Am aratat, la topicul de
comentarii la seismele din lume, ca se prefigureaza un mic val de cutremure moderate dinspre Asia catre vest, incepand de la seismele din sud-vestul Pakistanului, continuand cu Afganistanul si acum, iata, cu Azerbaidjanul. Ei, ce face Vrancea ? Pai, cum luna
octombrie, draguta de ea, cam bate la usa asa, sigur ca ne putem astepta sa si simtim cate ceva; daca in
septembrie a dat un
4,8...se poate sa mai dea ceva si in
octombrie. Nu ceva catastrofal, imi mentin parerea ca un cutremur major cu MGR >
7,0 nu poate sa vina acum, am tot repetat motivele si cred in ele. Dar, de pilda, se poate sa ne mai dea un
5+ in toamna asta, faptul ca Vrancea poate sa dea o data sau de 2 ori pe an cutremure de magnitudini egale sau mai mari de
5,0 nu e chiar un capat de tara, totusi, sa fim seriosi. Indonezia, Japonia, Chile, Filipine...au saptamanal seisme de magnitudini
5-6 si nimeni nu sare pe geam si nu da ochii peste cap pentru atata lucru. Vrancea e chiar decenta, as zice eu, cu unul sau doua cutremure de magnitudini
5 pe an (in medie, fiindca sunt si ani in care seismele de
5,0+ mai lipsesc, si asta e la fel de normal).
Singura chestie care ma intereseaza, de fapt, e daca mai vine un
5,5+ si cu ce localizare a epicentrului, respectiv la ce adancime. In rest, vorbe...
Am avut o mica activitate mai ridicata de pe
10 pana pe
20 septembrie, combinata cu episoade microseismice in zona Galati, acum s-a lasat linistea...sa vedem dupa
1 octombrie ce va mai fi. Repet, exclud un cutremur catastrofal si v-am tot spus de ce. In rest, ramane de vazut, dar oricum nu trebuie sa ne ambalam.