• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

O chestie care ar contrazice intr-o anumita masura ideea influentei totale a lacului de acumulare in declansarea acestor seisme este situatia seismica pe plan mondial, care este destul de ciudata. Pacifica e destul de tacuta asa, in schimb apar multe cutremure, e drept relativ mici, pe Asiatica, pe Dorsala Oceanului Indian etc. Ca sa nu uitam si cutremurele de la granita Iran-Iraq din noiembrie 2013. Cred ca am putea avea in vedere un concurs de factori globali, regionali si locali care au indus aceasta criza seismica.
Factorii globali ar fi legati de dinamica proceselor geotectonice din Oceanul Indian; se stie ce s-a intamplat acolo in 2012, se stie ce s-a mai intamplat si in 2013, deci s-ar putea continua niste lucruri.
Factorii regionali ar fi legati de cutremurul de pe fractura Owen in 19 iulie 2014, dar si de seismele din noiembrie 2013 produse la nord-vest de zona fierbinte din aceste zile.
Factorii locali ar include, totusi, si prezenta lacului de acumulare, cu eventuale variatii ale nivelului apei in lac si alte procese/fenomene locale.
 
Nu cred, fiindca nu e vorba totusi de barajul ala, daca ar fi fost ceva, ar fi fost la lacul mentionat anterior. In plus, situatia seismica la nivel global e ciudata, e ca si cum totul s-ar concentra pe Iran, Pacifica tace malc aproape...sigur ca a avut destule cutremure si era de asteptat sa urmeze o perioada mai calma, dar nici asa. Sa nu uita ca acum o luna a avut loc cel mai mare cutremur de pe fractura Owen din ultimii ani. Plus casi in noiembrie anul trecut s-a inregistrat o secventa seismica la granita Iran-Iraq, ceva mai la nord-vest de actuala serie seismica. Sa nu uitam si Vrancea care...trece printr-o pauza de peste 4 luni jumate fara cutremure de 4,0+, dupa agitatia de la inceputul anului. Sunt oarecum nedumerit, astept si eu sa vad ce se mai intampla la nivel global, dar si pe la noi.
 
Cum spuneam, 3 elemente de context pot fi deocamdata luate in considerare in geneza cutremurelor din ultimele zile de la granita Iran-Iraq:
-tensiunile majore din Oceanul Indian din anul 2012, cu consecinte directe si indirecte asupra unor zone adiacente, inca din 2012-2013;
-cutremurele de la granita Iran-Iraq din noiembrie 2013, precum si seismul de magnitudine 6,0 de pe fractura Owen din 19 iulie 2014. Ele ar fi, de fapt, tot consecinte ale megaseismelor din 11 aprilie 2012, urmate de cutremurul puternic din Mauritius-Reunion din 26 iulie 2012;
-prezenta lacului de acumulare Karkheh in apropierea zonelor epicentrale ale acestor cutremure. Volumul de apa este totusi destul de mare, din informatiile pe care le-am gasit. Nu as exclude complet o mica influenta aditionala, dar nu e usor de dovedit.
 
Ce spuneam eu ?

-tensiunile majore din Oceanul Indian din anul 2012, cu consecinte directe si indirecte asupra unor zone adiacente, inca din 2012-2013;



Magnitude mb 4.9
Region HIMACHAL PRADESH, INDIA
Date time 2014-08-21 08:11:20.3 UTC
Location 32.46 N ; 76.59 E
Depth 10 km
Distances 187 km N of Ludhi?na, India / pop: 1,545,368 / local time: 13:41:20.3 2014-08-21
166 km E of N?row?l, Pakistan / pop: 68,291 / local time: 13:11:20.3 2014-08-21
35 km NE of Dharms?la, India / pop: 19,540 / local time: 13:41:20.3 2014-08-21


Sunt miscari mai dese pe placa Asiatica, partea continentala. Bine ca pe moment nu sunt prea mari totusi, desi eu tot cred ca sunt un pic stimulate de evenimentele din 2012-2013. Sa vedem daca apare si ceva major. Desi eu zic: mai bine sa nu fie! :D Sa nu mai dea o crapelnita mare placa Indo-Australiana, fiindca nu stii pe cine influenteaza, direct sau indirect, mai repede sau mai incet. Daca nu vine ceva mare prin Asia continentala, nici la noi nu prea are cum sa ajunga ceva...
 
Vedem o propagare usoara spre nord-vest:

 

Atașamente

  • hartaEMSC22august.jpg
    hartaEMSC22august.jpg
    132,5 KB · Vizualizări: 9
Deocamdata s-au propagat mai la sud de noi, adica mai mult in Marea Egee, Bulgaria, vestul Turciei si mai putin in estul Turciei si zonele adiacente Caucazului, ceea ce e bine pentru noi...
Apropo, se pregateste ceva mai maricel in Islanda sau mi se pare mie?
 
In Islanda e un vulcan in atentie. In ceea ce priveste Iranul, e interesant ca ultimul seism, nu prea mare, s-a produs la nord-vest de cele de pana acum. Sa vedem ce mai e.
 
S-a produs deja al doilea cutremur in al doilea epicentru, cel de la nord-vest fata de cele de pana acum. Sa vedem ce se mai intampla.
 
Interesanta activitatea inregistrata in ultimele zile in zona insulei Pastelui. Nu stiu in ce masura s-ar putea amplifica mai departe, dar...sa nu "anunte" cumva un mare cutremur undeva pe coasta vestica a Americii de Sud, cel mai probabil in Chile. In orice caz, atunci cand undeva prin Pacific apar astfel de amplificari, e destul de probabil sa urmeze miscari majore pe undeva.
 
Avem iarasi un "val" de cutremure dinspre Oceanul Indian spre Asia continentala si zona mediteraneana: Nordul Sumatrei, Nicobar, Afganistan, Tadjikistan, estul Mediteranei. Bine ca sunt relativ mici, totusi e de vazut cine mai reactioneaza. Vrancea a miscat deja miercuri. :D
 
Remarcam continuarea tendintei, cu succesiuni de seisme moderate Indonezia-Sumatra, Nias-Asia Centrala, Afganistan, Tadjikistan. Bine ca sunt doar cutremure moderate. Chiar si asa, cred ca e o cauza comuna, anume miscarea spre nord a placii Indo-Australiene, miscare al carei efect se resimte pana departe totusi. Sa vedem prin octombrie-noiembrie ce se mai intampla si "la noi in ograda". :D Nu ma astept la ceva prea mare, dar in acest context global se poate sa mai miste un pic si Vrancea.
 
Vine si la noi unul peste 5 pana pe 31 decembrie...nu cred ca scapam, toata zona a inceput sa se miste de ceva timp.

Pana cei de la INFP vor face un sistem de avertizare va mai trece apa multa pe Dunare. S-au bagat bani in toate prostiile in tara asta numai in siguranta populatiei nu, stiind ca e o zona dispusa la cutremure puternice....Cati bani nu a inhalat institutia condusa de Marmureanu din proiecte ptr ce? Ptr studiile lor personale si atat....Bine ca si-au trimis copii prin tari straine la doctorate pregatindu-le portofoliile din conducere dupa ce nu vor mai fi.

Cand apare un cutremur, mare tam tam cu renovarea si consolidarea cladirilor, dar niciodata pana in 2013 sau 2014 nu s-a vb de un sistem national de avertizare, GRATIS (ptr ca solutii extra cost exista si daca au vazut ca lumea da bani atunci nici nu si-au pus problema de ceva gratis ptr siguranta populatiei).

In fine, no comment, sa vina cel mare odata, ca sa mai aibe ce sa scrie si ziarele si tabloidele. Abia se asteapta un eveniment major ca sa se rupa audienta. Marea stire precum ca se lucreaza la un sistem national etc etc .... acum nu se mai stie nimic de el, a circulat 1-2 saptamani despre asta in presa si de atunci "la revedere". Bine ca sunt fonduri ptr alte chestii in tara asta. Oricum am mai spus, indolenta noastra, bucuria altora si asta e in tot ce se misca in Romania, de la infrastructura pana sus.

Vreau si eu un sistem de avertizare national, gratis, macar sa fie pe jumatate de competent precum cel din Japonia....rolling, dreaming!
 
Deocamdata, contextul seismic global, in special din Asia si Oceanul Indian, sugereaza ca si Vrancea poate sa mai aiba o activitate simtibila. Dar sa stii ca nu cred in ceva catastrofal, cel putin nu sunt conditii favorabile. Au fost destule cutremure, e drept nu prea mari, pe diferite structuri din Oceanul Indian, mai ales incepand din iulie, si s-au vazut deja reactii usoare in diferite zone. Dar deocamdata nu sunt mari, din fericire. Iar Vrancea...zic eu ca mai are de lucru pentru ceva foarte mare.
 
Asadar, dupa cutremurele moderate din sud-vestul Pakistanului a urmat unul in Afganistan, acum in Azerbjaidjan; bine ca sunt doar cutremure moderate totusi. Oricum, se mentine caracteristica: cutremurele vin in valuri dinspre Asia (est) spre Europa (catre vest). Sa vedem unde se opreste, adica la cine va fi "statia" urmatoare. Vine luna octombrie acus-acus. :D :D :D Vrancea ar putea sa dea ceva perceptibil, poate chiar un 5+, de ce nu. Aici trecem la topicul de comentarii la seismele din Romania.
 
O noua repriza seismica la granita dintre Iran si Iraq, dupa cea din august initiata printr-un cutremur de magnitudine 6,2 (cutremurul din 18 august). Ieri seara a reinceput activitatea seismica locala printr-un cutremur mic, urmat azi-dimineata de un al doilea precursor mic, si de socul principal de la ora 13h35min UTC. Sa vedem ce mai e si pe acolo, s-ar putea sa mai apara ceva miscari secundare.
 
Cam multe cutremure mici in ultimele zile in zona insulelor Nicobar-India, din nord-estul Oceanului Indian. Sa vedem ce mai e si pe acolo...
 
Interesant cutremurasul acesta de pe un segment estic al Nord-Anatolienei, undeva la nord-est de ERZINCAN:

Magnitude ML 4.0
Region EASTERN TURKEY
Date time 2014-10-21 12:01:46.7 UTC
Location 39.98 N ; 39.65 E
Depth 15 km
Distances 380 km NE of Gaziantep, Turkey / pop: 1,065,975 / local time: 15:01:46.7 2014-10-21
29 km NE of Erzincan, Turkey / pop: 114,027 / local time: 15:01:46.7 2014-10-21


Bine ca a fost, totusi, mic. Segmentul centrat pe ERZINCAN a fost dintotdeauna unul periculos si pentru noi, cu influenta care cam intotdeauna s-a transmis spre Vrancea. Din fericire, marile cutremure de acolo revin foarte rar, segmentul se rupe zdravan, masiv, barosan asa, cam la 150-200 de ani; cum ultimul cutremur major la ERZINCAN a avut loc la 26 decembrie 1939 (magnitudine 7,9), iar in 1992 s-a mai produs un cutremur de 6,8 grade pe acolo (an in care si Vrancea a avut o activitate mai ridicata, cu PATRU seisme de magnitudini 5,0-5,2), rezulta ca, aparent, nu ar fi cine stie ce pericol. Totusi, seisme mai mici mai pot aparea pe ici, pe colo, tectonica Turciei e destul de complexa, iar Nord-Anatoliana, desi e mai lenta decat San Andreas, totusi se misca mai des decat Est-Anatoliana, si se poate intampla sa mai apara cate o nazbatie seismica, nu cine stie ce, adica nu majora pe partea estica...dar...natura e complexa, nu poti sa fii foarte sigur de tot.
 
Back
Sus