• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

In diferite medii, in special in acelea "specializate" in difuzarea de zvonuri alarmiste, in propagarea de prostii, se colporteaza alegatia cum ca in ultima vreme a crescut numarul de cutremure, pe plan mondial, comparativ cu situatia de acum 40-50 de ani sau mai mult. Sigur, la prima vedere putem nota ca gasim informatii despre mai multe evenimente seismice fata de acum 50 de ani. Totusi, exista o explicatie cat se poate de simpla, explicatie pe care colportorii de zvonuri se fac ca nu o vad, o ignora din nestiinta sau cu intentie. Anume, faptul ca prin comparatie cu situatia de acum 50 de ani, s-a imbogatit si s-a diversificat instrumentatia seismica, a crescut gradul de acoperire cu instrumente de inregistrare a evenimentelor seismice inclusiv pentru zone slab populate. In consecinta, este cat se poate de logic ca gasim date despre mult mai multe cutremure, in prezent, fata de ceea ce se intampla chiar cu "numai" 30 de ani in urma. Dar profetii de ocazie si acolitii lor ignora, fie din prostie naiva, fie din motive "nelalocul lor", aceasta stare de lucruri.
Prin urmare, eu zic sa nu ne lasam influentati de diverse materiale alarmiste si tot felul de fituici, cu afirmatii citate in context gresit, si prin care s-ar sugera ca Pamantul a inceput sa "paraie" din toate incheieturile.
 
GeoX a spus:
In regiunea Caraibelor sunt posibile noi cutremure majore in viitorul relativ apropiat, dupa cum avertizeaza mai multi cercetatori.

Oamenii de stiinta avertizeaza: Haiti trebuie sa se pregateasca pentru alte cutremure majore

Haiti si tarile vecine ar trebuie sa se pregateasca pentru alte cutremure importante, dupa ce seismul din aceasta saptamana si replicile care i-au urmat au crescut presiunea pe o falie existenta in zona, au avertizat oamenii de stiinta, citati de AFP.

Hotnews

him...tensiune...tensiune....ma rog
imi aduc aminte de u n material cititi obvious pe net cum ca pe o falie cand ecsista un eveniment seismic de mai mare amploare (ruptura) de obicei apara spre celalat capat al faliei un seism oarecum cotat "geaman" shi asta in timp relativ scurt luni...
nu cumva asta e explicatia migrarii evenimentelor haiti> oxaca> retur martinica??
 
Cris, am citit si eu despre ideea asta, si cred ca e posibil, de la caz la caz, sa se intample si asa. Acum ramane de vazut cum va evolua situatia din zona..
 
Ieri s-a inregistrat o usoara crestere a activitatii seismice in estul Turciei, iar astazi s-au produs cutremure usoare in nord-vestul Iranului, in apropiere de orasul TABRIZ. Cred ca aceste activitati seismice sunt legate.
In orice caz, zona Tabriz, din nord-vestul Iranului, este foarte interesanta deoarece prezinta un potential de a genera, in urmatoarele cateva decenii, un cutremur foarte puternic, de magnitudine peste 7,0. Ultimul cutremur major din zona Tabriz s-a produs cu mai mult de 200 de ani in urma, deci cred ca s-a acumulat ceva tensiune langa Tabriz. Se pune intrebarea: cand va plezni zona Tabriz ? :55: :135: :135: :32: :69: :69: :6: :6: Este important acest lucru, deoarece fenomenul de acolo va avea o mare legatura si cu viitorul seism vrancean cu adevarat catastrofal. Cand se va rupe la Tabriz, asta e chestiunea cruciala... Cred ca de ceea ce se intampla acolo va depinde si evolutia Vrancei, in speta aparitia sau intarzierea unui cutremur major in Vrancea. :32: :98:
 
Observam o usoara crestere a activitatii seismice in nordul Iranului. Aceasta activitate a aparut la numai o zi dupa micile cutremure din estul Turciei. Avand in vedere faptul ca este vorba, totusi, de cutremure de magnitudine mica, nu cred ca sunt motive de ingrijorare, deocamdata, in ceea ce priveste influenta asupra Vrancei. E adevarat, cutremurele s-au produs exact in acele zone cu potential de influenta sporita asupra Vrancei, dar cred ca va mai dura ceva timp pana la producerea unor cutremure semnificative in zonele respective (estul Turciei, nordul Iranului).
 
