• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Cutremurul produs aseara in regiunea FAGARAS-CAMPULUNG se incadreaza, cred, in activitatea seismica specifica acestei zone. Stim ca zona FAGARAS-CAMPULUNG este a doua regiune seismogena a tarii, dupa VRANCEA. Regiunea fagarasana are potential de a da seisme cu magnitudini de pana la 6,5 grade pe scara Richter.
 
INFP
30.03.2008 16: 20: 17GMT 45,24N 24,90E 5,0 km ML=1,96
Obs.: seism minor crustal (superficial) in Fagaras (zona CAMPULUNG MUSCEL)

30.03.2008 16: 50: 37GMT 45,24N 24,84E 5,0 km ML=2,31
Obs.: seism minor crustal (superficial) in Fagaras (zona CAMPULUNG MUSCEL)

30.03.2008 17: 32: 43GMT 45,25N 24,83E 5,0 km ML=2,75
Obs.: seism minor crustal (superficial) in Fagaras (zona CAMPULUNG MUSCEL)
EMSC
Magnitude ML 2.8
Region ROMANIA
Date time 2008-03-30 at 17: 32: 43.5 UTC
Location 45.25 N ; 24.83 E
Depth 5 km
Distances 39 km NE Râmnicu vâlcea (pop 107,558 ; local time 20:32 2008-03-30)
17 km W Câmpulung (pop 37,280 ; local time 20:32 2008-03-30)
4 km SE Corbi (pop 4,381 ; local time 20:32 2008-03-30)

INFP
30.03.2008 17: 35: 49GMT 45,21N 24,76E 3,0 km ML=1,70
Obs.: microseism crustal (superficial) in Fagaras (Sud-Estul lacului Vidraru-Arges)

30.03.2008 17: 39: 22GMT 45,19N 24,94E 5,0 km ML=1,78
Obs.: microseism crustal (superficial) in Fagaras (zona CAMPULUNG MUSCEL)

Iata secventa de seisme fagarasene de ieri seara. Ma intreb daca ce am vazut noi pe seismograma live avea legatura cu agitatia seismica superficiala din regiunea Fagaras ?!
 
Cateva seisme foarte mici s-au produs ieri si azi in Vrancea. Sunt nesemnificative, ele fac parte din fondul de activitate curenta al Vrancei. Cel din dimineata asta s-a produs la circa 110 km adancime. Seismul de aseara a fost localizat un pic mai sus, la circa 70 km adancime.
 
Astazi s-a produs un cutremur crustal (superficial) minor in zona Banatului, cu epicentrul langa Herculane, pe valea Cernei. Seismul nu este neobisnuit, el face parte din activitatea seismica tipica a Banatului montan; zona Cernei, de la Mehadia pana la Orsova, este situata pe un graben, o asociatie de falii crustale \"in trepte\" in care blocul central este \"cazut\" fata de blocurile laterale marginase. Seismicitatea zonei este destul de ridicata, si de-a lungul timpului in zona Herculane s-au produs cutremure care au atins intensitati de pana la VII si chiar VIII grade pe scara Mercalli. Precedentele seisme puternice din zona Herculane-Toplet au avut loc in anii 1910 (intensitate maxima VII pe scara Mercalli), respectiv in 1991 (intensitate locala VIII si magnitudine 5,6 pe scara Richter). Cutremurul din 18 iulie 1991, cu epicentrul in zona Baile Herculane, a cauzat importante pagube materiale la Herculane si in imprejurimi.
 
