In seara asta, am avut iar "spectacol" pe chat. Am fost evident acuzat ca stiu ceva si nu spun, ca as fi aflat ceva "pe surse"si ca nu spun nimic ca sa calmez lumea. E un stil pe care il vedem si prin presa, si pe mobotix. Au fost si alte lucruri, evident ca a trebuit sa le scot (gen amenintari si injurii). Sa va spun ceva: eu nu cred ca a fi pregatit de cutremur inseamna a trambita apocalipsa de 7,7 grade care ne va mierli pe toti...ca asa vor unii amatori de senzatii tari. Atata au minte, atata pot, nu am ce sa le fac.
Constat un lucru. Doua cutremure vrancene de 5,5 si 4,9 grade au indus o isterie incredibila. As zice ca s-a ajuns la cote de paranoia, de vreme ce si-au permis sa profereze si amenintari pe chat, si acuzatii cum sa sunt platit sa tin lumea in amortire. In sfarsit, constat ca persoanele care fac astfel de acuzatii dau dovada de o crasa lipsa de inspiratie, nu au nimic inovativ, nimic original, vreo contributie, ceva. Consider ca astfel de chestii sunt cam depasite de istorie asa, vin din vremuri pe care le credeam apuse. Probabil ca pentru unii timpul a ramas incremenit asa...
Revenind la cutremure. Am spus si o repet. Nu ma astept sa se repete lucrurile identic ca inaintea altor cutremure majore adanci, dar nici nu cred ca marele cutremur, indiferent cand se va produce, va veni chiar asa din senin. Intrucat se asteapta un cutremur mai adanc, fie el de tip 1738 (120-135 km), fie de tip 1802/1940 (140-160 km), caz in care ruperea este mai degraba ductila, din cauza proprietatilor fizice presupuse ale zonei generatoare, e de asteptat ca fenomenul sa fie precedat de o deformare si de o rupere precursoare importanta. Asa s-a intamplat si in 1738, si in 1802, si in 1940. Am mai spus si ca nu ma astept la un cutremur major de tip 1838/1977, si sunt suficient de multe indicii pentru care un cutremur de tip 4 martie 1977 nu se va repeta decat peste foarte multe decenii...la magnitudinea MGR=7,2. Problema ramane cutremurele mai adanci, fie din capatul de SV din Muntii Buzaului (tipul din 1738), fie de pe partea Muntilor Vrancei (tipul din 1802 sau din 1940). In privinta unui viitor cutremur major de adancime mai mare de 120 km, imi mentin parerea ca va trebui sa existe inainte o miscare semnificativa (MGR > 6,0),mai mare decat seismul din 2004, dar si de adancime mai mare. Deci un cutremur major foarte adanc (la cca. 130 km sau chiar la 150 km adancime) trebuie sa aiba un fel de "inaintas" de magnitudine 6,2-6,5 sau chiar 6,7-6,9 grade, dupa caz, dar la o adancime de cel putin 120 km. Retineti ca un cutremur de genul asta NU DESCARCA DELOC VRANCEA, mai degraba "ANUNTA" sau "AMORSEAZA" cutremurul major de adancime mare. Asa se comporta Vrancea pentru genul ala de cutremure, are aceasta particularitate pe care, dupa parerea mea, o vom regasi si la urmatorul cutremur major, indiferent cand va veni acesta.