Mie mi se pare gresita orientarea discutiei exclusiv la VINE SAU NU VINE CUTREMURUL ANUL ASTA. Sunt unii interesati sa comercializeze pagere si asa-zise avertizoare, erau cam in faliment inainte de cutremurul din
6 octombrie 2013 fiindca nu prea se mai abona lumea la ei, ceea ce i-a condus la o strategie de marketing care consta in colportarea de zvonuri alarmiste cum ca vine marele cutremur, ca sa stimuleze lumea sa se aboneze la aiureala lor. Plus ca s-a pus problema ca sistemul sa devina public, intr-un anumit viitor. Ceea ce inseamna ca firma respectiva...isi va cam pierde obiectul existentei, nu va mai avea clienti daca avertizoarele vor fi date pe gratis la populatie, ca in alte tari. Asa ca inteleg disperarea reprezentantilor acelei firme, pe care nu o pomenesc. Nu e cazul sa le facem reclama.
Vorba fostului director al INFP, regretatul dr. doc. Dumitru Enescu: "
Cutremurul vine cand vrea, nu cand il asteapta lumea". Si cu asta cred ca am spus totul.
Sigur, se pot face multe speculatii. Am comentat in repetate randuri cutremurele vrancene moderate post-
2004 si semnificatia generala a acestora (
2005,
2009 si
2013); in principiu,
cutremurele moderate cu epicentrele localizate pe partea centrala a ariei seismogene Vrancea au un anumit rol pe termen lung in evolutia proceselor seismogene, inclusiv in pregatirea unui viitor cutremur important (de magnitudine MGR
6,7+).
Totusi, ele nu iti pot "spune" si cand se va produce acel cutremur.
Asa, legat de mareele terestre. Nu trebuie ca lumea sa se isterizeze la fiecare faza de Luna Plina/Luna Noua, fiindca e o mare capcana. Daca nu tii cont de
caracteristicile specifice ale Vrancei, de
succesiunea evenimentelor de diferite tipuri, de
regularitatile tipice ale activitatii vrancene, pai poate sa fie si Mama Lunii Pline =)), ba chiar si bunica sau strabunica (Alo, aterizeaza strabunica!
), ca tot degeaba, nu misca. Si nu mi-am schimbat pozitia.
Consider ca legatura dintre mareele terestre si declansarea seismelor subcrustale vrancene exista, cu certitudine (a se vedea studiile gravimetrice ale lui Zugravescu din anii '80, de exemplu), dar ca se impune
o corelare mai complexa, in functie si de alti factori geofizici globali, de dinamica seismicitatii anuale vrancene, evident si de tensiunile dinspre est, miscarile seismice majore din Asia continentala si influenta lor in regiuni adiacente.