• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Liliana, au fost si ani cu 15-17 cutremure de 4,0+. Nu e cazul sa ne impacientam pentru astfel de cutremure. Sunt niste banalitati pentru Vrancea. Uite-te la greci ce ii mai zguduie, in timp ce la noi de abia scoate cateva cutremure de 4-4,7 grade. In 2013 am avut un seism de magnitudine 5,6, cutremur oricum previzibil, am tot spus ca in 2013-2014 va fi un maxim relativ cu seisme de magnitudini 5,5+. Nici macar nu ai simtit acest cutremur. Asta e ritmul Vrancei, uneori apar 3-4 cutremure de 4+ pe luna, alteori trec 2-3 luni in care nu se produc seisme de 4 grade pe scara Richter.
Plus ca media e medie, e normal sa fie si abateri fata de medie. IN OCTOMBRIE 2011 IN VRANCEA S-AU PRODUS 5 CUTREMURE CU MAGNITUDINI INTRE 4,0 SI 5,3.
 
In 2011 in Vrancea s-au produs 2 cutremure de magnitudini 5,3-5,4:


01.05.2011 02:24:15 UTC 45,58N 26,44E 146 km MD=5,4
04.10.2011 02:40:48 UTC 45,55N 26,51E 142 km MD=5,3



Si cutremurele din octombrie 2011:


04.10.2011 02:40:48 UTC 45,55N 26,51E 142 km MD=5,3
06.10.2011 13:05:29 UTC 45,60N 26,57E 119 km MD=4,3

11.10.2011 14:28:10 UTC 45,66N 26,43E 153 km MD=3,5
13.10.2011 20:03:17 UTC 45,59N 26,43E 149 km MD=4,2
15.10.2011 22:09:02 UTC 45,58N 26,43E 146 km MD=4,0
24.10.2011 06:19:41 UTC 45,61N 26,42E 148 km MD=4,4


 
felicitari GEOX pentru munca depusa aici. Ma incanta sa te vad atat de stapan pe subiect si cu siguranta cunoasterii faptelor si a detaliilor.

Imi place foarte mult discutia libera si analizele de aici. Asta ma face sa cred ca intr-un oarecare orizont de viitor vom putea avea si pentru zona vrancea niste probabilitati si macar daca nu o sa stim cand va veni exact urmatorului mare seism macare sa intelegem cand lucrurile incep sa se precipite.

Nu de alta dar tot timpul mai ramane un dulap de prins in perete, mutate chestii care ti-ar putea cadea in cap in timpul somnului... lucruri pe care tot le amanam din lipsa de timp sau comoditate.

Am fost oarecum ingrijorat ca seismul din toamna sa nu fi fost un precursor pentru altceva, insa vad ca suntem intr-un episod de activitate intensa dar foarte normala pentru zona Vrancea.

Deocamdaa nu ma intereseaza decat ce se intampla de la 140km in jos si pana cand nu mai misca ceva semnificativ pe acolo stau destul de linistit citind ce e scris pe aici (indiferent de cat de mult mai abereaza unii si altii prin presa).
 
Multumesc danezia. Ei, aici observam, comentam, incercam sa interpretam. Vrancea are inca destule mistere, nu se poate spune ca e rezolvata. Cu toate astea, exista si anumite regularitati foarte interesante, care se manifesta atat pentru cutremurele moderate, cat si pentru cele mari. Aceste regularitati au fost in mod evident confirmate de seismul din 6 octombrie 2013, care a fost de fapt o continuare absolut fireasca a cutremurelor de magnitudini similare din 14 mai 2005 si 25 aprilie 2009. Vom vedea anul asta daca mai e ceva, nu se poate spune ceva cu aceeasi probabilitate ca inaintea seismului de anul trecut. Pana acum avem 3 cutremure destul de obisnuite, am avut deja unul dintre cele 3-4 cutremure anuale de magnitudini 4,7+, vom vedea mai in primavara ce ar mai putea fi.
Intr-adevar, multa lume a fost ingrijorata dupa cutremurul de anul trecut, totusi...am aratat ca e normal pentru Vrancea ca la 4-5 ani, in medie, sa avem cresteri de magnitudine la 5,5+ (MGR). Nu orice astfel de cutremur este si precursor pe termen scurt. Sigur ca, pe de alta parte, cutremurele astea moderate, in special cele cu epicentrele localizate pe partea centrala din Muntii Vrancei, tind sa aiba anumite semnificatii pe termen lung (de ordinul anilor), deoarece accentueaza anumite dezechilibre intre capetele blocului sau tind sa concentreze tensiunile pe anumite directii. Dar asta e, totusi, pe un termen mai lung. Pana una alta, nu putem decat sa vedem cum mai evolueaza activitstea seismica vranceana subcrustala, dar si cea crustala din Romania, precum si contextul seismic regional si global. Sa nu uitam insa si ca pregatirea si educatia sunt mai importante decat toate previziunile, oricat de credibile ar fi acestea. Pana la urma tot va veni si un cutremur mai mare, candva, mai devreme sau mai tarziu.
 
e la izvoarele, sa lichifiat pamantul de la gazele de sist...............


Fac abstractie ca romanasul asta destept e cam analfabet asa de felul lui, adica e un agramat de duzina. Cica la Izvoarele s-a (sic!!) lichefiat pamantul de la gazele de sist! Q.E.D. Asta e poporul, prostimea e majoritara, nu ai ce le face. Mai ca ar merita un hutza zdravan sa le sara inimioarele din pieturile de romanasi destepti si verzi. Astia isi dau cu parerea despre cutremure pe site-urile ziarelor si televiziunilor. Agramati, inculti, nesimtiti... Oare cum ii rabda pamantul pe toti prostovanii astia ? Daca ar fi doar prostalai ar mai fi cum ar fi, dar mai rau e ca sunt si fuduli si nesimtiti. Ca daca tot vorbim de educatie, pai mai trebuie sa si vrea omul sa fie educat in materie seismica. Daca nu vrea, lasati-l in plata lui, si cand o veni cutremurul...prostovanul nu are decat sa sara pe geam de la etajul 10 sau sa stea langa biblioteca sa ii cada in cap. Ce mare scofala ca sar prostalaii pe geam ? Sa sara, ce imi pasa mie de ei ? Sau sa se bage, si ei si neamurile lor, in "triunghiurile vietii", sic! =)) =)) Sa ii triunghiularizeze, diagonalizeze, jordanizeze =)) =))
Cum spuneam, desi ma cam plictiseste sa vad cum la orice fleac de cutremur se invoca tot felul de aberatii. Au ajuns sa spuna ca au plecat gazele de sist de la Barlad si au ajuns in Vrancea la 120 km adancime ca sa dea cutremure. Prostia e la putere in tara asta. Cu prostii nu ai ce face, cred ca si peste 100 de ani acelasi grad de prostie va fi in tara asta. A, uitasem, mai e si HAARP, fireste, mea culpa ca am facut o mare nedreptate altor desteptaciuni nationale. Americanii au dat drumul la HAARP in 1471, in 1516, in 1590, in 1620, in 1681, in 1738-SUPER-HAAARP, in 1802-SUPER-SUPER-HAARP, sigur ca da, fireste, nici nu se poate altfel.
S-o revolta el pamantul pana la urma ca e prea mare prostia...La cutremurul din 2009 diverse maimute umane au invocat HAARP-ul, fireste, cica stiu ele mai bine ca au vazut pe net nu stiu ce....ca cica un clip de pe youtube. Ce ti-e si cu netul asta. Am pus mereu ca ce e prea mult strica.
Ei, asta e, n-avem ce face, e tara asta plina de tantalai, care nu sunt capabili de un minim discernamant. Ca de aia si suntem in halul asta.
Asa, pe pariu ca la primul cutremur vrancean de magnitudine 4+ se vor invoca iar gazele de sist, nu mai conteaza ca e subcrustal. Nu mai vorbesc de crustale. Vedeti, la inceput cand citeam comentariile postate pe forumurile ziarelor si televiziunilor, ca si pe mobotix, ma enervam la culme la cata prostie poate sa fie. Acum...m-am resemnat, asta e poporul, asta e majoritatea, nu ai ce le face. Am ajuns sa cred ca astia nici nu merita sa fie educati in materie seismica, ar trebui lasati sa orbecaiasca in ale lor...Si daca vor plati pentru asta, n-avem ce face. Degeaba le zici ca in tara asta avem cutremure in multe zone din tara, ca nu e doar Vrancea, ca sunt surse de risc seismic diseminate in cea mai mare parte a tarii, cu efecte locale sau/si regionale mai mult sau mai putin intense. Degeaba le explici ca au fost cutremure in trecut in toata tara si ca in unele cazuri s-au simtit efectele unor cutremure de la vecini. Cand te apuci sa le spui, cu maxima rabdare, treaba asta, incep sa te arate cu degetul, sa te insulte si sa afirme ca esti platit de nu stiu cine, asa si pe dincolo. Asa ca eu am cam renuntat sa stau de vorba cu genul asta de oameni. Ce spuneam si mai devreme: prostia, cat o fi ea de mare, ar mai fi acceptabila (ignoranta fireasca pana la un punct), dar cand e la mijloc si rautatea si fudulia, asta nu o mai accept. Vedeti, am scris toata poliloghia asta fiindca citind acel comentariu de pe Yahoo News Romania, mi-am adus aminte de unele imprecatii de care am avut parte cu mai mult si mai putin timp in urma. Recunosc deja destul de usor "stilul"...
Si da, ca sa revin la planul strict seismic, cutremurele de ieri si de azi sunt absolut normale pentru Vrancea. Nu vorbim nici de pauza, nici de intensificare a activitatii seismice. Au fost si niste cutremure mai pe flancul vestic dinspre Covasna si la PIETRELE INSIRATE, este absolut firesc ca acolo sa se produca seisme mai adanci, la 140-150 km. Stiti foarte bine ca asa e in Vrancea: adancimea tinde sa creasca de la est spre vest, adica pe masura ce mergi mai mult spre munte, apar mai ales seisme din palierul inferior de la 140 km in jos. Chestia asta este vizibila pentru oricine, fara sa necesite cine stie ce background in geotectonica, seismologie si alte asemenea. Deocamdata, nivelul activitatii seismice nu indica ceva iesit din comun, sa vedem in aprilie-mai daca mai misca ceva. Acum insa e mai greu de spus daca mai vine un 5,5+ si de unde anume. Ar putea sa vina mai de la est, adica de la VINTILEASCA unde a fost si epicentrul cutremurului de 5,3 grade din 13 decembrie 2005, intr-adevar. Dar...se poate duce si mai la vest pe linia de cutremure foarte adanci din vestul Muntilor Vrancei...apar acolo niste cutremure la 140-160 km adancime, nu doar la PIETRELE INSIRATE, dar chiar si mai la vest, undeva aproape de COMANDAU inspre judetul Covasna. Este posibil (dar nu o luati ca certitudine), ca urmatorul cutremur vrancean moderat sa fie mai adanc, sa ajunga totusi mai aproape de 150 km adancime. Incertitudinea e mai mare decat inainte de 6 octombrie 2013 (cutremur de magnitudine 5,6 la 135 km adancime intre NEREJU si PIETRELE INSIRATE), dar nu explud ca un 5,5-5,7 sa vina si de la 150 km adancime la un moment dat. Asa ca as zice asa: ori VINTILEASCA (posibil la 130-145 km adancime), ori pe latura vestica a Muntilor Vrancei (si la o adancime posibil de 140-160 km). Vom vedea ce va mai fi. Cat ii priveste pe cei care invoca prostii la fiecare cutremur...sa fie sanatosi si sa se bage in triunghiurile lor, asta e.
 
Cutremurele adanci se produc din cauza exploatarilor gazelor de sist iar cele de suprafata din cauza celor ce isi ara ogoarele intr-un mod prea brutal! Pentru a nu mai "deranja"pamantul si a nu mai produce cutremure crustale, ar trebui sa nu se mai are ogoarele cu tractoare (greutate prea mare pt pamant), ci cu cai sau chiar cu forta umana (3-4 oameni sa traga la jug). Totodata, in orase pe spatiile verzi nu ar mai trebui sa calce femeile ce poarta tocuri... Ele provoaca mici gaurele in scoarta terestra cu tocul, iar in timp...aceasta scoarta este destabilizata! Slapi....espadrile etc! Cine voteaza proiectul meu numit "o viata fara greutate - o viata fara cutremure"?:)
 
