• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Astazi s-a produs iarasi un cutremur crustal de mica magnitudine in Carpatii Orientali, cu epicentrul in zona Toplita. Producerea de asemenea seisme nu este ceva neobisnuit pentru acea zona. Aproape lunar apar cutremure locale cu epicentrul in lungul Carpatilor Orientali, si in special in zona Toplita-Vatra Dornei. Aceste seisme, nesemnificative, sunt legate de activitatea faliei care separa Placa Est-Europeana (parte din placa Euro-Asiatica) de sub-placa Intra-Alpina (Transilvano-Panonica).
 
Legat de reactia Vrancei la ce se intampla acum pe \"frontul de est\", chiar daca momentan baba e \"stabila\", ar trebui notat ca se apropie perioada OCTOMBRIE-NOIEMBRIE, perioada in care, de obicei, aproape in fiecare an Vrancioaia isi cam sporeste activitatea. Asa ca nu m-ar mira deloc daca am incepe sa simtim niste cutremure usoare, benigne deocamdata, in lunile care urmeaza...Octombrie si noiembrie sunt lunile \"propice\"...stie EarthQuake ce vreau sa spun =)) =)) =)) Un 4,8-5 asa, pentru inceput, am putea avea...=))
 
Uite ca n-au trecut decat vreo 12 ore si baba a sforait superficial, dar demn de notat. Cutremur crustal, de 4.6. In ce masura se incadreaza cutremurul asta in tipul de cutremure de care ziceai tu?
 
Acest cutremur crustal este extrem de interesant. De ce spun acest lucru ?? De obicei, cutremurele crustale vrancene mai importante (M > 4,0) se produc, cu deosebire, in fata Curburii Carpatice, in special in arealul Marasesti-Focsani-Ramnicu Sarat. Or, acest cutremur este deosebit prin faptul ca, din datele de pana acum, reiese ca epicentrul a fost in MUNTII VRANCEI, deci in ZONA DE PRODUCERE A CUTREMURE ADANCI !!! Sigur, seisme crustale se mai produc si in Carpatii Curburii, dar, de regula, cutremurele crustale din Muntii Vrancei sunt foarte slabe, rareori ating magnitudini de maxim 4-4,2 pe scara Richter. Or, acest cutremur crustal din Muntii Vrancei a fost mai puternic decat era de asteptat pentru zona in care se produc, de obicei, cutremure adanci. Ultima data cand am avut cutremure de peste 4,5 grade, in crusta terestra, in Muntii Vrancei, a fost in martie 1975, deci cu 2 ani inainte de seismul din 1977. Nu spun ca vom avea neaparat cutremur major in 2010, spun insa ca acest cutremur indica, totusi, ca in Vrancea incep sa creasca, incet dar sigur, tensiunile, de vreme ce apar reactii inclusiv in scoarta terestra. De altfel, daca ne gandim las ce se intampla la est de noi, la tendinta de crestere a presiunii placii Indiene, era clar ca si in Vrancea va trebui sa se observe ceva.
Nu se poate vorbi, evident, de iminenta unui cutremur foarte mare chiar acum, dar cred ca devin din ce in ce mai probabile seisme moderate, cu magnitudini de la 5 la 6 grade pe scara Richter.
 
Revin cu noi comentarii in legatura cu seismul crustal produs aseara tarziu in Muntii Vrancei. Acest cutremur este extrem de interesant din mai multe motive. Un prim motiv l-am mentionat deja, anume acela ca epicentrul sau a fost localizat taman in MUNTII VRANCEI, deci in zona in care predomina cutremurele intermediare (subcrustale), de mare adancime. Majoritatea seismelor crustale de magnitudine 4 se produc mai la est, in Campia Ramnicului si in Campia Siretului Inferior. Or, de data asta am avut o eliberare a unor tensiuni acumulate direct sub Muntii Vrancei, ceea ce e demn de notat.
In al doilea rand, prin magnitudinea pe care a atins-o (4,6 pe scara Richter, corespunzand la o intensitate epicentrala de V pe scara Mercalli), acest cutremur a fost:
-cel mai puternic cutremur crustal produs in regiunea Vrancea dupa 1991;
-cel mai puternic cutremur crustal produs in MUNTII VRANCEI dupa seismul din martie 1975!!!!!;
-cel mai puternic cutremur produs in regiunea Vrancea de la inceputul anului 2008. Pana la acest seism, restul cutremurelor vrancene produse in acest an nu au depasit 4,2 grade pe scara Richter.
Seismul a fost urmat de un numar foarte mare de replici microseismice, cu magnitudini de 1-2 grade pe scara Richter, toate concentrate in MUNTII VRANCEI !!!!!

Nu spun ca nu au mai fost cutremure crustale, superficiale, in Muntii Vrancei. Desigur, in zona epicentrala a cutremurelor de mare adancime se produc si seisme crustale, dar in ultimii 30 de ani seismele crustale din Muntii Vrancei nu au depasit 4,0-4,1 pe scara Richter. Este cel mai puternic cutremur crustal cu originea in Muntii Vrancei, din martie 1975 incoace !!! De aceea este atat de interesant acest cutremur, este oarecum iesit din comun fata de tot ce s-a inregistrat din 1975 pana acum.
Un alt lucru pe care l-as nota, este acela ca, intr-adevar, exista o legatura intre cutremurele vrancene adanci si cele crustale. Legatura dintre aceste 2 tipuri de seisme s-ar explica prin faptul ca acel bloc litosferic subdus, cvasivertical, din regiunea Vrancea, bloc in interiorul caruia sunt generate marile cutremure subcrustale vrancene, nu ar fi desprins cu totul de crusta (scoarta) terestra, blocul ramane \"prins\", partial, de scoarta pamantului. Din acest motiv, atunci cand la mare adancime incepe sa creasca stressul tectonic, sau cand la mare adancime se elibereaza energie prin cutremure moderate sau puternice, se constata reactii in crusta terestra, sub forma unor intensificari ale activitatilor seismice superficiale, aparitia unor secvente seismice aparent neasteptate, dar uneori destul de intense si prelungite.

Da, fratilor, Vrancea noastra este foarte complexa, dar si interesanta in acelasi timp. Merita observata mai departe...=)) =)) =))
 
Cutremurul crustal de magnitudine 4,6 produs sambata seara in Muntii Vrancei, la 25 km adancime, a avut, pana in acest moment, un mare numar de replici, cele mai multe dintre acestea fiind slabe (magnitudini de 1-2 grade pe scara Richter). Cea mai puternica replica s-a produs, totusi, aseara, si a avut magnitudinea 3,8. As mai nota ceva. Analizand distributia epicentrelor micilor cutremure care au urmat socului principal din 6 septembrie, ora locala 22h48 min, reiese ca nu toate aceste seisme au avut chiar acelasi epicentru cu socul principal. S-au semnalat activitati microseismice repetate inclusiv in zona Ramnicu Sarat !!! Socul principal a avut epicentrul, se pare, in centrul Muntilor Vrancei, la 45,7N 26,56E, in apropiere de localitatea Vrancioaia. Alte miscari ulterioare s-au semnalat la extremitatea nordica a Muntilor Vrancei, la 45,8N 26,45E, dar si in afara zonei muntoase a Curburii, in special la Ramnicu Sarat, dupa cum am notat mai sus. Ceea ce sugereaza o activitate a mai multor falii locale mici, sau, eventual, un fenomen de tip migratie epicentrala cu focalizare pe anumite \"zone sensibile\". Probabil ca socul principal (cel mai puternic seism crustal produs in Vrancea in ultimii ani) a activizat o serie de micro-falii, inducand activitate seismica in aceste micro-fracturi locale.
 
Ar trebui sa apara ceva miscari usoare spre moderate si in adancime...doar e toamna, se apropie perioada \"propice\" OCTOMBRIE-NOIEMBRIE, cand Vrancea isi mai creste activitatea...
 
mooorrrr! ce legatura are toamna? vezi ca vine si luna plina mintenaş =)) =)) =)) =))
alte noutati?
 
