• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
SYL, daca la Vrancea incertitudinea e asa de mare (nu exista un consens nici asupra a ceea ce se intampla in prezent la Curbura, ce fel de procese au loc), de Fg ce sa mai vb., ca e o zona oricum mai putin studiata, cu mai putine cutremure. Ciclicitatea aia de 85-100 de ani e si ea destul de relativa. Asa ca stai linistit, du-te pe Transfagarasan vara asta, nu te gandi la belele ca n-are sens...:ack::harhar::harhar::harhar:
 
Ca sa il citez iar pe nea Enescu, \\"cutremurul vine cand vrea el, nu cand zicem noi\\"...:harhar::harhar::36::harhar: Deocamdata Vrancioaia doarme, fiindca e batrana si trebuie sa prinda puteri inainte sa \\"urle\\"...:35: Doar sa nu ne faca suprirze Fagarasul, ca acolo intarzie bine...:10::harhar:

nu uita si de zona banatului care si aceea e foarte imprevizibila. in comparatie cu zona fagarasului au mai fost seisme, insa nu se stie niciodata :51:

legat de ce m-ai intrebat, in legatura cu un seism fagarasean in perioada 1997-1998 nu am simtit absolut nimic si nici nu am auzit discutii de acest gen, mai ales ca am tara mai sus de Curtea de Arges, mai exact la Salatruc.

ps : sper ca nu m-ati dat disparut :10: insa de cand cu linistea din ultima perioada am si uitat de seisme :ack:
 
EarthQuake, inseamna ca Marmureanu vrea probabil sa linisteasca lumea, fiindca in ultimii ani a inceput sa se faca cateva aluzii discrete legate de cutremurul din Fagaras. De altfel, am vorbit si eu in particular cu cineva de la INFP (cineva de \"jos\", e asistenta de cercetare), si...nici pomeneala de cutremure in Fagaras, e liniste aproape totala !!! Oricum, zona e mai putin studiata, prin comparatie cu Vrancea, asa ca incertitudinea e si mai mare !
Da, in Banat cutremurele sunt mai frecvente decat in Fagaras, dar mai slabe totusi. Maxim 5,7-6,0 e credibil pt Banat; Banatul nu poate da cutremure mai mari de 6,0 magnitudine ! Oricum sunt periculoase, local, din cauza adancimilor foarte mici la care s eproduc, in jur de 10 km !!
 
legat de ce m-ai intrebat, in legatura cu un seism fagarasean in perioada 1997-1998 nu am simtit absolut nimic si nici nu am auzit discutii de acest gen, mai ales ca am tara mai sus de Curtea de Arges, mai exact la Salatruc.

ps : sper ca nu m-ati dat disparut :51: insa de cand cu linistea din ultima perioada am si uitat de seisme :ack:

Stiti ce ar fi chiar culmea ??? Toata lumea se framanta cu sufletul la gura de ce suprize ne rezerva eterna si fascinanta Vrancioaie, si cand colo, mai intai se zguduie Fagarasul !!! Ar fi chiar culmea !!!! :harhar::harhar::36::harhar::35: Va dati seama ce \"valuri\" ar fi in presa amatoare de senzational ! Gripa aviara ar fi mic copil pe langa asta ! Nu ca ar fi grav pe scara larga, dar asa, ca fenomen surprinzator, neasteptat, neobisnuit ...:10::harhar: Ganditi-va ce comentarii care mai de care mai nelalocul lor a starnit seria de cutremure de la Busteni-Sinaia din mai-iunie 1993 !!!
 
EarthQuake, inseamna ca Marmureanu vrea probabil sa linisteasca lumea, fiindca in ultimii ani a inceput sa se faca cateva aluzii discrete legate de cutremurul din Fagaras. De altfel, am vorbit si eu in particular cu cineva de la INFP (cineva de \\"jos\\", e asistenta de cercetare), si...nici pomeneala de cutremure in Fagaras, e liniste aproape totala !!! Oricum, zona e mai putin studiata, prin comparatie cu Vrancea, asa ca incertitudinea e si mai mare !
Da, in Banat cutremurele sunt mai frecvente decat in Fagaras, dar mai slabe totusi. Maxim 5,7-6,0 e credibil pt Banat; Banatul nu poate da cutremure mai mari de 6,0 magnitudine ! Oricum sunt periculoase, local, din cauza adancimilor foarte mici la care s eproduc, in jur de 10 km !!

marmureanu a zis pe la tv anul trecut sau chiar acum 2 ani ca el si \"expertii\" sai au tot fost pe la vidraru sa studieze barajul si unul din versantii cu probleme deoarece nu ar vrea sa se intample o catastrofa la urmatorul seism din zona aceea, dar ca populatia sa nu se alarmeze ca totul e ok.

e posibil totusi sa nu stie prea bine ce se intampla si sa se bazeze cel mai mult pe acea statistica de 85-100 de ani. de fapt intr-o revista din 1997 am citit articol legat de seismele din romania si pt fagaras periodicitatea seismelor puternice de 6.5 grade era de 84 de ani, cercetatorii de la acea data aspteptand un seism in jur de 2000-2002, numai ca s-au inselat si bine au facut. alt amanunt interesant era faptul ca ajunsesera la concluzia ca si magnitudinea de 6.5 se repeta tot la 84 de ani.
 
Este adevarat ca ultimele cutremure fagarasene importante (M=6-6,5) s-au repetat la un interval de circa 85 de ani (1746,1832,1916). Problema e ca inainte de 1746 datele sunt mai sarace, fiindca oricum aceste cutremure afecteaza regiuni mai putin intinse fata de cele vrancene, si in perioada medievala informatiile sunt mai vagi. Inainte de 1746, un alt cutremur ar mai fi fost in 1628, despre care se stie ca ar fi daramat biserici pe la Campulung, ar fi fost ceva stricaciuni la Sibiu dar si in judetul Dambovita, deci ca zona afectata tot nord-vestul Munteniei, Oltenia si sudul Transilvaniei, cea ce e tipic pt cutremurel fagarasene ! Deci 1628-1746, ar fi un interval deja mai mare de 100 de ani !!!! 85-100 ani ar fi, totusi, o medie...o medie e o medie, asta poate sa insemne si plus sau minus x ani !
 
Asa cum pentru Vrancea incertitudinea este inca mare, desi a fost intens studiata in ultimele decenii, cu atat mai mult si pentru cutremurele fagarasene gradul de incertitudine e chiar mai mare. Sigur, la un moment dat o sa aiba loc si in Fagaras un cutremur de magnitudine 6-6,5 grade, e inevitabil. Informatiile despre cutremurul din 1916, desi nu prea multe, au aratat ca aceste seisme afecteaza cu deosebire Transilvania, nordul si vestul Munteniei si Oltenia ! In Moldova cutremurele fagarasene nu se simt deloc !!!!!!!!!!!!!! De fapt, despre seismul din 1916, savantul roman Ion Atanasiu arata, in monografia sa consacrata cutremurelor din Romania, ca acest cutremur a fost resimtit preferential mai intens spre Nord, spre Vest (chiar pana la Budapesta !!!!!!!), spre Sud in Oltenia si vestul Munteniei, si mult mai slab spre Est, deloc in Moldova !!!!!!
 
:harhar:
Pai ce sa faca si ea babutza ??? In semn de protest fata de balamucul de la suprafata de pe plaiurile mioritic-dambovitene, s-a hotarat sa taca din guritza pentru o vreme...:ack::10::51::35::36::)):36::10:
 
Nu cobesc....credeam ca o sa zici: cand s-o trezi abia se misca.
 
Nu cobesc....credeam ca o sa zici: cand s-o trezi abia se misca.

da-i cu niste clorofom pe la nas din cand in cand ca sa doarma dusa in continuare :ack::harhar::harhar::harhar::36:
 
Ok, baba Vrancea doarme....dar mos Fagaras ce face ?....mda am si eu o obsesie. :ack:
 
Ok, baba Vrancea doarme....dar mos Fagaras ce face ?....mda am si eu o obsesie. :harhar:

mos Fagaras pare ca doarme mai bine decat batranica vrancioaia, insa sa speram ca nu se va trezi el inaintea ei sau daca o va face sa fie o trezire lenta. :ack:
 
da-i cu niste clorofom pe la nas din cand in cand ca sa doarma dusa in continuare :ack::harhar::harhar::harhar::36:
Amin...:35::harhar::10:
 
O sa continui aici o idee pe care am inceput-o in alta parte :ack::harhar: Vad ca Dodo s-a speriat de micile cutremurase din Muntenia :harhar::51::10::36: Nu e cazul. Sunt mici si rare. Dar se mai misca din cand in cand faliile ! :36::harhar: Interesanta este, insa, FALIA INTRAMOESICA de pe aliniamentul CALARASI-PLOIESTI ! Spun interesanta fiindca are o activitate seismica destul de bogata numeric, si cu evenimente produse atat la foarte mica adancime (5-15 km), cat si in partea mai profunda, pe la baza scoartei terestre, mai jos de 35 km (chiar 35-60 km adancime !!!!!!). Au fost semnalate cutremure cu magnitudini de pana la 5-5,4 grade pe scara Richter tocmai cu focarele mai jos de 30 km adancime, spre 40-50 km, ca cel din 1960 sau cel din februarie 1967 (M=5,0). Imediat dupa cutremurul vrancean din 1977 s-au produs foarte multe cutremure mici in lungul acestei falii IntraMoesice, cu mult peste rata normala de activitate, practic o asa-numita seismicitate \"indusa\". La un moment dat, specialistii chiar s-au intrebat IN CE MASURA ACEASTA FALIE MAJORA AR PUTEA GENERA CUTREMURE SUPERFICIALE DISTRUGATOARE ????? Fiindca s-au mai vazut cazuri de falii inactive timp de secole, si care brusc ar genera cutremure mari. Pana la urma, s-a ajuns, se pare, la o anumita concluzie !! Aceasta e urmatoarea: FALIA INTRAMOESICA NU POATE GENERA CUTREMURE MARI FIINDCA TOATE TENSIUNILE REZULTATE DIN DEPLASAREA BLOCULUI DE LA EST DE ACEASTA FALIE (care in unele lucrari este referit sub numele de MICROPLACA A MARII NEGRE) SE CONSUMA IN VRANCEA, ENERGIA ELIBERANDU-SE INFIECARE SECOL PRIN CUTREMURE INTERMEDIARE MAJORE. Ceea ce ramane se elibereaza prin seisme minore sau moderate, nepericuloase, localizate in lungul acestei falii. Studiile bazate pe masurari geodezice au aratat, intr-adevar, o deplasare neta a blocului situat la est de aceasta falie, asa-numit BLOC AL MARII NEGRE, ce pare a fi impins de catre MICROPLACA ANATOLIANA, de la sud-est spre nord-vest, deci spre Curbura carpatica !
Voi reveni...Acum am treaba :35::10:
 
Gata, Sorine, ne-am mutat aici....Ramasesem la ursul din padure.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus