• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

Avand in vedere cutremurele de pe dorsala Carlsberg-zona de fractura Owen, cele din Hindu Kush si cel din estul Turciei-granita cu Siria, se pare ca exista premise si pentru un cutremur din Vrancea, cu magnitudinea mai mare de 4,5-5 grade pe scara Richter, posibil chiar injur de 5,5 grade. Exista o anumita influenta estica, si tineti cont de faptul ca a crescut din nou numarul cutremurelor din Marea Neagra, fenomen care a precedat seismele din aprilie si mai ! Repet: sunt unele premise pentru un cutremur vrancean de 5 grade, din cauza activitatilor seismice de la est de noi. Nu e vorba de unul major, ceva moderat. Vrancea poate da si 2-3 seisme de 5 grade intr-un an, asa cum s-a mai intamplat de exemplu in 2001, 2002, 2004 si 2005.
 
Se poate pune intrebarea daca marele cutremur din China, din provincia Sichuan, de magnitudine 7,9-8 grade (12 mai 2008) a putut aveam o influenta asupra sistemului tectonic care ne afecteaza si pe noi. Este greu de dat un raspuns, dar trebuie sa atrag atentia ca in 2008 s-au produs cutremure importante, cu magnitudinea egala sau mai mare de 6,0, inca din ianuarie, incepand din Tibet, Asia Centrala. Astfel, la sfarsitul lui 2007 si inceputul lui 2008 au avut loc seisme de 5,6 grade in Kirgistan. In ianuarie 2008 s-au produs cutremure de 6,0 si 6,3 grade in Tibet. Pe 21 martie 2008 s-a produs un seism de 7,2 grade in Tibet. In luna mai 2008 a avut loc mega-seismul din China, provincia Sichuan. In septembrie-octombrie 2008 s-au produs cutremure de 6-6,6 grade in Kirgistan, Iran, Pakistan, Afganistan, Tiber, Caucaz, Rusia-zona lacului Baikal. In decembrie, din nou cutremure de circa 6,0 pe scara Richter in Pakistan si in Afganistan. Si in 2009 s-au inregistrat mai multe seisme de 5,9 grade in Hindu Kush. E vorba de o anumita tendinta... Sa nu uitam seismul de 5,7 grade produs in Vrancea la 25 aprilie 2009.
 
E foarte interesant faptul ca dupa seismul de 5,9 grade din estul Mediteranei (de langa insula Cipru), s-au produs seisme mai mici in Romania (in sudul Munteniei, zona Jilava-Giurgiu-Videle), precum si in Peninsula Balcanica (in Croatia si in Bosnia). Ca si cum o anumita forta ar fi impins de la sud spre nord. Nu e totusi o situatie ingrijoratoare pentru noi, dar mai trebuie remarcat ca in ultimele luni a crescut usor activitatea seismica in sudul Europei, astfel:
6 aprilie 2009 centrul Italiei, magnitudine 6,3 grade
25 aprilie 2009 Romania, Vrancea, magnitudine 5,7 grade
24 mai 2009 Macedonia magnitudine 5,4 grade
19 iunie 2009 estul Mediteranei-zona insulei Cipru magnitudine 5,9 grade
21 iunie 2009 cutremure de 4-5 grade in Croatia si Bosnia

Repet, nu consider aceasta succesiune de seisme drept ceva alarmant pentru noi. Eventual, ne mai putem astepta la alte seisme vrancene moderate, total inofensive. Dar e interesanta evolutia seismica, pe ansamblu, in sudul Europei.
 
inca unul in Marea Neagra:

Summary:
Magnitude MD 3.7
Region BLACK SEA

Date time 2009-06-21 at 19:37:16.2 UTC
Location 43.08 N ; 31.94 E
Depth 6 km
Distances 180 km N Zonguldak (pop 100,229 ; local time 22:37 2009-06-21)
162 km NW Bartin (pop 37,427 ; local time 22:37 2009-06-21)
152 km NW Kurucasile (pop 2,066 ; local time 22:37 2009-06-21)

oare chiar ne paste unul de peste 5R ?
 
Greu de spus. Interesant e totusi ca inaintea cutremurului de 5,7 grade din 25 aprilie s-au produs foarte multe seisme in Marea Neagra, in special in zona Crimeei, dar si in platforma continentala din zona bulgareasca.
 
Geox, eu nu stiu ce este cu dorsala Carlsberg-zona de fractura Owen... Vorbesti pe bune sau ne incerci sa vezi daca ne-am facut temele ??
 
E in partea de vest a Oceanului Indian, pana in sudul Peninsulei Arabe.
 
Cutremurul de azi din estul Mediteranei a fost ceva mai puternic, se pare, dupa ultima revizuire magnitudinea are 6,7 grade pe scara bazata pe moment seismic. Oricum a fost un seism maricel.
 
