• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

Poate induce mici tensiuni pentru Vrancea acest seism :

2014-10-30 14:35:49 UTC 38.92 N 42.29 E 4.7 10 Turcia ?

Sa nu uitam, totusi, ca Octombrie este probabil cea mai activa luna seismica pentru Vrancea si totusi nu am avut niciun seism de 4,0+ MGR pana azi...
 
Sa inteleg ca numai seismele de 6,0+ din estul Turciei au influente pentru Vrancea... Ce e mai mic, se "evapora" de tot pana ajunge la noi... :d
 
Trebuie sa fie cutremure mari, de magnitudini peste 6,7-7,0 si cu mecanisme de DECROSARE. In rest, nu prea conteaza.
 
Faptul ca seismele din estul Turciei trebuie sa aiba mecanism de decrosare pentru a propaga tensiuni spre zona seismica Vrancea imi era cunoscut, dar nu stiam si magnitudinea pe care trebuie sa le aiba acestea pentru a fi capabile sa propage acele tensiuni. Totusi, e destul de agitata zona aia de o scurta perioada de timp. Seismele de azi au avut mecanism de decrosare?
 
Nu stiu, oricum sunt nesemnificative. Nici macar ceva moderat, d-apai unul major. Deci nu prea conteaza. Adica de fapt nu conteaza deloc.
 
Bine. Oricum, faptul ca estul Turciei nu da ceva major cu mecanism de decrosare, presupun ca NU e o garantie ca in urmatorii 5-10 ani nu va veni ceva major si la noi... Probabil au fost si seisme vrancene de 7,0+ MGR fara seisme importante in estul Turciei cu mecanism de decrosare...
 
Da, ar fi fost cel de la 1620, dar care a venit totusi dupa o perioada de instabilitate accentuata intre 1590 si 1606. Deci avea "terenul" pregatit. Oricum, cata vreme nu creste puternic activitatea pe JUMATATEA ESTICA A FALIEI NORD-ANATOLIENE,nu sunt sanse sa vina ceva mare la noi. Asta e situatia.
Intrucat JUMATATEA ESTICA A FALIEI NORD-ANATOLIENE s-a tot rupt din 1939 incoace, pe segmente succesive, si cum fiecare segment se rupe semnificativ cam la 150-200 de ani, rezulta ca sunt sanse mici sa apara ceva mare pe acolo foarte curand. E de bine. Oricum falia Nord-Anatoliana este mai lenta decat celebra San Andreas din California, desi, sigur, comparativ cu falia Est-Anatoliana, se misca ceva mai des.
 
Hmm... Se pare ca a fost doar o exceptie... Sa inteleg ca daca nu vine ceva de 6,7+MGR pe seg. estic al faliei N-A, pana prin 2090, cand s-ar face 150 de ani de la seismul din Erzincan, ultimul seism important de pe acel segment, putem scapa de un seism major in Vrancea pana la sfarsitul secolului...
 
Ramane de vazut. In principiu, se mai poate sa vina cate ceva semnificativ in nord-vestul Iranului, zona TABRIZ, pe niste falii de decrosare de acolo. Cand spun ceva "semnificativ", ma refer la un cutremur de magnitudine in jur de 7,0 sau mai mare; seismele din 11 august 2012, de exemplu, nu au fost foarte semnificative, avand magnitudini de numai 6,4 si 6,3 grade. E vorba de ceva in jur de 7,0 sau mai mare, e cu totul altceva.
 
Avem ceva activitate in Oceanul Indian, ma refer la cutremurele din zona Balleny si cel de pe Dorsala vestica. Sa vedem daca se mai propaga cate ceva, in cat timp si spre ce zone. E un proces geotectonic interesant.
 
Se cam inteteste activitatea seismica in regiunea insulelor Nicobar, India. Oare crapa ceva pe acolo ? E interesant, oricum. De cateva saptamani e intr-o oarecare febrilitate seismica zona.
 
Oare se pregateste sa crape urat de tot in zona Nicobar ? Atentie mare pe structurile din Oceanul Indian. Sigur ca...unde dai si unde crapa...sa vedem.
 
Imi exprim totusi speranta ca in viitorul relativ apropiat nu se va produce un cutremur major legat de placa Indo-Australiana, pentru ca in acest caz nefavorabil ar putea sa genereze un nou val de cutremure importante pe partea continentala, in functie si de anumite sensibilitati seismice locale si regionale.
 
Si de ce ar trebui sa ne ingrijoreze asa tare din moment ce esti 1000% sigur ca nu o sa avem 7,0+ MGR pana prin 2020 CEL PUTIN?
 
Pentru ca oricum lucrurile nu merg de azi pe maine, tensiunile se propaga treptat, din aproape in aproape. Ideea e ca daca mai pleaca ceva mare dinspre Oceanul Indian, se poate induce un nou val de cutremure importante pe partea continentala, asa cum s-a intamplat in perioada 2012-2013. Ipoteza cu nu vine pana in 2020 e conditionata si de situatia de la est de noi. Oricum daca se intampla ceva mare pe acolo, tensiunile nu se transmit instantaneu la noi, ci se propaga timp de mai multi ani, in functie de sensibilitatile zonelor seismice din lungul centurii mediteranean-asiatice. Deci chiar daca va crapa acum ceva in Indian, poate sa ajunga la noi prin 2018-2022 asa...Daca in schimb nu se intampla nimic mare la est, atunci putem ajunge chiar si in 2024 fara cutremure semnnificative in Vrancea.
 
Da... Numai ca daca ar mai veni inca un val important de cutremure dinspre est, presupun ca s-ar acumula mai multe tensiuni si astfel ar putea creste magnitudinea potentiala a urmatorului seism semnificativ de la noi... Dar e bine ca mai avem vreo 10 ani macar sa ne pregatim, cu sau fara un nou val de seisme importante cu mecanism de decrosare la est de noi...
 
Hmmmm....1 an, 10 ani, romanii nu vor fi in veci pregatiti! Ba chiar peste 10 ani cred ca vom fi MAI ne pregatiti:)
 
stef30 a spus:
Hmmmm....1 an, 10 ani, romanii nu vor fi in veci pregatiti! Ba chiar peste 10 ani cred ca vom fi MAI ne pregatiti:)
Evident, peste cativa ani vor fi si mai multe cladiri vulnerabile decat astazi, din simplul motiv ca si structurile imbatranesc, iar imbatranirea este galopanta pentru cele din beton armat dupa trecerea a 30-40 de ani. Patrunderea umiditatii la armaturi, prin fisurile de la nivelul racordarii cu solul, si dezagregarea chimica lenta a betonului sunt cauzele obiective si practic inevitabile ale acestei imbatraniri. Pe de alta parte, se construiesc din pacate intr-o voiosie cladiri majore sau extinderi (mansardari) prost executate sau chiar deficitar proiectate. ISC-ul nu este nici pe departe o institutie eficienta, fiind total depasita de situatia din teren si de volumul de interese imobiliare care preseaza pe toate caile.

Cu riscul sa fiu prost inteles, cred ca in interesul adevarului ar fi bine ca nimeni sa nu se iluzioneze ca - dat fiind o anume stare constatata sa zicem in prezent - in Romania nu ar fi posibil oricand si fara avertisment prealabil un seism major, 7+ sau chiar mai mult. Orice prognoza facuta pe probabilitati arata ca, in majoritatea situatiilor istorice cunoscute, nu prea au trecut niciodata mai mult de 27-36 de ani fara cutremur in Vrancea de grad 7 sau peste. Acum este adevarat ca experienta stiintifica in materie este prea scurta la nivelul istoriei pentru a avea o baza de date suficient de vasta incat sa fie perfect valabil un rationament probabilistic. La fel, este adevarat ca ar putea fi luat in calcul si cutremurul din 1986, chiar daca pentru bucuresteni magnitudinea acestui cutremur nu a fost atat de evidenta, datorita propagarii energiei pe alte directii.

Totusi, lucrurile nu cred ca trebuie tratate la modul de "sa stam linistiti ca nu sunt semne" sau cu glumitze care sa inveseleasca lumea. Si imi pare rau ca poate contrazic toata filozofia ISU si a multor altora, dar cel mai mare risc (statistic dovedit) nu este acela sa fi accidentat de obiecte si mobila sau in panica produsa la buluceala pe scari. Fiind in tara din Europa care are, in acelasi timp, si cel mai mare procentaj de blocuri inalte de locuinte, si cele mai frecvente cutremure distrugatoare, riscul major este rezultat din colapsul acestor cladiri, care in marea lor majoritate au deja durata normata de viata (50-60 ani) expirata sau aproape de expirare.
 
Bun venit pe forum si multumim pentru interventii, in special la cea de la intrebarea lui teodormircea la constructii. Desi aici discutam despre cutremurele din lume, legat de Vrancea, trebuie spus ca nu au venit cutremure mari chiar de fiecare data. Nu uita seria de seisme din 1868-1880-1893-1894-1908, care au fost semnificativ mai mici decat cele de la 1802, 1838 sau 1940, 1977.
 
Back
Sus