Cutremurele puternice de azi din Nepal, Himalaya, cu sursele localizate la nord-vest de Kathmandu, denota o violenta reactie himalayana la marile evenimente seismice produse in Oceanul Indian la 11 aprilie 2012 (decrosarile masive de pe Ninety Ridge, langa Sumatra, doua seisme de magnitudini 8,6 si 8,0). De fapt e o succesiune de evenimente, fiindca au urmat: marele cutremur din sud-estul Iranului de la 16 aprilie 2013 (Mw 7,8 si adancime 87 km) pe zona de subductie Makran despre care am mai discutat, precum si marile cutremure din sud-vestul Pakistanului din 24 septembrie 2013 (Mw 7,7) respectiv 28 septembrie 2013 (Mw 6,8), generate prin reactivarea segmentului sudic al faliei Chaman; segmentul nordic s-a rupt la 31 mai 1935 (cutremurul major de la Quetta). Iata ca la 25 aprilie 2015 continua acest proces prin reactia violenta din Himalaya, cel mai violent cutremur produs in Nepal dupa cel din 15 ianuarie 1934. Toate aceste evenimente au fost generate, direct sau indirect, de placa Indo-Australiana, eventual si de cea Arabica, in cazul seismului din Iran. Sunt niste procese complexe; real aprecia inca de anul trecut ca ar cam trebui sa urmeze o reactie foarte violenta in Himalaya dupa marile cutremure din 2012 si 2013; era logic ca miscarea placii Indo-Australiene trebuie sa aiba efecte si in Himalaya, era ceva inevitabil. De notat totusi cat de rapid reactioneza. In cazul decrosarii din 1928 de pe Ninety Ridge, abia in 1934 a reactionat Himalaya si in 1935 falia Chaman din Pakistan.
Pe termen scurt, am remarcat cutremurul de saptamana trecuta din Mauritius-Reunion si cele din Andaman, care sugerau o dinamica a placii Indo-Australiene; toate aceste scartaieli mici arata totusi niste procese tectonice complexe. Mea culpa pentru ca nu am fost atent la cutremurul din Ins. Balleny de la 20 aprilie, tot real mi-a atras atentia asupra lui:
Magnitude mb 5.1
Region BALLENY ISLANDS REGION
Date time 2015-04-20 18:19:53.7 UTC
Location 62.10 S ; 161.21 E
Depth 10 km
Acest seism, impreuna cu cel din Mauritius dar si cu seismele repetate din Andaman, India, arata o crestere in dinamica placii Indo-Australiene, crestere care a precedat tocmai marele cutremur de astazi, cel mai puternic cutremur inregistrat pana acum in lume, de la inceputul anului.