• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

danezia a spus:
stef30 a spus:
Danezia...:

1. Cred ca pocnitul mobilei a fost de la un cu totul alt motiv! Consider ca in Botosani este imposibil sa se simta un 3! Mai ales unul la 93 km...

2. Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se intample... Dar nu cred ca la un 5 vei afla cat de bine ti-ai ancorat mobila. Eu nu-ti doresc sa afli prea curand daca ai ancorat mobila cum trebuie... Desi mobila e ancorata, vezi ca mai sunt si alte pericole: obiecte, bibelouri, geamuri etc...! Si nu uita ca sunt zone in care oamenii ar cam trebui sa-si "ancoreze" casa. Ca tu sa afli daca ai ancorat bine, altii ar avea viata lor si a familiilor puse in mare pericol...

Asadar, sper sa pastrezi doar in teorie dorinta cu mobila ancorata!

Ster & Geox. Nu am zis nici o secunda ca s-a simtit cutremurul, nu s-a auzit nimic, nu am simtit nimic altceva. Pur si simplu a pocnit fara motiv mobila exact in minutul magic (m-am uitat la telefon sa vad cat e ceasul si apoi am comparat cu emsc-ul). Era liniste perfecta, la cucuietii din deal... conditii perfecte pentru ca un sistem instabil aproape de punctul critic (mobila respectiva)... sa reactioneze la zvacul din Vrancea.

In legatura cu testarea :) cred ca nu m-am facut bine inteles: in octombrie nu m-am ridicat din pat din cauza miscarilor (nu erau cine stie ce) ci pur si simplu pentru ca mobila mea moderna si zvelta troncanea zgomotos (intrase intr-un fel de rezonanta dubioasa care m-a enervat si speriat in acelasi timp).

Cand vine vorba de vrancea chiar imi doresc seisme cat mai dese si moderate. 1868-1912 a fost o perioada grozava pentru Romania. S-au mai spart cateva farfurii, ceva pagube la case vai de capul lor insa am fost protejati prin simpla frecventa sporita a cutremurelor moderate. Inca imi doresc sa cred ca 1977 a fost un fel de 1802 prin efecte si ca dupa 86 si 90... urmatorul seism vrancean de adancime va fi un esec (la fel ca si 1868). Din pacate sunt din ce in ce mai putine sanse pentru asa ceva.

Salutare si imi cer scuze anticipat pentru eventualul offtopic sau pentru eventualele divagatii. Felicitari sincere pentru informatiile ce alegeti sa le impartasiti profanilor interesati de subiect (categorie in care ma incadrez ) si pentru modul impartial si rational in care faceti asta.
Danezia, urmaresc de ceva timp forumul si chat-ul si inevitabil mi-au cazut ochii si peste opiniile tale. Putin cate putin, am observat ca opiniile s-au transformat in pseudo certitudini. Folosesti un ton extrem de alarmist, pasional chiar, prin care transmiti ca sub o forma sau alta ne paste acum cine stie ce mare nenorocire. Sunt curios daca esti beneficiarul unor certitudini la care altii inca nu au reusit sa ajunga. Daca nu e asa, chestiunile cu ancoratul mobilei si pocnitul ei asociat cu o miscare tectonica indica o anumita patologie, usor maladiva, care nu isi gaseste justificarea nici macar in pasiunea pentru fenomen.
Corelatiile empirice pe care tu le faci pentru ca 1+1 sa dea 7 si ceva pe scara Richter pot fi asmilate foarte usor de foarte multi necunoscatori care urmaresc forumul. Fundamental, riscul ca Romania sa fie inghitita de pamant sunt suficient de reduse. In anii 1933/1934 au murit 7 milioane de oameni in timpul foametei din Ucraina si iertata sa-mi fie comparatia, dar tu cam asta transmiti cand vine vorba de Vrancea, o nenorocire.
Locuiesc in Iasi, intr-un bloc de caramida din 1962. Am o usoara fobie cand vine vorba de seisme, insa de aici si pana la a gaurii peretii, a asculta sunetele scoase de mobila sau a astepta nerabdator doua saptamani de liniste urmate de scandala in Vrancea, e cale lunga.
Atunci cand emiti ipoteze de travaliu, lipsa afirmatiilor categorice si prezenta indoielilor este primul semn al inteligentei si al profesionalismului.

N.B. Sunt sanse reale ca pana la urmatorul cutremur devastator sa fii nevoit sa-ti cumperi mobila noua :)
 
Bun venit pe forum, Grafspee.
Multumim pentru aprecieri, in primul rand. :)
Pai asta am zis si eu: danezia nu avea cum sa simta acel cutremur de 3,0 grade, iar mobila nu trozneste la un cutremur de magnitudine 3,0. Asta e o certitudine. Sunt alte cauze pentru care trozneste mobila, si nu un subcrustal de 3,0. EXCLUS!!
Legat de ce poate sa fie, eu mi-am expus niste pareri la topicul cu Ipoteze privind urmatorul cutremur...Am zis ca ma astept ca primul cutremur important sa aiba o magnitudine de 6,6-6,8 grade, cel mult 6,8-7,0. Indiferent ca vine in 2014-2015 sau in 2020-2021. Ce va fi pe urma, vom vedea, fireste. Nu ma hazardez pana in 2062 pentru ca nimeni in lume nu face asa ceva, nici japonezii, nici americanii, nici chinezii, nimeni!
 
Buna Grafspee,
Iti multumes pentru ca ai citit toate postarile mele si mai ai ales pentru ca ai ales sa depui efortul de a iti face cont pe acest forum doar pentru a ma pune la punct. Sunt sanse foarte mari (fara a fi voba de o certitudine) sa ne si cunoatem personal de aceea voi evita sa intru intr-un flame war ce ar polua si mai mult atmosfera de aici. Evident ca aceasta va fi si ultima mea postare pe acest forum ... mai ales ca esti al treilea user care imi reproseaza public ca sunt alarmist.

Deoarece vad ca nu pot aduce o contributie utila... si tind sa alarmez oamenii (desi nu imi doresc asta), voi continua sa urmaresc aceasta discutie de pe margine si imi voi tine opiniile pentru mine.
 
Am sa va rog totusi ca parerile diferite provind ce poate sau nu sa fie in Vrancea in viitor, si cand anume, sa nu fie motiv de certuri. Eu cred ca putem convietui, fiecare cu parerile lui.
Eu am spus ce cred, faptul ca nu sunt cutremure de magnitudini 6,5-7 nu inseamna ca trebuie sa vina unul catastrofal. Vrancea nu se "incarca" in modul invocat traditional, prin nu stiu ce presupusa compresiune. Prin urmare, nici lipsa seismelor de 6,5+ nu antreneaza obligatoriu unul major de 7+. Iata, de exemplu, la 30 de ani dupa cutremurul major dn 1838, timp in care au lipsit seismele de 6,5+, nu a venit ceva major ci seria de cutremure de 6,5-6,8 grade din 1868-1880-1893-1894-1908-1912. Vrancea nu se incarca prin compresiune mecanica, nu e asa, si nu e un motor caruia sa ii calculezi cata energie a lucrat in fiecare an si sa tragi concluzia ca, dupa 30 de ani fara cutremure de 6,5+, e musai sa vina unul catastrofal. Asta nu inseamna, fireste, ca trebuie sa stam cu mainile in san si sa dormim linistiti pana in 2060, pentru ca asa s-a calculat ca atunci ar veni majorul. Fiindca nu e chiar asa sigur. Vom vedea ce va mai fi. In orice caz, Vrancea nu prea da seisme catastrofale (MGR > 7,0) in absenta unor cutremure majore pe jumatatea estica a faliei nord-anatoliene si/sau in nord-vestul Iranului si/sau la cel putin 5 ani dupa o perturbatie majora in Oceanul Indian. Singura exceptie ar fi reprezentata de cutremurul major din 8 noiembrie 1620 (MGR=7,2), care pare a proveni din Muntii Buzaului, si care se pare ca nu a avut astfel de antecedente externe. Totusi, trebuie notat ca acest seism major a venit la relativ putin timp dupa o perioada de mare instabilitate a blocului vrancean: 1590-1595-1604-1605-1606. Cred ca ar trebui tinut cont si de asta in explicarea genezei acelui cutremur major din 1620, cu efecte importante atat in Moldova, cat si in Transilvania si in Muntenia, ceea ce sugereaza o manifestare oarecum simetrica. Seismul respectiv a precedat marele cutremur de la Campulung Muscel din 1628.
 
Se pare ca ne amana pana la toamna. Sanse relativ mici pentru alte cutremure perceptibile in perioada urmatoare. Era si cazul. Sa ne gandim totusi ca episodul seismic din perioada 26 martie-3 aprilie 2014 a venit dupa o activitate mai bogata pe Dorsala Carlsberg, fractura Owen, nordul Sumatrei si zona Nicobar (cu cel mai mare cutremur, de magnitudine 6,4, produs in Nicobar). Acum se vede ca s-au mai linistit zonele aceea, asa ca si Vrancea e mai cuminte. Vom vedea prin octombrie daca mai misca ceva. Inclin sa cred, oricum, ca in luna mai magnitudinea maxima va scadea. Sigur ca daca reincep miscarile pe Carlsberg, Owen, nordul Sumatrei, Nicobar si alte cateva zone, mai vedem. Mi-am primit multe scatoalce pentru ca faceam stiri despre cutremurele moderate de pe Dorsala Carlsberg, dar in ciuda scatoalcelor si a celor care mi le administrau, am mers mai departe. S-a vazut ca seismul de magnitudine 5,0 din 29 martie 2014 a venit dupa seria de cutremure de pe Carlsberg, Owen si Nicobar, deci am avut dreptate sa ma focusez pe acele seisme si nu pe banalitati din Pacific. Pe viitor, oricum, voi trata cu ignorare totala orice astfel de scatoalca. Noi nu suntem stirile de la ora 5 aplicate la cutremure si nu avem obsesii bolnavicioase de a contabiliza morti si raniti, asa cum se abordeaza in presa. Nu tinem sa facem CONTABILITATE MACABRA. Nu suntem Evenimentul Zilei, Libertatea, Cancan, Click, Antena 3 si alte chestii de scandal, hartii igienice, pravde colorate si televiziuni istericoidale cu manifestari de stupizenie cronica cu circumstante agravate. Nici cu ProTV nu mi-e rusine, de fapt.
 
In orice caz, si de data asta (ma refer la aglomerarea seismica din perioada 26 martie-3 aprilie) a fost frapant faptul ca a urmat dupa activitatea mai crescuta de pe Dorsala Carlsberg coroborata cu Owen dar si cu succesiunea Nordul Sumatrei (moderate)-Nicobar (puternic). Nu am eu obsesiile mele cu Carlsberg care nu are nici o importanta...am primit si o astfel de acuzatie aiurea. S-a dovedit ca intensificarea din Vrancea a fost, pentru a n-a oara, precedata de miscari succesive pe Carlsberg, Owen, Sumatra si Nicobar. Si nu e pentru prima data cand se intampla. Hai, o data, dar deja vorbim de foarte multe cazuri. Asta arata anumite conexiuni certe. Sunt de natura structural-tectonica aceste conexiuni, evident (pentru orice om cu minim bun simt, normal).
 
Ce vroiam sa mai spun este ca atunci cand este liniste pe zone de interes de felul celor mentionate anterior, e de asteptat ca si in Vrancea sa nu fie cine stie ce evenimente. De aia perioada asta cu putine cutremure nu ar fi totusi deosebita. A, daca ar aparea din nou miscari repetate pe Carlsberg si Owen, in paralel cu Nordul Sumatrei-Andaman-Nicobar, Hindu Kush si Iran, cu eventuale "reflexii" spre decrosarile din Estul Turciei (dar nu intotdeauna), atunci, da, mai discutam. Dar altfel...nu cred ca vom avea cine stie acum. E posibil sa fie cea mai slaba activitate de la inceputul anului, dar si asta ar fi totusi normala.
 
Faptul ca in luna mai a anului de gratie 2014 Vrancea da mai putine cutremure nu este ceva iesit din comun. Au mai fost si in anii precedenti luni cu putine seisme. In plus, dupa agitatia de la inceputul anului, era de asteptat sa se mai calmeze. Asa ca diferitele idei alarmiste vehiculate, cum ca e ca in 1940 si ca are nu stiu cine nu stiu ce feeling...sunt zerouri!!!! ZEROURI!!!! S-ar putea la fel de bine ca pana in 2020 sa nu avem nici macar un 6,0!!! Nu spun ca sigur asa se va intampla, spun doar ca e si asta o posibilitate care trebuie luata in seama. De aia eu consider ca nu e cazul sa ne suim pe pereti fara rost. Lucrurile trebuie luate usor, cu prudenta, si nu in stil apocaliptic, nu e cazul oricum.
 
Faptul ca am pus un pariu privind un 4,7-5,7 in luna mai 2014 nu inseamna insa ca il voi si castiga. S-ar putea foarte bine sa ratez, de data asta. Atat pauzele seismice, cat si perioadele de crestere a activitatii, nu au de fiecare data aceeasi semnificatie; si oricum activitatea e natural sa varieze, anormal ar fi ca tot timpul sa apara un 2,5+ la fiecare 2,006 zile. Din aceste motive (si nu numai), eu prefer sa fiu mai rezervat.
 
