• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

GeoX a spus:
Bun venit pe forum si multumim pentru interventii, in special la cea de la intrebarea lui teodormircea la constructii. Desi aici discutam despre cutremurele din lume, legat de Vrancea, trebuie spus ca nu au venit cutremure mari chiar de fiecare data. Nu uita seria de seisme din 1868-1880-1893-1894-1908, care au fost semnificativ mai mici decat cele de la 1802, 1838 sau 1940, 1977.
Multumesc Geo cu mult respect pentru urarea de bun venit. Va urmaresc de cativa ani, dar nu mi-am facut pana acum timp sa intervin vreodata.
Exista multe lucruri inca total nedescoperite de stiinta privind fizica pamantului si principalul handicap este ca in viata scurta de care dispunem, evenimentele de acest gen sunt prea rare pentru a putea percepe fenomenul corect in ansamblul sau ?i cu obiectivitate. As face o comparatie cu meteorologia, care multa vreme nici nu indraznea sa ofere alte prognoze decat cele bazate strict pe analogii vagi si intelepciune populara. Am iubit mult meteorologia si ma preocupa si azi. Constat cu placere ca prognozele meteo de azi sunt infinit mai precise decat in urma cu doar doua decenii si nimeni nu este atat de absurd incat sa dea in judecata meteorologul daca ele nu se adeveresc. Totul provine de la capacitatea de a colecta si procesa date. Din acest motiv nu sunt de acord cu sablonul ca nu pot exista prognoze seismice, defalcate dupa perioada de timp vizata (pe termen lung, mediu, scurt si foarte scurt). Sigur, inteleg faptul ca nici un stat nu ar fi incantat ca o astfel de prognoza sa fie larg accesibila in timp util, pentru ca la momentul unei catastrofe statul devine vulnerabil si aceasta vulnerabilitate poate fi exploatata. Mii de scuze pentru off-topic, ramane sa ne mai conversam la obiect, pe unde si daca o mai fi cazul:25:
 
Exista si topicuri despre predictii seismice, putem discuta si acolo, o sa le mai reactivez, in perioada actuala din pacate sunt cam apatic din motive de supraincarcare profesionala si oboseala accentuata...bine ca nu sunt cine stie ce cutremure la noi si in lume, ca nu prea sunt in forma. :unsure:
 
Revenind la cutremurele din lume, remarcam faptul ca la putin timp dupa roiul de cutremure din Nicobar s-a produs un cutremur si in zona de fractura Owen. Am spus mereu ca, de regula, structurile geotectonice din Oceanul Indian joaca oarecum "sincron", si chiar daca zonele seismogene sunt distante, miscarea spre nord a placii Indiene are efecte colaterale destul de raspandite. Acest lucru o sustin si geologii cu carte, cu doctorate totusi, adica nu e o fabulatie a amatorului GeoX. Oameni din mediu academic, cu pregatire de specialitate in geologie, tectonica, geofizica, spun acelasi lucru legat de dinamica tectonicii Oceanului Indian. Nu este inventia mea, eu doar observ fenomenele. Sigur ca sunt procese pe termen lung, dar sunt destul de evidente. Cand misca la est, poti sa fii sigur ca mai devreme sau mai tarziu va misca si la vest, si invers.
 
Este remarcabila o tendinta prelungita de crestere usoara a activitatii seismice in mai multe structuri geotectonice din Oceanul Indian. Placa Indo-Australiana "freamata" oarecum, se sugereaza o deplasare spre nord-est a placii, corelata cu frictiuni in mai multe structuri geotectonice limitrofe. Nu exclud posibilitatea producerii unui cutremur de mare anvergura pe undeva, sa vedem, dinamica acestei placi este foarte complexa. Urmarim cu interes ce se intampla.
 
Continua, intr-o maniera aproape sistematica, "scartaielile" seismice in Oceanul Indian. Doua cutremure s-au produs azi si pe Dorsala Carlsberg. Ce spuneam eu ? "Freamata" un pic placa Indo-Australiana, pe mai multe structuri geotectonice avem variatii de activitate seismica. Asteptam sa vedem cum continua.
 
De urmarit in continuare ce se intampla in Oceanul Indian. Am eu o oarecare suspiciune ca placa Indo-Australiana pregateste un cutremur de proportii pe undeva, fie in zona oceanica, fie pe partea continentala; ma refer la un cutremur major de magnitudine 7-8. Deocamdata nu e foarte "hotarata" si doar "chitaie", freamata pe ici, pe colo, prin multiple structuri geotectonice, dar lucrurile sunt complexe. Sa vedem ce mai e.
 
Iar o miscare usoara in Nicobar. Joaca Indo-Australiana cand pe-o parte, cand pe alta, nu se-ncurca. :D :D Sa vedem ce face mai departe, e haioasa. :D
 
Ce spuneam eu mai devreme ? Placa Indo-Australiana freamata ceva, si asta e cam din iulie incoace, cand stiti ca am avut si cutremurul de magnitudine 6,0 de pe fractura Owen. Acum, iata, hop cu un 5,6 la granita dintre India si Myanmar. Oare madam Indo-Australiana pregateste o crapelnita de proportii pe undeva ? Si daca da, vine de pe partea oceanica sau de pe cea continentala ? Greu de spus, nu ma hazardez.
 
Inca un micut pe Dorsala Carlsberg, dupa moderatul de aseara de la granita India-Myanmar. Se confirma ce spuneam, sunt niste nevricale usoare in Oceanul Indian si zone adiacente, asa ca sa vedem ce mai e pe acolo. Placa Indo-Australiana are o dinamica foarte complexa, iar influentele ei sunt globale, la mari distante. De interes este primul mare cutremur pe care il va genera aceasta placa, ma refer la un seism major, ceva de mari proportii (Mw=7-8). E de urmarit ce se intampla.
 
Acum a miscat si Afganistanul in Hindu Kush, era si normal de altfel, daca e sa miste, misca peste tot. :devil::devil::devil:
 
Ce avem azi ? China, Afganistan...cel din Japonia nu e asa important pentru partea noastra. A, inca o miscare in Oceanul Indian, nu se putea altfel:

Magnitude M 4.9
Region SOUTHEAST INDIAN RIDGE
Date time 2014-11-22 16:33:56.5 UTC
Location 49.28 S ; 109.09 E
Depth 10 km
Distances 3596 km SW of Canberra, Australia / pop: 327,700 / local time: 03:33:56.5 2014-11-23
4769 km S of Dili, East Timor / pop: 150,000 / local time: 01:33:56.5 2014-11-23
4778 km S of Jakarta, Indonesia / pop: 8,540,121 / local time: 23:33:56.5 2014-11-22


Sa vedem mai departe.
 
Dupa cutremurul de ieri din Nordul Sumatrei, azi avem din nou cutremur pe Dorsala Carlsberg. Continua "freamatul" seismic din Oceanul Indian, ceea ce nu e de mirare. Sunt indicii privind o usoara accelerare a deplasarii spre nord-est a placii Indiene, iar aceasta activitate seismica usor intensificata nu face decat sa confirme acest lucru.
 
Uitasem, a fost si cutremurul din Mauritius-Reunion. Deci ieri nordul Sumatrei, azi Mauritius-Reunion urmat de Dorsala Carlsberg. Este o dinamica specifica placii Indo-Australiene, care are un oarecare "freamat" in perioada asta. Sa vedem ce cutremure mai apar.
 
Cam multe cutremure pe Dorsala Carlsberg in ultima vreme. De altfel, continua "freamatul" general din Ocenaul Indian; a fost un cutremur moderat si in Andaman.
 
Nici o zi fara...Carlsberg! :d:d:devil: Azi au fost chiar doua hutze pe acolo, pana acum. :45:
 
Sunt indicii serioase privind o deplasare mai accelerata spre nord, nord-est, a placii Indo-Australiene, si mai ales a sectorului Indian. S-a intamplat ca la 11 aprilie 2012 au avut loc cele mai mari cutremure de decrosare inregistrate instrumental in ultimii aproape 50 de ani, pe structura Ninety Ridge de langa coasta de nord a Sumatrei (magnitudini 8,5 si 8,0 Mw). Ele au indus o desprindere semnificativa a placii Indiei, lucru care s-a vazut de exemplu la 26 iulie 2012 cand s-a produs un cutremur de magnitudine 6,7 in zona Mauritius-Reunion.
Au urmat marile cutremure din Iran si Pakistan din 2013: 16 aprilie 2013 sud-estul Iranului la granita cu Pakistanul (magnitudine 7,8 Mw, cel mai mare cutremur din Iran din ultimii 40 de ani), 24 si 28 septembrie 2013 Pakistan (pe un segment de falie legat de Chaman, magnitudini 7,7 si 6,8).
In 2014, avem asa: roiuri de cutremure pe Dorsala Carlsberg in februarie-martie si noiembrie; cutremur in China pe un segment al faliei Altyn Tagh la 12 februarie; cel mai mare cutremur de pe fractura Owen din ultimii 10 ani, la 19 iulie.
In acest fond general, Vrancea a dat si ea 2 cutremure de magnitudini 5,5+, sa vedem daca mai da si la anul, e o perioada destul de propice.
 
Continua si chiar cresc in magnitudine cutremurele de pe Dorsala Carlsberg.
 
Nu au fost aceleasi epicentre. Cel de dimineata a fost mai la nord-vest fata de cel de aseara. De fapt, a fost localizat chiar in zona in care s-a tot miscat. Cel de aseara a venit din alta parte, mai de la sud asa. E foarte activa Dorsala Carlsberg in ultima vreme.
 
Este greu de spus ce semnificatie are situatia de pe Dorsala Carlsberg. Acum cateva saptamani am avut un roi de cutremure in zona Nicobar-India, deci lucrurile sunt mult mai complexe. Se poate sa fie o semnificatie nu neaparat sau nu numai pe termen scurt, ci si una pe un termen mai lung.
 
Din cunostiintele mele putine sper sa nu spun o prostie, dar inclin sa cred ca daca ne afecteaza si pe noi ce se misca acum pe dorsala Carlsberg, ne va afecta dupa cateva luni de la ce se intampla acolo acum. E doar o parere umila si sper sa nu fi zis o mare prostie :109:
 
Back
Sus