• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

Observati ca seismul de azi din zona Balleny a avut mecanism de decrosare:

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/tensors.php?id=0&id2=XSB21;MT&id3=GPAV8

Asta sugereaza procesul de deplasare a blocului australian catre nord; sa vedem insa ce mai apare pe alte structuri geotectonice din Oceanul Indian, precum si pe partea continentala, deci pe placa Euro-Asiatica.
Raman la parerea ca ceea ce s-a intamplat in Nepal este o consecinta logica a acestor procese geotectonice complicate din Oceanul Indian.
Placa tectonica Indo-Australiana influenteaza, direct sau indirect, seismicitatea in cel putin jumatate din suprafata Pamantului, din Fiji, Tonga, PNG, apoi Indonezia, pana in partea continentala Euro-Asiatica si, in final, cu voia dvoastra, ultima pe lista, Regina Vrancea. Fiindca desi unii tind sa nu creada acest lucru, absolut tot ceea ce s-a intamplat, dpdv. seismic, in ultimii 1000 de ani in Vrancea, a fost corelat bine si foarte bine cu mari miscari seismice generate de placa Indo-Australiana. Este factorul de influenta globala asupra zonei Vrancea.
Real32 a aratat si la alte topicuri acest lucru, prin niste sinteze foarte bine documentate, si oricine poate vedea aceste corelatii, care sunt de regula pe termen lung, eventual mediu. Procesul este extrem de interesant si merita urmarit in continuare.
 
Cutremurul din Balleny produs pe fondul intensificarii activitatii seismice din PNG sugereaza destul de clar o noua tentativa de desprindere a sectorului Australian, care forteaza lucrurile spre nord-est. Pe de alta parte, ieri am avut si un cutremur moderat la granita dintre Iran si Pakistan, undeva pe zona de subductie Makran sau in vecinatatea acesteia, seism care a urmat unui cutremur mic produs cu o zi inainte langa coasta Pakistanului. Sunt efecte induse de miscarile placii Indo-Australiene, este evident acest lucru.
 
De la inceputul anului s-au produs 5 cutremure majore in toata lumea. As zice ca e o activitate seismica globala in limite relativ apropiate de cele medii anuale. Potrivit EMSC, avem asa:


13.02.2015 18:59:12 UTC 16 km Mw 7.0 REYKJANES RIDGE
27.02.2015 13:45:05 UTC 548 km Mw 7.0 FLORES SEA
29.03.2015 23:48:32 UTC 40 km Mw 7.5 NEW BRITAIN REGION, P.N.G.
25.04.2015 06:11:26 UTC 15 km Mw 7.8 NEPAL
05.05.2015 01:44:05 UTC 40 km Mw 7.4 NEW BRITAIN REGION, P.N.G.



Avem, prin urmare: doua cutremure in Cercul de foc al Pacificului, unul la imbinarea dintre Indian si Pacific (cel din Marea Flores), un cutremur major (si cel mai mare de pana acum) pe centura mediteranean-asiatica si un cutremur major in Atlantic.
De asemenea, repartitia pe luni a cutremurelor majore cu Mw 7.0+ este urmatoarea:


ianuarie 2015 0
februarie 2015 2
martie 2015 1
aprilie 2015 1
mai 2015 1


Cam asta e situatia pana acum.
 
Se poate spune ca am avut cutremure majore (Mw 7,0+) pe toate marile centuri seismice ale Pamantului, spre deosebire de anul trecut. Sa vedem ce va mai fi in restul anului.
 
Cat timp tensiunile raman in nordul Australiei, in zona Papua - Noua Guinee, din punctul nostru de vedere este inca bine. Daca incep sa se propage si spre Asia nu mai este atat de bine.
 
Pai da, pe noi ne afecteaza, pe un terman mai lung sau mai scurt, fireste, atunci cand tensiunile devin semnificative si persistente pe partea continentala asiatica, urmand lantul muntilor tineri din Asia Centrala si nu numai. Ma refer la niste corelatii seismotectonice si chiar structurale. Sa nu uitam ca lanturile de munti tineri Himalaya, Hindu Kush, Caucaz si Carpati fac parte din aceesi orogeneza rezultata din coliziuni de placi continentale. In plus, Vrancea a fost mereu "sensibila" la cresterile de activitate pe partea asiatica de tip continental, respectiv la ce se intampla pe flancul nordic al placii Indiene. Sensibilitatea e dovedita pentru ultimii cel putin 600 de ani.
 
