• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

Si acum ca a miscat Dorsala Carlsberg aproape in paralel cu fractura Owen, asa cum s-a intamplat in martie, cand am avut vreo trei seisme de cel putin 4,5 mgr, dintre care unul de 5,0 exista vreo posibilitate sa apara vreo reactie in Vrancea peste cateva zile/saptamani printr-un cutremur de 4-5,5 grade sau din cauza ca decrosarea seismului din Dorsala Carlsberg a fost mai spre est, ca in 2003, nu mai este cazul sa se mai induca tensiuni spre Vrancea si de data aceasta?
 
Greu de spus. Dat fiind ca se apropie perioada august-noiembrie,cand de obicei Vrancea devine, iarasi, mai activa, sigur ca ne putem astepta sa avem cutremure de 4-5 grade, Mai ales ca de peste 3 luni jumate nu a mai fost un 4,0+. Se vedem ce se mai intampla insa pe structurile geotectonice din Oceanul Indian. Oricum, cutremurul de pe fractura Owen poate totusi induce tensiuni dar nu neaparat de azi pe maine, adica anumite efecte se pot observa si in cateva saptamani sau luni. Sa vedem ce mai e prin Iran, Asia Centrala, Turcia, si apoi mai vedem.
 
A fost cutremur de suprafata, la o adancime de numai 10 km. E normal sa fie pagube semnificative la un cutremur de magnitudine Mw peste 6,0 cand adancimea focala e atat de mica. Zona epicentrului este intotdeauna foarte afectata la genul asta de cutremure.
 
Se pare totusi ca avem un oarecare efect al cutremurului de magnitudine 6,0 produs luna trecuta pe fractura Owen, s-au propagat niste tensiuni spre nord.
 
Intr-adevar, vedem ca seismul de 6,0 de pe fractura Owen a avut loc pe 19 iulie 2014, deci cu aproape o luna in urma!!

Cutremur 6,0 fractura Owen 19 iulie


Mai vreti ceva ? Degeaba ma injura caraghiosul ala de pe mobotix cu planeta lui ou si alte parascovenii, tot tectonica este cea care conteaza. Ma rog, e o lume cam nebuna, cu poeti mai mult sau mai putin talentati, cu ousoare si alte asemenea, dar e cazul sa fim totusi cu picioarele pe pamant si sa admitem ca exista conexiuni structural-tectonice intre aceste fenomene. Asa, maimutoiul ala nu explica deloc de ce Anglia, Franta, cea mai mare parte a Africii, Platforma Rusa, Brazilia etc. nu prea au cutremure. Tot felul de lunatici care o tin langa cu aiurelile lor. Stiu ca tectonica e uneori plicticoasa si ca lucrurile se mai nuanteaza de la caz la caz, dar de aici pana la niste aberatii de rasul gainilor...e cam mult.
Nota: as zice ca, de fapt, ma simt onorat ca ma injura planeta-oulean! =)) =)) =)) =)) Cred ca mi-as pune intrebari serioase daca nu m-ar injura Oul! =))
Da, deci miscare de decrosare pe Owen in iulie, si fix o luna mai tarziu miscare de compresiune pe prelungirea Zagrosului. Tectonica pura, ce mai calea-valea. Ramane de vazut daca asta e tot sau daca tensiunile se mai propaga spre nord, nord-vest. Aici nu ma incumet sa zic nimic, deocamdata.
 
Subliniez din nou faptul ca acest cutremur de magnitudine 6,2 din vestul Iranului s-a produs la fix o luna dupa seismul de 6,0 de pe fractura Owen. Ei, iata ca atunci cand mai crapa cate ceva pe Owen, se propaga niste tensiuni spre nord, nord-vest. Sa speram ca se limiteaza la aceasta descarcare pe o zona de compresiune, aflata in prelungirea aliniamentului muntilor Zagros din vestul Iranului.
Mai si cu cate manie proletara am fost infierat, la un moment dat, pe chat, numai pentru ca fac stiri despre cutremurele de pe fractura Owen si dorsala Carlsberg. Asta e, sunt niste corelatii, zic eu, destul de evidente chiar si pentru cineva fara studii geologice si geofizice, un amator ca subsemnatu' :D Ce ti-e si cu tectonica asta. Owen, Zagros...tot asa, nu ? :)
 