In ultimele aproximativ 24 de ore nu s-a mai produs, aparent, nici un cutremur de magnitudine cel putin 3,0 in Turcia. Nu cred ca pauza va mai tine mult, ar trebui sa reapara activitatile seismice la turci. E drept, un fenomen similar a mai precedat cutremurul de 5,2 grade de la Denizli, Vestul Turciei, de acum vreo luna-doua... :55: :135: Sa vedem... :135: :32: :69: :69:
 
GeoX a spus:
In ultimele aproximativ 24 de ore nu s-a mai produs, aparent, nici un cutremur de magnitudine cel putin 3,0 in Turcia. Nu cred ca pauza va mai tine mult, ar trebui sa reapara activitatile seismice la turci. E drept, un fenomen similar a mai precedat cutremurul de 5,2 grade de la Denizli, Vestul Turciei, de acum vreo luna-doua... :55: :135: Sa vedem... :135: :32: :69: :69:

e nici chiar asha, da nah INFORMATZIA :6: mai bagam la procentele alea in creshtere:

Tarih Saat Enlem(N) Boylam(E) Derinlik(km) MD ML MS Yer
---------- -------- -------- ------- ---------- ------------ -----------
2010.02.09 11:42:12 39.0928 30.0438 14.3 2.8 -.- -.- ALTINTAŞ (KÜTAHYA)
2010.02.09 08:31:44 39.4558 28.0637 18.6 2.8 -.- -.- ÇAĞIŞ-BİGADİÇ (BALIKESİR)
2010.02.09 08:20:59 37.9492 32.5217 4.2 2.8 -.- -.- KARATAY (KONYA)
2010.02.09 01:34:10 38.6775 33.5073 11.0 2.9 -.- -.- ŞEREFLİ KOÇHİSAR (ANKARA)
2010.02.09 01:03:44 40.8008 43.8085 5.0 3.1 -.- -.- AKYAKA (KARS)
 
Sa vedem cand actualizeaza pe EMSC.
 
Nu stiu daca ati remarcat, dar in Europa sunt din ce in ce ,mai multe seisme crustale. Care sa fie aceasta cauza? Sa fi inceput influenta placii africane mai devreme?
 
Nu e neobisnuit. Roiuri de cutremure in Grecia au mai fost, iar in Polonia s-au mai produs si in ultimii ani cutremure de 4-4,7 grade. Bulgaria are si ea cutremure, a avut si cutremure mari in 1901, 1913, 1928, si evenimente moderate in 1986 la Tarnovo-Strajita. Nimic nefiresc.
Cat priveste Turcia, ramane de vazut ce se va mai intampla. Turcia e "adormita" de aproape 7 ani. De la 1 mai 2003 (cutremur de 6,4 grade la Bingol-Estul Turciei) nu s-a mai produs nici un cutremur de magnitudine peste 6,0 in Turcia. Chiar nu stiu ce e cu pauza asta seismica atat de lunga de la turci. Este cea mai lunga latenta seismica (pentru cutremure puternice) din ultimii cel putin 30 de ani. Nu stiu ce se intampla la turci, e totusi improbabil sa se mentina asa 20 de ani ! Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa crape Turcia... :55: :135: :32:
Intrebarea este: Cand va plezni Turcia ? Observati ca lipsesc cutremurele puternice atat in estul Turciei (zona care poate influenta semnificativ Vrancea), cat si in vestul Turciei (zona cu sanse mai reduse de a ne influenta). Asta arata ca e un fenomen general, nu o scadere a activitatii seismice doar intr-o parte a placii Anatoliene, ci intraga Anatolie nu prea are "putinta" seismica... :135:
 
Ai si tu dreptate, dar intreb si eu daca a mai fost vreun episod similar. Lasam la o parte Grecia si Turcia, sa ne "uitam" doar la zona Europei, de la Gibraltar (care a avut un episod destul de "intens") pana la centrul Europei si Polonia.

Cat pe ce sa uit de 4.7 ala din Caucaz...
 
Ala de 4,7 a fost in Urali, nu in Caucaz :55:
Pe de alta parte, cutremurele din stramtoarea Gibraltar nu au legatura cu ce se intampla la noi si in Turcia.
 
Urali, Caucaz... tot rusia... (am chiulit la geografie, deh).
GeoX, eu nu ma refeream la Turcia strict. Ideea este ca in ignoranta mea, mi se pare ca placa africana a inceput sa miste mai devreme. Si in acest context am pomenit de Gibraltar.
 
Placa africana nu sta pe loc, nu se opreste, ea impinge spre Europa, normal. Pe noi nu ne "intereseaza" ce face placa Africana, decat eventual prin prisma unor consecinte pentru zona balcanica, fiindca ar putea exista influenta spre Banat. In cel mai rau caz putem avea seisme in Banat, dar nu cine stie ce, oricum nu ca in 1991.
 