Cred ca este un fel de hipnoza colectiva, la scara nationala. Idei putine si fixe, nu ii scoti din ale lor. Si daca ar fi doar niste gaite de la piata, hai, mai treaca-mearga. Dar cand oameni altminteri onorabili vin si pretind ca seismele sunt date de HAARP si ca gazele de sist au provocat cutremurul din Vrancea de la 6 octombrie 2013, e deja mai grava treaba. Aici deja nu cred ca mai e lipsa de educatie sau ignoranta, e altceva mai grav. Sunt niste simptome foarte clare de hipnoza colectiva. Cu ignoranta, hai, mai e de acceptat, dar hipnoza colectiva pe scara larga e deja prea mult. Las la o parte faptul ca argumentele lor nu au nici in clin, nici in maneca nici macar cu reala seismicitate indusa, indiferent de originea activitatilor industriale. Deci nici macar modul in care s-ar induce seismicitati in zonele miniere sau in zonele marilor amenajari hidroenergetice (lacuri de acumulare) nu il pricep hipnotizatii astia. Adica macar daca ar cunoaste lucruri elementare...Q.E.D. Fiindca atunci cand da un 2,9 Vrancea incep aiuritii cu gazele lor de sist, deja treaba a ajuns la un novel de tragi-comic, de un ridicol inspaimantator.
Tara lui mitica. Il regasim pe mitica cel hipnotizat in postarile de pe forumurile ziarelor, pe mobotix si in multe alte locuri.
 
Cutremurul produs in seara asta in regiunea seismogena Fagaras-Campulung, subzona SINAIA (extremitatea estica a regiunii respective)

08.02.2014 19:51:39 UTC Fagaras-Campulung: subzona SINAIA adancime 26 km ML=2,1

nu este neobisnuit. Epicentrul a fost la 7 km de SINAIA. Stim ca in 1993 in subzona SINAIA s-a produs o importanta secventa de cutremure crustale, descrisa la topicul despre Cutremurele din zona SINAIA-BUSTENI


04.05.1993 03:41:39 UTC 45,41N 25,45E 5,7 km ML=3,7 I0=IV
04.05.1993 04:43:10 UTC 45,42N 25,42E 6,1 km ML=3,3 I0=III
07.05.1993 10:13:35 UTC 45,43N 25,45E 4,7 km ML=3,2 I0=III
07.05.1993 11:47:06 UTC 45,43N 25,45E 6,3 km ML=4,1 I0=IV-V
20.05.1993 17:21:44 UTC 45,43N 25,47E 5,1 km ML=4,2 I0=V
20.05.1993 23:10:07 UTC 45,43N 25,43E 7,5 km ML=4,1 I0=IV-V
23.05.1993 17:19:22 UTC 45,45N 25,42E 8,8 km ML=5,1 I0=VI

23.05.1993 18:01:55 UTC 45,44N 25,40E 6,6 km ML=3,5 I0=III-IV
23.05.1993 18:33:19 UTC 45,48N 25,37E 5,6 km ML=3,8 I0=IV
23.05.1993 19:24:12 UTC 45,41N 25,42E 7,9 km ML=4,3 I0=V
23.05.1993 20:44:02 UTC 45,50N 25,38E 5,0 km ML=2,9 I0=II-III
23.05.1993 21:35:16 UTC 45,42N 25,44E 4,8 km ML=3,2 I0=III
23.05.1993 22:32:12 UTC 45,50N 25,37E 7,0 km ML=3,2 I0=III
25.05.1993 16:25:03 UTC 45,42N 25,41E 5,0 km ML=3,0 I0=III
10.06.1993 12:16:47 UTC 45,43N 25,32E 5,8 km ML=3,8 I0=IV


Sursa:
Source characteristics of the Sinaia (Romania) sequence of May-June 1993
Dumitru Enescu *, Emilia Popescu, Mircea Radulian
Tectonophysics 261 (1996) 39-49


