Revin cu noi comentarii in legatura cu seismul crustal produs aseara tarziu in Muntii Vrancei. Acest cutremur este extrem de interesant din mai multe motive. Un prim motiv l-am mentionat deja, anume acela ca epicentrul sau a fost localizat taman in MUNTII VRANCEI, deci in zona in care predomina cutremurele intermediare (subcrustale), de mare adancime. Majoritatea seismelor crustale de magnitudine 4 se produc mai la est, in Campia Ramnicului si in Campia Siretului Inferior. Or, de data asta am avut o eliberare a unor tensiuni acumulate direct sub Muntii Vrancei, ceea ce e demn de notat.
In al doilea rand, prin magnitudinea pe care a atins-o (4,6 pe scara Richter, corespunzand la o intensitate epicentrala de V pe scara Mercalli), acest cutremur a fost:
-cel mai puternic cutremur crustal produs in regiunea Vrancea dupa 1991;
-cel mai puternic cutremur crustal produs in MUNTII VRANCEI dupa seismul din martie 1975!!!!!;
-cel mai puternic cutremur produs in regiunea Vrancea de la inceputul anului 2008. Pana la acest seism, restul cutremurelor vrancene produse in acest an nu au depasit 4,2 grade pe scara Richter.
Seismul a fost urmat de un numar foarte mare de replici microseismice, cu magnitudini de 1-2 grade pe scara Richter, toate concentrate in MUNTII VRANCEI !!!!!
Nu spun ca nu au mai fost cutremure crustale, superficiale, in Muntii Vrancei. Desigur, in zona epicentrala a cutremurelor de mare adancime se produc si seisme crustale, dar in ultimii 30 de ani seismele crustale din Muntii Vrancei nu au depasit 4,0-4,1 pe scara Richter. Este cel mai puternic cutremur crustal cu originea in Muntii Vrancei, din martie 1975 incoace !!! De aceea este atat de interesant acest cutremur, este oarecum iesit din comun fata de tot ce s-a inregistrat din 1975 pana acum.
Un alt lucru pe care l-as nota, este acela ca, intr-adevar, exista o legatura intre cutremurele vrancene adanci si cele crustale. Legatura dintre aceste 2 tipuri de seisme s-ar explica prin faptul ca acel bloc litosferic subdus, cvasivertical, din regiunea Vrancea, bloc in interiorul caruia sunt generate marile cutremure subcrustale vrancene, nu ar fi desprins cu totul de crusta (scoarta) terestra, blocul ramane \"prins\", partial, de scoarta pamantului. Din acest motiv, atunci cand la mare adancime incepe sa creasca stressul tectonic, sau cand la mare adancime se elibereaza energie prin cutremure moderate sau puternice, se constata reactii in crusta terestra, sub forma unor intensificari ale activitatilor seismice superficiale, aparitia unor secvente seismice aparent neasteptate, dar uneori destul de intense si prelungite.
Da, fratilor, Vrancea noastra este foarte complexa, dar si interesanta in acelasi timp. Merita observata mai departe...=)) =)) =))