Cutremurul produs in aceasta seara in Vrancea a fost cel mai puternic seism de dupa anul 2005. In perioada 2006-2008, in Vrancea nu s-a mai produs nici un cutremur cu magnitudinea peste 5,2. Este adevarat, a existat un seism de 5,0-5,1 pe 6 martie 2006, dar la foarte mare adancime, de 151 km, resimtit slab la Bucuresti (intensitate III pe scara Mercalli). Cutremurul din seara asta a avut o magnitudine undeva in intervalul 5,2-5,4 pe scara Richter (EMSC il da cu mb=5,3 grade); eu cred ca a fost peste 5,1 grade, din cauza ariei foarte mari pe care s-a simtit. Faptul ca s-a simtit binisor si in Moldova, la Focsani si Iasi, arata ca magnitudinea a fost binisor peste 5,0 pe scara Richter clasica, de aceea cred ca un 5,3-5,4 e plauzibil.
Cred ca era de asteptat un astfel de cutremur, cu magnitudinea de peste 5,0 pe scara Richter. Vrancea nu e ea fara astfel de hutza-hutza. :sad: :32: :32: Dupa pauza de 3 luni fara seisme de magnitudine 4 (intre 17 decembrie 2008 si 12 aprilie 2009), era cumva in neregula. Calmul seismic anormal, prelungit, de regula preceda o intensificare. Se pare ca aceasta \"regula\" nu este exclusa nici pentru Vrancea, deci si Vrancioaia se comporta asa. Calmul anormal si prelungit preceda seisme mai maricele. Nu cred ca vine un cutremur major acum, putem avea insa seisme de 5-6 grade, chiar 6,5 pe scara Richter. Uneori, Vrancea \"da\" cutremure in perechi, la magnitudini apropiate. Dar nu uitati ca seismele de 5 pana la 6,5-6,9 grade nu sunt distrugatoare, pentru ca se produc la adancime mare.
Mai e interesant ceva. In zilele trecute, chiar si astazi, in partea de vest a Iranului s-au produs mai multe cutremure mici, chiar unul de 4,6 grade azi. S-au semnalat seisme mici si in estul Turciei, precum si spre Caucaz. Iata conexiunile, ca sa zic asa. Vestul Iranului, estul Turciei, Caucaz, Vrancea...
Atasez harta EMSC cu situatia seismica de azi.