• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

http://www.blueplanetheart.it/2016/...aglia-dopo-il-terremoto-e-le-frane-innescate/

kunamoto.jpg


Se poate vedea deplasarea generata de ruptura segmentului de falie la cutremurul din Japonia. Se vede foarte clar consecinta directa a decrosarii: deplasarea solului in plan orizontal, in lungul planului de falie. Asta e mecanismul clasic de strike-slip.
 
Dupa cutremurul moderat cu mecanism de decrosare produs aseara in Sud-Vestul Sumatrei nu putea urma decat o reactie continentala cu mai multe seisme mici in China si Kirgistan, reactia sectorului Indian, fireste. Este ceva nornal, in cea mai clara logica a lucrurilor, ceva evident pentru oricine.
 
V-am zis eu ca "centura de foc a Pacificului" ramane "vioara intai" in perioada asta ? Pai da, si cica as fi isteric, zic unele persoane. Ma rog, e o necuviinta pe care as putea-o ierta acum in Saptamana Mare, dar...sa nu se mai repete.
 
Un cutremur cu localizare ceva mai aparte, la Nord-Vest de Australia:

Magnitude mb 5.0

Region NORTHWEST OF AUSTRALIA
Date time 2016-05-10 09:44:37.3 UTC
Location 16.41 S ; 118.84 E
Depth 10 km
Distances 1135 km SW of Dili, Timor-Leste / pop: 150,000 / local time: 18:44:37.3 2016-05-10
861 km SW of Kupang, Indonesia / pop: 282,396 / local time: 17:44:37.3 2016-05-10
400 km NW of Broome, Australia / pop: 13,218 / local time: 17:44:37.3 2016-05-10


Are si mecanism de decrosare:

GARSB.jpg


Totusi nu e pe una dintre structurile geotectonice majore ale Oceanului Indian. Pare o mica decrosare locala in apropierea coastei de Nord-Vest a Australiei.
 
Este limita nord-estica a bazinului Wharton, care se intinde de la Ninety East Ridge pana la acea fractura importanta pe care a reusit sa o realizeze Placa Australiana prin miscarea ei spre nord in Placa Sunda.

2dca6a6b33dbf0a6ac2eac7398e3a6c9.jpg


Acolo apare o falie de decrosare scurta, dar probabil destul de importanta, care indica miscarea spre nord a Placii Australiene.

SundaPlate.png



Spre nord de epicentrul acestui cutremur, destul de aproape de falia de decrosare respectiva se afla vulcanul Tambora, undeva in partea de nord a insulei Sumbawa.
 
Micile cutremure din Sudul Iranului sunt normale dupa evenimentele repetate din Golful Aden. Asa se intampla de obicei, dupa ce misca repetat in Aden urmeaza ceva miscari si in partea sudica a Iranului. Altadata erau si cutremure mai maricele, astea sunt chiar mici fata de cutremurele moderate care se produceau aproape lunar in Iran.
 
Hai ca dupa cutremurul din Nord-Vestul Australiei a urmat unul moderat si in China, deci pe partea continentala. Bun asa, ma declar, evident, multumit. :d
 
Scartaie si in Noua Zeelanda, in 1931 a fost un cutremur foarte puternic pe acolo.
 
Hopa, doua mici cutremure langa coasta de Nord a Sumatrei, ambele cu localizari intre planul de subductie si zona de decrosare Ninety Ridge:

506164.regional.jpg


506165.regional.jpg
 
Alt caz de Quod Erat Demonstrandum. Dupa cutremurele din Nordul Sumatrei de aseara a urmat un cutremur moderat in Pakistan. Evident, ma declar multumit! Nu-i asa, real ? :d Ce zici de asta ? Asa merge treaba asta, ce sa ii faci, este INCONTESTABIL! Q.E.D.
Chiar doua cutremure moderate consecutive, dupa scartaielile din zona Sumatrei!! Ei Sumatra, draga de ea, ce bun indicator este, alaturi de alte structuri din Oceanul Indian. :banana :banana :banana :banana :banana
 
Cutremurele de azi din Pakistan sunt legate de sistemul faliei Chaman, mai exact de un segment nordic. Orasul Quetta a fost distrus de marele cutremur din 31 mai 1935 produs pe acest segment nordic al faliei.
 
Ambele cutremure din Pakistan au avut mecanisme de decrosare, ceea ce era oarecum de asteptat:


GASQW.jpg


GASQX.jpg


Vedeti asadar cum a pornit; miscari repetate in Oceanul Indian, chiar si relativ mici, urmate de miscari moderate in Asia Centrala si ceva in Crimeea si Caucaz. In Vrancea poate cel mult sa apara ceva de 3,5-4,0+, nu cine stie ce, oricum.
 
Intr-adevar, cutremurul de azi din Australia a fost unul destul de mare pentru zona aceea, ma refer la seismicitatea din partea continentala a Australiei. A fost chiar mai puternic decat cutremurul din 28 decembrie 1989 (magnitudine 5,6) care a afectat orasul Newcastle din Estul Australiei, acolo au fost distrugeri semnificative.
 
Avem ceva activitate seismica mai ridicata in Peninsula Balcanica. Nu stiu ce mecanisme de focar au avut cutremurele din Albania, Grecia si Macedonia, dar daca au fost falieri normale sau inverse, probabil ca miscarile generatoare au avut si componente verticale importante, stimulate/amplificate de mareea terestra. Trece acum pe faza de maxim, azi e Luna Plina, probabil ca efectul asupra seismicitatii globale va mai tine 3 sau 4 zile dupa maxim.
 
Mareea terestra isi face efectul. Dupa valul de cutremure din Peninsula Balcanica, iata o serie de seisme in Asia Centrala, spre Tibet si Vest Xizang, Nepal. Nu stiu ce mecanisme de focar or avea, dar banuiesc existenta unor componente verticale importante acolo. In aceste zile sunt foarte favorizate cutremurele generate de un campuri de stress cu componente verticale semnificative ale fortelor. Sa vedem pe unde mai misca in urmatoarele 4 zile, e de asteptat sa mai vedem reactii mai accentuate pe ici, pe colo, taman in zonele in care domina stress vertical.
 
Dupa cutremurul din Sud-Vestul Sumatrei (Kep. Mentawai), au urmat mici scartaieli pe fractura Owen si in zona Mauritius-Reunion. Plus cateva miscari in Asia Centrala. Evident, este caz de...Q.E.D. Adica: misca pe undeva prin Sudul Oceanului Indian sau/si in zona Sumatrei, apar reactii in alte zone, pe alte structuri. Este deja clasic.
 
Back
Sus