• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Daca in 2013 roiul de cutremure crustale din judetul Galati era persistent si a avut o evolutie spre paroxism chiar in saptamana care a precedat cutremurul vrancean moderat de magnitudine 5,5 din 6 octombrie, Vrancea fiind oricum blocata pentru seisme de magnitudini 2,8-3,0+, acum apar mici roiuri de microseisme crustale in Galati, insotind aproape fiecare cutremur subcrustal din Vrancea, iar Vrancea este ceva mai activa, avand deja 3 seisme de magnitudini 4,0-4,8 cu epicentrele pe flancul VESTIC al Carpatilor de Curbura, din Covasna pana in Buzau. Repet: sunt destule argumente impotriva unui cutremur catastrofal, dar e totusi posibil sa mai simtim cate ceva, mai ales in octombrie sau/si noiembrie. Asta e, trebuie sa mai si miste totusi. Culmea e ca se fac si 10 ani de la cutremurul de magnitudine 6,0 din 27 octombrie 2004, eveniment care totusi nu poate fi considerat mare dupa standardul Vrancei. Mai degraba ceva de energie medie, oricum. Cum spuneam, daca nu prea avem ce discuta despre 7,0+ (si asta nu pentru ca o spune Marmureanu, ci din motive foarte concrete), de cutremure mai mici...e discutabil, ramane de vazut. Nu inseamna ca trebuie sa sarim pe geam sau sa ne panicam fara rost daca mai si misca, sa stiti ca Vrancea a mai avut perioade active cu multe miscari perceptibile, doar nu vroiati sa nu mai miste deloc, nu ;) ? Repet, e foarte normal sa mai si miste, din punctul meu de vedere nu e nici o problema. Oricum, chiar daca va mai misca, asta nu ar avea cine stie ce relevanta fiindca nici nu descarca Vrancea, nici nu e musai sa aiba cine stie ce alta semnificatie. Exista o variabilitate totusi. Am zis mai demult, la topicul cu Maxime si minime, ca uneori maximele relative sunt multiple, de exemplu cum a fost in 1999-2000-2001 sau in 2004-2005. Se poate si asa...Eu am expus aici o parere personala, atat, nu e altceva, asta ca sa nu fie interpretari. :D Cand am ceva de spus, o spun, adica spun ce cred si gata.
 
Hai sa nu dam ochii peste cap. Japonezii, indonezienii si chilienii au saptamanal cutremure moderate de magnitudini 5-6 si nu sar pe geam; ei sunt oameni rationali. Ei au suficienta luciditate sa accepte cutremurul in viata lor, ca un dat natural. Sfatul meu e sa nu fii isterica din cauza unor eventuale cutremure moderate. Am zis de n ori ca Vrancea, din cand in cand, are si perioade de activitate mai ridicata, asta e situatia. Am zis ca 2013-2014 va fi un maxim relativ, singular sau multiplu. Am zis de 'jde mii de ori pe acest forum ca era de asteptat sa avem o crestere de activitate seismica in perioada 2013-2014, dar ca e putin probabil sa se ajunga la ceva peste 7,0 MGR. Asa am zis si imi mentin parerea. Am avut deja un cutremur de 5,5 grade pe 6 octombrie 2013; eu nu exclud sa avem si in toamna asta un alt cutremur de 5,5+, dar nu ceva catastrofal de teapa 1940, 1977, sa fim seriosi. Chiar si un 6,0+ nu e ceva grav dupa standardul Vrancei. Pericolul e cand ne lasam cuprinsi de istericale, fiindca e penibil ca la un cutremur moderat de 5,5-6 grade sau chiar la un 6-6,5 grade sa ti se intample ceva din cauza panicii. Faptul ca invoci plecatul pana in decembrie arata ca nu esti deloc rationala, sugestia mea e sa stai de vorba cu cineva...un psiholog, ceva. Niste ore saptamanale iti sugerez. Fiindca a nu vorbi despre cutremure pe considerente ca te apuca nevricalele nu e o solutie. Uite-te la japonezi sau la chilieni, poate totusi inveti ceva de la ei. Si inca ceva: acolo unde esti tu, nu ai acelasi risc ca noi, bucurestenii. Stai mult mai bine decat amarastenii din cladirile bucurestene cu buline rosii. Sa fie clar! Daca ai vointa sa pricepi, bine, daca nu, n-ai decat sa te stresezi singura pana dai in tot felul de boli. In acelasi timp, ignorarea fenomenului nu te ajuta cu nimic, chiar daca iti da o senzatie auto-linistitoare de siguranta.
Sorry, dar cand am ceva de spus, o spun fara sa menajez pe nimeni si nimic. Punct. Vrei sa asculti sfatul meu, bine, nu vrei, iarasi bine, din punctul meu de vedere faci cum doresti. Dar eu voi continua sa vorbesc transant despre cutremure si sa imi expun niste pareri, sa formulez niste ipoteze care s-ar putea sa se confirme, s-ar putea sa se infirme (adica sa nu mai fie nimic de 5,5+, de exemplu, se poate si asa).
 
