Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pai Dodo draga, cine ti-a spus tie ca mie imi este frica ??? Nu ma tem. Stiu ce sa fac, stiu ca nu tb. sa ma arunc pe scari, stiu ca tb. sa ma feresc de obiectele grele care pot sa se rastoarne, stiu ca tb. sa ma indepartez de cladiri sa nu ma pomenesc cu un BALCON in cap cum au patit unii in 1990, stiu ca tb. sa inchid repede gazele...Mai mult n-am ce face, n-o sa incep sa ma lamentez, cu tot felul de jelanii peste jelanii ! Asta e situatia, n-avem ce face. Suntem prea mici fata de fortele nebanuite ale stihiilor telurice ! :ack::36::harhar:L-am pus.
O sa vina un seism chiar daca nu stim cand asa ca nu are rost sa lesinam de frica.
EarthQuake, am citit recent intr-unul din articolele din Revue Romaine de GEOPHYSIQUE ca, de fapt, magnitudinea unui cutremur vrancean nu depinde neaparat de adancimea la care se produce (70-180 km), cat mai ales de DIMENSIUNEA VOLUMULUI FOCAL IN CARE SE ACUMULEAZA TENSIUNILE. Adica, magnitudinea e in legatura mai mult cu marimea suprafetei in care se produce ruperea, si mai putin depinde de etajul de adancime (70-110, 110-130,130-180 km). Cu cat ruperea afecteaza o zona mai extinsa, cu atat magnitudinea va fi mai mare. Aici mai trebuie spus ca zona efectiv rupta se stabileste pe baza replicilor unui cutremur, deci se localizeaza hipocentrele replicilor si zona in care se concentreaza acestea constituie zona rupta de socul principal. De exemplu, cutremurul din 27 octombrie 2004 a rupt, se pare, o zona de la 97 la 105 km adancime (ca extensie pe verticala), iar pe orizontala a \\"mers\\" de la NE spre SV. Cutremurul din 30 mai 1990 a rupt o zona situata intre 89 si 75 km adancime (se pare ca in 1990 procesul de rupere ar fi fost unul \\"ascendent\\", deci s-a propagat oblic in sus, pe orizontala de la NE spre SV). Cutremurul din 31 august 1986 a rupt un segment situat intre 131-149 km adancime, cu propagare oblic descendenta, de la SV spre NE. In 1977, ruperea a fost mai ampla, intre 79 si 109 km adancime, deci o extensie pe verticala de circa 30 km, cu propagare iarasi de la NE spre SV !!!! Despre cutremurul din 10 noiembrie 1940 se considera ca ruperea a fost descendenta, de la SV spre NE, intre circa 140 si 175-180 km adancime, fiindca a avut replici pentru care s-au calculat adancimi in jur de 150-170 km !!!! Extrapoland pentru cutremurul catastrofal din 1802, se apreciaza ca, in acest caz, extensia pe verticala a zonei ruperii a ajuns la 70 km !!!!!! Deci a rupt mai multe etaje simultan !!! Se vorbeste, in acest caz, de o asa-numita \\"cuplare mecanica\\" sau sincronizare intre etajele afectate de rupere in cazul seismului din 1802 !!!! Adica un fel de \\"efect in cascada\\" !!!! Ceea ce spun eu am citit in respectiva revista, adica e o concluzie a unor cercetatori intre care si Enescu, Marza si altii. Fenomenul respectiv e considerat unul rar, dar posibil. Dat fiindca in Vrancea s-au semnalat cutremure de 6,0 si mai mult intre 70-170 km adancime, posibilitatea ca ruperea sa afecteze o zona mare nu e exclusa, dar e o situatie critica foarte rara ! Apropos, in legatura cu seismul din 1802, se pare ca a fost singurul cutremur vrancean puternic care a produs efecte severe si in Transilvania, spre deosebire de ce s-a observat in 1940 si 1977 !!!!!! Au fost pagube serioase la Oradea, Alba Iulia, Sibiu, Sighisoara, ,Medias, etc. Ceea ce nu s-a intamplat in 1940 sau 1977.
L-am pus.
O sa vina un seism chiar daca nu stim cand asa ca nu are rost sa lesinam de frica.
La starea actuala a Bucurestiului si a altor orase mari din tara, nici nu e nevoie de un Barosan ca in 1802. La un cutremur ca in 1977 pagubele vor fi triple ! Chiar si in prezent SE FAC INTERVENTII NEAUTORIZATE, se taie stalpi de rezistenta de la parter, se desfiinteaza pereti asa, fara vreun control. Stiu cazuri concrete !!! Si nimeni nu face nimic, se inchid ochii !
Eu stau, cum spuneam, intr-un bloc cu 4 etaje din prefabricate de beton armat, facut in 1974. Am totusi incredere in el. Ce ma enerveaza insa sunt tuburile cu oxigen depozitate la subsol de vecinul de la parter...:harhar::ack::
O sa mai scriu din ce am mai citit prin revistele respective. Scanner nu am din pacate...:harhar: Apropos, in curand cred ca voi gasi si numerul pe 2005, apar greu si se gasesc rar...:ack::36::harhar: Sa vedem ce noutati...:35:
EarthQuake, te intereseaza vreo 2 articole despre cutremurele din Fagaras ? Poate nu le ai, eu tot de pe Net le-am luat, dar ceva mai demult (anul trecut), si poate nu mai sunt disponibile...:10::harhar::51::harhar:
Pai si ce, ai inotat in oceanul de pe Ganymede ??? :ack::harhar::harhar:Interesant. Pe voi nu va iau ca aveti rau de mare:harhar: