au fost curioshi si au reusit sa devina personaje emblematice pentru domenii la care nici nu te=ai fi gandit...
hai sa privim si jumatea plina nu numai aia goala.
 
Pai cati au fost? Un mic exemplu. Mai ales la nivelul de dezvoltare actual al tehnicii.
 
Pe vremuri se mai putea intampla. Spre exemplu doi canadieni, un medic ortoped si un student au facut o mare descoperire medicala citind lucrarile publicate de Paulescu. Au luat si un premiu pentru asta.
 
Deci nu e importanta comunicarea cu populatia intr-un subiect cu asemenea implicatii ? Pai atunci populatiei de ce ar trebui sa ii pese de jelaniile cu \"taierea fondurilor\" ? Chiar ? :harhar: :harhar: Ce-mi pasa mie ca le taie fondurile alocate de la buget ? Si ? De ce m-as intrista eu ca le taie din bani ?
Oricum testul comunicarii l-au picat la 25 aprilie. Anuntau o magnitudine de 5,3 grade, pe urma s-au grabit sa il dea cu 5,1 !!!!!!! :ack: :ack: :ack: Aiureea 5,1 !!!! :ack: Stiti care a fost impresia lasata de faza cu 5,1 ??? Impresia a fost ca \"e ca pe vremea lui ceausescu\" !!! Scurt. Intotdeauna se grabesc sa dea rectificari cu magnitudini mai mici, dar cand e vorba sa dea valori corectate mai mari decat ceea ce anuntasera initial...NEMAAAAA... Pai da, ce intereseaza turma de populatie ca seismul a fost de 5,7 ??? Vai draga, sa nu cream panica, draga...:worthy: :worthy:
In aceste conditii, nici mie nu imi pasa ca le taie fondurile.

V-am spus in alt topic ca sunt inregistrat in niste grupuri de discutie la Yahoo, grupuri pe teme de cutremure. In acele grupuri nu sunt doar seismologi, s-au inscris si oameni foarte pasionati de seisme, din toata lumea. De exemplu, eu cand m-am inregistrat pe acele grupuri, nu mi s-a cerut sa prezint vreo apartenenta la organizatie seismologica. Seismologii difuzeaza pe acele grupuri datele despre cutremure zilnice din California, chiar si foarte mici (magnitudine 2), si se transmit comentarii si raportari despre cum s-a simtit in cutare localitate. In plus, respectivii seismologi revin cu revizuiri ale magnitudinilor si informatiilor de localizare, precizand foarte clar ce tip de magnitudine au calculat.
Nu ca la noi, unde imi dau valoarea de 5,3 ca magnitudine Richter (total incorect), aia e magnitudinea moment. Magnitudinea reala a fost stabilita la 5,7 grade, fapt recunoscut si de domnul director taman in emisiunea lui Cristoiu !!! Cine a fost pe faza, bine, a aflat ca seismul din 25 aprilie a fost de 5,7 grade; cine nu, a ramas cu 5,1 sau 5,3. Pai da, ce conteaza pentru biata turma, nu ???
In aceste conditii, asa cum spuneam, jelaniile cu taierea fondurilor alocate INFP nu au cum sa impresioneze. In toate tarile civilizate in care exista un risc seismic ridicat, relatia cu populatia este considerata deosebit de importanta ! Pana si in China comunista !!! :ack: :ack: Acolo au centre speciale in care populatia din diverse regiuni raporteaza, sistematic, comportamentul animalelor; asa au reusit sa prevada seismul din 4 februarie 1975 din provincia Haicheng-Liaoning. Pe cand ai nostri ce fac ? Stau intr-un fel de \"turn de fildes\" si considera populatia o adunatura de prosti. Nu pot fi de acord cu o astfel de abordare. Populatia este o turma, o poiata de gaini care nu pricep nimic, nu ? Lasa ca e mai bine sa vina Istrate, Hancu sau alt maimutzoi de soiul asta sa se joace cu nervii oamenilor. E mai bine asa, sigur ca da. Si cui trebuie sa multumim pentru asta ?
 
