Se pune intrebarea daca ceea ce se intampla in aceste zile in vestul Iranului, pe langa granita cu Iraq, ar putea avea o influenta si asupra Vrancei. La prima vedere, s-ar zice ca nu cine stie ce, avand in vedere ca nu sunt cutremure majore totusi. Pe de alta parte, cred ca ar trebui sa tinem cont totusi ca ar fi implicata dinamica placii Arabiei, placa ce a fost oarecum mobilizata dupa evenimentele din
2012 din Oceanul Indian. Fiindca stiti bine ce s-a intamplat in Indian, da ? Dar si in
2013 ce a urmat, nu ? N-am uitat marele cutremur de
7,8 grade produs pe
16 aprilie 2013 in sud-estul Iranului, in zona de subductie Makran. Iar dinamica placii Arabe are si ea niste consecinte, in timp, pe un termen mai lung sau mai scurt. Anul trecut s-a produs cutremurul moderat din
6 octombrie, din clasa evenimentelor de magnitudini
5,5+, despre care am zis ca ma intereseaza foarte mult. Sunt si eu curios daca Vrancea se va incumeta si anul asta la ceva similar, desi zic ca daca va mai fi ceva moderat, mai devreme de
octombrie sau
noiembrie parca nu as vedea. Am avut deja un cutremur de magnitudine
5,0 pe
29 martie, eveniment oricum semnificativ mai slab decat cel din
6 octombrie 2013.
Ca sa rezum, avand in vedere si cutremurul de magnitudine
6,0 produs pe
19 iulie in zona de fractura Owen, cu exact o luna inainte de inceputul crizei seismice din vestul Iranului, nu exclud ca in toamna sa mai simtim si noi cate ceva usor. Spun "nu exclud", nu ca sigur va fi. De obicei, cand e sa miste, Vrancea tinde sa miste in special in
octombrie sau/si
noiembrie. Asa ca as zice sa avem putintica rabdare.
Moderatele tind sa vina mai des in anumite perioade, respectiv
aprilie-mai si
octombrie, sigur ca mai sunt si exceptii.
13 octombrie 1960 5,5;
2 octombrie 1966 5,5;
1 octombrie 1976 5,6;
27 octombrie 2004 6,0;
4 octombrie 2011 5,3;
6 octombrie 2013 5,5.
Din motive legate si de sensibilitatea la anumite procese fizice, Vrancea pare sa raspunda foarte bine in luna
octombrie; nici cu
noiembrie nu mi-ar fi rusine, nu-i asa, EQ ???
Lunile propice, vorba ta.
Om mai vedea la toamna daca mai simtim cate ceva sau nu. Nu cred in ceva major acum, insa, am tot repetat de ce. Despre asta mai discutam in apropierea anului
2020 sau dupa
2020.
Oricum, daca e sa mai vina ceva din clasa
5,5+, este foarte interesant daca se continua tendinta
2005-2009-2013, gruparea pe cluasterul central, intre NEREJU si PIETRELE INSIRATE. Cutremurul din
6 octombrie 2013 a confirmat asteptarile pe care le-am avut atunci in ceea ce priveste urmatorul seism moderat de
5,5+:
-
localizarea epicentrului: pe clusterul central intre NEREJU (epicentrul din
2009) si PIETRELE INSIRATE (epicentrul din
2005);
-
adancimea focarului: anticipat intre
130-135 km, adica intre adancimea din
2009 (
110 km) si cea din
2005 (
148 km), s-a bagat bine, dragutul de el, confirmat la
135 km!!! Cutremurele se cam strecoara intre rupturi precedente, si Vrancea nu prea face exceptie nici ea.
Dupa cum am spus si atunci, cutremurul din
6 octombrie 2013, dragutul de el, s-a strecurat foarte bine, din punct de vedere spatial, intre cutremurele din
14 mai 2005 si, respectiv,
25 aprilie 2009. A fost foarte frumos, de o precizie fantastica, ce mai calea-valea.
Ce urmeaza ? Adica de unde va veni urmatorul
5,5+ din Vrancea, indiferent ca se intampla in
2014 sau dupa
2017, adica din
2018 incolo ? Asta e interesant. Ce localizare va avea urmatorul moderat vrancean din clasa magnitudinala
5,5+, si de la ce adancime va veni ? O va lua catre vest si va fi si mai adanc, spre
145-150 km ? Greu de spus, acum e chiar mult mai greu de anticipat fata de situatia pre-
6 octombrie 2013.