• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Sigur, au fost cutremurele din Oceanul Indian de luna trecuta, plus ceva cutremure in Uzbekistan, India si Pakistan in ultimele 24 de ore, dar cred ca ele nu sunt suficiente pentru ceva important in Vrancea. De obicei tensiunile dinspre Oceanul Indian se propaga mai lent, adica Vrancea reactioneaza ceva mai tarziu si oricum se cam atenueaza pana la noi. La nivel regional nu se vede mai nimic. Sa vedem daca totusi reuseste Vrancea sa mai miste un pic in primavara asta, macar un 4,8+ ar fi totusi ceva in normalitatea anuala...nu ca ar fi cine stie ce minune, altii au saptamanal cutremure de magnitudini 5-6. E totusi luna aprilie si pe urma vine si luna mai. :D Daca vine ceva perceptibil de 4,8+, ma intereseaza doar de unde, ca epicentru si ca adancime. In rest, mai vedem pana in 2017-2018 si/sau 2018-2020.
 
Sa vedem daca totusi misca un pic si Vrancea zilele astea. Ar cam fi timpul...de fapt ar cam fi timpul chiar si pentru un cutremur mic usor perceptibil, nu doar eveniment de 3,5-3,9 grade de tipul celor din ultima decada a lunii martie. Nu ma astept la ceva totusi deosebit, dar un cutremur cu magnitudinea in jur de 4,0 sau chiar de peste 4,5 grade nu ar fi exclus. Chiar si unul de 4,8+ se tot lasa asteptat...mi s-au lungit urechile, nu altceva. De 5,5+ nu prea cred, trebuie si niste tensiuni regionale mai mari pentru asa ceva, plus ca nu prea e in perioada tipica a Vrancei (recurenta la 4-5 ani, ar fi o abatere). Sa vedem, nu am mai avut cutremur subcrustal cu magnitudinea ML > 5,0 de la cel de 5,6 grade din 6 octombrie 2013. Cutremurele din 29 martie 2014 si 29 martie 2015 au avut magnitudini de 4,9-5,0 si, respectiv, 4,8-4,9 grade. Trebuie sa va spun insa ca Vrancea a mai avut perioade de mai multi ani la rand fara cutremure cu magnitudini ML 5,0+. De exemplu, in perioada 1967-1972 nu s-a produs nici un cutremur subcrustal cu ML 5,0+, toate seismele din acei ani nu au depasit ML 4,8-4,9. Pe mine ma intereseaza mai mult locatia si adancimea, in situatia in care totusi vine si un cutremur cu ML 4,8+. Asta pentru ca: la 1 decembrie 2012 am avut cutremur cu ML 4,8 la ANDREIASU DE JOS (pe NE, adancime 93 km); la 6 octombrie 2013 am avut cutremur cu ML 5,6 pe centru, undeva la sud-vest de NEREJU, adancime 135 km; la 29 martie 2014 am avut cutremur cu magnitudinea de 5,0 pe centru-vest in zona PIETRELE INSIRATE, adancime 134 km; la 10 septembrie 2014 am avut cutremur cu ML 4,8 la nord de GURA TEGHII, adancime 106 km; la 29 martie 2015 vine din nou de la PIETRELE INSIRATE, centru-vest, ML 4,9 si adancime 142 km.
De unde oare poate sa vina acum un 4,8+, daca intr-adevar misca un pic in aceasta primavara ? :45::45::45::45::45:
Judecand dupa cutremurul fagarasean din 29 decembrie 2015, dar si dupa alte elemente, ar trebui sa fie ceva prin Muntii Buzaului, daca nu e si o surpriza. Oricum, cat timp nu prea avem cutremure de 4,8+, nici cutremure mai mari nu pot sa fie in Vrancea.
Legat de cutremurul din decembrie 2012, va reamintesc ca a avut un stimulent sud-vestic serios reprezentat de cutremurele de la GURA TEGHII-LOPATARI din 1 mai si 4 octombrie 2011. Deci nici cutremurele din capatul de NE nu vin chiar cu una-cu doua.
 