Ne place sau nu ne place, Istrate are succes. Si stiti de ce ? Vorbeam recent cu o persoana foarte onorabila, nu un analfabet. Omul zice: \"pai ce sa fac, daca specialistii nu ne spun nimic, nu ne explica ce e cu riscul seismic in tara asta, ma enerveaza ca ni se tot repeta ca <<noi nu anuntam cutremurele ca sa nu stresam populatia>> \"!!!

Ce sa faca lumea cand vede o astfel de opacitate ? Apeleaza la \"domnul Istrate\", la \"domnul Hancu\" si la alte personaje de soiul asta. Asta e situatia, sa nu ne ascundem dupa deget. Cum spunem, in atari conditii, eu nu voi plange de mila la jelaniile cu taierea fondurilor INFP. Scurt.
 
Magnitudinea cutremurului din 25 aprilie a mai crescut un pic. Acum este evaluat la ML=6. Cei care sunt interesati pot afla valoarea corecta.
http://infpro.infp.ro/ro/origins/4281-2009115

Totusi nu cred ca ar trebui sa fim atat de critici la adresa INFP. Dau o multime de date, publica toate microseismele, au harti cu ultimele evenimente, au o seismograma in timp real. Chiar nu stiu cum ar putea sa colaboreze mai mult cu populatia.
 
Real, pe mine m-a deranjat chestia cu \"nu anuntam ca sa nu stresam populatia\". Da, dar Istrate ce face ? Ca are succes, sa nu ne ascundem dupa deget.
Am vazut ca e dat cu ML=6. Asta ar corespunde la MGR=5,7 (magnitud. Gutenberg-Richter). Dar pe prima pagina a ramas cu 5,3 care e de fapt magnitudinea moment Mw. :worthy: :worthy: Or magnitudinea moment nu e magnitudine pe scara Richter. Macar atata stiu si eu, ca Mw nu e scara Richter. :harhar: :harhar:
Am laudat si eu la vremea respectiva imbunanatirea site-ului. Acum, ca sa carcotesc din nou: nu mai sunt disponibile hartile la ultimele evenimente. Cel putin eu nu le-am putut accesa.
 
Multe lucruri sunt prezentate intr-o lumina mai slaba tocmai pentru a nu se observa toate detaliile. Daca am afla cate sunt am fi ingroziti.
Istrate face parte din alta categorie. Multi se distreaza pe seama lui. Din ce in ce mai putini il iau in serios.
Despre site-ul INFP ce pot sa zic. Pot exista unele disfunctionalitati. Nu trebuie sa uitam totusi ca sunt cercetatori, oameni de stiinta, unii poate mai putin experimentati in arta comunicarii. De aceea cred ca nu ar trebui sa fim atat de critici la adresa lor. Mai constructiv ar fi sa folosim datele respective, atatea cate sunt, ca obiect de studiu. Spre exemplu am face cateva proiectii \"tomografice\" ale blocului litosferic subdus folosind o harta detaliata.
 
Da, e o idee, sa incercam sa facem noi propria harta, propriul model al blocului litosferic, propriul desen. Real, ne ajuti tu ? :harhar:
 
Ce as sugera ar fi asa:
-o harta sau un model 3D al blocului litosferic paleosubdus, cu reprezentarea si a fortelor de compresiune care actioneaza asupra acestuia. Nu stiu cat de greu de facut e, dar ar fi interesant ca pe figura sa fie reprezentate nu doar blocul respectiv, cat si subplacile convergente care apasa asupra acestuia, si chiar si o distributie a focarelor cutremurelor adanci, pe etaje de adancime: 70-110 km, 110-140 km, 140-170 km. Cine se incumeta ? :harhar: :harhar:
 
De exemplu, as reprezenta in acel bloc hipocentrele cutremurelor cu MGR egala sau mai mare de 5,5. Am facut o selectie a acestora pe etaje de adancime, 70-110 km, 110-140 km, 140-170 km, la topicul \"Cutremure moderate si puternice...\".
 
Cred ca nu ar fi atat de greu. Pentru inceput putem sa facem o simpla vedere de sus pe care sa plasam epicentrele pe etaje de adancime. In functie de ce obtinem mai vedem pe unde anume sectionam.
 
Da, si cu culori sau simboluri diferite pentru fiecare etaj de adancime, de ex. rosu la 70-110 km, verde la 110-140 km si albastru la 140-170 km... :harhar:
 
Back
Sus