• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

da, dar dupa cum vezi se confirma acea chestie pe care am spus-o: aceeasi zona de 130-138 km Este foarte intersant cum v-a evolua. DIn pacate avem o zona foarte interesanta si INFP ar putea pune mai multe informatii, inclusiv model 3D al zonei Vrancea.La fel de bine, anumiti oameni de pe forum ar putea discuta mai multe, privin latura stiintifica. Nu e vorba de predictii.
 
Au reaparut seismele la vest de Bucuresti, dupa o oarecare acalmie \"locala\"...:hypocrite: :unsure:
 
Azi au fost mai multe microseisme. Ciudat este ca atunci cand se intampla ceva interesant, lumina la seismograful online ramane mai mult timp aprinsa (pana in noapte tarziu). Cand totul e calm, lumina e stinsa.

Concluzia: Cand lumina la seismograf este aprinsa mai mult inseamna ca exista un fel de alerta sau mai corect o atentie sporita a celor de la statia seismologica. Inseamna ca e mai probabil sa se intample ceva \"interesant\"...

In plus pe partea stanga (cu sensibilitate mai mare) sunt tot felul de franjuri la urmele lasate de ac, oare sa fie ceva ori doar ca cerneala curge mai mult si murdareste hartia mai mult?
 
Astazi s-a produs un cutremur cu magnitudinea 3 in sectorul vestic al Dobrogei, catre Dunare, in zona Harsova. Seismul de azi se coreleaza cu activitatea uneia dintre cele 4 mari falii care traverseaza Dobrogea de la est spre vest, si anume cu prelungirea faliei Capidava-Ovidiu.
 
Dupa cum vedeti, azi-noapte s-au produs 2 cutremure in Vrancea. Primul seism s-a produs in ziua de 5 martie a.c., ora 23:21 GMT, la o adancime de 136 km (adancime tipica pentru seismele vrancene subcrustale sau intermediare), in timp ce al doilea cutremur s-a produs azi-dimineata, la ora 4:41 GMT, tot in Muntii Vrancei, dar la adancime mica, de numai 13 km (fiind, prin urmare, un seism de tip crustal). Iata, deci, ca un seism subcrustal (adanc) are un \"ecou\" in scoarta terestra, la mica adancime ! Nu este deloc prima data cand se intampla acest lucru; au mai fost destul de multe cazuri in care s-a constatat o anumita corelatie temporala intre seismele adanci si cele crustale din Vrancea.
 
10.03.2008 16: 23: 50GMT 45,52N 26,45E 15,0 km ML=0,70
Obs.: microseism crustal in Vrancea (Muntii Buzaului)

10.03.2008 20: 14: 35GMT 45,85N 26,19E 40,7 km ML=1,40
Obs.: microseism crustal in Vrancea (Muntii Vrancei)

10.03.2008 20: 16: 46GMT 45,43N 26,58E 30,0 km ML=1,52
Obs.: microseism crustal in Vrancea (Muntii Buzaului)

10.03.2008 20: 17: 29GMT 45,41N 26,62E 30,0 km ML=1,27
Obs.: microseism crustal in Vrancea (Muntii Buzaului)

10.03.2008 20: 32: 21GMT 44,97N 27,22E 15,0 km ML=1,09
Obs.: microseism crustal in Campia Romana (Nord-Estul Munteniei, Est PLOIESTI)

10.03.2008 20: 48: 32GMT 45,69N 26,32E 18,5 km ML=0,73
Obs.: microseism crustal in Vrancea (Muntii Vrancei)

O secventa de cutremure crustale a fost semnalata in cursul serii de ieri. Cele mai multe dintre aceste evenimente au fost localizate in Vrancea, in Muntii Vrancei si ai Buzaului, la adancimi cuprinse intre 15 si 40 km. Un eveniment seismic a avut epicentrul in Nord-Estul Munteniei.
 
Dupa cum vedeti, az-noapte s-a produs in Vrancea si un seism adanc, deci un cutremur subcrustal, la peste 60 km adancime. Remarcam faptul ca seismul subcrustal a fost precedat de secventa de cutremure crustale (de la adancimi de 15-40 km). Din nou vedem, fapt deloc surprinzator, aceeasi corelatie intre activitatea seismica crustala (de mica adancime) din Vrancea si cea subcrustala (de adancime mare).
 
M intreb cand o sa fie urmatorul de peste 5... :hypocrite:
 
Astept si eu, mai ales ca sunt curios cata lume va intra pe aici atunci...:hypocrite: :unsure: :unsure: :D :ack:
 
Dar a mai fost vreo perioada de \"liniste\" atat e lunga? Inteleg ca se fac vreo 2 ani de la ultimul cutremur de peste 5, gresesc?
 