Sa vedem mecanismele de focar ale celor 3 cutremure mai mari din aceasta serie.
Pentru primul soc, cel de la ora 2h32min UTC (Mw=6,2), remarcam mecanismul tipic pentru cutremurele din Zagros, anume compresiunea simpla:

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/tensors.php?id=0&id2=TSB91;MT&id3=GFWF5

GFWF5.jpg


Pentru al doilea cutremur, cel de la ora 5h25min UTC (de magnitudine 5,7), avem, de asemenea, un mecanism de compresiune:

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/tensors.php?id=0&id2=TSG02;MT&id3=GFWI4

GFWI4.jpg


Dar, surpriza pentru al 3-lea cutremur, cel de magnitudine 5,5-5,7 de la ora 11h51min UTC: decrosare!!!!

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/tensors.php?id=0&id2=TSO86;MT&id3=GFWY1

GFWY1.jpg


Da-da, iata ca avem si o decrosare pe prelungirea lu' nenea Zagros! Sa vedem ce apare pe alte determinari, de la alte centre seismologice internationale. Dar e interesant ce rapid a trecut de la compresiune la decrosare.
 

Atașamente

  • 18august2014-replici.jpg
    18august2014-replici.jpg
    168,8 KB · Vizualizări: 10
Nu stiu daca am ales bine topicul dar am si eu o intrebare ce poate parea mai penibila... Daca nu se pot face ecografii detaliate in zonele placilor tectonice care se ating cu alte placi, cum pot deosebi instrumentele masuratorice un cutremur cu mecanism de decrosare cu un seism cu mecanism de compresie pe o falie inversa? Inca ceva: Singurele cutremure ce pot accentua activitatea seismica din Vrancea sunt cele cu mecanism de decrosare din estul Turciei, nordul Iranului, zona Kashmirului, Dorsala Carlsberg, Fractura Owen, Insulele Nicobar si chiar Sumatra, bineinteles, doar in cazul in care alterneaza concomitent intre ele seismele doar din anumite zone din cele amintite anterior de mine sau exista si seisme in anumite zone (poate chiar si din cele amintite anterior) cu mecanism de compresie pe o falie inversa ce pot afecta Vrancea si chiar seisme cu mecanism de decrosare ce se produc mai la sud, vest sau chiar nord de zona seismica Vrancea?
 
Uite cate ceva aici despre determinarea mecanismului de focar:

http://inforisx.incerc2004.ro/focar.htm

Ca idee de baza, fara a intra in detalii, folosesc anumite informatii extrase din inregistrarile de la statiile seismice. Inca un link la un material interesant:

http://dc-app3-14.gfz-potsdam.de/pub/guidelines/WSM_analysis_guideline_focal_mechanisms.pdf

Cat priveste influentele externe asupra Vrancei, ele sunt de 2 categorii:
-influente globale, legate de procesele geotectonice din Oceanul Indian, din Sumatra si pana in Asia continentala;
-influente regionale, legate de cutremurele de decrosare de pe jumatatea estica a faliei nord-anatoliene, eventual unele seisme de pe falia est-anatoliana, nord-vestul si nordul Iranului, precum si zona Caucazului.
 
Ia uitati ce a publicat EMSC despre secventa seismica multipla (cu mai multe socuri principale) din vestul Iranului:

http://www.emsc-csem.org/Earthquake...ORDER-REGION-on-August-18th-2014-at-02-32-UTC

This earthquakes sequence is due to an abnormal earthquake activity in the region. It does not follow a typical mainshock-aftershock scheme as the first shock (of magnitude 6.2) was followed by 3 magnitude 5.7-5.9 earthquakes in the first 16 hours, which are too large to be aftershocks.

Deci e o manifestare oarecum anormala, diferita de secventele tipice soc principal-replici. De ce imi aduce aminte modul de manifestare ? O sa va spun ceva socant. Imi aduce aminte de... episodul Galati, septembrie-octombrie 2013, evident la o alta scara (cutremurele din Iran fiind mult mai puternice, socurile principale multiple avand magnitudini de la 5,7 la 6,2 grade).
Ce ar avea totusi in comun aceste secvente seismice ?

-existenta pre-socurilor;
-numarul foarte mare de replici;
-socuri principale multiple !!!!

A treia caracteristica este cea mai importanta. Stim ca si in cazul episodului seismic de la Galati, au existat 4 socuri principale de magnitudini de 3,6-3,9 grade, lucru care a scos oarecum din comun respectiva secventa seismica.
Iata ca seismele din vestul Iranului, de langa granita cu Iraq, arata ca se poate si asa, adica sa avem cate o secventa seismica oarecum intricata, cu multiple socuri principale, fiecare cu post-socurile ei. Desigur, tectonica din vestul Iranului e altfel decat cea din judetul Galati, dar sare totusi in ochi acest mod de manifestare foarte asemanator, cu multiple socuri principale; o astfel de secventa seismica pare a fi atipica.
 
Mai este de notat ca in aceasta activitate de tip secventa multipla, apare cate un soc mai maricel sau doua-trei soculete ceva mai mici, eventual cu pre-socuri si fiecare cu replicile lui. Oricum existenta mai multor socuri principale e ceea ce frapeaza oarecum.
 
Iata ce se mai spune in raportul actualizat de pe EMSC in legatura cu seismele din Iran:

http://www.emsc-csem.org/Earthquake...ORDER-REGION-on-August-18th-2014-at-02-32-UTC

The aftershock activity is unusually high. Generally, the largest aftershock is about one unit less in magnitude, so M5-5.2 in this case. The figure shows that to date we have 4 earthquakes reaching this value, and 3 of them clearly above the maximum expected magnitude in a usual mainshock-aftershock pattern.
There is no clear conclusion to draw from this unusual pattern, and further earthquakes of similar magnitude cannot be excluded.


Deci e vorba de o activitate destul de atipica, fiindca in mod normal dupa un cutremur de magnitudine 6,2 puteau urma replici de magnitudini cel mult 5-5,2. Or, in afara de socul principal primar au mai fost alte 3 socuri principale cu magnitudini semnificativ mai mari decat pragul maxim admis pentru replicile normale. Chiar si cutremurul de aseara a fost la limita acestui prag, chiar un pic peste. Inca nu e clar ce a cauzat aceasta manifestare seismica, si nu se exclud alte cutremure comparabile in magnitudini cu cele de pana acum.
 
Nici n-am terminat bine de scris si iar vine ceva care trece bine de 5,0 acolo. Deja este al 5-lea soc principal, chiar al 6-lea daca luam in considerare si cutremurul de 5,2-5,3 grade de aseara!!!
 
Paternul pare a fi urmatorul: activitate, apoi calmare rapida pana la disparitia seismelor mici, apoi apar vreo 2-3 miscari discrete, si...dupa catva timp, hodorong-trong, trazneste un nou soc principal sau, eventual, ceva peste media replicilor obisnuite; noul soc principal sau soculet mai maricel este urmat clar de propriile lui replici. Deja a aparut prima replica de 4,3 grade acolo.
 
Cutremurele s-au produs in apropierea lacului de acumulare Karkheh, e un baraj acolo. Asta ar ridica suspiciunea de seismicitate tectonica dar stimulata de lacul de acumulare:

http://www.emsc-csem.org/Earthquake...ORDER-REGION-on-August-18th-2014-at-02-32-UTC

Vezi atașament 4

Observati ca seismele sunt grupate ceva mai la vest, nord-vest, de lacul de acumulare Karkheh. Sa fie o seismicitate indusa de amenajarea hidroenergetica respectiva ? Greu de spus.

The Karkheh Dam (Persian: ?? ?????) is a large multi-purpose earthen embankment dam built in Iran on the Karkheh River in 2001 by the Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC).[2]

The dam is on the Karkheh River in the Northwestern province of Kh?zest?n, the closest city being Andimeshk to the east. It is 127 metres (417 ft) high and has a reservoir capacity of 5.9 billion cubic meters. The Karkheh Dam is designed to irrigate 320,000 hectares of land, produce 520 MW of hydro-electricity[3] and prevent downstream floods


Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Karkheh_Dam

Este totusi prematur de dat verdicte, tectonica regiunii este foarte complexa. Sa vedem cum mai evolueaza.
 

Atașamente

  • harta-Iran-20august2014.jpg
    harta-Iran-20august2014.jpg
    147,6 KB · Vizualizări: 8
Interesant ar fi de stiut daca au fost, in ultima vreme, variatii semnificative ale nivelului apei in lacul de acumulare. Aceste variatii, coroborate si cu niste tensiuni induse regional si local de influenta cutremurului de magnitudine 6,0 produs pe 19 iulie in zona de fractura Owen ar putea explica situatia creata in ultimele zile. E doar o ipoteza, atat.
 
Back
Sus