Anda, nu e vorba de o legatura cu anotimpurile, totusi s-a observat ca, de regula, Vrancea isi sporeste activitatea, anual, primavara (martie-mai) si spre toamna (sfarsit de august-noiembrie). In plus, analizand lista seismelor moderate si puternice produse in Vrancea, se constata o frecventa mare a evenimentelor semnalate in octombrie-noiembrie. Iata, cu titlul de exemplu: 26 octombrie 1802, 17 noiembrie 1821, 26 noiembrie 1829, 13 noiembrie 1868, 17 august 1893, 31 august 1894, 6 octombrie 1908, 1 noiembrie 1929, 22 octombrie 1940, 10 noiembrie 1940, 7 septembrie 1945, 31 august 1986, 27 octombrie 2004. Probabil sunt niste corelatii cu fenomene geofizice globale, sau e o ritmicitate in activitatea seismica vranceana care determina aceste maxime de activitate...
 
vom vedea. eu am o presimtire ca ce va urma va iesi din tipare =))
 
In orice caz, se anunta o \"toamna seismica\" interesanta. Stii vorba aia, \"toamna se numara bobocii seismici\" =)) =)) =)) =)) Vom culege niste bobocei seismici, sa vedem cum vor arata...=))
 
Sper ca bobocii seismici sa nu fie prea vioi asa... prefer linistea si pacea... =))
 
Ne putem astepta la ceva in jur de 5 grade. La urma urmei, de la inceputul anului nici un cutremur subcrustal (adanc) nu a depasit 4,2 grade, deci trebuie sa fie ceva mai mare de 4,5 si in adancime. Pana si in 2006-2007 au existat seisme mai mari de 4,5 grade pe scara Richter, asa ca e de asteptat sa apara ceva.
 
Lasa sa nu mai apara... ma multumesc numai cu dastea de 4.6
Din parte mea si de\'ar fi cate unu dasta de 4.6 pe zi nu m\'ar deranja.
 
Este adevarat ca modul de manifestare al acestei secvente seismice este tipic secventelor de cutremure crustale (adancime h < 60 km) din zona Vrancea. Acest mod de manifestare, cu soc principal de magnitudine 4,6-5,2 urmat de numeroase replici mai slabe, in interval relativ scurt de timp, cu o frecventa foarte mare in primele ore dupa miscarea seismica initiala, este tipic si se regaseste si in cazul cutremurelor din zona RAMNICU SARAT, care se manifesta in acelasi mod. Totusi, ceea ce face deosebita aceasta secventa seismica din 6-8 septembrie 2008, este localizarea epicentrelor, destul de concentrate la nord de Vrancioaia, in Muntii Vrancei. Au mai fost cutremure superficiale in Muntii Vrancei, inclusiv la Vrancioaia, dar de magnitudine mult mai mica. Dupa cutremurele din martie 1975 (soc principal de magnitudine mai mare de 4,6), cu epicentrele situate, de asemenea, in Muntii Vrancei (la nord de Vrancioaia), nu s-au mai semnalat alte seisme importante de acest tip, cu magnitudinea mai mare de 4,0-4,2. In septembrie 1989 s-a inregistrat o mica secventa seismica la Vrancioaia, cu un soc principal de magnitudine 4,0-4,1 si mai multe replici slabe, aparute in interval de cateva ore. Alte cutremure locale de la Vrancioaia au avut magnitudini sub 4,0.
 
Aseara s-au mai produs niste seisme mici crustale in zona Ramnicu Sarat. Se induce o oarecare activitate seismica si la Ramnicu Sarat, ceea ce e interesant.
 
Observati ca ultimele cutremure vrancene crustale (semnalate in ultimele 12 ore) tind sa se \"deplaseze\" catre zona RAMNICU SARAT. Practic, se \"induce\" o anumita activitate seismica la Ramnicu Sarat.
 
Nu vine inca Cel Mare, dar ar trebui sa avem ceva seisme moderate la adancime...Pana acum, nici un cutremur subcrustal de anul asta nu a depasit 4,2. Or, pana si in 2006-2007 au existat seisme de peste 4,5 sau chiar de 5 grade (6 martie).
 
Back
Sus