• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Dodo, nu cred ca e de interes pentru tine mecanismul de focar sau mai stiu eu ce parametru specific. Da, sunt de acord, teoretic, sa se afiseze lunar lista cutremurelor cu magnitudine, sa zicem, peste 2,5 sau peste 3,0 produse in luna precedenta pe intreg teritoriiul tarii. Problema e ca, deocamdata, prin reglementarile lor, astfel de date sunt considerate secrete, Dodo...:harhar::harhar::36: Asta e situatia ! Ne multumim cu ce se da deocamdata...:35::harhar: Repet, nu ma intelege gresit. Uite cum fac italienii. Pe teletextul televiziunii RAI1, 3, ma rog, oau o pagina GEOFISICA si pun si lista de cutremure semnalat ein Italia in luna precedenta, cu magnitudini peste 2,0 sau 2,5 parca. Care prindeti pe cablu RAI, si aveti optiune teletext, intrati pe RAI, cautati pe teletext pagina 731 si gasiti mai multe subpagini la categoria GEOFISICA ! :10::ack:

pe mine ma intereseaza magnitudinea, adancimea si zona unde s-a produs.
vreau sa mai stiu ziua si ora.
restul informatiilor si calculelor le fac fara infp.

Si pe mine ma intereseaza, Dodo, te rog sa ma crezi :ack::harhar: Dar gandeste-te ca poate n-au suficienti oameni, si la lefurile din cercetarea noastra nu atrag tineret...:harhar::harhar: Parerea mea e ca nici varianta actuala a site-ului lor nu e prea reusita...Am vazut site-uri mai bune la alte insitutuu.

EarthQuake, ai postat un mesaj si l-ai sters ? Ca primesc anunt automat, pe email, ca ai raspuns la un mesaj al meu, dar nu apare pe forum ??! Sau nu merge bine forumul ?! :35:
Pana una alta, Vrancioaia doarme in continuare, sa n-o deochiem...:ack::harhar::harhar::harhar: Sa vedem ce va fi mai incolo, mai spre toamna, lunile \"propice\"...:36::harhar:

EarthQuake, ai postat un mesaj si l-ai sters ? Ca primesc anunt automat, pe email, ca ai raspuns la un mesaj al meu, dar nu apare pe forum ??! Sau nu merge bine forumul ?! :10:
Pana una alta, Vrancioaia doarme in continuare, sa n-o deochiem...:harhar: Sa vedem ce va fi mai incolo, mai spre toamna, lunile \\"propice\\"...:36::harhar:

da, am intetionat sa postez un mesaj, insa l-am sters, deoarece nu prea mai avea rost sa-l las... era legat de marmureanu... in sensul ca daca n-au oameni pt un site sa spuna ca oricum oamenii stau pe sub daramturi la seismele mari... :35::harhar::10:

un fel de, sa ma aflu si eu in treaba... :ack: daca tot nu mai apare vreun seism ca sa avem un motiv real de discutie. :51:

Eeee, sa-ti fie rusine 5 min, pai ce e asta postezi mesaje si apoi le stergi ca sa induci lumea in eroare. :ack::36::harhar:

Vara nu prea e sezon de cutremure...:harhar::harhar: Apropos. Desi nici nu se pune problema sa corelez cutremurele vrancene cu anotimpurile (mai bine zis, cu lunile anului), nu pot totusi sa nu remarc, uitandu-ma la datele cand s-au produs cutremure de magnitudini peste 6,0 in ultimii 200 de ani (respectiv si evenimentele moderate de magnitudine mai mare sau egala cu 5,5 in ultimii 100 de ani), ca multe dintre aceste cutremure s-au produs primavara si toamna, eventual sfarsitul verii (august). Luni \"propice\" par a fi (ochiometric, EarthQuake :35::ack::36::harhar:),octombrie-noiembrie, august si martie-mai. Cele mai putine cutremure moderate sau importante au fost in iunie-iulie. De exemplu, in ultimii circa 200 de ani au fost cutremure importante pe 26 octombrie 1802 (M~7,7), 17 noiembrie 1821 (Ms~6,4), 26 noiembrie 1829 (Ms~7,0), 13 noiembrie 1868 (Ms~6,6), 17 august 1893 (Ms~6,7), 31 august 1894 (Ms~6,9), 6 octombrie 1908 (M=6,8), 10 noiembrie 1940 (Ms=7,4), 31 august 1986 (Ms=7,0) si evenimentul moderat de 6,0 din 27 octombrie 2004. Primavara au fost cutremure de exemplu pe 25 mai 1912, 29 mai 1948, 4 martie 1977, 30 si 31 mai 1990. Desigur, aceste luni \"propice\" nu demonstreaza vreo legatura intre declansarea cutremurelor si anotimpuri. Probabil ca este o ritmicitate in activitatea seismica vranceana care faca ca respectiva activitate sa se intensifice in anumite perioade, la intervale de cateva luni. Si, adesea, se nimereste ca perioadele de intensificare sa corespunda cu lunile martie-mai, august si, respectiv, octombrie-noiembrie.

