• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sorinas, ideea e ca nu se stie cand o sa fie. Era de presupus ca la un moment data o sa fie si in Vrancea un cutremur mai important, dar totusi o prognoza pe termen lung (>1 an) sau mediu (1 luna-1 an) nu prea e importanta practic, pentru populatie, ci mai mult e de interes stiintific, pentru cercetatori... La un moment dat tot o sa fie, asta e situatia, NU IL PUTEM OPRI SA SE PRODUCA, asa ca zic ca nu e cazul sa ne lamentam, sa ne apucam acum sa ne smulgem perii din cap (Dodo, retine asta :ack::harhar:), ca vai ce o fi si ce se intampla. Repet ce am spus: Mama Natura e intotdeauna mai puternica si face precum o taie capul :harhar: Pai ce sa fac acum: sa ma apuc sa fac greva, nu mai muncesc, sa fug pe camp sau sa stau in padure cu fiarele salbatice ??? :51: Asta e situatia, n-avem ce face ! Cand o fi sa fie, important e sa nu reactionez haotic, important e sa nu intru in panica si sa fac gesturi necontrolate !
Cat priveste de ce e afectat Bucurestiul mai mult, aici as face niste observatii. Se vorbeste, in primul rand, de natura solului care, in cazul Capitalei, ar permite amplificarea miscarilor oscilatorii de perioada mare (1-1,5 secunde), ceea ce face ca in cazul Bucurestiului in special constructiile inalte sa fie cele mai afectate, din cauza ca intra in rezonanta. Blocurile mai joase, de 4 etaje, cum e cel in care locuiesc si eu :)36:), au perioade proprii de 0,3-0,4 secunde, deci departe de perioada miscarii pamantului. Totusi mai e un aspect. Se pare ca afectarea mai grava sau mai putin grava a Bucurestiului mai depinde, si chiar foarte mult, de MECANISMUL FOCAL AL SURSEI,de MODUL CUM SE PROPAGA RUPEREA IN ZONA FOCALA, care determina, practic, MODUL CUM SE FOCALIZEAZA ENERGIA SEISMICA, CARE E DIRECTIA PREFERENTIALA (DIRECTIVITATEA PREFERENTIALA). In cazul cutremurelor vrancene produse la adancimi mai mari de 130 km, ruperea se propaga de la SV spre NE, ceea ce face ca, de fiecare data, Moldova sa fie mai grav afectata decat Muntenia (directivitate preferentiala FOCSANI-IASI-CHISINAU). Cand cutremurul se produce la 80-110 km, ruperea de propaga de la NE spre SV, si Muntenia e cea mai grav afectata (directivitate preferentiala BUCURESTI-ZIMNICEA-SOFIA). Problema e ca NU SE STIE CE SE INTAMPLA IN CAZUL CUTREMURELOR PRODUSE LA 110-130 KM, cica ar fi o ambiguitate; de fapt, cutremurele vrancene din etajul 110-130 km sunt considerate, din punctul asta de vedere, chiar mai misterioase ! E posibil ca urmatorul cutremur puternic sa lamureasca misterul...:35::harhar::10::harhar:
Acuma plec la handbal masculin, sa incurajez baietii care joaca cu Norvegia. Destul m-au dezamagit fetele care s-au facut de ras cu sarboaicele si la Bucuresti...Ciao, sa aveti o duminica agreabila :10:
 
Ok...sa mai palavragim un pic :ack: O chestie interesanta este asa-numita RELATIE FRECVENTA DE APARITIE-MAGNITUDINE:
logN=a-b*M
in care N este numarul de cutremure produse, intr-o anumita perioada, intr-o zona epicentrala data, si avand magnitudinea M egala sau mai mare cu o valoare prag Mo !
Coeficientii a si b depind de zona seismica in cauza, fiind determinati pe baza regimului seismic tipic al unei anumite regiuni epicentrale. In fapt, este o metoda statistica de analizare si interpretare a schimbarilor care apar in regimul seismic obisnuit al unei zone seismice date, schimbari care, in anumite situatii, pot avea caracter premonitoriu, deci de indicator precursor de termen MEDIU!
Coeficientul a este practic constant pentru zona seismica in cauza. Parametrul b prezinta variatii in functie de schimbarile care intervin in regimul seismic normal de activitate al unei anumite zone seismice, care schimbari cu cat sunt mai pronuntate si mai prelungite, cu atat au o probabilitate mai mare sa preceada un eveniment seismic important !!!! In cazul zonei Vrancea, coeficientul a are o anumita valoare stabilita prin analiza regimului seismic facuta pe mai multe decenii (dupa 1960 si, cu date mai complete, dupa 1970). Coeficientul b are o valoare care oscileaza in jur de 0,8-1, cu cresteri si scaderi in functie de schimbarile intervenite in regimul seismic. In cazul zonei Vrancea, s-a mai constatat ca b coincide si cu valoarea data de relatia b=log e/ (Mmed-Mmin), in care Mmin este limita inferioara a magnitudinii pentru esantionul de date folosit, si, astfel, variatiile magnitudinii medii Mmed reprezinta variatii ale coeficientului b din relatia FRECVENTA DE APARITIE-MAGNITUDINE ! S-a constatat ca, inaintea evenimentelor seismice puternice, coeficientul b (in cazul seismelor vrancene importante) prezinta initial o crestere notabila la valori de ordinul 1,5-1,7 sau mai mult, urmata de o cadere brusca si foarte accentuata. Cutremurele mai importante (1977,1986,1990) au aparut exact dupa cate o astfel de cadere brusca si brutala !!! Cat despre determinarea valorilor lui b, trebuie spus ca in principiu se aplica metoda FERESTREI GLISANTE, in sensul ca se ia un esantion de cutremure vrancene intermediare, cu magnitudini peste un prag minim (in cazul zonei Vrancea, acest prag minim Mo=3,2), se calculeaza apoi valoarea lui b peste acest esantion si apoi se avanseaza esantionul de cutremure in timp cu un pas constituit dintr-un anumit numar de cutremure. Desigur, e importanta finetea determinarii, de accea atat pasul de glisare a ferestrei, cat si marimea esantionului sunt alese cu valori bine stabilite.
In principiu, este o metoda de predictie pe termen LUNG si mai ales MEDIU (intre o luna si un an).
 