Si inca ceva. Aici nu se fac predictii, dar ne dam si noi cu parerea, se emit opinii, ca doar nu mai suntem pe vremea lui ceausescu, cu seismul subiect tabu. Sa fim seriosi. Deci nu lua neaparat ca vine nu stiu ce, am zis ca se poate sa mai simtim ceva, asta e. Se fac si 10 ani de la cutremurul din 2004, se poate sa mai miste, dar nu ceva catastrofal. Se poate la fel de bine sa ramana doar cu cutremure mici de 4-5 grade, abia perceptibile totusi. Deci repet: aici nu se fac predictii. Anul trecut, pe 24 septembrie, imediat dupa marele cutremur din Pakistan, un nene m-a acuzat, cu o evidenta rea credinta, ca eu starnesc panica si ca din cauza mea e lumea isterizata in Prahova. M-am enervat la vremea respectiva; tipul a urlat la mine ca ce maxim anual astept si alte prostii din astea. Daca mai tacea 2 saptamani, filozof ramanea domnul sef al observatorului de la Muntele Rosu, fiindca pe 6 octombrie 2013 Vrancea a dat cutremurul de 5,5 grade. A fost un moment penibil, gafa a apartinut, evident, domnului seismolog de la Muntele Rosu, care ar fi facut bine sa se abtina: Mama Natura s-a hotarat sa nu ii dea dreptate dumnealui, ba dimpotriva, Baba Vrancea si-a cam batut joc de distinsul domn de la Muntele Rosu. La vremea respectiva am fost si eu extrem de suparat, nici macar nu l-am banat pe nenea ala, desi as fi putut sa o fac. Auzi, sa spuna ca eu starnesc panica in populatie, si asta pe 24 septembrie 2013. M-a enervat rau de tot. PRIN CEEA CE COMENTEZ, NU DORESC SI NICI NU CRED CA PANICHEZ PE CINEVA!!! Punct.
 
Dar de unde esti Liliana de esti atat de..."pe picior de plecare"? Si daca fugi pana in decembrie ce...? Desi nu e luna foaaaaarte seismica, crezi ca ianuarie nu poate da ceva? Si ce facem, fugim la nesfarsit???
 
Ceea ce a ignorat, anul trecut, domnul care m-a acuzat ca eu provoc panica in populatie e faptul ca distinsul coleg intru seismologie al dumnealui, celebrul individ George Purcaru, vine in fiecare an si declara in presa ca vine cutremur de 6,7-7,1 grade in Vrancea, ca asa a calculat dansul la Frankfurt. Asta nu provoaca panica ? Sau doar GeoX provoaca panica ? Evident ca m-a deranjat enorm. Oricum, cred ca nici pana acum nea' Purcaru nu intelege de ce nu i-au iesit prognozele cu marele cutremur din 2005, 2005-2007, pe urma din 2008, 2008-2010, 2010-2011, 2012, 2013...in fiecare an venea Purcaru si ne anunta ca a calculat dansul ca in 2011, 2012, 2013...vine cutremurul de 6,7 grade. Nu pricepe, saracul, de ce nu i-au iesit savantele prognoze...tipul e aiurit rau oricum.
 
Astazi Vrancea a dat (pana acum :D) 5 cutremure mici. Sa le vedem localizarile:

19.09.2014 00:54:11 UTC 45,61N 26,35E _75 km ML=3,3
19.09.2014 05:16:15 UTC 45,70N 26,61E 103 km ML=2,9
19.09.2014 07:46:07 UTC 45,49N 26,46E 112 km ML=2,5
19.09.2014 10:56:51 UTC 45,38N 26,39E 129 km ML=3,0
19.09.2014 17:26:53 UTC 45,81N 26,65E _79 km ML=2,5


Se vede ca in 24 de ore a parcurs cam toata intinderea ariei epicentrale, din nord pana in sud si apoi inapoi in nord. Pendulari foarte rapide, in interval mai mic de 24 de ore. Din punct de vedere al adancimii, ramane in suspensie zona cea mai de jos si, de fapt, de la 130 km in jos. Sa vedem ce mai e pe acolo.
 
