GeoX1
Administrator
- Scor reacție
- 6
Daca in 2013 roiul de cutremure crustale din judetul Galati era persistent si a avut o evolutie spre paroxism chiar in saptamana care a precedat cutremurul vrancean moderat de magnitudine 5,5 din 6 octombrie, Vrancea fiind oricum blocata pentru seisme de magnitudini 2,8-3,0+, acum apar mici roiuri de microseisme crustale in Galati, insotind aproape fiecare cutremur subcrustal din Vrancea, iar Vrancea este ceva mai activa, avand deja 3 seisme de magnitudini 4,0-4,8 cu epicentrele pe flancul VESTIC al Carpatilor de Curbura, din Covasna pana in Buzau. Repet: sunt destule argumente impotriva unui cutremur catastrofal, dar e totusi posibil sa mai simtim cate ceva, mai ales in octombrie sau/si noiembrie. Asta e, trebuie sa mai si miste totusi. Culmea e ca se fac si 10 ani de la cutremurul de magnitudine 6,0 din 27 octombrie 2004, eveniment care totusi nu poate fi considerat mare dupa standardul Vrancei. Mai degraba ceva de energie medie, oricum. Cum spuneam, daca nu prea avem ce discuta despre 7,0+ (si asta nu pentru ca o spune Marmureanu, ci din motive foarte concrete), de cutremure mai mici...e discutabil, ramane de vazut. Nu inseamna ca trebuie sa sarim pe geam sau sa ne panicam fara rost daca mai si misca, sa stiti ca Vrancea a mai avut perioade active cu multe miscari perceptibile, doar nu vroiati sa nu mai miste deloc, nu ? Repet, e foarte normal sa mai si miste, din punctul meu de vedere nu e nici o problema. Oricum, chiar daca va mai misca, asta nu ar avea cine stie ce relevanta fiindca nici nu descarca Vrancea, nici nu e musai sa aiba cine stie ce alta semnificatie. Exista o variabilitate totusi. Am zis mai demult, la topicul cu Maxime si minime, ca uneori maximele relative sunt multiple, de exemplu cum a fost in 1999-2000-2001 sau in 2004-2005. Se poate si asa...Eu am expus aici o parere personala, atat, nu e altceva, asta ca sa nu fie interpretari. Cand am ceva de spus, o spun, adica spun ce cred si gata.