Aschiuta, ultimul cutremur vrancean cu magnitudinea peste 5,0 s-a produs pe 13 decembrie 2005 (M=5,2 si adancime 149 km). Pe 6 martie 2006 s-a mai produs un seism de magnitudine 4,9-5,0 la o adancime de 151 km. In 2007 cel mai puternic seism a avut loc pe 17 ianuarie, si a fost de 4,7 grade pe scara Richter. Au mai fost astfel de perioade, oricum ne putem astepta si la seism de magnitudine in jur de 5,0 pe scara Richter.
 
In Romania, incepand de aseara s-au produs cateva seisme slabe in Carpatii Orientali. Mai interesant pare a fi cel produs aseara la ora 19:35 GMT, cu epicentrul la nord de Vrancea, in partea central-sudica a Carpatilor Orientali (in judetul Bacau), la o adancime de 165 km !!!!!!!!!!!!!!!!
 
Cu circa 2 ore in urma, s-a produs un cutremur crustal (de mica adancime) in Vrancea. Conform calculelor INFP, magnitudinea a fost de 4,1 grade, iar adancimea focarului a fost de 23 km. Epicentrul a fost situat in zona de campie a judetului Vrancea, undeva intre Focsani-Marasesti. IRSA a calculat o magnitudine ceva mai mare, dar eu nu cred ca a fost 4,8 cat zic ei ! 4,8 la 10-20 km adancime, se simte taricel in epicentru. Am inteles, totusi, din ce s-a anuntat, ca intensitatea in zona epicentrala a fost cam de IV pe scara Mercalli.
 
Am facut o lista a seismelor vrancene moderate si puternice produse incepand din anul 1893, deci in perioada instrumentala a seismologiei romanesti. Lista este bazata pe cataloagele lui Marza, Radu, precum si pe cel online al INFP. Lista seismelor este aici
 
In ultimele zile, in zona Vrancea s-au produs mai multe seisme, atat de tip crustal (la adancimi h < 60 km), cat si de tip subcrustal/intermediar (la adancimi h > 60 km). Au avut loc si mai multe seisme la adancimi de 129 si 140-142 km, intre care si cel produs acum circa 20-25 de minute.
 
Cutremurul produs in Vrancea in aceasta dimineata a avut magnitudinea 3,0, dupa revizuirea finala a EMSC. Conform INFP, adancimea focala a fost de 126 km, dar EMSC a stabilit o adancime de circa 117 km. Oricum, seismul a avut loc in etajul de adancime 110-130 km, ceea ce e demn de notat.
 
In urma cu aproximativ 50 de minute, in zona Vrancea s-a produs al doilea seism cu magnitudinea in jur de 3 din aceasta zi. Cutremurul s-a produs, de asemeni, tot la o adancime de 120-130 km, la fel ca si cel de dimineata.
 
Mai e de notat un alt fapt, foarte interesant. Anume, acela ca activitatea seismica de azi din Vrancea vine dupa o noapte cu un numar mai mare de seisme mici in Turcia, precum si dupa cateva cutremure in Iran. Aceste elemente arata, fara indoiala, ca ultimele cutremure vrancene de astazi au fost produse de microplaca Marii Negre, care, la randul sau, este influentata de placa Anatoliana si de cea Araba.
 
Cutremurele produse in ultimele zile in Vrancea nu sunt, totusi, neobisnuite. Sa nu uitam ca Vrancea este o zona seismica in care activitatea este aproape permanenta. Aproape tot timpul se produc ruperi, mai mari sau mai mici, la diferite etaje de adancime. Sigur, pot alterna perioade cu mai multe cutremure cu perioade de timp in care seismele sunt mai putine sau/si mai slabe.
Singurul lucru mai interesant pe care l-as sublinia este acela ca ultimele seisme vrancene au aparut pe fondul unui numar mai mare de seisme din Turcia si Iran, si dupa cutremurul major produs in China (Tibet). La urma urmei, si acest lucru mi se pare normal, deoarece ne aflam sub influenta predominanta a stressului de compresiune generat de marea placa Euro-Asiatica. Influenta placii tectonice Africane este mai putin importanta si aceasta stare de lucruri se va mentine pana in jurul anului 2024 !
 
EMSC a afisat datele revizuite ale seismului de aseara. Cutremurul s-a produs in regiunea FAGARAS-CAMPULUNG, la o adancime de 5 km. Atasez aici o harta cu localizarea exacta a epicentrului.
 
Back
Sus