Eu nu cred ca GeoX a intentionat macar vreodata sa creeze panica, deoarece chiar dumnealui a spus ca nu acorda niciodata aceeasi semnificatie unei anumite activitati seismice, care la prima vedere ti-ar sugera ca "urmeaza ceva mai important daca ne luam pe considerente statistice", plus ca niciodata nu a facut predictiii in care sa foloseasca formule de genul: "Sunt sigur ca ne asteapta un seism de magnitudinea X pana la finalul datei Y din cauza ca nu stiu ce stele, planete, cutremure din Filipine sau mai stiu eu pe ce considerente se bazeaza unii "ghicitorii in stele" sau asa-zisi experti in seismologie, care culmea mai apar si la TV, unde se uita milioane de oameni, nu zeci, hai sute de mii cel mult ca pe net si cand ne referim la ei nu folosim acuzatii asa grave cum i s-au adus lui GeoX. De aceea eu voi continua sa ma bazez in continuare doar pe ceea ce zice el pentru ca eu pun mai mult accent pe echidistanta, obiectivitate si in primul rand pe buna credinta, chiar daca poate dumnealui nu are cunostinte in acest domeniu dobandite in "celebrele facultati" urmate de "marii seismologi". Iar cat despre frica Lilianei, remediul cel mai bun este credinta, deoarece tot ce ne este dat de Dumnezeu nu trebuie sa ne isterizeze din moment ce el are grija ca noi sa primim ceea ce meritam doar cu simpla conditie sa respectam legile morale ale Lui.

PS. Imi cer scuze ca am fost pe langa subiect, dar chiar am simtit nevoia sa spun ce cred cu adevarat si inca am fost cat de succint posibil, ca de altfel ar mai fi multe de zis despre subiectul "nedreptatile presei si a oamenilor ignoranti de pe internet care nu se informeaza si pe cont propriu si in primul rand cred orbeste ceea ce spun niste asa-zisi specialisti doar ca au diploma de Spiru Haret, fie ea si meritata, dar nu neaparat relevanta atata timp cat NIMENI de acolo nu te invata ca cel mai important in viata e sa fii deschis la orice si sa nu crezi cu tarie orice sau sa incerci pe cineva sa creada cu tarie un anumit lucru doar ca sa-l poti exploata" si cu asta am terminat.
 
Multumesc mult Cristi. Intr-adevar, eu spun ce cred, judec in functie de ce se intampla nu doar la noi, dar si pe plan global. Dar asta nu inseamna ca aici se fac predictii, si nici nu se intentioneaza panicarea oamenilor. Pana la urma, mai devreme sau mai tarziu, vine el si un cutremur mai semnificativ; pentru Vrancea, se considera drept eveniment semnificativ seismul cu magnitudinea MGR in jur de 6,5 sau peste acest prag; ramane totusi o distanta mare fata de cel catastrofal cu MGR > 7,0 si care vine totusi mult mai rar, cam de 2 ori pe secol in Vrancea. Insa chiar si un cutremur moderat, de magnitudine 5,5-6,0 grade, nu vine cand il asteapta toata lumea. Noi aici mai discutam, formulam opinii, ipoteze, ne dam cu parerea privind ceea ce se intampla...dar atat. Daca se intampla ca anumite evolutii sa confirme unele pareri...sigur ca e satisfacator, recunosc. :D De exemplu, cutremurul de magnitudine 5,5 din 6 octombrie 2013, cu focar la 135 km adancime si epicentrul pe gruparea centrala dintre NEREJU si PIETRELE INSIRATE, a confirmat anumite asteptari pe care real si subsemnatul le-au avut si pe care le-am formulat chiar in acest topic. Nu trebuie insa retinut ca un fenomen ca seismul de anul trecut trebuie musai sa se repete in aceleasi conditii. Vrancea e un sistem dinamic pe care il consider a fi "fara memorie", in sensul ca desi exista niste regularitati extrem de interesante in succesiunea anumitor tipuri de cutremure subcrustale, nu se reproduc 100% conditiile fizice in generarea seismelor, atat a celor mari, cat si a celor de magnitudine medie. Intotdeana mai apare cate ceva oarecum surprinzator. Asta e.
 
Din Brasov sunt. Da, sufar de o fobie, nici mie nu-mi place, chiar deloc, lupt din greu cu mine s-o controlez. Stiu ca par/sunt paranoica, dar nici mie nu mi-e usor si nu-mi place sa fiu asa. Toate argumentele pe care mi le spuneti voi mi le spun si eu, mi le repet si ma straduiesc din rasputeri. In ceea ce-l priveste pe GeoX, departe de mine gandul de a-l acuza de ceva, dimpotriva, il admir, il respect, il laud pentru ceea ce face aici, unde ii este publica munca. Probabil ca si in rest o fi de admirat. Mereu le-am recomandat si altora sa frecventeze forumul.
 
interesant
 

Atașamente

  • Untitledh.jpg
    Untitledh.jpg
    74,2 KB · Vizualizări: 9
  • Untitledddsa.jpg
    Untitledddsa.jpg
    34,3 KB · Vizualizări: 18
Da, s-a parcurs intr-o singura zi aproape toata aria epicentrala, din nord pana in sud si invers. Totusi seismele au fost mult mai mici decat cele din 29 martie, cand seara s-a ajuns la varful de magnitudine de 5,0, dupa celelalte 4 cutremure de 4,3 grade, 2,9 grade, 3,0 grade si 3,0 grade. Acum au fost mult mai mici totusi, si nici atunci nu s-a intamplat nimic, 5,0 pentru Vrancea nu e deloc mare.


29.03.2014 01:55:16 UTC 45,35N 26,25E 147 km ML=4,3
29.03.2014 07:59:46 UTC 45,77N 26,82E 111 km ML=2,9
29.03.2014 12:36:37 UTC 45,43N 26,42E 137 km ML=3,0
29.03.2014 14:29:24 UTC 45,41N 26,21E 125 km ML=3,0
29.03.2014 19:18:05 UTC 45,61N 26,48E 134 km ML=5,0
 
S-a reactivat Galatiul, desi exista unele diferenta in sensul ca seismele sunt mult mai mici (pana acum), iar Vrancea nu doar ca nu e blocata, ci a devenit mai activa in ultimele saptamani. Dupa parerea mea, activitatea din zona Galati (PISCU-SCHELA-IZVOARELE) este influentata de Vrancea, care e Regina: tensiunile din blocul litosferic paleosubdus influenteaza cumva si crusta terestra, generand activitati seismice locale pe anumite sisteme de falii mai "sensibile". In plus, activitatea faliilor respective ar putea fi stimulata un pic si de dinamica blocului tectonic dobrogean, cu propagarea unor tensiuni pe sistemele de falii Sf. Gheorghe si Peceneaga-Camena, precum si pe niste fracturi locale perpendiculare pe ele (deci pe directie transversala).

http://www.voxtvregional.ro/stiri-i...-galati/izvoarele-lovita-din-nou-de-cutremure

Nu uitati si ca in zona Galati crusta se lasa cu o viteza medie de cca. 4-5 mm/an, in timp ce in Vrancea crusta se ridica, viteza medie fiind de 4-5 mm/an. E un proces interesant pe acolo.
Sa vedem ce mai e, nu cred ca e vorba de ceva serios, in sensul ca nu cred intr-un cutremur major in viitorul apropiat. In rest, e discutabil orice.
 
Sa mai vedem, intr-o imagine mai de ansamblu, cutremurele vrancene produse incepand din luna august, de cand avem crestere de activitate seismica. Iau de data asta doar evenimentele cu magnitudini de 3,0+.


02.08.2014 16:59:20 UTC 45,74N 26,63E _99 km ML=3,4
04.08.2014 11:55:46 UTC 45,72N 26,66E 128 km ML=3,1
05.08.2014 10:00:31 UTC 45,67N 26,58E 138 km ML=3,3
05.08.2014 23:24:59 UTC 45,57N 26,52E 132 km ML=3,8
09.08.2014 18:03:21 UTC 45,57N 26,47E 134 km ML=3,6

09.08.2014 20:06:46 UTC 45,59N 26,55E 108 km ML=3,0
19.08.2014 09:04:40 UTC 45,69N 26,61E 141 km ML=3,9
24.08.2014 07:12:49 UTC 45,61N 26,32E 148 km ML=4,6

24.08.2014 21:53:27 UTC 45,54N 26,34E 145 km ML=3,0
25.08.2014 15:44:54 UTC 45,74N 26,73E 125 km ML=3,5
25.08.2014 18:01:57 UTC 45,61N 26,62E 134 km ML=3,0
29.08.2014 06:24:29 UTC 45,54N 26,37E 126 km ML=4,0
29.08.2014 13:46:05 UTC 45,65N 26,65E 123 km ML=3,0
03.09.2014 02:57:37 UTC 45,61N 26,49E 130 km ML=3,3
06.09.2014 04:20:11 UTC 45,66N 26,59E 146 km ML=3,5
06.09.2014 15:54:54 UTC 45,59N 26,54E 134 km ML=3,2
07.09.2014 18:39:38 UTC 45,59N 26,41E 149 km ML=3,0
09.09.2014 06:09:48 UTC 45,45N 26,29E 130 km ML=3,5
10.09.2014 19:45:57 UTC 45,59N 26,46E 106 km ML=4,8

12.09.2014 09:19:33 UTC 45,54N 26,51E 105 km ML=3,1
15.09.2014 18:10:07 UTC 45,69N 26,51E _87 km ML=3,0
19.09.2014 00:54:11 UTC 45,61N 26,35E _75 km ML=3,3
19.09.2014 10:56:51 UTC 45,38N 26,39E 129 km ML=3,0


Am marcat cu rosu seismele cu magnitudini de 3,5+. Vedem niste chestii destul de interesante. Dupa cutremurul foarte adanc din 24 august, s-a accentuat o anumita instabilitate, cu anumite variatii ale epicentrelor dar mai ales in adancime. La inceput de septembrie am avut o activitate usor accelerata in zona foarte adanca, in special de la PIETRELE INSIRATE pana mai la sud in Muntii Buzaului. S-a produs cutremurul de magnitudine 4,8 din 10 septembrie, intre GURA TEGHII si PIETRELE INSIRATE, judetul Buzau, la o adancime de 105 km; dupa asta, a crescut activitatea intr-un palier mai putin adanc si s-a redus semnificativ activitatea in palierul mai adanc. Paradoxul e ca domina seismele mai putin adanci inclusiv pe langa PIETRELE INSIRATE, unde de regula functioneaza clusterul de cutremure mai adanci. Sa vedem ce mai e mai departe.
 


http://www.presadegalati.ro/au-reinceput-cutremurele-in-izvoarele/


...
s-a reactivat falia

Sa vedem. Din fericire, pana acum seismele au fost mult mai mici decat cele din toamna anului 2013; atunci s-a ajuns la socuri principale de magnitudini 3,9 grade, acum magnitudinea maxima nu a depasit 1,8 grade. Eu imi mentin parerea ca, desi exista unele deosebiri fata de situatia de anul trecut, tot Vrancea este, indirect, implicata in reactivarea faliilor din judetul Galati. Sa vedem ce mai e prin octombrie, ca bate la usa draguta luna octombrie. De asemenea, imi mentin parerea ca Vrancea nu prea poate sa dea un cutremur catastrofal acum (MGR > 7,0) acum, iar pentru cutremure mai mici lucrurile sunt discutabile oricum. Am tot spus cam de ce ar fi nevoie pentru 7+ in Vrancea, mai ales pentru unul de tip 1738 sau unul de tip 1802, 1940. Eu nu vad conditii acum pentru asa ceva. Dar sigur, pana in 7,0 MGR, nu ma hazardez. Sa vedem insa daca mai apare un eveniment moderat de magnitudine 5,5+, fiindca dupa cel de 6,0 din 27 octombrie 2004, toate seismele moderate ulterioare din 2005, 2009 si 2013 nu au mai depasit 5,5-5,7 grade.
 
Legat de cutremurele din zona Galati, de fapt arealul GALATI-PECHEA, cu epicentre la PISCU, SCHELA, IZVOARELE, TUDOR VLADIMIRESCU etc., marele geolog roman Ion Atanasiu stia inca din anii' 40 ca acolo este "ceva". Geologul Ion Atanasiu, in remarcabila sa lucrare CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA, a subliniat cu deosebire zona de sensibilitate seismica GALATI-PECHEA, zona care, dupa cum nota domnia sa, a actionat ca o "culminatie seismica" la marele cutremur vrancean din 1940. Deci omul stia si a notat inca de pe atunci ca acolo, intre GALATI si PECHEA, este ceva!!! Ceva care reactioneaza bine si la miscarile moldavice (asa cum numea dansul cutremurele vrancene). Asa ca ma surprinde mult balbaiala de care s-a dat dovata anul trecut si chiar si acum. Repet: inca de acum peste 70 de ani Ion Atanasiu a spus, negru pe alb, ca acolo, in zona Galati, este ceva. Ceva-ul ala reactioneaza foarte bine la procesele care genereaza seismele adanci din Vrancea. Negru pe alb, frate, negru pe alb. Cine spune ca lucrarea lui Atanasiu e depasita face gafe. E o carte veche, dar, zic eu, fundamentala pentru a intelege seismicitatea Romaniei. Nu tu gaze de sist, nu tu exploatari de petrol si alte baliverne penibile, acolo este ceva pur tectonic, ceva care reactioneaza foarte bine la Vrancea. Bravo Ion Atanasiu, jos palaria, mare om a fost, un savant roman absolut remarcabil. Pentru vremea aia, e remarcabil ca a inteles niste lucuri si le-a notat pentru a ramane pentru noile generatii de geologi, geofizicieni, seismologi romani.
 
Au dat oficialii un comunicat privind microseismele din Galati...plin de bla-bla-uri, evident. Inclusiv acela ca nu se cunoaste cauza acestor seisme. Vax! =)) =)) Rad si curcile. Anul trecut s-a demonstrat cu corelare clara cu Vrancea, anul asta la fel...o vad si copiii de gradinita.
In septembrie 2014 activitatea seismica locala din zona Galati a inceput sa creasca usor pe 6 septembrie, deci cu foarte putin timp inainte de cutremurul vrancean de magnitudine 4,8 din seara de 10 septembrie; imediat dupa ce a miscat Vrancea, a aparut un roi de evenimente in zona Galati. Microseisme au aparut si in zilele urmatoare, dar mai ales in seara zilei de 18 septembrie, imediat inainte de cutremurele vrancene mici din 19 septembrie. Si mai caraie cineva ca nu au legatura cu Vrancea ??? Corelarea este excelenta, zic eu. Sigur, sunt diferente fata de situatia din septembrie-octombrie 2013, e si normal sa existe o anumita variabilitate.
Repet, Ion Atanasiu a arat ca acolo, in zona Galati, e un ceva care reactioneaza bine la Vrancea; a functionat drept "culminatie seismica" la cutremurul major din 1940. La topicul de ipoteze privind urmatorul cutremur vrancean important am spus ca e mai degraba o problema de fond, pe termen lung, si ca si urmatorul cutremur puternic din Vrancea (MGR > 6,5-6,7), atunci cand va veni (nu stim cand, fireste), se va corela bine cu problema Galati. Cred ca e unul dintre elementele care va fi specific mult-asteptatului cutremur, indiferent ca vine acum sau peste 10-20 de ani.
 
Comunicat de presa al INFP privind cutremurele din zona Galati


In intervalul 10-20.09 2014, in zona seismica Galati s-au produs 10 evenimente seismice cu magnitudini cuprinse intre 1 si 1.8. Evenimentul cu magnitudinea cea mai mare (ML =1.81 ?i 10 km. Cutremurele produse in zona Galati sunt de natura tectonica iar din analiza datelor existente nu reiese o influenta notabila a altor factori (inundatii, exploatari de petrol). Este de mentionat faptul ca zona seismica Galati are o activitate seismica proprie care depinde de tectonica locala dar este si sub influenta seismicitatii zonei Vrancea care domina hazardul seismic al teritoriului Romaniei.

Efectele constatate in cazul cutremurelor produse in zona Galati sunt puse pe seama urmatorilor factori:

efecte locale de amplificare a undelor seismice datorita conditiilor solului;
efecte de amplificare locala datorita topografiei;
efecte macroseismice cumulate, prin actiunea repetata a undelor seismice;
calitatea precara a unor case.

 
Asadar, se confirma ca seismele din zona Galati sunt influentate de cele din Vrancea, nici o surpriza de fapt. Atanasiu a remarcat treaba asta inca din anii '40.
 
Dupa cum arata situatia in momentul de fata, privind din "exterior", Galatiul nu va da cutremure cu magnitudini similare cu cele de anul trecut atata timp cat cutremurele vrancene nu trec de 5.5 mgr.
Dar, in cazul unui cutremur de +5.5mgr in Vrancea, parerea mea (subiectiva), este posibil sa apara tensiuni mai mari si in zona Galati (fenomen invers fata de cel de anul trecut).
 
Back
Sus