• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Da, sa mai asteptam sa vedem. Am vazut in mesajele anterioare seriile din alte perioade dar ce sa zic... cand le urmaresti "live" parca e greu sa te desprinzi de tendinta de a le da o semnificatie :p
 
Multumim mojo. Se vede clar ca exista variatii, uneori maricele, dar ca in medie avem cam 15-16 cutremure vrancene in fiecare luna (ML > 2,5). Nimic spectaculos...decat poate pentru mintile de ziaristi.
 
Si inca o varianta de grafic.
http://img20.imageshack.us/img20/4599/l8ra.png
Cutremurele mai mari de 2 includ, evident, si cele mai mari de 2.5
O sa fac si un grafic cu cutremurele mari de 2.5 si cele mai mari de 4(daca doriti sa iau alta limita minima sa spuneti).
Sa se vada si evolutia acestora.
 
Multumim mojo. Ar fi interesant de reprezentat si cele cu magnitudinea de la 4,0 in sus.
 
Un alt lucru foarte interesant ar fi magnitudinea maxima pe fiecare luna. Eu acum completez listele de seisme cu ML 3,5+ pe perioade (e gata intre 2009-2013 pana acum, lucrez la cea dintre 2004-2008, voi pune apoi si cea intre 1999-2003 s.a.m.d.).

Cutremure Vrancea 3,5+
 
Pai e demn de notat ca in luna octombrie au fost cutremure mai putine, dar cu magnitudini mai mari. Surprinzator sau nu ?
 
Nu ar trebui sa fie surprinzator. La ruperea ductila apar fazele de nucleatie, crestere, coalescenta care preced ruperea efectiva.
 
Ei da, dar ma intereseaza sa am si o vedere asupra fluctuatiilor magnitudinilor maxime, pe un termen mai lung.
 
Da, pentru ca totusi seismele nu sunt chiar independente. Si s-a dovedit asta. Adica se produc de regula variatii intre clustere, se parcurg clusterele pe directia NE-SV sau SV-NE. Real a facut deja o diagrama, de fapt o reprezentare a epicentrelor cutremurelor moderate din perioada 1902-2013, cu culor diferite pentru cele 3 etaje de adancime: 70-110 km, 120-140 km si 140-170 km.
Nu am apucat sa completez intervalul 2004-2008, mai am de pus din mai 2006 pana in noiembrie 2007 (lista cutremurelor cu magnitudini de la 3,5 in sus).
 
Coincidenta interesanta: in ultimul timp dupa fiecare seism din Zona Vrancea, Vrancea vine si unul in Serbia.
Inteleg sa ne copie sarbii, dar chiar asa :p
Oare au vreo legatura?
LE: seismele din zona Buzau nu sunt imitate se pare.
 
Nu cred ca se poate proba o legatura directa, in Serbia e vorba de cutremure tipic balcanice, de suprafata, plus ca sunt alte surse de stress acolo, care nu prea au legatura imediata cu Vrancea. Sigur ca se poate discuta de "frecusurile" dintre microplaci, de propagarea unor tensiuni in lungul limitelor dintre acestea, dar nu as vedea o legatura certa valabila intotdeauna. Seismicitatea din sudul Europei este ea influentata de miscarea unor subplaci, si se poate comenta destul de mult pe tema asta.
 
In seara asta, am avut iar "spectacol" pe chat. Am fost evident acuzat ca stiu ceva si nu spun, ca as fi aflat ceva "pe surse"si ca nu spun nimic ca sa calmez lumea. E un stil pe care il vedem si prin presa, si pe mobotix. Au fost si alte lucruri, evident ca a trebuit sa le scot (gen amenintari si injurii). Sa va spun ceva: eu nu cred ca a fi pregatit de cutremur inseamna a trambita apocalipsa de 7,7 grade care ne va mierli pe toti...ca asa vor unii amatori de senzatii tari. Atata au minte, atata pot, nu am ce sa le fac.
Constat un lucru. Doua cutremure vrancene de 5,5 si 4,9 grade au indus o isterie incredibila. As zice ca s-a ajuns la cote de paranoia, de vreme ce si-au permis sa profereze si amenintari pe chat, si acuzatii cum sa sunt platit sa tin lumea in amortire. In sfarsit, constat ca persoanele care fac astfel de acuzatii dau dovada de o crasa lipsa de inspiratie, nu au nimic inovativ, nimic original, vreo contributie, ceva. Consider ca astfel de chestii sunt cam depasite de istorie asa, vin din vremuri pe care le credeam apuse. Probabil ca pentru unii timpul a ramas incremenit asa...
Revenind la cutremure. Am spus si o repet. Nu ma astept sa se repete lucrurile identic ca inaintea altor cutremure majore adanci, dar nici nu cred ca marele cutremur, indiferent cand se va produce, va veni chiar asa din senin. Intrucat se asteapta un cutremur mai adanc, fie el de tip 1738 (120-135 km), fie de tip 1802/1940 (140-160 km), caz in care ruperea este mai degraba ductila, din cauza proprietatilor fizice presupuse ale zonei generatoare, e de asteptat ca fenomenul sa fie precedat de o deformare si de o rupere precursoare importanta. Asa s-a intamplat si in 1738, si in 1802, si in 1940. Am mai spus si ca nu ma astept la un cutremur major de tip 1838/1977, si sunt suficient de multe indicii pentru care un cutremur de tip 4 martie 1977 nu se va repeta decat peste foarte multe decenii...la magnitudinea MGR=7,2. Problema ramane cutremurele mai adanci, fie din capatul de SV din Muntii Buzaului (tipul din 1738), fie de pe partea Muntilor Vrancei (tipul din 1802 sau din 1940). In privinta unui viitor cutremur major de adancime mai mare de 120 km, imi mentin parerea ca va trebui sa existe inainte o miscare semnificativa (MGR > 6,0),mai mare decat seismul din 2004, dar si de adancime mai mare. Deci un cutremur major foarte adanc (la cca. 130 km sau chiar la 150 km adancime) trebuie sa aiba un fel de "inaintas" de magnitudine 6,2-6,5 sau chiar 6,7-6,9 grade, dupa caz, dar la o adancime de cel putin 120 km. Retineti ca un cutremur de genul asta NU DESCARCA DELOC VRANCEA, mai degraba "ANUNTA" sau "AMORSEAZA" cutremurul major de adancime mare. Asa se comporta Vrancea pentru genul ala de cutremure, are aceasta particularitate pe care, dupa parerea mea, o vom regasi si la urmatorul cutremur major, indiferent cand va veni acesta.
 
Bre GeoX, stai sa vezi acum cum or sa-ti sara oficialii in beregati cum ca cine esti matale de spui asta si cum ca daca esti seismolog :D
Am o rugaminte la cei ce vor sa-l ia in bete pe GeoX: Inainte sa va lati de el, aratati contributia voastra la acest serial de prost gust "Cutremurul cel mare din Vrancea care este iminent", abia apoi aruncati cu piatra.
 
Cutremurele de azi-noapte nu sunt o premiera. Au mai fost zile cu cate 2-3 sau chiar 4 cutremure la intervale relativ scurte, toate in Vrancea, evident. Atat anul asta, cat si in anii anteriori.
 
Back
Sus