De notat ca seismele componente ale secventei din 1993 au fost foarte superficiale, adancimile focale fiind in jur de 5-7 km. Cutremurul din seara asta a fost ceva mai adanc, 26 km adancimea focala. Epicentrul este insa chiar in zona cutremurelor din 1993, pe o falie care trece pe sub varful Omu, pe directia BUSTENI-SOHODOL-ZARNESTI. Falia a fost foarte activa in mai-iunie 1993, dupa cum vedeti din lista cu seismele din acea perioada (e vorba doar de cele mai importante, fiindca in total au fost peste 200 de cutremure acolo in perioada aceea).
Ca mod de manifestare, cutremurul din 23 mai 1993 din subzona SINAIA, aduce oarecum cu cel produs la CAMPULUNG MUSCEL pe 12 aprilie 1969 (magnitudine 5,2-5,4 grade si intensitate epicentrala VI pe scara Mercalli). Seamana oarecum si cu seria cutremurelor fagarasene din 1916; se pare ca si in 1916 ar fi existat un cutremur precursor pe 24 ianuarie, resimtit mai intens in zona TITESTI-CAINENI (Valcea), urmat de socul principal major de magnitudine 6,5 din 26 ianuarie 1916 cu epicentrul in zona CUMPANA-PISCU NEGRU (Arges).
Cutremurele fagarasene, indiferent de epicentru (TITESTI-CAINENI-Lovistea, CUMPANA-PISCU NEGRU, CAMPULUNG sau SINAIA) tind sa fie polikinetice, dupa cum spunea Ion Atanasiu in monografia sa de sinteza CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA. Prin caracterul polikinetic se intelege aparitia in secventa seismica, cu numar destul de mare de miscari seismice repetate la interval scurt dupa socul principal, atat replici cat si seisme secundare induse pe falii invecinate sau pe segmente adiacente, prin reasezarea blocurilor crustale.
 
Iata ce comenteaza pe pagina de facebook a infp un caraghios de "ruman verde si destept" in legatura cu seismul vrancean din 7 februarie de la adanciomea de 141 km.

Cutremur in Zona seismica Vrancea, judetul Buzau, magnitudine 2.9, adancime 141km. Data/Ora : 2014-02-07 02:44:14(UTC).

George Habana asta a fost din cauza micilor bubuieli dupa gazele de sist adica cutremurie mici de pana in 2 grade ca l-au declansat pe asta si apoi va urma efectul de domnio pana pe la vreo 100 de km

Sfinte sisoie! Ce spuneam ??? 141 km adancime si gaze de sist !!! Prost e poporul asta, in marea lui majoritate. Prost facut gramada, ce mai. Nu ai cu cine, nene, astia isi merita soarta. "Rumanul verde si destept" crede ca daca are net, telefon destept, si televiziune digitala, inseamna ca gata, e si mai bine informat. Rumanul de rand e incapabil de discernamant, are capabilitati mintale reduse si nu poate judeca, lasa pe altii sa judece in locul lui. Sunt poamele alea care copiaza pe rupte la bac, invatati de mici sa fure, sa pacaleasca, sa insele, sa minta si sa invidieze pe altii. Sunt si diverse pustoace tolomace pe care le vezi zilnic prin metrou si se lauda cu ce intalniri isi dau pe facebuci. Tembelizati de duzina.
Adica 90% dintre membrii acestei turme care isi zice popor roman. Turma de prostovani, asta e. Din partea mea, toti acesti prostalai nu au decat sa fie prinsi sub biblioteca, sa le caza in capete obiecte suspendate. Sa iasa pe scari la un cutremur de 6-6,5 grade si sa urle in mod istericoidal: GAZELE DE SIST, GAZELE DE SIST, AU VENIT GAZELE DE SIST SI NE-A DAT CUTREMUR...
Este clar o HIPNOZA COLECTIVA, ajunsa la un paroxism inspaimantator. Zboara o pasarica, hop GAZELE DE SIST. Ploua, gata GAZELE DE SIST... Tolomaci cu idei fixe, tantalai redusi la capatana.
 
Am bagat la pariuri seismice o parere ca pana la sfarsitul saptamanii ne mai da Vrancea un 3,5+, posibil spre 4,0, vedem daca sare si acest prag. Sa stiti ca nu am zis-o la intamplare, eu oricum nu sunt ghicitor in bobi. :D Am bagat pariul inainte sa se produca, oricum, cutremurul moderat din Caucaz-Azerbaidjan-Caspica. Vedeti, Vrancea are ea anumite tabieturi si aceste regularitati si ritmicitati se cam respecta, sigur neexcluzand exceptiile care, vorba ceea, confirma regula. Nu m-am bazat exclusiv pe statistica, desi sa stiti ca Vrancea "stie" ceva statistica, depinde cum interpretezi datele. Nu un astfel de cutremur e important prin el insusi, ca 3,5-4 trece practic neobservat, cel putin aici in Bucuresti; pe mine ma intereseaza in mod deosebit LOCATIA EPICENTRULUI, adica de unde va veni. Primele 2 cutremure de 4+ din acest an au fost in Muntii Buzaului, al treilea mai pe centru spre PIETRELE INSIRATE, semnificativ la nord de GURA TEGHII. Daca mai vine acum un 4,0+, oare de unde va veni ? Va merge spre nord, deci catre capatul de NE ? Sau va ramane pe centru sau poate din nou in Muntii Buzaului, ca vad ca anul asta are o predilectie anume pentru Muntii Buzaului. In rest, ca magnitudine si intensitate, ar fi ceva absolut banal pentru Vrancea, un fleac, vorba aia.
 
Cutremur in Zona seismica Vrancea, judetul Buzau, magnitudine 2.9, adancime 141km. Data/Ora : 2014-02-07 02:44:14(UTC).

George Habana asta a fost din cauza micilor bubuieli dupa gazele de sist adica cutremurie mici de pana in 2 grade ca l-au declansat pe asta si apoi va urma efectul de domnio pana pe la vreo 100 de km


Este si rezultatul presei, si mai ales al celor din televizuni, care sunt groaznici. Aia de la Realitatea Tv titreaza CUTREMUR PUTERNIC la un fleac de 2,8 grade din Vrancea!!! Sfinte Sisoie! :ph34r::ph34r::102::102::102::unsure: E de-a dreptul tragi-comic. Si cum lumea e captiva televiziunilor, daca oamenii mai dau si de diverse traznai pe Internet, numai bine se nasc astfel de monstri. Ce e de facut ? Pai noi aici facem si noi ce putem. Dar, faptul ca aici lumea e rationala si cu mult bun simt, din pacate, nu e suficient. Mai mult insa nu prea putem. Fiecare dintre noi are si el/ea jobul lui/ei, treburile personale si profesionale, na. Stiti toti prea bine ca in ultimii ani am avut destule de tras, si tot reuseam sa gasesc timp, mai mult sau mai putin, sa actualizez prima pagina a site-ului si buletinele seismice zilnice. Cateodata, insa, vazand cata ignoranta este in publicul mare, ma cuprinde, vorba poetului, o "tristete iremediabila".
Phii....auzi lume, la 140 km adancime e gazul de sist care a dat bubuieli si au rezultat cutremurele de 2 grade care se propaga in efect de domino la 100 km ! Maiculitaaaa...Sincer, eu nu cred ca e misto treaba asta. Cred din pacate ca e o situatie de-a dreptul tragica, un efect de hipnoza colectiva la scara nationala.

P.S.: Marile vedete ale ProTv: Catalin Maruta si Bianca Dragusanu! Genii nationale, de o desteptaciune suprema, atat Maruta cat si coana bianca! Quod erat demonstrandum. :unsure::45: Cat ii priveste pe aia care invoca nu stiu ce gaze la toate cutremurele din Romania, sa mai zicem ca: Errare humanum est, perseverare diabolicum. :devil::devil::devil::devil: Silenzio stampa! :D
 
De la inceputul anului, am avut 5 cutremure cu magnitudini 3,5+ (pe scara Richter), dintre care 3 evenimente au avut magnitudini 4,0+, cu un maxim de 4,7 grade, pana acum:


12.01.2014 18:26:02 UTC 45,50N 26,39E 137 km ML=4,4
23.01.2014 06:15:05 UTC 45,42N 26,26E 126 km ML=4,7

24.01.2014 13:11:40 UTC 45,57N 26,54E _86 km ML=3,5
28.01.2014 22:16:25 UTC 45,64N 26,41E 101 km ML=3,5
03.02.2014 00:26:31 UTC 45,67N 26,47E 134 km ML=4,3


In mod tipic, Vrancea da cam 3-5 cutremure de magnitudini 3,5+ in fiecare luna, dar pot fi si luni mai calme, cu doar unul sau doua seisme de 3,5+, si luni mai agitate cu 7-8 sau mai multe cutremure de peste 3,5 grade. Dar nu pe asta ma bazez cand cred ca ar trebui sa mai vina un 3,5+ in curand, posibil chiar de 4-4,8 grade. Sunt si alti factori interni care tin de fenomenele specifice Vrancei. Atentie, astfel de seisme sunt totusi banale pentru Vrancea, ele definesc SEISMICITATEA DE BACKGROUND. Nu trebuie interpretat altfel. Daca magnitudinea ramane la 3,7-3,8 grade, evenimentul trece aproape neobservat, cel putin in Bucuresti. Un astfel de cutremur nu e important asa ca fenomen, singurul lucru care m-ar interesa este locatia, adica unde anume va fi epicentrul, in ce cluster si, de asemenea, pe ce palier de adancime. Astea sunt detaliile de interes pentru care sunt, intr-adevar, curios. In rest, o bagatela. Sa vedem ce si cum. In 2013 am avut un 5,6 in octombrie, sa vedem daca se straduieste baba V. si in 2014. :D Mai vedem ce fac si crustalele pe parcursul anului, de abia a inceput anul totusi. E prematur de zis mai mult.
Inca ceva: vreau sa nu se interpreteze ca as provoca panica, isterie colectiva. O astfel de acuzatie e complet nefondata si dovedeste doar o rea-credinta feroce. Stie toata lumea cat am combatut la istrati, hanci, harre, purcari si altii. OK ? Fac aceasta precizare stiti prea bine de ce: anul trecut, pe 24 septembrie, am fost acuzat de cineva ca as provoca panica in populatie fiind bruftuluit brutal cu "ce maxim anual astept". Daca nenea ala mai avea rabdare pana la inceputul lui octombrie, 2 saptamani, vedea el CE MAXIM ASTEPTAM NOI in 2013. M-a suparat rau de tot iesirea acelui nene, am digerat greu, greu de tot. Si asta deoarece pentru mine cea mai mare jignire pe care mi-o poate aduce cineva e sa spuna ca panichez populatia; pe chestia asta nu trec usor.
Asa ca, dupa cum spuneam, cutremurele de genul mentionat fac si ele parte, cum s-ar zice, din viata noastra. Nu sunt cutremure PUTERNICE, degeaba cloncane geniile de la Realitatea Tv, pe care nu m-am sfiit sa ii fac cu ou si cu otet, fiindca merita.
 
Poate fi mai mare de 5,5? Adic? 7? Pe modelul octombrie 1976 - martie 1977?
 
Alea moderate nu apar asa curand. Sa vedem in primavara, aprilie-mai, sau la toamna prin octombrie-noiembrie. Eu ma refer totusi la seisme banale cu aparitie lunara sau bilunara sau chiar trilunara, la magnitudini de 3,5-4,0 sau ceva peste 4,0 in interval 4,0-5,0 grade, oricum banalitati pentru Vrancea. Tipic avem 3-4 cutremure de 3,5+ pe luna, asa ca nu e ceva iesit din comun sa asteptam alte cutremure de genul asta.
 
Pai nu cred ca seismul din 6 octombrie 2013 are aceeasi semnificatie cu cel din 1 octombrie 1976. Nu uita ca dupa 1 octombrie 1976 pana la 4 martie 1977 nu s-a mai produs nici un cutremur cu magnitudinea peste 4,0. Or, nu e totusi cazul acum. Oricum conditiile nu sunt reproductibile de fiecare data. Iata ce am avut pana acum:


06.10.2013 01:37:21 UTC 45,67N 26,58E 135 km 5,6
15.10.2013 19:33:12 UTC 45,62N 26,55E 141 km 4,9
21.11.2013 06:38:52 UTC 45,76N 26,71E _89 km 4,7
12.01.2014 18:26:02 UTC 45,50N 26,39E 137 km 4,4
23.01.2014 06:15:05 UTC 45,42N 26,26E 126 km 4,7
03.02.2014 00:26:31 UTC 45,67N 26,47E 134 km 4,3


Pai este clar ca nu suntem in situatia de tip pre-1977. Oricum un cutremur de tip 4 martie 1977 nu mai are cum sa vina asa curand, poate dupa 2080 incolo.
 
Back
Sus