• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

In aceasta noapte, spre dimineata, in Vrancea au avut loc 2 cutremure mici. Cel de-al doilea seism s-a produs la o adancime in jur de 120 km (119 km dupa datele IRSA, 125 km dupa datele INFP). Observati ca diferenta intre aceste valori nu este totusi mare, datele IRSA privin adancimea si localizarea geografica a epicentrului prezinta valori destul de apropiate de cele calculate de INFP.
 
Eu zic ca Baba Vrancioaia s-a intors de pe o parte pe cealalta si doarme mai departe :worthy:
 
acele seisme mici nu imi spun nimic. nu ca as fi expert seismolog, dar un roi de seime de 3-4R intr-o zi...mi-ar da serios de gandit.
 
Cutremurul vrancean din aceasta dimineata s-a produs, din nou, la o adancime in jur de 125 km. Este o adancime foarte interesanta, ce e drept.
 
Oricum, era normal, era de asteptat sa se produca un astfel de cutremur. Vrancea misca aproape tot timpul, zilnic au loc ruperi la diferite niveluri. Ultimul cutremur cu magnitudinea mai mare de 2,5 grade pe scara Richter a avut loc pe 10 august, la ora locala 3:10 minute, si s-a produs la o adancime tot de 125 km.
 
cand nu este de asteptat un seism in Vrancea? si daca ar fi zilnice tot normale sunt....
 
EMSC a revizuit valorile calculate pentru seismul de azi dimineata. Adancimea obtinuta pare a fi mai apropiata, ca valoare, de ceea ce au calculat specialistii de la IRSA. IRSA a calculat o adancime de 103 km, INFP 126 km, iar EMSC a dat ca valoare finala revizuita 105 km. De asemenea, au revizuit in sens crescator magnitudinea (in final, ML=3,5).
 
De asemenea, valoarea revizuita finala a magnitudinii (ML=3,5) se incadreaza intre valoarea calculata de INFP (ML=3,3) si valoarea calculata de IRSA (MD=3,7).
 
2 secvente de cutremure crustale au fost inregistrate in ultimele 48 de ore. Secventa seismica din Banat, desi cu un soc principal de magnitudine 3,0 pe scara Richter, nu este importanta in ce ne priveste, deoarece se stie ca Banatul este o zona seismica foarte activa, in care astfel de cutremure se produc in fiecare an. A doua secventa de cutremure crustale s-a inregistrat in Vrancea, cu epicentre situate in Subcarpatii Buzaului precum si in Subcarpatii Vrancei; seismele s-au produs la adancimi cuprinse intre 20 si 45 km, deci in crusta terestra, in partea inferioara a scoartei, chiar deasupra discontinuitatii Mohorovici (separatia dintre crusta si manta). Ramane de vazut daca vor aparea si alte seime crustale in zona Curburii, in perioada imediat urmatoare.
 
Astazi s-au produs mai multe cutremure in Romania, dintre care cele mai importante au fost cele 2 seisme subcrustale (adanci) vrancene produse la 132, respectiv 143 km adancime, precum si seismul minor din Carpatii Orientali, cu epicentrul in zona Toplita-Vatra Dornei; in acea zona se produc frecvent seisme, aproape in fiecare luna apar cutremure undeva in Carpatii Orientali.
 
Observati ca pentru seismul vrancena de azi, exista o diferenta notabila intre valorile adancimii calculate de INFP, respectiv IRSA. INFP a calculat 140 km, iar IRSA 92 km. Sa vedem daca mai apar revizuiri...
 
Astazi a avut loc un nou cutremur in Vrancea, se vede clar forma de unda tipica pe seismograma. Iata ca, de data asta, baietii de la IRSA au fost prinsi pe picior gresit. Dumnealor semnalizau \"verde\" (adica liniste) la ei pe site, si cand colo, surpriza, Vrancea a cotcodacit in continuare, deocamdata la foc mic, dar insistent. Dupa cum vedem, Vrancea \"lucreaza\" cam tot timpul, sunt totusi putine zilele fara cutremure. E zona seismogena cu activitate aproape permanenta. Ruperi minore, la diferite etaje de adancime, se produc aproape tot timpul in Vrancea.
 
S-a lamurit misterul !!! Cutremurul de azi s-a produs la 8 km adancime sub muntii Vrancei, avand epicentrul la nord de Vrancioaia !!!! Acest lucru explica de ce amplitudinea pe seismograma statiei VRANCIOAIA a fost cea mai mare!!! Cutremurul a fost mic, in jur de 2 grade pe scara Richter, dar s-a produs la numai 8 km adancime, la nord de Vrancioaia, ceea ce explica amplitudinea maxima observata la VRI !!!!
 
In ultima vreme, s-au produs mai multe seisme crustale (superficiale) in Muntii Vrancei si in cei ai Buzaului, ceea ce este un pic deosebit. Fiindca de regula, majoritatea cutremurelor crustale vrancene se produc la est de zona epicentrala a cutremurelor adanci, in arealul Marasesti-Focsani-Ramnicu Sarat. E, de data asta s-au inmultit cutremurele crustale in Muntii Vrancei, deci in zona de munte a Curburii carpatice.
 
Cutremurul de ieri de la ora 9h03 GMT a fost un eveniment strict local, cu epicentrul in partea de nord a Muntilor Vrancei, la nord de Vrancioaia. Acest lucru explica de ce singura statie pe a carei seismograma evenimentul s-a vazut mai clar, cat de cat, este cea de la Vrancioaia. Vrancioaia (VRI) a fost statia cea mai apropiata de epicentru.
 
Iata ca s-a produs azi un cutremur in Vrancea, desi semaforul IRSA e pe \"verde\", ceea ce ar insemna \"nici un cutremur\". O oarecare defazare, deh =)) =)) =))
 
Ceea ce inseamna, fireste, ca baba Vrancioaia da cutremure fara sa se sinchiseasca prea mult de respectivul semafor =)) =)) =)) =)) =)) Nu-i pasa, asadar, babornitei, de ce indica semaforul =)) O lasa rece pe baba =))
 
Azi o vrabiuta a binevoit sa ma salute si a dat cu capu-n geam. Pe la vreo 15.10. Oare de ce?
 
Aschiuta, cutremurul a avut loc la ora 10:55 timp local in Romania, iar magnitudinea a fost de 3,3 grade.
 
Back
Sus