Multumesc Geo cu mult respect pentru urarea de bun venit. Va urmaresc de cativa ani, dar nu mi-am facut pana acum timp sa intervin vreodata.GeoX a spus:Bun venit pe forum si multumim pentru interventii, in special la cea de la intrebarea lui teodormircea la constructii. Desi aici discutam despre cutremurele din lume, legat de Vrancea, trebuie spus ca nu au venit cutremure mari chiar de fiecare data. Nu uita seria de seisme din 1868-1880-1893-1894-1908, care au fost semnificativ mai mici decat cele de la 1802, 1838 sau 1940, 1977.
Exista multe lucruri inca total nedescoperite de stiinta privind fizica pamantului si principalul handicap este ca in viata scurta de care dispunem, evenimentele de acest gen sunt prea rare pentru a putea percepe fenomenul corect in ansamblul sau ?i cu obiectivitate. As face o comparatie cu meteorologia, care multa vreme nici nu indraznea sa ofere alte prognoze decat cele bazate strict pe analogii vagi si intelepciune populara. Am iubit mult meteorologia si ma preocupa si azi. Constat cu placere ca prognozele meteo de azi sunt infinit mai precise decat in urma cu doar doua decenii si nimeni nu este atat de absurd incat sa dea in judecata meteorologul daca ele nu se adeveresc. Totul provine de la capacitatea de a colecta si procesa date. Din acest motiv nu sunt de acord cu sablonul ca nu pot exista prognoze seismice, defalcate dupa perioada de timp vizata (pe termen lung, mediu, scurt si foarte scurt). Sigur, inteleg faptul ca nici un stat nu ar fi incantat ca o astfel de prognoza sa fie larg accesibila in timp util, pentru ca la momentul unei catastrofe statul devine vulnerabil si aceasta vulnerabilitate poate fi exploatata. Mii de scuze pentru off-topic, ramane sa ne mai conversam la obiect, pe unde si daca o mai fi cazul:25: