danezia a spus:stef30 a spus:Danezia...:
1. Cred ca pocnitul mobilei a fost de la un cu totul alt motiv! Consider ca in Botosani este imposibil sa se simta un 3! Mai ales unul la 93 km...
2. Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se intample... Dar nu cred ca la un 5 vei afla cat de bine ti-ai ancorat mobila. Eu nu-ti doresc sa afli prea curand daca ai ancorat mobila cum trebuie... Desi mobila e ancorata, vezi ca mai sunt si alte pericole: obiecte, bibelouri, geamuri etc...! Si nu uita ca sunt zone in care oamenii ar cam trebui sa-si "ancoreze" casa. Ca tu sa afli daca ai ancorat bine, altii ar avea viata lor si a familiilor puse in mare pericol...
Asadar, sper sa pastrezi doar in teorie dorinta cu mobila ancorata!
Ster & Geox. Nu am zis nici o secunda ca s-a simtit cutremurul, nu s-a auzit nimic, nu am simtit nimic altceva. Pur si simplu a pocnit fara motiv mobila exact in minutul magic (m-am uitat la telefon sa vad cat e ceasul si apoi am comparat cu emsc-ul). Era liniste perfecta, la cucuietii din deal... conditii perfecte pentru ca un sistem instabil aproape de punctul critic (mobila respectiva)... sa reactioneze la zvacul din Vrancea.
In legatura cu testarea cred ca nu m-am facut bine inteles: in octombrie nu m-am ridicat din pat din cauza miscarilor (nu erau cine stie ce) ci pur si simplu pentru ca mobila mea moderna si zvelta troncanea zgomotos (intrase intr-un fel de rezonanta dubioasa care m-a enervat si speriat in acelasi timp).
Cand vine vorba de vrancea chiar imi doresc seisme cat mai dese si moderate. 1868-1912 a fost o perioada grozava pentru Romania. S-au mai spart cateva farfurii, ceva pagube la case vai de capul lor insa am fost protejati prin simpla frecventa sporita a cutremurelor moderate. Inca imi doresc sa cred ca 1977 a fost un fel de 1802 prin efecte si ca dupa 86 si 90... urmatorul seism vrancean de adancime va fi un esec (la fel ca si 1868). Din pacate sunt din ce in ce mai putine sanse pentru asa ceva.
Salutare si imi cer scuze anticipat pentru eventualul offtopic sau pentru eventualele divagatii. Felicitari sincere pentru informatiile ce alegeti sa le impartasiti profanilor interesati de subiect (categorie in care ma incadrez ) si pentru modul impartial si rational in care faceti asta.
Danezia, urmaresc de ceva timp forumul si chat-ul si inevitabil mi-au cazut ochii si peste opiniile tale. Putin cate putin, am observat ca opiniile s-au transformat in pseudo certitudini. Folosesti un ton extrem de alarmist, pasional chiar, prin care transmiti ca sub o forma sau alta ne paste acum cine stie ce mare nenorocire. Sunt curios daca esti beneficiarul unor certitudini la care altii inca nu au reusit sa ajunga. Daca nu e asa, chestiunile cu ancoratul mobilei si pocnitul ei asociat cu o miscare tectonica indica o anumita patologie, usor maladiva, care nu isi gaseste justificarea nici macar in pasiunea pentru fenomen.
Corelatiile empirice pe care tu le faci pentru ca 1+1 sa dea 7 si ceva pe scara Richter pot fi asmilate foarte usor de foarte multi necunoscatori care urmaresc forumul. Fundamental, riscul ca Romania sa fie inghitita de pamant sunt suficient de reduse. In anii 1933/1934 au murit 7 milioane de oameni in timpul foametei din Ucraina si iertata sa-mi fie comparatia, dar tu cam asta transmiti cand vine vorba de Vrancea, o nenorocire.
Locuiesc in Iasi, intr-un bloc de caramida din 1962. Am o usoara fobie cand vine vorba de seisme, insa de aici si pana la a gaurii peretii, a asculta sunetele scoase de mobila sau a astepta nerabdator doua saptamani de liniste urmate de scandala in Vrancea, e cale lunga.
Atunci cand emiti ipoteze de travaliu, lipsa afirmatiilor categorice si prezenta indoielilor este primul semn al inteligentei si al profesionalismului.
N.B. Sunt sanse reale ca pana la urmatorul cutremur devastator sa fii nevoit sa-ti cumperi mobila noua