Vom vedea daca va mai fi cate ceva si in luna asta, se poate sa mai vina si un moderat, dar la fel de probabil este si sa mai asteptam toamna pentru un alt 5,5+. Nu poti sa fii sigur in privinta asta, dar totusi imi mentin doar parerea ca e putin probabil ceva catastrofal inainte de anul 2020. Mai trebuie niste lucruri totusi, Vrancea nu se misca asa de usor. Sa vedem ce se va mai intampla cu seismele mici si moderate, ca si ele ne pot arata anumite lucruri pe termen lung.
 
Cutremurul de aseara nu e o noutate, face parte din activitatea tipica a Banatului. Asa ca nici pomeneala de gaze de sist si alte tampenii invocate de tot felul de obsedati cu probleme la scoarta cerebrala. Banatul a avut mereu astfel de cutremure, asa ca nu e o surpriza ca se mai misca din cand in cand. Ultimul cutremur banatic de magnitudine peste 3,5 a avut loc in ianuarie 2012; de fapt atunci au fost 2 seisme la cateva zile, primul de 3,1 chiar in sudul TIMISOAREI, iar celalalt de 3,6 grade undeva pe la nord-est de TIMISOARA, spre BUZIAS asa. Remarc o oarecare tendinta de concentrare in jurul TIMISOAREI. Nu m-ar mira ca la un moment dat sa se produca si un cutremur de magnitudine peste 4,0 si intensitate mai mare de V grade pe scara Mercalli, undeva pe langa TIMISOARA, pe o raza de 10-20 km cel mult. Mai ales la vest de TIMISOARA exista o falie care in trecut a dat cutremure cu magnitudini de pana la 4,7-5,0 grade si intensitati maxime de pana la VII grade pe scara Mercalli. La BUZIAS pe 29 noiembrie 1988 s-a produs un cutremur de magnitudine 3,9 si intensitate epicentrala V.
Cutremurul de aseara a avut epicentrul cam la 22 km est de TIMISOARA, a fost simtit in zona epicentrala cu intensitatea de IV grade, iar la TIMISOARA cu intensitatea de III pana la III-IV grade.
 
In prima jumatate a acestei luni, Vrancea nu a reusit sa dea macar un 3,0: =)) =)) =)) =)) =)) =)) =)) =))

05.05.2014 20:46:10 UTC 45,77N 26,74E _91 km ML=2,8
10.05.2014 15:50:59 UTC 45,57N 26,43E 124 km ML=2,8
11.05.2014 04:56:34 UTC 45,64N 26,60E _79 km ML=2,5
14.05.2014 02:52:37 UTC 45,57N 26,40E 147 km ML=2,8-2,9


Era si normal sa mai slabeasca activitatea seismica, in Vrancea exista cresteri si scaderi succesive, nu e fixa activitatea, e in datul lucrurilor sa existe variatii, mai mari sau mai mici. Plus ca, nota bene, din 12 ianuarie pana la 3 aprilie 2014 s-au produs deja 8 cutremure cu magnitudini intre 4,3 si 5,0 grade, aproape de media anuala de 10-13 cutremure de 4,0+. Nu e totusi ceva extraordinar, nici pomeneala de "ca in '40" cum sustineau unele voci alarmiste, afirmatii oricum neintemeiate.
 
Avem iarasi o oarecare pauza, sunt deja mai mult de 2 saptamani fara cutremure vrancene subcrustale cu magnitudini mai mari de 2,9 grade. Sigur ca Vrancea poate oferi surprize la un moment dat, si se stie ca destul de des poate da cutremure moderate de 5,5+ in perioadele aprilie-mai, dar nu e totusi obligatoriu sa fie in fiecare astfel de perioada. Oricum, as puncta cateva lucruri care mi se par importante:
1) daca nu mai reuseste un 5,5+ pana la finele acestei luni, probabil ca ne amana pana in toamna, prin octombrie-noiembrie, atunci mai are Vrancea niste tabieturi specifice. Deci poate sa mai vina cate ceva, ca doar nu s-a terminat inca luna mai, sa nu fim nerabdatori totusi :p...dar, la fel de bine, poate sa nu mai fie nimic peste 4,0 grade, eventual un 4,5-4,8 asa, ramane de vazut. Daca e sa vina un 5,5+, as zice ca sunt sanse ceva mai mari sa il dea din partea de centru-vest, si poate sa fie mai adanc, spre 140 km, poate chiar 145-150 km. Nu uitati concentrarea de cutremure de langa PIETRELE INSIRATE, la limita dintre Vrancea si Buzau, din perioada octombrie 2013-aprilie 2014, concentrare care nu cred ca e lipsita de semnificatie, macar pe termen lung. In 2005 a fost pe la PIETRELE INSIRATE la 148 km adancime, in 2009 pe la NEREJU la 110 km adancime, in 2013 intre NEREJU si PIETRELE INSIRATE la 135 km adancime, sunt curios daca o ia iar spre vest si spre zona mai adanca, in jur de 150 km adancime. De regula, cu cat e mai la vest, cu atat e mai adanc. Faptul ca am avut un cutremur de 5,0 pe 29 martie 2014 nu inseamna ca se exclude complet un 5,5; in 2001 am avut un 5,3 pe 4 martie, urmat de 5,5 pe 24 mai, NICI O PROBLEMA.
2)- nu cred intr-un cutremur major (MGR > 7,0) in perioada imediat urmatoare. Vrancea nu prea a dat cutremure de 7+ la numai 2 ani dupa o perturbatie majora in Oceanul Indian si/sau fara perioade cu seisme puternice de decrosare in estul Turciei sau nordul/nord-vestul Iranului. Ar fi cazul cutremurului major de magnitudine 7,2 din 8 noiembrie 1620, o oarecare exceptie, dar care a venit imediat dupa o perioada foarte instabila, cu multe cutremure importante, in 1590-1595-1604-1605; blocul litosferic a fost bine dezechilibrat atunci. Am mai spus lucrurile astea si la topicul de Ipoteze privind urmatorul cutremur puternic, si la cel cu Despre maxime si minime in activitatea vranceana. Plus ca ar trebui sa se produca in perioade de intensificare, cu seisme de magnitudini peste 6,0-6,5 grade (in cazul cutremurelor majore din zona mai adanca, 130 km sau chiar 150 km). Vrancea nu este o zona seismica pur compresiva si nici una in care un cutremur major sa se poata produce oricand, in orice conditii. Cutremurele majore din 1802 si 1838 au venit la cate 5 ani dupa megaseismele de 8,5 si 9,2 din Sumatra (1797, 1833). Dar, atentie: Vrancea era deja dezechilibrata dupa seismele puternice din 1790 si 1829, da ? De aceea perturbatiile majore din zona Sumatrei de la 1797 si, respectiv, 1833 (megaseism de marime comparabila cu a celui din 26 decembrie 2004) au ajuns sa amplifice anumite tensiuni din blocul litosferic DEJA DEZECHILIBRAT. Acum nu este cazul, mie mi se pare ca e inca devreme raportat la momentul 11 aprilie 2012 (megaseismele de decrosare de la Ninety Ridge langa Sumatra); in aceeasi zona a mai fost in 1928 un cutremur major, dar Vrancea s-a miscat abia in 1940, fiindca nici nu era momentul atunci (in 1930) pentru ceva major foarte adanc, iar blocul litosferic nu era inca prea dezechilibrat. Deci 12 ani|!!! Asa ca, zic eu, sunt suficient de multe motive pentru care eu nu astept un 7+ in viitorul apropiat, degeaba ma injura unii pe mobotix in fel si chip. Pentru 6+, e de discutat, sigur ca nimeni nu poate exclude nimic de genul asta, dar un cutremur vrancean de 6,5 grade MGR e totusi altceva fata de unul de 7,4 grade, nu ? Pentru un eventual cutremur mai mic, deci de magnitudine moderata (5,5-6), vedeti consideratiile de la punctul 1 si de la topicul cu Maxime si minime. Se poate sa mai vina cate ceva, dupa cum la fel de bine se poate ca maximul inceput la 6 octombrie 2013 sa ramana singular pana la urmatorul maxim din 2018-2020, la fel ca maximele singulare din 1981 si 2009. Ramane de vazut, nu ma pot hazarda totusi.
Cam asa se vede situatia, in momentul de fata.
 
Avand in vedere localiazarea epicentrului si focarului seismului de aseara, este posibil ca pana la sfarsitul lunii sa se mai produca un alt cutremur de magnitudine peste 3,5 grade, poate peste 4,0; ar fi ceva sanse ca adancimea acestuia sa fie mai mare de 120 km, poate in jur de 130 km sau chiar mai jos. Poate sa fie mai spre SV (Muntii Buzaului) sau tot pe langa PIETRELE INSIRATE dar mai adanc; acolo e o anume zona de instabilitate care induce reactii in clustere vecine.
 
Intr-adevar, s-ar parea ca avem ceva sanse pentru un 4,0+ pana la sfarsitul lunii. A miscat si Iranul pe linia Zagros, dupa cutremurul de pe Chaman din Pakistan. In plus, de regula un cutremur vrancean de tipul celui de aseara, si care vine dupa o pauza cam lunga, are sanse mari sa fie urmat, intr-un interval de cel mult 10 zile-2 saptamani, de un alt cutremur, probabil de magnitudine 4,0+. Mizez pe o adancime mai mare, de regula dupa cele mai putin adanci vin si alea mai adanci. Sa vedem ce si cum. Atentie, nu e vorba de ceva major, v-am tot spus de ce nu astept totusi un 7+ in perioada urmatoare; ma cam injura unii pe mobotix, dar nu am ce sa fac decat sa ii las sa urle la Luna si la stele.
 
Asadar, a miscat iarasi zona HATEG din Transilvania. Nu e o noutate. Se stie ca zona a fost destul de activa in ultimii ani, incepand mai ales cu secventa seismica din 24-25 martie 2011 (cu soc principal de magnitudine 3,9 si intensitate epicentrala IV-V), urmata de secventa de socuri principale din 8 septembrie 2013 (cu doua cutremure la interval de 20 de minute, primul de magnitudine 4,1 si intensitate epicentrala V, al doilea de magnitudine 4,7 si intensitate epicentrala VI). Un alt cutremur, mai slab decat cele anterioare (magnitudine 3,2 si intensitate epicentrala III), s-a mai produs la HATEG si pe 31 octombrie 2013: Cutremur de magnitudine 3,2 in Transilvania, zona HATEG
Cred ca e vorba de o continuare a miscarilor din luna septembrie 2013, care nu au avut prea multe replici cu magnitudini mai mari de 2,5 grade in primele zile. Prin urmare, cred ca scoarta terestra are inca o anume instabilitate pe faliile de acolo, blocurile crustale se mai misca un timp. Microseisme au mai fost insa, chiar mai multe, pe acolo. Cutremurul de 4,7 grade din 8 septembrie 2013 pare a fi fost cel mai mare eveniment local produs in zona HATEG (Hunedoara) in ultimii cel putin 200 de ani. Interesant e ca el a venit dupa activitatea precursoare pe termen lung din 24-25 martie 2011, si, in plus, a avut un soc precursor semnificativ cu 20 de minute inainte.
 
Sa vedem daca mai reuseste si Vrancea sa mai dea cate ceva. Nu spun ca e total anormal, au mai fost perioade de 2-3 luni chiar fara cutremure de magnitudini 4,0+. Nu inseamna nimic asta, cel putin nu la un nivel foarte grav...marile cutremure foarte adanci nu prea vin asa. Dar, sigur, pentru evenimente mai mici sau chiar moderate, e de discutat, oricum nu e de fiecare data la fel, mereu apare si cate ceva un pic diferit.
 
Si daca va mai mirati de ce nu prea mai misca Vrancea, va rog sa observati ca de ceva timp nu prea mai sunt cutremure nici pe Dorsala Carlsberg si nici pe fractura Owen. Asa ca mi se pare de-a dreptul normal sa nu prea mai miste cine stie ce. Eu nu degeaba insistam pe Carlsberg si pe Owen, si in perioada februarie-aprilie am facut stiri despre cutremurele moderate de acolo, chiar daca s-a gasit cate un neica nimeni sa ma arate cu degetul ca de ce fac stiri despre cutremurele de pe Carlsberg si Owen, care, zicea nulitatea respectiva, nu au nici o semnificatie. Pana una alta eu v-am demonstrat ca roiurile de cutremure de pe Carlsberg si Owen aveau ele o semnificatie, nu degeaba si Vrancea si-a accelerat activitatea in perioada respectiva. Asa ca nu mai accept astfel de bobarnace venite de la tot felul de nimicuri intelectuale si morale.
Voi face si pe viitor stiri despre Carlsberg si Owen (evident pentru 5,0+) pentru ca s-a dovedit ca procesele de acolo cam au influenta si asupra Vrancei, in timp. A fost vizibil, de fapt, pentru orice, ca Vrancea a miscat destul de mult taman in perioada in care erau foarte frecvente si cutremurele din zonele respective. Q.E.D.
 
Back
Sus