Oricum, daca e sa fie un cutremur cu magnitudinea ML 4,8+ in perioada urmatoare, mai degraba s-ar sugera un proces cu caracter ductil; alternanta de faze crestere urmata de liniste brusca e mai evidenta pentru cutremurele cu rupere ductila, or acest caracter e mai specific cutremurelor vrancene mai adanci (cu focare mai jos de 120-125 km). Am facut aceasta precizare suplimentara doar pentru ipoteza in care ar putea sa vina si un cutremur cu magnitudinea mai mare de 4,5 grade sau chiar de 4,8+, eveniment care face parte oricum din seismicitatea vranceana anuala, deci destul de banal. Se cam stie cam pe la ce nivel se genereaza ruperi ductile in Vrancea.
 
http://www.ipm.utcluj.ro/Files/Curs_2_MDPR.pdf

In desfasurarea lor, atat ruperea fragila cat si cea ductila, urmeaza trei etape:
1. amorsarea sau germinarea microfisurilor;
2. propagarea, cresterea sau extinderea microfisurilor;
3. oprirea fisurilor.


Ruperea fie ductila fie fragila, se produce in momentul in care un defect identificat ca o fisura preexistenta intr-un material, atinge o dimensiune critica. O diferentiere intre cele doua tipuri de ruperi se poate face dupa modul in care fisura evolueaza spre stadiul ei critic, precum si dupa energia consumata pentru procesul de rupere: ridicata la ruperea ductila si scazuta la ruperea fragila.

Deci la ruperile fragile (casante) nu prea iti dai seama ca "sta sa crape", nu prea evidentiezi clar niste fenomene cu variatii mari intre faze. La ruperile ductile e mai clara alternanta. De notat ca ruperile ductile necesita tensiuni mai mari, se produce o deformare mai neta si mai prelungita in timp a zonei care urmeaza sa crape. Nu degeaba cutremurele din Vrancea, cu cat sunt mai adanci, cu atat sunt mai puternice si, in plus, se evidentiaza mai clar diferite fenomene precursoare locale, adica direct in sursa fenomenului sau in zone imediat adiacente viitoarei ruperi finale.
 
Am zis mai demult asa:
-seismicitatea vranceana lunara tipica: inseamna cutremure cu ML in interval 3,5-4,5;
-seismicitatea vranceana anuala tipica: inseamna cutremure cu ML > 4,5 pana la 4,8-5,1 grade. Adica seisme la care te cam astepti sa fie in fiecare an. Cutremurele cu ML > 5,1 grade nu apar, de obicei, in fiecare an.
 
Ideea este ca daca se produce un astfel de cutremur in aceasta primavara (cu ML 4,8+), nu trebuie vazut ca ceva extraordinar, el face totusi parte din fondul anual de seismicitate al Vrancei, deci un tip de evenimente seismice care apare chiar si in perioadele in care activitatea in ansamblu e mai scazuta. Deci ne putem astepta sa apara si un astfel de cutremur la un moment dat, dar eu nu cred ca va avea o semnificatie deosebita. Asta e parerea mea. Adica, oameni buni, daca vine un 4,8+, luati-l ca atare, e in "datul firii Vrancei", ce vreti mai mult ? Altii au saptamanal cutremure de peste 5,5 grade si nu fac taraboi pentru atata lucru. Asta e chestia pentru care pledez eu mereu. Deci haideti sa nu dam ochii peste cap pentru ceva care, in raport cu ce se intampla pe la altii, se dovedeste doar un fleac si care intra in dinamica anuala a seismicitatii Vrancei. Am spus mereu acest lucru si o sustin si pe mai departe.
 
In general, langa CAMPULUNG MUSCEL sunt destul de frecvente microseismele. Totusi, cred in continuare ca dupa cutremurul fagarasean din 29 decembrie 2015 mai trebuie sa vina un cutremur vrancean perceptibil din Muntii Buzaului sau, eventual, langa PIETRELE INSIRATE. Cutremurul de la SIRIU din 7 ianuarie 2016 a fost totusi mai mic decat cel din Fagaras, tot mai e ceva tensionat pe partea de SV sau, eventual, pe centru-vest. Dovada si micile cutremure recente din judetul Brasov, chiar si microseismele de langa PREDEAL.
 
De obicei, cutremurul din Vrancea-Muntii Buzaului care apare "in legatura" cu seismul din Fagaras-Campulung este ceva mai mare decat acesta. Pana acum, avem ca seismul de la 29 decembrie 2015 a fost de magnitudine 4,3 in timp ce evenimentul de la SIRIU din 7 ianuarie 2016 a avut magnitudinea ML 4,1. Mai "cere" ceva pe Muntii Buzaului, nu ceva serios, dar oricum ceva mai maricel fata de cutremurul de la SIRIU din ianuarie. Ramane de vazut cand, oricum nu este vorba de ceva important.
 
Ce ar putea insemna daca primavara aceasta nu vine acest cuitremur ca urmare a celui din Fagaras?
Si deasemenea, daca anul asta nu vine nici un cutremur de peste 4,5 grade?
 
De obicei, magnitudinea maxima anuala a cutremurelor din Vrancea variaza, de la un an la altul, intre 4,7-4,8 si 5,0-5,1 grade. Cutremure cu magnitudini de la 5,2 in sus nu apar intotdeauna in fiecare an, iar cele cu ML 5,5+ apar de obicei la 4-5 ani, singulare sau multiple. Totusi, o activitate mai scazuta, in conditiile in care nici in Turcia si Iran nu sunt cutremure moderate frecvente, nu inseamna mare lucru.
Un cutremur cu ML 4,8+ poate sa se produca si ceva mai tarziu, perioadele tipice anuale sunt martie-mai, august si octombrie-noiembrie. Sa vedem, ideea este ca activitatea seismica nu e identica de la un an la altul. De exemplu, anul 2015 a debutat cu multe cutremure si s-a terminat cu putine cutremure; anul 2016 a inceput cu semnificativ mai putine cutremure fata de 2015. Pana la urma, eu cred ca tot va veni si un seism usor perceptibil, cu magnitudinea de 4,7-4,8 sau putin mai mare, dar totusi fara probleme deosebite.
 
Nu cred totusi ca sunt sanse semnificative pentru un cutremur cu magnitudinea ML 5,5+, Vrancea tinde sa isi mentina deocamdata regularitatea de 4-5 ani, in plus cutremurul din 2013 s-a produs totusi la un an si ceva dupa megaseismele de decrosare de pe Ninety Ridge si numai dupa mai multe cutremure mari in Iran si Pakistan (inclusiv cele din zona TABRIZ-AHAR de la 11 august 2012). Perioada optima ar trebui sa fie 2017-2018, in principiu. Asta nu inseamna ca anul asta nu poate avea loc un cutremur comparabil cu cele din 2011 (1 mai si 4 octombrie), deci cu o magnitudine ML intre 5,2-5,4 grade, maxim 5,4. Ramane de vazut, nu este ceva serios oricum, doar de interes stiintific. E drept, in Vrancea nu s-a mai produs un cutremur subcrustal (la adancime mai mare de 60 km) cu magnitudinea ML strict mai mare de 5,0 grade de la 6 octombrie 2013 (cutremurul moderat cu ML=5,6 si adancime 135 km). Cutremurul din 22 noiembrie 2014 (ML 5,7) a fost crustal (adancime 40,9 km), iar cel din 29 martie 2014 de la PIETRELE INSIRATE a avut magnitudinea la limita, ML 4,9-5,0, oricum nu a depasit 5,0. Deci pe de o parte nu putem exclude un cutremur vrancean cu magnitudinea ML peste 5,0 in acest an (pana la un maxim de 5,4 grade), dar pe de alta parte am avut intre 1967-1972 o perioada in care nu s-a produs nici un cutremur vrancean subcrustal cu ML 5,0+, magnitudinea maxima a seismelor din acei ani nu a depasit 4,9 grade; de abia la 20 august 1973 s-a "redeschis" seria seismelor din clasa 5,0+ printr-un cutremur moderat cu ML=5,6. Deci daca vine anul asta un seism cu magnitudinea putin mai mare de 5,0 grade, ceea ce e posibil, dar nu obligatoriu, luati-l ca atare, un fenomen care face si el parte din background-ul Vrancei, cam atat, fara conotatii deosebite. Au fost ani si cu mai multe cutremure cu magnitudini 5,0+, de exemplu 1992, 1997, 2001, 2004, 2005, 2009. Pe mine ma intereseaza doar aspectele stiintifice ale primului cutremur vrancean cu magnitudinea egala sau mai mare de 4,8 grade: de unde vine, ce epicentru va avea si la ce adancime se va produce. Cam atat, in rest...ne vedem de ale noastre. :D Imi mentin parerea ca unul dintre cutremurele vrancene perceptibile din 2016 va avea sursa in Muntii Buzaului, mai mult e greu de spus: NEHOIU-SIRIU sau GURA TEGHII-LOPATARI ? O oarecare surpriza ar fi sa vina de la VINTILEASCA sau din judetul Covasna. La VINTILEASCA a fost un cutremur cu ML 5,3 la 13 decembrie 2005, adancime 137 km.


13.12.2005 12:14:45 UTC 45,68N 26,70E 137 km 5,3
 
Poate ca va frapeaza actuala faza de liniste seismica. Eu nu sunt prea ingrijorat, pentru ca seismicitatea regionala e scazuta, iar cutremurele moderate de pe Owen din 28 noiembrie 2015 si de pe Carlsberg din 26 martie 2016 par a fi fost doar evenimente izolate. E drept, am avut anul trecut ceva activitate in Oceanul Indian si in Asia Centrala, continuata si in martie 2016 in Oceanul Indian. Totusi, cred ca e cam devreme pentru un cutremur de 5,5+ in Vrancea, mai ales ca seismicitatea regionala ramane totusi slaba. Cutremurul din 6 octombrie 2013 a venit dupa marile seisme din Pakistan si Iran, la mai mult de un an dupa decrosarea masiva din Oceanul Indian de la 11 aprilie 2012. Sigur, ne cam intriga linistea asta, instalata destul de subit dupa accelerarea activitatii seismice din a doua jumatate a lui martie. Eu sunt mai rezervat pentru ca nu orice astfel de variatie de activitate seismica are vreo semnificatie aparte. Sigur, nu exclud ideea unor faze tipice pentru o posibila rupere ductila, insemnand ca linistea s-ar putea termina relativ brusc printr-un cutremur de magnitudine 5,0+. Dar la fel de bine linistea se poate termina printr-o reluare treptata a activitatii seismice, eventual culminand printr-un cutremur de magnitudine in jur de 4,5 sau asa ceva. S-ar putea gasi argumente pro si contra ambelor variante. In orice caz, oricare ar fi varianta de terminare a acestei perioade de calm seismic, nu vad posibil un cutremur mare acum in Vrancea. Ar putea sa fie un cutremur comparabil cu cele din 2011, de exemplu. Mai vedem in urmatorii cativa ani ce mai este.
 
Va rog sa cititi si aici partea cu explicatiile privind ruperile ductile si ruperile fragile:

http://ime.upg-ploiesti.ro/attachments/article/102/MAS_IM_MATERIALE_2013.pdf

ruperi fragile, precedate de deforma?ii plastice nesemnificative ?i care se propag? cu viteze foarte mari ?i ruperi ductile

Cam asa se diferentiaza si tipurile de cutremure vrancene de la adancimi diferite. Cutremurele cu focare la 80-110 km tind sa se produca mai degraba prin ruperi de tip fragil, in care deformatia precursoare este extrem de rapida, si practic nu iti dai seama ca sta sa crape partea aia de litosfera. Asa s-a intamplat in 1977, 1990 si chiar in 2004. Sigur, apar fenomenele tipice de baleiere, dar in zona focala a viitorului soc principal (la adancimi de pana la 100-110 km), nu prea se petrece nimic relevant. Aici greseste cine crede ca micile cutremure din capatul de NE anunta un cutremur mare. Cutremurele vrancene cu focare la adancimi mai mari de 130 km se produc mai degraba prin ruperi ductile, in care deformatia precursoare dureaza mai mult si sunt mai clare fazele de accelerare si de repaus seismic. Asa s-a intamplat in 1940 si in 1986, dar si la cutremurele moderate cu focare la 130-160 km din ultimii 20 de ani (incepand cu cel din 1999, de exemplu). In functie de unele elemente mai aleatoare, in anumite cazuri de rupere ductila unele faze sunt mai accentuate decat altele. In 2013, de exemplu, a fost foarte evidenta faza de repaus seismic, instalata imediat dupa 20 septembrie 2013.
Spuneam intr-un mesaj anterior ca accelerarea din ultimele 2 saptamani ale lunii martie urmata de repausul seismic instalat subit imediat dupa accelerare ar semana cu fazele unei ruperi de tip ductil. E posibil, dar la fel de posibil e sa ramana si o variatie oarecare, eu in general sunt prudent in a trage concluzii, dar ma intereseaza fenomenele ca atare. Oricum, un cutremur perceptibil ar trebui sa se produca in Vrancea la un moment, doar ca nu va fi ceva care sa creeze probleme, daca e sa vina un seism de magnitudine peste 5,0.
 
Da, caracteristica ruperii studiata de stiinta materialelor este un aspect foarte important. Acea pauza seismica care apare inaintea unor cutremure (de regula mai adanci de 110-120 de km) cred ca se explica printr-un mecanism de rupere ductila pentru care exista deformatii mari inaintea ruperii. Atunci cand exista deformatii mari inainte de rupere tensiunile nu au cum sa mai creasca, iar ruperea apare tocmai in acea zona care se deformeaza.
320px-Ductility.svg.png


In imaginea de mai sus este schitata ruperea unei epruvete printr-un mecanism de rupere fragila (a) si printr-un mecanism de rupere ductila (b si c).


Ruperea ductila se caracterizeaza prin aparitia gatuirii epruvetei cu formarea conului si a cupei si prin aspectul fibros al sectiunii de rupere, in timp ce in cazul ruperii fragile aspectul este cristalin (lucios).
image068.gif



stress_strain.gif


Si curba efort unitar - alungire relativa este foarte importanta pentru a descrie proprietatile mecanice ale unui material, ruperea fragila este mult diferita de ruperea ductila unde se pot obseva fazele intermediare de curgere si gatuire care preced ruperea efectiva.


NucleationGrowthCoalescence.jpg

La nivel microscopic, ruperea ductila se caracterizeaza prin fazele de nucleatie, crestere, coalescenta care preced faza de rupere.


Pentru seismele vrancene, caracterul ruperii este dat probabil de temperatura. Cu cat adancimea este mai mare temperatura creste, ne apropiem mai mult de astenosfera (care are un comportament plastic) si caracterul ductil (sau chiar plastic) este mai evident.


Nu ar trebui sa facem confuzia cu trecerea de la comportarea fragila la cea ductila din crusta continentala care delimiteaza stratul seismogen si unde rezistenta rocilor este maxima.
Brittle_Ductile.png
 
In unele cazuri sunt evidente toate fazele, in alte cazuri unele par mai nete. In cazul din 1999, a existat cresterea semnificativa din martie, pentru ca dupa prima decada din aprilie sa se produca o atenuare relativa; cutremurul moderat a venit pe 28 aprilie.
Oricum trebuie notat ca perioada martie-aprilie-mai e una la care te poti astepta sa fie si ceva cutremure perceptibile in Vrancea, nu e ceva surprinzator in asta. Se mentine un caracter cvasi-sezonier al activitatii seismice. Sa vedem daca misca pana la urma, nu ar fi ceva anormal, si nici ceva serios totusi. Eu iau in considerare cutremure perceptibile pe scara mai larga, in Moldova si Muntenia, de exemplu ceva in genul seismelor din 1 mai si 4 octombrie 2011.
 
Daca e sa vina un cutremur perceptibil in perioada urmatoare, ar fi ceva in specificul Vrancei. Totusi, suntem in aprilie, da ? Si dupa aprilie vine luna mai. Stiti bine ca Vrancea are totusi o tendinta sezoniera de a mai misca uneori in perioada aprilie-mai, de obicei cu cutremure usoare-moderate asa, fara probleme deosebite (mai ales ca la nivel regional nu sunt cutremure mari). Deci daca e sa simtim ceva in perioada urmatoare, asta e, mergem mai departe, comentam ce comentam, si gata, nu e mare lucru. Nu cred intr-un cutremur mare pe termen scurt, dar nu exclud posibilitatea unui cutremur care sa fie simtit de mai multa lume in Muntenia si Moldova, poate si prin nordul Bulgariei si in Basarabia. De exemplu, un cutremur comparabil cu cele din 1 mai 2011 si 4 octombrie 2011. Nu e ceva din cale-afara, de facut din tantar armasar, ci doar de interes stiintific. In sensul ca ar fi interesant de unde vine, ca localizare a epicentrului si ca adancime focala. Atat si nimic mai mult. Din anumite motive, perioada aprilie-mai este foarte propice pentru cutremure vrancene care depasesc putin magnitudinea 5,0, deci ceva cu ML > 5,0-5,1. Hm, care ar fi acele motive...e mai greu de spus, dar tine tot de fizica oricum. Cutremurul este un fenomen fizic care rezulta din niste procese fizice care au loc, in cazul Vrancei, la nivelul blocului litosferic. Aceste procese interne se coreleaza foarte bine si cu niste fenomene geofizice globale (fapt remarcat si de catre dnul Dumitru Enescu in studiile domniei sale), dar si cu tensiuni globale si regionale. Factorul global e reprezentat de miscarea placii Indo-Australiene. Factorul regional ar putea fi reprezentat, in ultima instanta, de cutremurele de pe fractura Owen (28 noiembrie 2015, magnitudine 5,4-5,6) si de pe Dorsala Carlsberg (26 martie 2016, magnitudine 5,7).
Perioada actuala de calm se poate termina fie direct printr-un cutremur moderat cu magnitudinea ML > 5,1 fie printr-o crestere treptata, culminand eventual si printr-un cutremur cu magnitudinea 4,8+. Este totusi greu de spus, se pot gasi argumente pro si contra ambelor variante, nu le resping din start pe nici una.
 
Ei, gata pauza. Probabil ca vor mai fi ceva cutremure mititele mai des in urmatoarele zile, dar oricum se pare ca a trecut pauza. Ma astept sa se indeseasca putin cutremurele mici in urmatoarele zile. Am putea avea totusi un cutremur de magnitudine peste 4,0 sau chiar de peste 4,5 grade, nu a mai fost din 29 martie 2015 ceva de 4,5+.
 
Probabil ca activitatea se va relua incet-incet prin cutremure din astea mici. Totusi am putea avea un cutremur de magnitudine peste 4,0 luna asta. Ceva de 4,8+ ar fi si el normal pentru aceasta perioada. Pentru 5,5+ sanse totusi mici, am tot zis de ce.
 
Cutremurul din Afganistan de ieri nu induce neaparat un cutremur semnificativ in Vrancea. Am zis si altadata ca pentru a avea ceva din clasa 5,5+, ar trebui sa creasca si seismicitatea regionala. Altfel avem doar variatii de seismicitate, eventual poate sa apara si ceva de 4,0+ sau chiar de 4,5+, dar cam atat; e de discutat daca poate sa fie un cutremur ca cele din 2011. Insa pentru o magnitudine de la 5,5+ trebuie alte lucruri. Cutremurele de 5,5+ tind sa se repete la 4-5 ani, dupa 1977 asa s-a intamplat, cu aparitii singulare sau multiple. Intre ele mai pot sa se produca insa seisme cu magnitudini ML in interval 5,2-5,4 grade, de obicei la 2 ani-2 ani jumate asa...uneori in fiecare an, alteori la 2-3 ani. In general, aparitia lor e totusi mai neregulata. In 2011 s-au produs doua astfel de cutremure.
 
Eu raman in continuare interesant de unde va veni primul cutremur perceptibil cu ML 4,8+. Sa recapitulam din nou:


1 decembrie 2012 ML 4,8 ANDREIASU DE JOS 93 km
6 octombrie 2013 ML 5,6 SV.NEREJU 135 km
15 octombrie 2013 ML 4,9 PIETRELE INSIRATE 141 km
29 martie 2014 ML 5,0 PIETRELE INSIRATE 134 km
10 septembrie 2014 ML 4,8 Nord GURA TEGHII-PIETRELE INSIRATE 106 km
29 martie 2015 ML 4,9 PIETRELE INSIRATE 142 km


Va reamintesc ca seismul din decembrie 2012 din capatul de NE. a venit dupa stimulentul sud-vestic reprezentat de cutremurele din Muntii Buzaului de la 1 mai si 4 octombrie 2011. Deci dupa cele doua cutremure cu magnitudini de 5,3-5,4 grade din Muntii Buzaului produse in 2011, era logica reactia din celalalt capat produsa la 1 decembrie 2012. Foarte clar, ce mai calea-valea. Acum insa e mai greu, de unde poate sa vina ? Eu as miza mai departe pe Muntii Buzaului intai, fiindca spre capatul de NE. nu are ce, inca nu e stimulent convingator. Sa vedem.
 
Back
Sus