In ultimele zile, observam mici scartaieli seismice la granita dintre Turcia si Iran, cam la 160-170 km vest de TABRIZ si ceva mai la nord-vest de SALMAS. Asta ca tot discutam ieri despre cutremurul major de la SALMAS, nord-vestul Iranului, de la 6 mai 1930. Speram sa se potoleasca totusi si sa nu se amplifice. Zona aceea are o anumita sensibilitate, a se vedea si ce s-a intamplat acolo la 6 mai 1930, marele cutremur de la SALMAS de magnitudine 7,2.
 
Cutremurul de azi-noapte din India, Assam, desi unul moderat, poate fi privit in contextul marilor seisme himalayene produse in Nepal la 25 aprilie si 12 mai. Este bine, deocamdata, faptul ca influenta s-a transmis mai degraba spre est, si ca nu vin cine stie ce cutremure spre vest, desi, sigur, ieri am avut un cutremur moderat in Golful Aqaba, intre Egipt, Iordania si Israel, pe acolo. Azi-noapte s-a produs un cutremur relativ mic si in Mauritius-Reunion, ceea ce denota, clar, o cauza generala comuna a tuturor acestor cutremure. Evident, e vorba de miscarea placii Indo-Australiene. A, uitasem, tot ieri s-a produs un cutremur moderat si pe Dorsala Vest Indiana-Antarctica, deci iata inca un element care demonstreaza cauza generala comuna, respectiv dinamica foarte complexa a placii Indo-Australiene. O deplasare de la sud spre nord a placii Indo-Australiene, cu cele doua componente ale sale, cea Australiana si cea Indiana. Sa vedem ce mai apare. :45::45:
 
Cutremur moderat in Macquarie

Magnitude Mw 5.7
Region MACQUARIE ISLAND REGION
Date time 2015-07-01 14:30:20.5 UTC
Location 52.18 S ; 159.87 E
Depth 10 km
Distances 1656 km SW of Wellington, New Zealand / pop: 381,900 / local time: 02:30:20.5 2015-07-02
890 km SW of Invercargill, New Zealand / pop: 47,287 / local time: 02:30:20.5 2015-07-02


cu mecanism de decrosare:

GQZA9.jpg


Se desprinde iar partea Australiana. Sunt curios cum va arata de data asta propagarea spre nord a tensiunilor. Va afecta si partea Indiana sau nu ?
 
Ce v-am spus eu ieri dupa cutremurul din Macquarie ? Ca sa vedem propagarea spre nord ? Na ca am avut un moderat in Pakistan la mai putin de 24 de ore de la cel din sudul Australiei. Ce spuneam eu, misca Australiana si reactioneaza Indiana.Q.E.D. Sa stiti ca nu sunt visator sau nebun, nu am halucinatii totusi...;));)):25:
 
GeoX a spus:
Ce v-am spus eu ieri dupa cutremurul din Macquarie ? Ca sa vedem propagarea spre nord ? Na ca am avut un moderat in Pakistan la mai putin de 24 de ore de la cel din sudul Australiei. Ce spuneam eu, misca Australiana si reactioneaza Indiana.Q.E.D. Sa stiti ca nu sunt visator sau nebun, nu am halucinatii totusi...;));)):25:

Lasa ca deja toti de pe forum au seziat legaturile astea... Nu te mai lauda atat... Glumesc... Procesele pot fi si pe termen mediu sau lung si nu cred ca reactioneaza chiar imediat si indiana cand e ceva cu decrosare pe australiana... Cel putin nu cand vine vorba de seisme mai mari... Dupa seismul ala de 8,6 din 2012 din Ninety Ridge abia in 2015 a crapat si Nepalul... :D
 
S-a vazut cand dupa miscarile de langa Ins. Balleny imediat a miscat in PNG. Deci exista niste legaturi incontestabile. Si nu uita cutremurele din Iran si Pakistan din 2013: 16 aprilie 2013 Kash-Saravan si 24 septembrie 2013 sud-vestul Pakistanului. Sau cele din nord-vestul Iranului de la 11 august 2012, e drept mai mici. Sau cutremurul de 6,7 grade din iulie 2012 din zona Mauritius-Reunion. Sau cele din Myanmar. Cand spun ca exista reactii, nu inseamna ca vine ceva mare la noi acum, nu stiu de ce unii doar asta vor sa inteleaga. Pentru Vrancea, e nevoie totusi si de ceva tensiuni regionale.
 
Ideea e ca atunci cand, in mod sistematic, ai n cazuri in care dupa cutremure, indiferent cat de mari, produse in Balleny sau Macquarie sau in alte structuri geotectonice din sudul Oceanului Indian urmeaza, la intervale uneori foarte scurte, cutremure, chiar si moderate, pe structuri mai de la nord, hai sa fim seriosi, nu mai sunt coincidente. Ideea e ca si cutremurele moderate tot cauze tectonice au. Asta nu inseamna ca musai vine ceva la noi, ceva care ne mierleste pe toti. Vad ca e o obsesie a unora in privinta asta. Corelatiile nu inseamna ca, gata, crapa Vrancea.
 
Cristi, de fapt cutremurele majore, indiferent de zonele in care se produc, sunt evenimente exceptionale. Dinamica placilor tectonice nu se judeca numai dupa seismele de magnitudini 7,0+, e gresit.
 
GeoX a spus:
Cristi, de fapt cutremurele majore, indiferent de zonele in care se produc, sunt evenimente exceptionale. Dinamica placilor tectonice nu se judeca numai dupa seismele de magnitudini 7,0+, e gresit.

Pai cam asta spuneam si eu si m-am referit la faptul ca toti de pe forum stim chestiilea astea si de asta nu cred ca mai e nevoie sa crezi ca e cineva care crede ca urmeaza si Vrancea sa dea imediat un 5,5+ dupa un seism asemanator pe indiana, care la randul lui vine dupa unul asemanator in australiana asa dupa cum ai observat si tu, sau ca in 2018 de exmplu da si Vrancea un 7,0+ din cauza ca e intervalul ala de reactie de 3 ani dintre Ninety Ridge si Nepal... Eu doar voiam sa iti atrag atentia ca prea ii bagi in seama pe alarmistii astia care fac degeaba umbra pamantului si ca nici macar nu merita sa ii pomenesti... Eu cred ca prea mult ii vizitezi... Si asa, cand vine vorba de idei fixe ale persoanelor incuiate la minte nu schimbi nimic daca tot le repeti aceleasi lucruri... Deci, mai multe argumente si mai putine "atentii" acordate alarmistilor, fie ele si obiective... E doar parerea mea si nu intentionez sa te acuz de ceva negativ, ci doar ti-am dat un sfat din proprie experienta... :D
 
6,4 in China. Cred ca asta spune tot. Propagarea tensiunilor de la sud spre nord se leaga de dinamica placii Indo-Australiene. Q.E.D. De la natura am mereu satisfactii, oamenii insa ma cam dezamagesc. Cristi, eu ma refer doar la cei care mi-au dat peste nas ca nu e nimic corelat in miscarile seismice de pe diverse structuri tectonice din Indian si Asia. Ei, uite ca e, si ma bucur ca am mereu satisfactii. Cine rade la urma rade mai bine. :D
 
Na si un cutremur moderat in Andaman, ca sa mai zica cineva ca nu exista corelatii in activitatile seismice generate de placa Indo-Australiana. Sa stiti ca nu sunt chiar tampit cand urmaresc fenomenele astea. Faptul ca sunt atent la ele nu inseamna ca misca imediat si Vrancea. In plus, chiar si cutremurele moderate de genul asta sunt un indicator al dinamicii placii respective. Adica nu trebuie invocate corelatii intre fenomenele seismice doar pentru evenimentele majore. Cutremurele de magnitudini 7,0+ sunt evenimente rare, chiar exceptionale, pentru zonele in care se produc.
 
Este de vazut daca acest cutremur din China are din nou legatura cu un segment al faliei Altyn Tagh. La 12 februarie 2014, pe aceasta falie s-a produs un cutremur puternic de magnitudine 6,9.
 
Back
Sus