Prin aceasta structura interna, a unui bloc foarte mare agatat de crusta intr-o zona relativ restransa , cu o forma geometrica simpla asemanatoare unui pendul urias Vrancea actioneaza ca un senzor geofizic capabil sa evidentieze atat influentele externe (tensiunile tectonice venite din sud-est, anumiti factori care tin de influenta Lunii, caracterul sezonier, poate chiar si influenta lui Jupiter) cat si mecanismul intern ce se manifesta prin balansul intre cele doua capete, cel din NE si cel din SV (pentru cutremurele mari ar fi 1829/1838, 1908/1912, 1977/1986/1990 dar si cele moderate prezinta aceiasi caracteristica).
Caracterul sezonier este probabil cel mai misterios efect care se manifesta in Vrancea. Sa nu uitam ca Pamantul este mult mai fierbinte la interior decat in staturile de la suprafata. Cred ca este o problema de astrofizica combinata cu elemente de fizica nucleara si de fizica particulelor elementare. Probabil ca ii depaseste si pe cei mai renumiti profesori de astrofizica.
richter30 a spus:Eu nu pot sa inteleg si pace care e faza cu caracterul sezonier din Vrancea. Daca ar fi cutremure de suprafata as zice ca sunt influentate de ciclul inghet dezghet al pamantului, desi si ideea asta e trasa de par rau, dar cand sunt cutremure la peste 100km adancime cum ar putea ele sa fie influentate de anotimpuri? Cred ca e doar o mare coincidenta care intr-o buna zi o sa fie infirmata.
Caracterul sezonier este probabil cel mai misterios efect care se manifesta in Vrancea. Sa nu uitam ca Pamantul este mult mai fierbinte la interior decat in staturile de la suprafata. Cred ca este o problema de astrofizica combinata cu elemente de fizica nucleara si de fizica particulelor elementare. Probabil ca ii depaseste si pe cei mai renumiti profesori de astrofizica.