• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Stiti de fapt de ce ar fi periculos tocmai acest etaj de 110-130 km ? Asta, din ce am retinut eu...articolele sunt in engleza, dar pretind ca ma descurc acceptabil cu engleza, deh, am folosit-o in 2002 si in Olanda :ack::harhar::harhar::harhar: Se pare ca pentru cutremurele produse in acest etaj 110-130 km, ar exista sanse mai mari sa se realizeze asa-numita cuplare mecanica si ruperea sa afecteze si ambele etaje adiacente, asa cum se presupune ca s-a intamplat in 1802 (dupa Radulian si altii)... :36::unsure::35::unsure:
 
Ma intreb totusi daca perioada critica nu a inceput un pic mai devreme, sa zicem 2004/2005. :10::35::ack: Fiindca toate cele 3 cutremure de 5-5+ din 2005 (14 mai, 18 iunie si 13 decembrie) au avut, se pare, planul de falie tangent la Curbura, deci de acelasi tip cu cel care domina in perioadele critice!!!!!

si eu m-am gandit la chestia asta, mai ales ca perioada de 18 ani nu e fixa, insa seismele s-au manifestat sub forma de perechi, in genul celor din 1990. a fost unul pe 27.ix.2004 urmat la o luna de cel din 27.x.2004.
apoi cel din 14 mai 2005 si 18 iunie 2005 si de magnitudini apropiate. singurul care a ramas fara ecou a fost cel din 13 dec 2005.

si ar mai fi o chestie care m-ar pune oarecum pe ganduri, prognoza lui enescu inca din 1974 care spunea ca in jurul anului 2004 (-/+ 4 ani) va avea loc un nou seism in genul celui din 1977 si daca e sa ne raportam la predicitie si la intervalele de 18 ani nu prea ar coincide decat incepand cu 2006 incolo. si probabil ca atunci cand se fac estimarile cu -/+ perioada critica este cea de mijloc, in speta anul 2004 si anii 2003, 2005 si urmatorii dupa 2005. apoi tot legat de enescu e drept ca a mai modificat putin predictia de la 2000 - 2008 la 2006 - 2008 sau 2006 - 2011. daca le intersectezi obtii 2006 - 2008 perioada comuna... insa din pacate sunt doar observatii ochiometrice si nu ajuta la nimic. :51:

ceva, ceva cred ca se va produce in viitorul apropiat in vrancea, deoarece incepem sa ne aflam si in perioadele in care ar trebui sa avem ceva \"surprize\" indicate in trecut de specialisti si se pare oarecum ca si terenul ar incepe sa se pregateasca... mai stii, te pomenesti ca babuta vrancioaia o fi la arat.:harhar::harhar::36:
 
Stiti de fapt de ce ar fi periculos tocmai acest etaj de 110-130 km ? Asta, din ce am retinut eu...articolele sunt in engleza, dar pretind ca ma descurc acceptabil cu engleza, deh, am folosit-o in 2002 si in Olanda :ack::harhar::harhar::harhar: Se pare ca pentru cutremurele produse in acest etaj 110-130 km, ar exista sanse mai mari sa se realizeze asa-numita cuplare mecanica si ruperea sa afecteze si ambele etaje adiacente, asa cum se presupune ca s-a intamplat in 1802 (dupa Radulian si altii)... :36::unsure:

interesant... si totodata scary :35::unsure::10:
 
EarthQuake, cum Mama Natura e oricum mai puternica decat noi, in ce ma priveste n-o sa ma apuc sa ma lamentez sau sa incep cu jelanii care mai de care :36::ack: Voi incerca, pe cat posibil, cand va veni momentul, sa fiu cat mai calm cu putinta, sa nu reactionez haotic, cum s-ar zice sa imi pastrez cat de cat ratiunea. Mai mult ce sa fac ? :10::35::green::harhar:
 
asta zic si eu... inainte, in timpul si dupa seism, daca este unul mare, tot ce trebuie sa faca fiecare dintre noi este sa-si pastreze calmul, desi dupa un seism mare ar fi posibil sa nu mai vedem lumea din jur asa cum o stiam inainte.
 
interesant... si totodata scary :ack::unsure::harhar:
Evident ca acest fenomen de \"cuplare mecanica\" (sau \"efect in cascada\") nu se intampla intotdeauna, adica e o eventualitate totusi rara. Evident ca nu poate fi neglijata, fiindca de regula ce s-a intamplat in trecut se mai poate intampla si in viitor la un moment dat. Dar, cum spuneam, Natura e mai tare ca noi, fenomenul e incontrolabil si, pe termen scurt, imprevizibil. Sigur, prognozele pe termen lung sua mediu dau asa o ideea, o fereastra de timp in care ar trebui sa apara un fenomen de o anumita amploare. Totusi, avand in vedere DIFERENTELE DESTUL DE MARI INTRE CUTREMURELE DIN 1977 SI 1986 (CA FACTORI PRECURSORI), eu raman la parerea ca pe termen scurt (cateva zile la cateva saptamani) e imposibil sa se poata prezice !
 
Si mai e ceva interesant. Cutremurele vrancene puternice nu se declanseaza chiar de oriunde, ci se pare ca ruperea incepe de la anumite zone de minima rezistenta din interiorul acelui fragment litosferic, zone denumite asperitati sau, in lucrarea lui Enescu din 1985, pilieri. Se spune ca e vorba de \"asperity-like earthquakes\".
Cica in procesul de initiere a ruperii intervin fenomene mai complexe, de tip lubrifiere (in conditii de presiuni si temperaturi enorme!!!), si apoi ruperea se propaga progresiv in zonele adiacente suficient de tensionate a.i sa permita continuarea respectivului proces. Cu cat zona afectata e mai mare (deci volumul in care s-au acumulat tensiuni e mai mare), cu atat magnitudinea cutremurului e mai mare. Si, repet, etajul 110-130 km pare a fi predispus la un efect de \"cascada\", adica se poate UNEORI intampla ca ruperea sa afecteze si zone de deausupra si de dedesubt. E o situatie foarte critica, si rara !
 
Apropos, despre cutremurele din 27 oct 2004, 14 mai, 18 iunie si 13 decembrie 2005, Radulian apreciaza ca ar forma un fel de schema de migratie/progresie hipocentrala. Spun \"un fel de\", in sensul ca nu e chiar identica cu cea care a precedat cutremurul din 1986.
 
Un cutremur superficial s-a produs in urma cu cateva ore, la 17h38min ora Romaniei, in zona FOCSANI-MARASESTI-TECUCI, la o adancime de 5 km (sau 22 km dupa determinarea preliminara a INFP), si o magnitudine de 3,2 pe scara Richter. Se pare ca incepe sa creasca din nou furnicareala in scoarta terestra, la mica adancime !!!! Chiar se petrec lucruri interesante !!! :ack::harhar::harhar::harhar::36:
 
:ack::ack::harhar:
asta e interesant??????????????
grrrrrrrrrrrrrrrrr
 
Sa vedem ce va fi la toamna...:ack: Lunile \"propice\", EarthQuake...:harhar::harhar::36::harhar:
Apropos, ce-ai Dodo, ce garrrrai asa ???? :35::harhar::10: Stai cuminte. E doar in scoarta terestra, ca jos de tot monstrul tace deocamdata (desi nu-i exclus sa fie vorba de TACE SI FACE...:51::harhar:...prinde puteri pentru la toamna!!!!).
 
Sa va uitati si voi la tabelul EMSC.
Parca ploua cu mici seisme in zona noastra.Sunt cutremure de mica adancime dar totusi prea sunt multe.
 
2006-06-10 06:18:51.6 42.72 N 6.12 W 35 mb 4.2 SPAIN
Exact ce spuneam. Se misca in Europa sau prin Turcia.
 
Sa vedem ce va fi la toamna...:ack: Lunile \\"propice\\", EarthQuake...:harhar::harhar::36::harhar:
Apropos, ce-ai Dodo, ce garrrrai asa ???? :35::harhar::10: Stai cuminte. E doar in scoarta terestra, ca jos de tot monstrul tace deocamdata (desi nu-i exclus sa fie vorba de TACE SI FACE...:51::harhar:...prinde puteri pentru la toamna!!!!).

daca se mentine starea actuala e posibil sa apara ceva in perioada august - noiembrie.
 
Sa va uitati si voi la tabelul EMSC.
Parca ploua cu mici seisme in zona noastra.Sunt cutremure de mica adancime dar totusi prea sunt multe.

este absolut normal ce se intampla in alte zone, vrancea neavand legatura cu acele seisme. sunt zone cu activitate seismica intensa si acolo vor fi seisme mereu, indiferent de ce se intampla in vrancea.

de nu stiu cate ori in ultimii ani, mai ales dupa seismul din 17 aug 1999 din turcia, la aprope fiecare seism mai maricel de prin iran, grecia, turcia, apareau si la noi tot felul zvonuri nefondate ca vine si la noi ceva si dupa cum vezi totul e ok.

iti faci griji degeaba.
 
ai inteles gresit. eu doar am facut observatia ca in ultimele zile este invazie de seisme oarecum pe langa noi,Turcia, Grecia, Europa, etc.
stiu ca nu afecteaza Vrancea deoarece sunt seisme crustale dar ma gandeam oare ce se intampla mai adanc, ce forte si energii se acumuleaza acolo.
 
Dodo Wrote:

Tocmai ce am vorbit cu Ovidiu si a aflat si el dintr-o sursa ca se asteapta un seism de peste 6.9R.
Cu cat va dura mai mult pauza seismica cu atat energia acumulata va fi mai mare iar magnitudinea ....deasemeni.
Am inteles ca ar exista o modalitate de protejare a Bucurestiului dar este prea scumpa pentru o tara ca Romania.
Oricum este o chestie de durata deoarece ca sa faci o centura de protejare dureaza foarte mult.
Am inteles ca ar trebui facut un cerc adanc de peste 25km in care se pune o substanta anume si care atenueaza undele seismice.
18 miliarde de euro e cam mult asa ca singura protectie ne-o poate da Dumnezeu.
Asta e, ne-am nascut sa traim aceste vremuri asa ca....fie ce o fi!.




si acest Ovidiu de care vb, este seismolog/cercetator sau sursa de la care s-a informat de acel 6.9, deoarece imi vine cam greu sa cred ca s-ar scapa cineva avizat sa spuna asa ceva, chiar si intr-un cerc restrans de persoane cunoscute ?

raspund aici caci dincolo e un post mai mult cu informatii.
nu are treaba cu seismologia dar sa stii ca oamenii vorbesc.
tie iti poate spune cineva anumite lucruri pentru uz personal sa zicem dar cu siguranta nu va recunoaste asa ceva in presa.
tu ai face la fel mai ales daca esti un tip de om comunicativ si cel caruia ii spui iti pare un om integru.
am convingerea ca si Marmureanu spune si Ailenei, Enescu, etc....dar numai celor din preajma deoarece ei au niste contracte de confidentialitate.
acum fie vorba intre noi... de obicei cea mai informata intr-o institutie este menajera...dar nu e cazul aici.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus