• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Am aratat, la topicul de comentarii la seismele din lume, ca se prefigureaza un mic val de cutremure moderate dinspre Asia catre vest, incepand de la seismele din sud-vestul Pakistanului, continuand cu Afganistanul si acum, iata, cu Azerbaidjanul. Ei, ce face Vrancea ? Pai, cum luna octombrie, draguta de ea, cam bate la usa asa, sigur ca ne putem astepta sa si simtim cate ceva; daca in septembrie a dat un 4,8...se poate sa mai dea ceva si in octombrie. Nu ceva catastrofal, imi mentin parerea ca un cutremur major cu MGR > 7,0 nu poate sa vina acum, am tot repetat motivele si cred in ele. Dar, de pilda, se poate sa ne mai dea un 5+ in toamna asta, faptul ca Vrancea poate sa dea o data sau de 2 ori pe an cutremure de magnitudini egale sau mai mari de 5,0 nu e chiar un capat de tara, totusi, sa fim seriosi. Indonezia, Japonia, Chile, Filipine...au saptamanal seisme de magnitudini 5-6 si nimeni nu sare pe geam si nu da ochii peste cap pentru atata lucru. Vrancea e chiar decenta, as zice eu, cu unul sau doua cutremure de magnitudini 5 pe an (in medie, fiindca sunt si ani in care seismele de 5,0+ mai lipsesc, si asta e la fel de normal).
Singura chestie care ma intereseaza, de fapt, e daca mai vine un 5,5+ si cu ce localizare a epicentrului, respectiv la ce adancime. In rest, vorbe...
Am avut o mica activitate mai ridicata de pe 10 pana pe 20 septembrie, combinata cu episoade microseismice in zona Galati, acum s-a lasat linistea...sa vedem dupa 1 octombrie ce va mai fi. Repet, exclud un cutremur catastrofal si v-am tot spus de ce. In rest, ramane de vazut, dar oricum nu trebuie sa ne ambalam.
 
E posibil ca efectul seismului de 7,6 MGR de pe Dorsala Carlsberg din anul 2003 sa se mai "simta" si acum la noi din moment ce Vrancea se misca muuuuuuuuult mai greu decat se asteptau multe persoane care ziceau ca perioada 2005-2015 e propice pt. un seism de 7,0+ MGR? Aidca vad ca deja ai pus eticheta pe Vrancea in ceea ce priveste gradul ei de "impotenta" in virtutea unui seism de peste 7,0 MGR pana la finele lui 2015... Apropos... la cat de mare a fost seismul de pe Fractura Owen(raportandu-ne la potentialul zonei) din luna iulie si avand in vedere faptul ca a avut un mecanism de decrosare putin diferit fata de seismele din octombrie 2013 si martie 2014 din acea zona, care pana la urma au "starnit" si Vrancea noastra, dar si faptul ca nu a avut caracter multisoc, asa cum se intampla de obicei acolo, nu exista, cumva, posibilitatea ca acel seism de 6,0 MGR sa fie un alt factor al linistii relative din Vrancea(fata de ce am avut in perioada octombrie 2013-aprilie 2014 a fost mult mai liniste totusi) din perioada de vara si chiar si din aceasta luna?
 
Stai ca ai confundat. :p Nu trebuie sa interpretezi pauza relativa din Vrancea ca fiind cauzata de cutremurul de pe fractura Owen. Cazurile anterioare mentionate oricum nu au fost numai pe fractura Owen, ci si pe alte structuri din vestul Oceanului Indian; una la mana. Pe urma, pe Owen se propaga intotdeauna tensiuni spre nord-vest, prin intermediul placii Arabiei. Dovada cea mai clara este si faptul ca la fix o luna dupa miscarea de pe Owen a izbucnit criza seismica de la granita Iran-Iraq, si aproape in acelasi timp a inceput si Vrancea sa miste in ultima saptamana din august. Deci nu ai dreptate. :D Pauza actuala nu are legatura cu Owen, nu trebuie sa facem abstractie si de mecanismul intern din Vrancea, care este de fapt cel decisiv totusi. Si inca ceva: nu zice hop pana nu sari parleazul.:p Nu ma astept la un cutremur catastrofal, dar trebuie sa vina acusi octombrie si pe urma noiembrie, si e de asteptat sa mai simtim cate ceva..nu cred ca periculos totusi.
 
Deci la o luna dupa cutremurul de pe fractura Owen a inceput criza seismica de la granita Iran-Iraq si cam in acelasi timp s-a terminat si pauza de vara din Vrancea. Este evident ca s-au propagat niste mici tensiuni spre nord-vest. Actuala perioada de calm din Vrancea tine exclusiv de mecanismul intern, nu de procesele geotectonice externe; ea vine dupa activitatea relativ ridicata de pana la 19 septembrie, inclusiv cu episoade microseismice in zona Galati. Sa vedem in urmatoarele 2 luni ce mai e...
 
Ok, am inteles acum. Multumesc. Oricum, am interpretat mai mult in scop ipotetic acest lucru, nu i-am atribuit acestei interpretari rolul de a eticheta in vreun fel rolul Fracturii Owen in ceea ce priveste influenta ei asupra activitatii seismice generale din Vrancea. Tocmai de asta am si intrebat, ca sa inteleg mai bine acest rol al Fracturii Owen, primind un raspuns de la o persoana mai avizata... M-ar fi interesat sa primesc un raspuns si la prima intrebare.
 
Da, pai de atunci nu prea au venit tensiuni majore care sa reactiveze falia nord-anatoliana, si e firesc ca, in aceste conditii, nici Vrancea sa nu ceva semnificativ.
 
Totusi ma mir ca in 2012 Vrancea nu a avut o reactie mai notabila avand in vedere ca a miscat destul de tare falia nord-anatoliana prin seismele din zona Tabriz. Nu mai fusesera de mult niste seisme de peste 6,0 mgr prin zona aia si nici dupa acele seisme nu prea au mai fost reactii demne de notat. Abia azi am avut un 5,4 prin sudul Azerbaidjanului. Sau poate reactia din Vrancea la acele seisme a fost cutremurul de pe 6 oct... Mai ales ca intervalul de reactie al Vranceai fata de seismele mai importante de pe falia nord-anatoliana ar fi cam de 1 an-1 an si jumatate(vezi cazurile 1940 si 1977 de ex.).
 
Trebuie sa fie cutremure majore pe acolo, de magnitudini in jur de 7,0 sau mai mari. Si oricum falia nord-anatoliana nu e la Tabriz.
 
Pai de unde pana unde tine? Nu "sigileaza" nordul Turciei de la vest la est? Se opreste exact la granita cu Iranul? Stiam ca Tabriz e aproape de nordul Turciei... Daca vrei putem continua discutia pe alt topic ca sa nu mai divaghez prea mult...
 
Cutremurele din august 2012 s-au produs pe o falie de decrosare din nord-vestul Iranului, dar magnitudinile lor au fost de 6,4 si 6,3 grade, deci nici macar un 6,5-7 asa...Si oricum in 2013 a reusit si Vrancea sa dea un 5,5 amarat. Oricum, nu a miscat semnificativ nord-anatoliana, de fapt.
 
Deci falia aia din Iran(chiar daca e mai in nordul tarii), nu prea are treaba cu nord-anatoliana. Asta voiam sa stiu...
 
Despre seismotectonica Turciei, aici

Se vede ca falia nord-anatoliana incepe (sau se termine, depinde din ce directie privesti) intr-o zona de tripla jonctiune din estul Turciei, dar NU la Tabriz, nici pomeneala. La Tabriz si in zonele imediat adiacente sunt alte falii de decrosare, intr-adevar.
 
Deci Cristi, in zonele mentionate: faliile de decrosare din nord-vestul Iranului si jumatatea estica a faliei nord-anatoliene...trebuie sa fie cutremure intr-adevar mari (de magnitudini peste 6,5-7,0, chiar peste 7,0 grade), in succesiuni de la est spre vest, ca sa discutam despre influente asupra noastra. Or, e evident ca acum nu este asa. Cutremurele din august 2012 din zona TABRIZ-AHAR au fost totusi departe de pragul critic.
 
Am inteles. Deci intr-un fel falia NA e separata de "falia" Tabriz, doar ca poate exista o legatura intre ele in ceea ce priveste tensiunile care se pot propaga spre Vrancea in cazul in care are loc un seism important in zona Tabriz si apoi si in estul Turciei(falia NA).
 
Imi mentin parerea ca in toamna asta (octombrie-noiembrie), mai avem ceva sanse la cutremure vrancene din clasa celor care se simt, de mai multa sau mai putina lume. Nu sunt conditii pentru cutremur catastrofal, in ciuda profetiilor apocaliptice, dar in rest mai putem simti cate ceva. Si nu e un capat de tara in asta: in Indonezia, Filipine, Japonia, Chile...saptamanal au cutremure de magnitudini peste 5,0 si nu sare nimeni pe geam, nu da nimeni ochii peste cap si nu lesina nimeni. Mie mi se pare ca Vrancea este chiar decenta, cu unul sau doua (in medie) cutremure de magnitudini 5,0+ intr-un an. Repet: singura chestie care ma intereseaza este daca mai vine si un 5,5+ si la ce adancime, respectiv cu ce localizare a epicentrului in raport cu capetele blocului litosferic; in rest, sunt fleacuri.
 
Evident, au si inceput tolomacii si tantalaii sa invoce gazele de sist in legatura cu cutremurul de azi. Oare plateste bine Gazpromul ? Au oare habar toti prostovanii astia ca LA BRAILA AU FOST CUTREMURE LOCALE SI PRIN 1865 SI IN 1870 SI CEVA, S.A.M.D. ???? Tara de prosti condusa de hoti, ce mai calea-valea! Iar hotii de sus au tot interesul ca lumea sa fie proasta si usor de pacalit cu tembelisme. Astia habar nu au cum se produce un cutremur, dar gata, invoca petrolul, gazele de sist si altele pentru orice cutremur. Nu mai are voie pamantul asta sa mai miste ca ba e HAARP de vina, ba sunt gazele de sist la mijloc. Propaganda ieftina. Toti prostalaii astia...ar merita sa le cada vitrinele peste ei...fac umbra pamantului degeaba. De altfel, pe mine ma doare absolut in cot daca prostimea o sa aiba de suferit in crize panicoase la orice fleac de 5,8-5,9 grade in Vrancea. Sa lesine, sa dea ochii peste cap...toti prostii.
Repet: LA BRAILA AU MAI FOST CUTREMURE LOCALE, SUNT DESTULE RELATARI PENTRU ULTIMII 200 DE ANI SI CHIAR MAI MULT. DECI E VORBA DE CUTREMURE LOCALE, NU DE RESIMTIREA SEISMELOR VRANCENE. Dar cine sa priceapa ? Prostii si tantalaii ametiti cu bere si mici ?
 
Iata ce posteaza la comentarii la stirea despre cutremur un nene pe nume Lazarescu Catalin:

Lazarescu R. Catalin spunea...

Foreaza baietii dupa gaze de sist si petrol intr-una. Asta e doar inceputul ...

Vai de cei din zona Galati, Braila daca ar fi ceva de suprafata mai mare de 5 grade!


Saracul. E din ala, sarac cu duhul, bietul tantalau. De unde sa stie asta ca la BRAILA au fost mereu cutremure crustale. In 1865 gaze de sist, neh ? Sa fim serios. Se pare ca a prins bine propaganda unora. Vreau si eu bani de la Gazprom. Ma nou, ne cam taie gazele Gazpromul, ca asa vrea muschii lor...Pentru asta nu se agita tolomacii astia, ca deh...ei trebuie sa sara in sus pentru orice fleac de cutremur crustal...e la moda sa invoci cauze aiurea, fara macar o fundamentare serioasa. Tara asta isi merita soarta.
 
A, ca si pentru cutremurul moderat vrancean din 6 octombrie 2013 au fost invocate gazele de sist, fireste, se putea altfel...Ce putea fi altceva in cauza, neh ? Cum ii mai suporta pamantul pe toti prostii astia ?
 
Imi pare rau ca te enervezi in halul asta pentru ca nu rezolvi nimic... Oricum lumea zice ce vrea si e si pacat sa doresti raul altora: "...ar merita sa le cada vitrina in cap..." Nervii nu rezolva nimic, dar intr-adevar, e bine sa le explici ca gresesc...
 
Back
Sus