Situatia seismica externa este interesanta, desi nu e vorba de ceva care sa fie alarmant pentru noi. S-au produs seisme in Kirgistan, Georgia si in zona insulei Creta. Practic, au avut loc miscari in diferite locuri de pe centura mediteranean-asiatica.
 
Apar activitati seismice persistente in Caucaz-Marea Caspica. :))
 
Cutremurul de ieri din sud-vestul Chinei, provincia Yunnan (http://www.cutremur.net/2009/07/10/cutremur-moderat-in-sud-vestul-chinei/) a provocat pagube materiale notabile in zona epicentrala, desi magnitudinea nu a depasit 5,5-5,7 grade. Acest lucru se datoreaza, probabil, adancimii mici a focarului (10 km) dar si calitatii necorespunzatoare a caselor din zona.
Constatam inca odata diferenta dintre un cutremur de adancime mare si unul crustal (superficial). Seismul din Vrancea din 25 aprilie (magnitudine 5,7 si adancime 101 km) nu a provocat nici un fel de pagube, dar s-a simtit pe o arie maricica, din Rep. Moldova pana in Bulgaria. Seismul din China de ieri (magnitudine 5,5-5,7 si adancime 10 km) s-a simtit pe o arie mai restransa, dar a provocat distrugeri in zona epicentrala.
 
Cutremurul de azi din Noua Zeelanda, desi a fost foarte puternic (magnitudine moment 7,7), pare a nu fi cauzat pagube majore, deoarece zona afectata ar fi una slab populata. Inca nu stim daca s-a format tsunami insa. S-a dat totusi o alerta de tsunami.
 
Cutremurele... ca au fost vreo 8, din care 3 peste 7. Nu?
 
A fost un singur cutremur major, de magnitudine-moment Mw=7,8 urmat de cateva replici de magnitudini 5,1-5,8 grade.
E o activitate puternica pe Centura de foc a Pacificului, de cateva zile observam multe seisme moderate si puternice, in Peru, Taiwan, Indonezia, Noua Zeelanda...
 
Alerta de tsunami se pare ca a fost anulata. Oricum acolo, din cate am vazut cand ma uitam cu Geox pe Google Map erau niste multi... copaci.

Oare aia de acolo au dat iama-n padure ca sa \"curete\" copacii cazuti (cum se pare ca se practica din ce in ce mai des la noi)? Sau i-au lasat asa? Nu de alta dar se gasesc cu siguranta cativa interesati de aici care ar mai pune-o de-o juma` de mobila sau de-o cabanuta pe lemn mocca.
 
Interesant este ca si in 2004, cu 3 zile inainte de seismul din vestul Sumatrei s-a produs un seism cam in aceeasi zona cu cel de ieri din largul coastei de vest a Noi Zeelande magnitudinea fiind aceeasi, 7.8 Mw. Si tot in 2004, in luna noiembrie a mai avut loc, in aceeasi zona un seism de magnitudine 7.1 Mw. Chiar mi-aduc aminte, ca pe un post tv, Marmureanu a insinuat ceva, cum ca seismul din Sumatra ar fi putut fi \"anuntat\" de cel din zona Noii Zeelande, produs cu 3 zile mai devreme.

A nu se intelege acum ca peste 3 zile o sa fie un mega-seism in zona Vrancea, mai ales ca pana la noi sunt alte zone sensibile cum ar fi, Iranul, estul-Turciei.
 
Pe 21 decembrie 2004, intr-adevar, a fost un seism de 8,1 grade undeva in sudul Australiei, cumva la marginea sudica a placii Indo-Australiene. La vremea respectiva, nu s-au anuntat cine stie ce pagube, era teritoriu nepopulat, si se pare ca nici tsunami semnificativ nu s-a format.
Oricum, Centura Pacifica e generatoare a peste 70% din totalul cutremurelor mari si moderate care se produc anual.
Cutremurul din Noua Zeelanda s-a produs totusi intr-o zona slab populata, altfel era prapad... :))
 
Rectificare: cutremur pe 23 decembrie 2004, magnitudine moment Mw=8,1 in zona insulei Macquarie, sudul Australiei, la extremitatea sudica a placii Indo-Australiene. Deci cu foarte putin timp inaintea seismului din zona Sumatrei din 26 dec 2004 (Mw=9,1-9,3).
http://adsabs.harvard.edu/abs/2006AGUFM.S42C..03M
Sa vedem daca mai urmeaza ceva mare in cercul pacific, adesea seismele majore migreaza in lungul limitelor dintre placile tectonice. A fost o serie de cutremure semnificative de-o parte si de alta a Pacificului, Peru, Taiwan, Noua Zeelanda... :))
 
Ieri a mai fost un cutremur de 6,2 grade si in Papua-Noua Guinee, tot in Pacific. Deci aproape intreaga \"centura\" circumpacifica este foarte activa, mai putin zona Californiei. Si acolo cam lipsesc seismele cu magnitudinea peste 6,0. Falia San Andreas si multimea de falii secundare \"dorm\"... :)) :hypocrite:
 
Back
Sus