Nu stiu daca ati vazut emisiunea de aseara de la Realitatea TV, a lui Tatulici, sub genericul ROMANIA SITUATIILOR DE URGENTA. :36::35: Invitati: Marmureanu, ministrul Borbely de la Lucrari Publice, domnul Lungu de la INCERC, o tanti de la Inspectoratul de Stat pt Constructii, si un domn colonel de la Protectia Civila. Primul si primul lucru. Marmureanu pune placa, cica nu vine nimic 10 ani de acum incolo ! :ack::harhar: Bun, pai sa fac o precizare: eu oricum stau linistit, asa ca degeaba imi mai da asigurari suplimentare, ca nu visez noaptea cutremure si nici nu fug pe camp sau in padure ! :10::10::17::51: Ca o tine pe a lui, nu ma mira. E cat se poate de normal. Dar stati sa vedeti faza: intervine telefonic ditamai seful Retelei Seismice Nationale Constantin Ionescu, si declara (fiind si seful lui de fata), ca in Vrancea cam o data la 3 saptamani are loc un cutremur de magnitudine 2,0 !!!!!!! Mi se pare un pic surprinzatoare aceasta afirmatie din partea ditamai sefului Retelei Seismice Nationale. Acelasi Constantin Ionescu declara cu ocazia cutremurului din 27 octombrie 2004 ca, in medie, in Vrancea ESTE NORMAL CA DE 2-4 ORI PE SAPTAMANA SA AVEM CUTREMURE IN JUR DE 3,0 SAU MAI MULT !!!!!!!!!!!! ACUMA ZICE CA IN VRANCEA IN MEDIE AVEM CUTREMUR DE 2,0 O DATA LA CATEVA SAPTAMANI ????!!!! Nu stiu de ce seismologii nostri (nu vreau sa fiu rau si carcotas) ajung uneori sa se contrazica binisor, as zice chiar flagrant !!!! In orice caz, e o contradictie flagranta intre cele 2 afirmatii. Ma rog, treaba lor, inteleg ca vor sa linisteasca lumea, dar oricum fenomenul e incontrolabil si nu pot vedea direct ce se intampla la 80-160 km adancime. Meteorologii au avantajul ca pot sa masoare direct presiunea atmosferica si pot vedea miscarea maselor de nori prin imagini transmise din satelit, deci oricum pot vedea evolutia fenomenului in desfasurare. Ceea ce nu e cazul seismologilor.
Acum 2 ani, la 4 martie 2004, am asistat la un interesant seminar public la Casa de Cultura a Studentilor, despre cutremur in Romania. Din partea INFP a participat si a luat cuvantul Mircea Radulian, directorul lor stiintific. Chiar mi-a placut cum a vorbit, sobru, echilibrat, realist, si inca fara contradictii. O sa va spun intr-un viitor apropiat ce a spus Radulian atunci, in public...:harhar::harhar:
 
Auzisem ca a fost Marmureanu la Realitatea dar nu stiamcand si la ce emisiune.
Am inteles ca a spus ceva de un posibil seism in Banat.
Ce a zis dl x nu ma intereseaza.
Ma intereseaza ce a spus Marmureanu insa!
 
N-a zis de cutremur in Banat, a zis ca se duce azi in Banat...:ack::harhar::harhar: In rest, a pus placa veche ca 10 ani nu vine nimic !!! Asa ca Dodo stai cuminte...:36::harhar::35: Dormi linistita, Dodo...:10:
 
am dat si eu o data pe realitatea, la emisiunea aceea, insa vazandu-l doar pe borbely am schimbat, fara sa stiu ca era si marmureanu... asta e... se pare ca n-am pierdut mare lucru... nu ca m-as fi asteptat sa arunce bomba :ack::harhar::harhar:
 
Oricum n-avea ce bomba sa arunce ! Un cutremur cu magnitudinea Ms=6,7-7,0 nu e totusi o bomba din cale afara, poate doar pentru ziarele de scandal...:ack::harhar::harhar::harhar::36::harhar:
 
Pai implicit de referea la peste 7,0. Pana la 7,0 nu discuta...:ack::harhar::harhar: Sunt bagatele de servit ca desert...:36::harhar::35::harhar:
 
mamrmureanu o mai scalda si le cele intre 6.5-7.0 si de aceea am intrebat.

bine ar fi sa aiba dreptate, desi ramane de vazut...:ack:
 
si de fagaras n-a zis nimic ?

si inca ceva, a zis moderatorul emisiunii de ce l-a mai sunat si pe seful retelei seismice nationale, deoarece nu prea isi mai avea rostul, fiind marmureanu prezent ?
 
Sincer sa fiu, nu stiu de ce l-a contactat pe Ionescu. Ce rost avea, n-am idee. A, fi atent, sa semnaleze ca noaptea trecuta a fost un cutremur in Vrancea, nemaipomenit, de 1,2 grade pe scara Richter, tare, ce mai...:harhar::harhar::36::harhar::35:
De Fagaras nimic, dar oricum de cate ori aduce vorba, zice ca a fost unul de 5,6 in 1996 sau in 1998 (sic !!! :10: :51::harhar::10:). Din ce am mai vb. si eu cu cineva de acolo (d ejos, la infp), NICI POMENEALA DE CUTREMUR FAGARASAN in 1996-1998 ! Adica ceva perceptibil cat de cat ! Asa ca de ce o tine si cu placa asta, iarasi n-am idee ! :ack:
 
Cum spuneam, imi place ca se tot contrazic seismologii...:ack::harhar::harhar: Repet, pe acelasi Constantin Ionescu l-am vazut la TV a doua zi dupa cutremurul din 27 octombrie 2004 si A SPUS F. CLAR ca PENTRU VRANCEA E CEVA NORMAL SA SE PRODUCA VREO 2-3 CUTREMURE IN JUR DE 3,0 PE SAPTAMANA, CHIAR 3 SI CEVA ! Acum zice ca in Vrancea un cutremur de 2,0 are loc o data la cateva saptamani. S-o fi grabit si a incurcat cifra...:36::harhar::35::harhar::10:
 
sau si mai simplu, isi imagineaza ca au de-a face cu nestiutori.
ori si ei sunt atat de priceputi, incat habar n-au ce spun si ce fac... nu toti, dar marea majoritate, deoarece peste tot sunt si \"uscaturi\" :ack:
 
Eu inteleg totusi ca subiectul e unul grav si delicat, cu implicatii enorme din toate punctele de vedere, si ca unele informatii foarte sensibile nu pot fi facute publice, ci doar se instiinteaza autoritatile. Asta inteleg, e ceva firesc. :harhar::ack::36: Dar nici sa se contrazica de la o partie la alta. Nu toti, fireste. De exemplu, mie chiar mi-a placut Radulian de cate ori i-am vazut declaratiile, si la acel seminar din martie 2004 a avut o expunere chiar foarte interesanta, sobra, echilibrata, LA OBIECT, si coerenta oricum.
 
nu am putut viziona documentarul de pe National Geografic despre animale. era ceva cu un japonez si o tipa de la o gradina zoologica si faceau studii despre predictia seismelor urmarind animalele.
care a fost concluzia?
am vazut numai putin din inceput.
mai era un tip care facea predictii de 30 de ani dupa anunturile din ziare.
din ce am priceput eu se referea la faptul ca inainte de seisme se pierd multe pisici...
oricum nu era o metoda stiintifica si nu prea era bagat in seama.
 
A, sa va anunt de acum. Eu in iulie plec in concediu, intre 10 si 31 iulie. Deci o perioada in care e putin probabil sa mai apar pe Net. :ack::harhar::harhar::harhar::35::32::10::17: Oricum mai devreme de august nu cred sa apara Evenimentul...:36::harhar: Oricum, daca \"arde\", imi puteti lasa mesaje pe email la adresa de la Yahoo, sorinsov [arond] yahoo.com.
Sa-mi aduceti aminte sa va mai zic despre seminarul ala public din 2004, la care cel mai interesant a fost ceea ce a prezentat Radulian, o expunere sobra si la obiect, oricum coerenta...

Admin: adresa de email editata pentru a nu fi tinta de spam...
 
ei poftim acum, te-a gasit relaxatu\' cand tara arde.:ack:
ce suntem noi:ack:neuroni la kg:ack:ca sa tinem minte tot ce trebuie sa ne povestesti?:harhar:
ne ameninti de mult ca ne explici cum e cu etajele de adancime din Vrancea si prin ce sunt deosebite fiecare in parte si ne pui sa asteptam:ack:
s-a facut o coadaaaaaaaaaaa de cativa km si tu nimic:ack:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus