stef30 a spus:
Hmmmm....1 an, 10 ani, romanii nu vor fi in veci pregatiti! Ba chiar peste 10 ani cred ca vom fi MAI ne pregatiti
Evident, peste cativa ani vor fi si mai multe cladiri vulnerabile decat astazi, din simplul motiv ca si structurile imbatranesc, iar imbatranirea este galopanta pentru cele din beton armat dupa trecerea a 30-40 de ani. Patrunderea umiditatii la armaturi, prin fisurile de la nivelul racordarii cu solul, si dezagregarea chimica lenta a betonului sunt cauzele obiective si practic inevitabile ale acestei imbatraniri. Pe de alta parte, se construiesc din pacate intr-o voiosie cladiri majore sau extinderi (mansardari) prost executate sau chiar deficitar proiectate. ISC-ul nu este nici pe departe o institutie eficienta, fiind total depasita de situatia din teren si de volumul de interese imobiliare care preseaza pe toate caile.
Cu riscul sa fiu prost inteles, cred ca in interesul adevarului ar fi bine ca nimeni sa nu se iluzioneze ca - dat fiind o anume stare constatata sa zicem in prezent - in Romania nu ar fi posibil oricand si fara avertisment prealabil un seism major, 7+ sau chiar mai mult. Orice prognoza facuta pe probabilitati arata ca, in majoritatea situatiilor istorice cunoscute, nu prea au trecut niciodata mai mult de 27-36 de ani fara cutremur in Vrancea de grad 7 sau peste. Acum este adevarat ca experienta stiintifica in materie este prea scurta la nivelul istoriei pentru a avea o baza de date suficient de vasta incat sa fie perfect valabil un rationament probabilistic. La fel, este adevarat ca ar putea fi luat in calcul si cutremurul din 1986, chiar daca pentru bucuresteni magnitudinea acestui cutremur nu a fost atat de evidenta, datorita propagarii energiei pe alte directii.
Totusi, lucrurile nu cred ca trebuie tratate la modul de "sa stam linistiti ca nu sunt semne" sau cu glumitze care sa inveseleasca lumea. Si imi pare rau ca poate contrazic toata filozofia ISU si a multor altora, dar cel mai mare risc (statistic dovedit) nu este acela sa fi accidentat de obiecte si mobila sau in panica produsa la buluceala pe scari. Fiind in tara din Europa care are, in acelasi timp, si cel mai mare procentaj de blocuri inalte de locuinte, si cele mai frecvente cutremure distrugatoare, riscul major este rezultat din colapsul acestor cladiri, care in marea lor majoritate au deja durata normata de viata (50-60 ani) expirata sau aproape de expirare.