Vara nu prea e sezon de cutremure.

Pai si august \'86 sau mai\' 90 ?....Faza cu anotimpul chiar nu o cred...adica eu nu cred ca cutremurele sunt influentate de anotimp, conditii meteo, nici luna nu cred ca are prea amre influenta (adica faza cu luna plina la cutremur eu zic ca e o pura coincidenta)....:ack::harhar:

sorinsov a spus:
Vara nu prea e sezon de cutremure.

Pai si august \'86 sau mai\' 90 ?....Faza cu anotimpul chiar nu o cred...adica eu nu cred ca cutremurele sunt influentate de anotimp, conditii meteo, nici luna nu cred ca are prea amre influenta (adica faza cu luna plina la cutremur eu zic ca e o pura coincidenta)....:36::10:

statistic vorbind, toamna si primavara se pare ca activitatea seismica este mai intensa (primavara lui 2006 a cam facut exceptie :ack:), dar normal nu vine seismul ca e martie sau noiembrie. probabil ca in acele perioade factorii care determina aparitia seismelor isi fac efectul mai bine :harhar:

legat de luna (ca astru) pt seismele de suprafata are o oarecare influenta, dar pt cele din vrancea la adancimile la care se produc nu prea are. sunt seisme de adancime.

oricum ramane enigmatica aceasta inactivitate aparenta din vrancea si avand in vedere ca o sa vina si toamna n-ar fi exclus sa apara vreun seism mai maricel... mai e si acea prognoza a lui enescu si marmureanu, pt 2007 cu un seism de 6.7 si n-ar fi exclus ca seismul sa apara si mai devreme putin (sf lui 2006) sau mai tarziu (inceputul lui 2008).

de fapt in 1974, enescu a zis ca in intervalul 77-78 o sa aiba loc un seism mare si a avut loc intradevar la inceputul intervalului, asa ca n-ar fi exclus ca acest calm sa fie un fel de trambulina pt viitorul seism \"simtibil\" :35: si chiar si pt seismul din 1986, enescu a zis tot 1974 ca in jurul anului 1987 va avea loc un nou seism maricel si a avut dreptate, a fost cel din 31 august.

glumind putin... un \"seism\" s-ar putea totusi produce chiar pe 26 oct, daca ramanem pe langa UE :ack::biggrin::harhar:

si tot in legatura cu actuala pauza seismica din vrancea... dupa seismul din 13 dec 2005 m-am uitat seara la stiri, si la protv, daca nu ma insel, i-au un interviu lui marmureanu in legatura cu seismul, si la sfarsit reporterul l-a intrebat daca totusi nu ar avea legatura cu un seism mare, iar marmureanu mai cu jumate de gura a zis ca poate spre sfarsitul anului 2006 ar fi posibil sa apara ceva, dar dupa aia a intors-o repede ca totul e ok si nu avem de ce sa ne preocupam.

acu probabil ca fie s-a gandit la prognoza pe 2007 sau la alte lucruri pe care nu le stim noi... si la faza asta cu un seism spre sf lui 2006 cred ca a vb serios, insa dupa aceea a revenit la vechile metode, totul e ok. oricum si eu sa fiu in pielea lui nu mi-as asuma raspunderea sa le spun romanilor : fratilor vedeti ca maine dimineata va treziti in pat la vecina aia frumoasa de la parter, careia nu indrazniti sa-i declarati sentimentele, dar aveti grija ca spatiul o sa fie cam strans ca o sa mai fie si resturile etajelor de deasupra peste voi. :ack::harhar::harhar::harhar::36:

fratilor vedeti ca maine dimineata va treziti in pat la vecina aia frumoasa de la parter, careia nu indrazniti sa-i declarati sentimentele, dar aveti grija ca spatiul o sa fie cam strans ca o sa mai fie si resturile etajelor de deasupra peste voi.

La mine nu e cazul de faza cu vecina frumoasa de la parter :ack: E o famelie de parveniti, cam tuciurii asa, care inainte de 89 veneau la noi sa le dam bani cu imprumut si acum sunt mari buticari \"ajunsi\" si, pe de-asupra, mai si doresc la subsol marfuri de la ei de la butic sa nu plateasca taxe !!! :51: Plus ca au taiat pereti de la subsol si isi tin tuburi de oxigen !!!!!! :10::ack: Se uita la noi cam de sus, desi ai mei au fost cercetatori la viata lor si nu cersetori ca tuciurii aia !!
In fine,ce-o fi o fi. Fenomenul e oricum incontrolabil, si imprevizibil pana la urma. Statisticile sunt relative, iar pe termen scurt chiar e greu ! Doar v-am zis ce diferente notabile au fost intre cutremurul din 1977 si, respectiv, cel din 1986 ! Interesant de vazut, daca e sa fie vreun eveniment, la ce adancime va fi ! Din punctul asta de vedere, pauza asta se manifesta oarecum \"global\", adica la toate etajele de adancime, si nu doar la unul singur ! Din punctul asta de vedere, ar fi un semn bun ca nu urmeaza ceva deosebit de grav (daca ar fi calm la un anumit etaj de adancime, ma gandesc ca ar sugera ca toate tensiunile se concentreaza la acel etaj si atunci chiar dam de ala negru cu coarne si coditza...:harhar::harhar::36:). Pe de alta parte, e si un aspect totusi care nu e firesc, si care poate ridica semne de intrebare (asta ca sa continui speculatia sa ma aflu in treaba, vorba lui EarthQuake :35:). Ma refer la cutremurele de magnitudine 3, nu la alea de 4 care s-a mai intamplat sa lipseasca si cate o luna-doua, dupa care activitatea se relua, eventual cu roiuri de cutremure si cate un eveniment-doua de 5-5,5 grade. Chiar si in anii cu mai putine cutremure de magnitudine 4-5 (de exemplu, 7-8 fata de media de 10-13 pe an), cutremurele de magnitudine 3-3 si ceva apareau totusi in ritm obisnuit, cam 2-3 pe saptamana, de regula in grupuri (sau \"clustere\" seismice cum mai erau referite in anumite articole de specialitate), ceva de genul un cutremur de 3 si ceva (sa zicem in jur de 3,5) urmat de o \"coada\" de alte 1-2 cutremure de 3-3,5 in 2-3 zile, dupa care urma o \"pauza\" de pana la 5-7 zile, eventual plus 1-2 zile, si apoi din nou. E ceea ce Radulian si altii numesc \"seismicitatea naturala de background\", care acuma vad ca e prabusita bine de tot, si de ceva timp !!! :36: In fine, cum nu putem ghici in bobi, si nici cobora la 80-160 km adancime sa vedem ce draci salasluiesc pe acolo, nu ne ramane decat sa ne dam cu parerea si sa speram ca vom scapa cat de cat ieftin, eventual o doza de sperietura de rigoare. Nu-i asa, Dodo ? :10:

Foarte interesant!
Si pana la urma tot nu ma lamurii: va fi sau nu seism , mare sau mai mic ca de sa stim si noi ce si cum...:ack::harhar:

Foarte interesant!
Si pana la urma tot nu ma lamurii: va fi sau nu seism , mare sau mai mic ca de sa stim si noi ce si cum...:36::35:

nimeni nu stie cand va veni, noi doar ne dam cu parerea, iar privinta faptului ca va fi mai mare sau mai mic o sa constati acest lucru la fata locului. :ack::harhar::harhar:

O sa va povestesc ceva impresii personale de la cutremurul din 30 mai 1990, 13h40min, ca sa vedeti cum am suportat eu si cum am reactionat la un \"6,7\"...:harhar::harhar::36::harhar: Mai incolo putin, asa ca, Dodo draga, nu fii nerabdatoare. :35::harhar: Acum chiar am multe pe cap de facut ! Munca e munca, ce sa fac :51::ack: Atunci aveam aproape 14 ani (13 si ceva) si eram intr-a 7-a, in gimnaziu, si m-a prins la scoala ! Detalii, mai incolo...:10::harhar:

Ce nick aveai ?

LE: Ce faci mai, ai sters mesajul si a ramas intrebarea mea in aer ? :ack:

Okey :ack: La finalul unei zile de munca in

Da ceva foarte ciudat am obs. ca nu mai este nimeni pe aici.
o fi vreun semn ca plecarati cu totii???

Dodo e prin zona. Mi-a placut mult povestea lui sorinsov si am pus-o si la amintiri\'77 :ack:

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus