• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

In realitate, domnul Purcaru a vorbit despre un cutremur cu magnitudinea de 6,75-7,0 pe scara Richter, care nu este unul catastrofal. Am spus si la celalalt topic (2009-2014?) ca nu cred ca sunt conditii suficiente pentru un seism de 7,2-7,5 grade pe scara Richter, ci e mai probabil ca actualele conditii seismice de la est de Romania sa permita producerea doar a unui cutremur comparabil cu cele din 1986 si 1990, urmand ca mai tarziu, dupa 2010-2012, sa vedem ce si cum. Trebuie notat ca un seism vrancean de 6,7-7 grade nu e sigur ca ne scapa de unul foarte puternic, dupa cum un seism de 7,2-7,5 grade mai poate fi urmat, la interval de cativa ani, de un seism de 6,7 grade pe scara Richter. Cutremurul din 1802 s-a produs la 12 ani dupa seismul de 6,9 grade din 6 aprilie 1790. Cutremurul din 1838 a avut loc la 9 ani dupa seismul de 7,0 din 26 noiembrie 1829.
 
România va fi afectata de un cutremur major pâna in 2010
Un raport ONU arata ca Romania, Grecia si Italia sunt tarile cu cel mai mare risc seismic din Europa. Profesor la Universitatea din Frankfurt, George Purcaru a anticipat cutremurul din 1977 din Romania si prezice ca va fi un alt cutremur devastator in Vrancea pentru intervalul 2000-2012. Prima predictie a facut-o inca din 1974, dar profesorul preciza ca seismul se va produce in jurul anului 1980, dar cutremurul a venit cu trei ani mai devreme. Predictia stiintifica a cutremurelor este o activitate recenta, ce dateaza de prin anii 1960. Seismologii urmaresc trei variabile: locul, magnitudinea si momentul producerii cutremurului. Momentul seismului este cel mai dificil de prezis. George Purcaru a pus bazele Comitetului de predictie a cutremurelor de pe langa Comisia Europeana inca din 1986
Gardianul
Inca o proba de articol scos din putul gandirii...
Se amesteca mere cu pere, se face confuzie intre mancare si mancarime, etc...

Bogdan
 
Astazi s-a inregistrat din nou activitate seismica in regiunea Fagaras, care este a doua zona seismogena a tarii dupa Vrancea. In ultimele saptamani, activitatea seismica locala din regiunea Fagaras a inceput sa creasca. Ultimul seism fagarasan puternic a avut loc in anul 1916 (magnitudine 6,5 pe scara Richter, intensitate aproximativ IX pe scara Mercalli).
 
eu m-am hotarit sa stau cu ochii pe fagaras, flerul imi spune ca va fi mult mai interesant decit vrancea :smile:

se pare ca am dreptateeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :)
 
In regiunea Fagaras s-au produs astazi 3 seisme: primul la ora 10h37min timp universal (magnitudine 1,8-1,9), al doilea la ora 14h49min timp universal (magnitudine 2,6-2,7) si al treilea la ora 14h58min (magnitudine 2,6-2,7). Desi avem un topic special destinat seismelor fagarasene, trebuie subliniat, din nou, faptul ca regiunea FAGARAS este a doua zona seismica a tarii, dupa VRANCEA, din punct de vedere al magnitudinii maxime. Ultimul seism fagarasan puternic a avut loc in anul 1916 (magnitudine 6,5). Cutremurele fagarasene sunt de tip crustal, de mica adancime, de aceea ele se resimt foarte puternic in zona epicentrala, dar intensitatea scade mai repede cu cresterea distantei fata de epicentru.
 
E interesant faptul ca seismul de ieri din Vrancea a fost, precedat, pe de o parte, de o anumita intensificare a activitatii seismice in Fagaras, pe de alta parte de cateva seisme in Marea Neagra, in Crimeea. Ca si cum ambele subplaci ar fi generat simultan o anumita presiune, atat cea Moesica, cat si cea a Marii Negre.
 
A venit si randul Banatului sa se zguduie. Dupa ce ieri s-au produs cutremure in Fagaras si Vrancea, in aceasta dimineata a avut loc un cutremur in Banat, cu epicentrul in zona Banloc-Timis. Seismul a fost slab, de 2,5 grade pe scara Richter.
Se confirma astfel ca cele mai active zone seismice din Romania sunt Vrancea, Fagaras si Banat.
 
Cutremurele de azi din Vrancea sunt absolut banale, normale dupa 2 zile de calm seismic relativ. Nu trece saptamana fara cel putin unul sau doua seisme vrancene cu magnitudinea de cel putin 2,5 grade sau mai mare.
 