Daca nu ma insel, parca Marmureanu spunea intr-un interviu ca placa africa va misca mai serios dupa vreo 40-50 de ani. Si ma intrebam daca nu si-a inceput activitatea "serioasa" mai devreme.
 
Nu, teoria lui e ca placa africana va conta mai mult pentru noi dupa anul 2021, dar ca oricum nu va da cutremure mari in Romania. E discutabil insa modul cum ne poate influenta placa africana, avand in vedere faptul ca, de exemplu, cutremurul vrancean din 30 mai 1990 a fost mai puternic decat era de asteptat sa fie (normal, conform teoriei, nu ar fi trebuit sa fie mai mare de 6,5 grade MGR). Plus ca ruptura s-a facut tot pe directie Nord-Est catre Sud-Vest, ceea ce ar contrazice anumite teorii. In mod normal, dupa anul 1988 nu ar fi trebuit sa se mai produca un cutremur vrancean cu magnitudine MGR > 6,5 si directivitate NE-SV. Insa se pare ca unele lucruri nu sustin teoriile clasice, lucrurile sunt mai complexe, seismul din 1990 a fost o consecinta a celui din 1986 (dupa cum seismul din 1912 a fost urmarea celui din 1908).
E adevarat ca la al doilea cutremur, cel din 31 mai 1990, ruptura s-a facut pe directie perpendiculara, deci NV-SE.
Oricum, e destul de dificul de estimat modul cum ne influenteaza placa Africana, se pare totusi ca in Vrancea tensiunile cele mai importante raman cele generate de deplasarea acelui "panou", capatul subplacii Marii Negre, separat de 2 falii importante care "duc" spre Vrancea. De fapt, microplaca Moesica, despre care se afirma ca e impinsa din spate de Africana, se deplaseaza catre nord-vest, si nu catre Vrancea. Un alt argument in favoarea caracterului discutabil al influentei placii Africane. Pai, oameni buni, daca placa Africana impinge microplaca Moesica, dar tot aceiasi specialisti au stabilit ca microplaca Moesica se misca spre NORD-VEST, pai cum poate atunci placa Africana sa influenteze Vrancea ??? :135: :32: :69: :135: :55: Iata deci a teoriile clasice au elemente de vulnerabilitate.
 
Si daca extrapolam si luam in calcul toate zonele seismice cunoscute de la noi din tara, nu doar Vrancea?
 
Deci dinspre zona balcanica pot "veni" tensiuni eventual spre Banat, sud-vestul tarii, chiar Crisana, dar mai putin probabil spre partea estica, Vrancea...
 
Sa nu "omitem" ca totusi, in ultimul timp, cele mai devastatoare seisme, la nivel mondial, au fost cele crustale, nu cele de adancime. Cel putin ca numar si ca pierderi de vieti omenesti. Asa ca, personal, nu as miza pe faptul ca doar Vrancea da seisme care sa ne puna in pericol.
De acord ca seismele din Vrancea au efecte pe o suprafata mult mai intinsa, dar nu trebuiesc uitate nici celelalte zone care sunt "situate" in regiuni populate.

Apropo, ma uitam la http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=detail&id=155737
Sa nu spuna ea Vrancea nimic?
 
Faptul ca in ciuda numarului mai mare de cutremure din Turcia si Iran din ultimele saptamani, Vrancea se incapataneaza in continuare sa doarma, nu da nici cutremure de 3-3,5 grade, poate sugera ca este atat de slab incarcata incat cresterile de activitate seismica de la turci si iranieni nu au nici un efect. Pur si simplu, Vrancea nu e capabila sa raspunda acum la ce se intampla in est. O varianta alternativa e aceea ca s-ar pregati un seism de 5-5,5 grade, poate chiar un pic mai maricel (5,8 grade). Oricum e obligatoriu sa reapara seismele de magnitudine 4,0+. Nici macar in anii cu cele mai scazute activitati seismice (2003, 2006) nu au existat pauze de 6-8 luni fara cutremure de magnitudine 4-5. Sunt sigur ca pauza actuala se va termina la un moment dat. Numai ca nu stiu cum se va termina... :55: :135: :135: Inclin sa cred ca in martie-aprilie pauza seismica va lua sfarsit.
Totusi, avand in vedere ca seismele de la sud si est de Marea Neagra (Turcia, Iran, Caucaz) sunt de mica magnitudine, nu ma astept ca Vrancea sa ne dea un cutremur mare. Poate sa fie ceva in jur de 5 grade.
 
Back
Sus