• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

De cateva zile (cam 3-4), pe site-ul IRSA se semnala \\"galben\\" la indicatorul de avertizare. Galben inseamna \\"in atentie\\". E ca si cum asteptau ceva. Si acel ceva a venit chiar in seara asta, sub forma unui seism minor de adancime. La momentul respectiv, nu am dat atentie acelui indicator de avertizare, dar se pare ca, intr-adevar, cei de la IRSA asteptau acest cutremur. Bravo lor, ca pun indicatori de avertizare !!! :worthy: :ack: :ack:

Galben am vazut de multa vreme. Acum vad ca au si galben si rosu.
Se asteapta la ceva si mai mare?
 
Un cutremur de 5-6 grade poate sa se produca oricand, nu e important.
 
A mai fost un cutremur in Grecia, Dodecaese. De data asta mai mic si mai adanc 5R/ 80km. Cert este ca au nimerit predictia de ieri...
 
IRSA da alerte pentru cutremure din Vrancea. Oricum, producerea celui de-al doilea cutremur vrancean, astazi, confirma prognozele lor. Acest seism de azi nu e totusi surprinzator. Stiti doar ca Vrancea, cand se misca, se misca repetat, apar asa-numitele \"clustere seismice\". Observam clustere seismice la mare adancime, grupate pe la 120-140 km adancime !!!! Vrancioaia noastra e mereu interesanta, mereu are \"comportamente\" total diferite de ale altor zone cu seisme de mare adancime. Vrancea noastra e unica, din acest punct de vedere.
Legat de activitatea seismica actuala, eu cred ca ne putem astepta oricand la seisme de circa 5 grade pe scara Richter. De asemenea, cred ca vom vedea mai des cutremure de 4-5 grade, fata de situatia din 2006-2007, cand a existat o anumita \"saracie\" seismica. \"Saracia seismica\" s-a cam terminat, fratilor...:worthy: :ack: :ack:
 
\\"Saracia seismica\\" s-a cam terminat, fratilor...:ack: :ack: :ack:

Ba uite ca nu!!!:worthy: cit ai fost plecat vrincioaia n-a miscat un deget...:ack:
 
INFP
31.07.2008 01: 56: 40GMT 45,72N 26,73E 72,2 km ML=1,02
Obs.: microseism subcrustal (adanc) in Vrancea (Muntii Vrancei)

31.07.2008 03: 55: 14GMT 45,56N 26,69E 104,6 km ML=1,40
Obs.: microseism subcrustal (adanc) in Vrancea (Muntii Vrancei)

31.07.2008 06: 42: 19GMT 45,38N 26,12E 126,2 km ML=2,65
Obs.: seism minor subcrustal (adanc) in Vrancea (Muntii Buzaului)

3 cutremure s-au produs astazi, pana la aceasta ora, in zona Vrancea, la adancimi progresiv descendente. Observati ca doua dintre evenimente au avut epicentrele in Muntii Vrancei, iar al treilea cutremur, cel mai important ca magnitudine, a fost localizat in Muntii Buzaului.
 
Vad ca pe site-ul IRSA nu mai apare simbolul ala de alertare, apare mai jos explicatia, dar simbolul ca atare a fost scos...
 
Dodo, nu migreaza epicentrul, nu se muta Vrancea in alte locatii din tara. In primul rand, au mai fost cutremure in Carpatii Orientali, chiar anul trecut s-au semnalat seisme in lungul Carpatilor Orientali. Si anul asta au mai fost cutremure. In al doilea rand, sa nu uitam ca determinarea este una automata, deci posibil afectata de erori in ceea ce priveste adancimea. In al treilea rand, cutremurele din lungul Carpatilor Orientali sunt determinate de coliziunea dintre Placa Est-Europeana si Sub-placa Intra-alpina, e un proces firesc, care se asociaza cu manifestarile post-vulcanice (mofete, ape minerale carbogazoase), dar si cu unele manifestari seismice locale, de magnitudini relativ mici. Aceste evenimente seismice nu sunt, asadar, neobisnuite, ele nu reprezinta un semn de migratie a epicentrului din Vrancea.
 
Elenyka, la ora actuala nimic nu arata ca urmeaza un cutremur mare in Vrancea anul asta. Si, probabil, nici la anul. Sunt activitati seismice normale, mai apar astfel de cutremure, se mai intampla.
 
Stiu sefu\' stiu.... insa eu tot zic ca se apropie. :worthy:
 
Sigur ca de apropiat se apropie, cu fiecare zi, saptamana, luna, an care trece, se apropie si seismul major. :ack: E adevarat. Dar nu chiar acum :worthy:
 
Astazi, in afara de cutremurele din Carpatii Orientali, s-a mai produs un seism mic si in Dobrogea de Nord, in zona Bestepe, seism legat de activitatea faliei Sfantu Gheorghe.
 
In ultima vreme, s-au produs mai multe seisme, mici, e adevarat, in regiunea epicentrala Crisana, in apropierea orasului Oradea. Zona respectiva este asemenatoare cu cea din Banat, ca mod de manifestare si ca intensitate maxima a cutremurelor locale (care pot atinge VIII grade pe scara Mercalli). In secolul XX nu s-a produs nici un cutremur local cu intensitatea mai mare de VI pe scara Mercalli. Ultimele cutremure puternice din Crisana au avut loc la 1 iulie 1829 (M=6,2 si intensitate VII-VIII, adancime focala 35 km) si, respectiv, la 15 octombrie 1834 (M=5,6 si intensitate maxima VIII, adancime 10 km). Ambele cutremure au avut pre-socuri semnificative si au fost urmate de foarte multe replici, unele destul de puternice. Cele 2 cutremure au avut, de fapt, epicentrele mai la nord, in zona Valea lui Mihai-Carei, dar au fost puternic resimtite in Bihor, Salaj si Satu Mare.
 
Si totusi, activitatea seismica actuala nu este neobisnuita. Faptul ca au avut loc mai multe cutremure mici in decurs de cateva zile (ma refer numai la seismele din Vrancea, nu si la cele din alte zone seismogene ale tarii) nu este anormal. Vrancea este o zona cu activitate cvasipermanenta, aproape tot timpul au loc ruperi la diferite nivele de adancime. Deci e firesc sa se produca frecvent cutremure. Ultimele seisme au fost, oricum, slabe ca magnitudine, ele fiind complet imperceptibile chiar si in zona epicentrala. Nu este neobisnuita o astfel de activitate, ea defineste seismicitatea naturala de fond a zonei, asa-numita seismicitate de \"background\".
 
Cum spuneam mai devreme, nu cred ca ne putem teme, deocamdata, de un seism mare in Vrancea. Dar putem avea seisme mai mici, cam de 4 grade, 4 si ceva. De regula, in Vrancea un seism cu magnitudinea in jur de 4,0 se produce cam o data la 30-40 de zile, plus sau minus 5 zile. Anul asta, am avut seisme de magnitudine 4 pe 30 ianuarie, 9 si 11 februarie, 21 martie, 31 mai, 5 iulie. In perioada urmatoare, am putea avea totusi un astfel de cutremur, absolut banal, deci un eveniment tipic pentru seismicitatea de fond din Vrancea.
 
Cutremurul produs astazi in Campia Romana (seism care, spre deosebire de ceea ce au declarat oficialii INFP, a fost usor resimtit la Bucuresti), este legat de frecarile inevitabile din lungul faliei Calarasi-Ploiesti; este vorba de frictiuni generate de culisarea si alunecarea relativa a acelor 2 sub-placi, cea Moesica si cea a Marii Negre. Microplaca Marii Negre impinge incet spre Curbura Carpatilor (zona Vrancea), si in acest proces se acumuleaza tensiuni elastice in lungul unei importante falii crustale din Campia Romana, care sectioneaza partea de est a Munteniei in 2 sectoare cu comportamente si evolutii geodinamice diferite. Sectorul estic apartine microplacii Marii Negre, si are o miscare pronuntata catre nord-vest, cu o forta de impingere spre zona Vrancea. Sectorul vestic face parte din microplaca Marii Negre, care prezinta o miscare lenta de deplasare catre nord, intrand in coliziune cu celelalte microplaci exact in zona Curburii carpatice. Aceste miscari complexe explica seismicitate din partea de est si de nord-est a Munteniei.
 
Spuneam ca acest cutremur a fost totusi simtit la Bucuresti, in pofida afirmatiilor (inexacte) ale reprezentantilor INFP. Eram la Mall, la Plazza, stateam jos la o masa, si am sesizat o usoara miscare a podelei, timp de 2-3 secunde, in jurul orei 12. De asemenea, mama, acasa, a simtit o usoara vibratie a podelei si a auzit un zdranganit usor al geamurilor de la biblioteca. Prin urmare, cutremurul a putut fi simtit la Bucuresti, in anumite conditii. Afirmatiile reprezentantilor INFP, cum ca \"seismul nu s-a simtit la Bucuresti\", sunt total eronate, ca de obicei.
 
Cutremur langa Bucuresti

Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter a avut loc, la ora 12:04, la 20 de kilometri de Bucuresti.

Evenimentul Zilei

Se pare ca reprezentantii INFP au probleme cu geografia. Seismul a avut epicentrul la nord-est de Bucuresti, undeva intre Ploiesti, Urziceni si Bucuresti, si nu in zona Ramnicu Sarat cum au pretins dansii. Nu e prima data cand au lapsusuri geografice. Anul trecut anuntau un seism de 4,7 grade in Vrancea, care de fapt avusese loc in zona Braila. Ma rog, pentru dansii Vrancea e totuna cu Braila. Ce note or fi avut, in scoala generala, la geografie ??? :worthy: :ack: :ack: :ack:
 
Back
Sus