Cutremurul produs in aceasta seara in Vrancea a fost cel mai puternic seism de dupa anul 2005. In perioada 2006-2008, in Vrancea nu s-a mai produs nici un cutremur cu magnitudinea peste 5,2. Este adevarat, a existat un seism de 5,0-5,1 pe 6 martie 2006, dar la foarte mare adancime, de 151 km, resimtit slab la Bucuresti (intensitate III pe scara Mercalli). Cutremurul din seara asta a avut o magnitudine undeva in intervalul 5,2-5,4 pe scara Richter (EMSC il da cu mb=5,3 grade); eu cred ca a fost peste 5,1 grade, din cauza ariei foarte mari pe care s-a simtit. Faptul ca s-a simtit binisor si in Moldova, la Focsani si Iasi, arata ca magnitudinea a fost binisor peste 5,0 pe scara Richter clasica, de aceea cred ca un 5,3-5,4 e plauzibil.
Cred ca era de asteptat un astfel de cutremur, cu magnitudinea de peste 5,0 pe scara Richter. Vrancea nu e ea fara astfel de hutza-hutza. :sad: :32: :32: Dupa pauza de 3 luni fara seisme de magnitudine 4 (intre 17 decembrie 2008 si 12 aprilie 2009), era cumva in neregula. Calmul seismic anormal, prelungit, de regula preceda o intensificare. Se pare ca aceasta \"regula\" nu este exclusa nici pentru Vrancea, deci si Vrancioaia se comporta asa. Calmul anormal si prelungit preceda seisme mai maricele. Nu cred ca vine un cutremur major acum, putem avea insa seisme de 5-6 grade, chiar 6,5 pe scara Richter. Uneori, Vrancea \"da\" cutremure in perechi, la magnitudini apropiate. Dar nu uitati ca seismele de 5 pana la 6,5-6,9 grade nu sunt distrugatoare, pentru ca se produc la adancime mare.
Mai e interesant ceva. In zilele trecute, chiar si astazi, in partea de vest a Iranului s-au produs mai multe cutremure mici, chiar unul de 4,6 grade azi. S-au semnalat seisme mici si in estul Turciei, precum si spre Caucaz. Iata conexiunile, ca sa zic asa. Vestul Iranului, estul Turciei, Caucaz, Vrancea...
Atasez harta EMSC cu situatia seismica de azi.
 
S-a produs deja o replica de 3,5-3,7 grade pe scara Richter, in acelasi punct ca si socul initial. Nu vine nimic grav, deocamdata.
 
Avand in vedere faptul ca INFP comunica valori de magnitudine moment seismic, si nu magnitudine Gutenberg-Richter (scara Richter clasic), si faptul ca magnitudinea moment este mai mica pentru seismele mici si moderate, in timp ce pentru cele de 7 grade magnitudinea bazata pe moment e mai mare, cred ca magnitudinea Richter a seismului de sambata a fost in jur de 5,5 grade ! Acest lucru se sustine si prin marimea ariei pe care s-a simtit, incluzand Bulgaria, zona Chisinau, dar si prin felul cum s-a simtit. Eu am mai simtit seisme de 5,1-5,2 grade, dar nu chiar asa, erau trepidatii usoare, timp de 2-3 secunde. Acum miscarea a fost mai puternica, am sesizat clar directia est-vest, s-a miscat biblioteca, au zdranganit geamurile vreo 5-10 secunde. Plus ca EMSC il da cu mb=5,3 grade, iar mb de asemenea e mai mica decat magnitudinea Richter. Repet, am sesizat foarte net miscarea orizonatala, se deplasa pe directia est-vest. La 5,2 grade Richter nu simti asa. La 5,5 grade pe scara Richter clasica, da. Eu il trec la catastif cu 5,5 pe scara Richter !!!!
 
De exemplu, INFP da seismul din 28 aprilie 1999 cu 5,3 grade ! In realitate, magnitudinea Richter a fost de 5,7 grade, intensitatea maxima VI grade Mercall la Galati si Focsani, IV-V grade la Bucuresti. Seismul din 14 mai 2005 e dat cu 5,1 grade ca magnitudine moment, dar in realitate magnitudinea Gutenberg-Richter clasica a fost de 5,6 grade !
Sincer, eu nu as mai da magnitudinea moment in comunicate. As reveni la scara Richter clasica, deoarece momentul seismic a fost definit pentru cutremure mari, magnitudinea moment a fost introdusa tocmai pentru seismele foarte mari, pentru care scara Richter clasica se spune ca \"satureaza\". Magnitudinea-moment nu a fost definita pentru seisme mici si moderate, ci, prin modul de definire, a avut in vedere seismele majore, pentru care magnitudinea Richter clasica nu mai exprima energia eliberata de toata zona rupta, ci doar de o parte a zonei faliate.
Concluzie: seismul din 25 aprilie 2009 a avut o magnitudine pe scara Richter de 5,5 grade !!! 5,5 grade. Nu pe magnitudine-moment.
 
Un alt argument este acela ca INFPul insusi compara acest seism cu cele din 28 aprilie 1999, 6 aprilie 2000 (5,5 grade, a trezit lumea din somn, noaptea la 3 si 10), 14 mai 2005 (5,6 grade, a trezit lumea din somn la 4h53min ora locala in Romania). De asemenea, INFP considera ca genul asta de seisme se produc cam la 2-3 ani, in medie. Si asa este. Seismele vrancene de magnitudine minim 5,5 grade se repeta, in medie, cam la 2-4 ani. Cutremurele de 4,9-5,3 grade revin la o medie de unul sau doua pe an...
Asadar, seismul a fost de 5,5 pe scara Richter clasica !
 
adica abia peste 2-3 ani mai simt :32: ? :sad::crybaby::32::crybaby:
 
Nu e obligatoriu. Vrancea da frecvent cutremure-perechi. Daca vine un cutremur-pereche, magnitudinea poate sa difere cu cateva zecimi de grad fata de a socului principal. Daca socul principal a fost de 5,5 grade, un eventual,seism pereche poate sa aiba o magnitudine de 4,5-5 grade, sau poate sa fie de 5,5-6,5 grade, la fel de bine....:sad: :32: :32:
 
Dar cutremurul-pereche, daca se va produce, poate veni si peste cateva saptamani sau peste cateva luni, la fel de bine...:sad: :32: :32:
Oricum, e interesant ca evolutia seismelor seamana oarecum cu cea din 2004. Pe 12 aprilie am avut un seism la mare adancime, acum s-a produs seism la 100 km adancime. In 2004, am avut seisme la 140-160 km in 27 sept si 24 oct, pe 27 oct s-a produs cel de 6,0 la 100 km adancime. Cateva luni mai tarziu, pe 14 mai s-a produs seism de 5,6 la 148 km adancime. Deci seisme repetate, dubleti, perechi de cutremure.
 
Un alt argument este acela ca INFPul insusi compara acest seism cu cele din 28 aprilie 1999, 6 aprilie 2000 (5,5 grade, a trezit lumea din somn, noaptea la 3 si 10), 14 mai 2005 (5,6 grade, a trezit lumea din somn la 4h53min ora locala in Romania). De asemenea, INFP considera ca genul asta de seisme se produc cam la 2-3 ani, in medie. Si asa este. Seismele vrancene de magnitudine minim 5,5 grade se repeta, in medie, cam la 2-4 ani. Cutremurele de 4,9-5,3 grade revin la o medie de unul sau doua pe an...
Asadar, seismul a fost de 5,5 pe scara Richter clasica !

Am analizat catoloagele de cutremure si, confruntandu-le cu amintirile legate de anunturile magnitudinilor de catre INFP la data producerii, a rezultat o neconcordanta. Se poate sa ma insele memoria.
1. Eu imi amintesc in august \"86 ca au anuntzat un 6 si ceva si acum vad ca a fost 7
2. La fel pentru 30 mai \'90 parca au anuntzat 6.3
3 pentru 31 mai \'90 au anuntzat 5+ ...
Voi cum va amintiti?
Avetzi ceva ziare din datele respective sa le confruntam cu cataloagele?
:sad:
Alta problema ar fi declaratziile lui Marmureanu de la Realitatea din seara cutremurului in care sustinea ca nu exista o ciclicitate a cutremurelor puternice in Vrancea. A doua zi pe site-ul INFP se facea o analiza a ciclicitatzii cutremurelor de 5.5 ?! :32:
 
andy_1950, in 1986 eram oricum pe vremea cenzurii comuniste, au dat 6,5 grade ca sa nu intre lumea la idei. In realitate, magnitudinea pe scara Richter a fost de 6,95 spre 7,00. Pentru 1990, imi aduc aminte ca la primul seism au anuntat intre 6,5-6,8 grade (ulterior revizuit ca 6,7), pentru al doilea au zis 5,8 grade (ulterior 6,1).

In legatura cu seismele produse in ultima vreme in Vrancea, eu cred ca ele vin in mod firesc ca o intensificare a activitatii ce urmeaza unei pauze seismice de 3 luni, pauza cand nu s-au mai produs seisme de 4 grade (din 17 decembrie 2008, cand a avut loc un seism de 4,5 grade la 89 km adancime, aparent un fel de precursor al cutremurului de 5,5 grade din 25 aprilie 2009...:32: :32: :sad: :32: ). Plus ca in ultimii ani, in perioada 2006-2008, Vrancea nu a mai dat seisme de peste 5,0 pe scara Richter, iar cutremurele de 4-5 grade au fost foarte adanci, la 140-160 km in general, deci au fost simtite foarte slab, trecand practic neobservate. Ultimele cutremure vrancene comparabile cu cel din 25 aprilie 2009 s-au produs la 14 mai, 18 iunie si 13 decembrie 2005, dar la foarte mare adancime, 148-154 km !!!!
 
Back
Sus