Cutremurul produs aseara in Vrancea la o adancime in jur de 133 km este total nesemnificativ. Totusi, trebuie notat un lucru interesant. Din nou, avem multe seisme mici in Turcia. Foarte multe cutremure in Turcia, de mica magnitudine, ce e drept, dar in numar ridicat. Acest lucru ne arata, fara indoiala, ca ne influenteaza Turcia, mai bine zis placa Anatoliana. Placa Anatoliei \"dicteaza\", de la distanta, si comportamentul Vrancei. Suntem sub influenta placii Anatoliene, e clar. Si nu ca o spun eu, o spun persoane de specialitate, cu care am mai discutat. Au spus ca placa Anatoliei impinge micro-placa Marii Negre, si mai da cate un \"impuls\" si spre Vrancea, mai apar aglomerari de ruperi minore si in Vrancea aproape simultan cu miscarile seismice din Turcia. Asa ca este clar ca ne influenteaza Turcia !!!
 
Ati observat ca in ultima vreme s-au indesit seismele mici in Dobrogea de Nord, in zona sistemelor de falii crustale legate de falia Sfantu Gheorghe ??? A fost o perioada destul de lunga, in 2006-2007, in care numarul de seisme in Dobrogea de Nord a fost foarte scazut, ba chiar au fost lungi intervale lipsite de activitate seismica minora. De ceva timp, se pare ca s-a reluat activitatea obisnuita pe faliile nord-dobrogene, ceea ce este interesant.
 
Dupa cum vedeti in buletinul seismic de azi, am avut cutremure in Maramures, in Vrancea si in zona Fagaras-Nordul Olteniei (Valcea). Seismul cel mai important al zilei, cel care apare si pe seismograma postata, este cel produs in zona maramureseana, cu epicentrul la est de Baia Mare, in arealul Baia Sprie-Cavnic. Interesant de vazut daca vor mai urma si alte seisme locale in zona Maramuresului. In general, cutremurele maramuresene seamana, ca mod de manifestare, cu cele din zona Banatului, adica apar in secvente de evenimente seismice in intervale de ordinul zilelor sau saptamanilor.
 
Mea culpa...:hypocrite: :biggrin: :harhar:
Fac urmatoarea rectificare. Seismul care apare pe seismograma este acesta:

24.04.2008 14: 18: 21GMT 45,54N 26,41E 5,0 km ML=2,21
Obs.: seism minor crustal (superficial) in Vrancea (Muntii Buzaului)


Evident, a fost vorba despre un cutremur crustal din regiunea Vrancea. Cutremurul din Maramures a fost mai devreme, pe la pranz, asa. Ceea ce am vazut pe imagine a fost seismograma acestui cutremur crustal din Muntii Buzaului; epicentrul acestei miscari seismice a fost situat in vecinatatea muntelui Penteleu.
 
Doua dintre cutremurele produse azi in Vrancea, au avut loc la o adancime cam de 120+/5 km, iar epicentrul a fost situat in partea de sud a regiunii, in Muntii Buzaului.
 
Un cutremur moderat s-a produs astazi in nord-vestul Marii Negre, fiind resimtit in Ucraina, in Basarabia, dar si in mai multe localitati din nordul Dobrogei si estul Moldovei (Galati, Tulcea , s.a.). Probabil ca acest seism a fost provocat de o miscare tectonica a uneia dintre faliile nord-dobrogene. Faliile respective se prelungesc atat spre Muntenia, cat si spre Marea Neagra. Microplaca Marii Negre are o miscare de impingere de la sud-est catre nord-vest, iar aceasta presiune a microplacii poate reactiva faliile crustale, declansand seisme frecvente in lungul acestor falii. Ultimele seisme mai puternice in Dobrogea de Nord s-au produs la 13 noiembrie 1981 (M=5,3) si, respectiv, la 3 octombrie 2004 (M=5,4). Cutremurele din 1981 si 2004 au afectat orasul Tulcea (unde s-au semnalat avarii usoare si moderate), dar au fost resimtite in cea mai mare parte a Dobrogei, precum si in estul Moldovei si in jumatatea de est a Munteniei. Spre deosebire de aceste cutremure (legate de falia Sfantu Gheorghe), seismul de azi a avut epicentrul mai la est, in Marea Neagra (focarul fiind sumarin).
Presiunea generata de microplaca Marii Negre este importanta pentru zona Vrancea, stiut fiind faptul ca seismele vrancene puternice sunt generate, intotdeauna, in perioadele de intensificare a influentei microplacii Marii Negre.
 
Se pare, totusi, ca sistemul de falii crustale din care face parte si cea care a generat seismul de astazi devine mai activ, cu deosebire, in perioadele in care presiunea microplacii Marii Negre incepe sa creasca sau se mentine foarte mare. Cutremurul din 13 noiembrie 1981 din zona Tulcea (M= 5,3) s-a produs intre seismele vrancene majore din 1977 si 1986, intr-o perioada de presiune ridicata a placii Marii Negre. De asemenea, seismul din 3 octombrie 2004 (M= 5,4) din zona Tulcea s-a produs cu putin timp inainte de declansarea unui seism vrancean de energie medie (M=6,0), determinat de placa Marii Negre.
Sa fie oare acest cutremur inca un semn ca placa Marii Negre incepe, treptat, sa isi sporeasca presiunea, sa impinga mai puternic de la SE catre NV ?? Daca da, acest lucru ar trebui sa se vada in urmatorii cativa ani, printr-o crestere treptata a numarului de cutremure vrancene de adancime mare.
 
in afara de cutremurul de dimineata a mai fost o \"musculita\" seismica:whistling:
cel putin asa mi se pare mie....
 
Suntem citati, fratilor !!! Ia cititi aici...

Cutremur la Constanţa!

Constanţa a fost zguduită ieri, în jurul orelor 11.00 (orele 8.00 GMT - n.r.), de un cutremur de două-trei grade pe scara Mercalli. Epicentrul seismului a fost localizat în Marea Neagră, la marginea de nord-vest a platformei continentale, focarul fiind submarin. Fenomenul a afectat mai mult sudul Ucrainei şi a fost resimţit şi la Tulcea, Galaţi, Iaşi, precum şi în alte localităţi din estul României.

Telegraf (Constanta)
 
Potrivit cutremur.net, ultimul seism mai important din zona de nord a Dobrogei - magnitudine 5,4 pe scara Richter - a avut loc pe 3 octombrie 2004 şi a avut epicentrul în vecinătatea oraşului Tulcea. Cutremurele din zona Dobrogei şi din interiorul platformei Mării Negre au la bază activitatea tectonică asociată cu mai multe fracturi ale crustei terestre, falii care segmentează blocul tectonic al Mării Negre.
 
Acest cutremur din Marea Neagra ramane unul interesant prin faptul ca a fost declansat de acelasi sistem tectonic complex care a generat seismele din 13 noiembrie 1981 si 3 octombrie 2004, iar magnitudinea a fost apropiata de magnitudinile acestora. Chiar daca epicentrul nu a fost chiar acelasi, sistemul tectonic \"generator\" a fost cel care a actionat si in cazul seismelor din 1981 si 2004. Intensitatea cu care seismul a fost resimtit in Romania a fost mai mica decat a precedentelor cutremure, deoarece epicentrul a fost situat ceva mai departe, in Marea Neagra, in apropiere de Insula Serpilor. Seismele din 1981 si 2004 au fost resimtite la Tulcea cu intensitatea VI-VII pe scara Mercalli, in timp ce cutremurul din 7 mai 2008 a avut, la Tulcea, intensitatea de IV grade. Oricum, la fel ca si in cazul cutremurelor precedente, si acest cutremur a avut o arie macroseismica ce a inclus cea mai mare parte a Dobrogei, partea de est a Munteniei, dar si centrul si sudul Moldovei. Dupa cum vedeti, aria pe care a fost resimtit seismul in Romania (cu intensitati de la II la IV grade) a fost destul de larga.
 
Alex, ţi-a ieşit copilul în lume, nu te simţi mândru?

Şi tu Sorin, că tu ai muncit la ştirea aia :hypocrite:
 
Nu ştiam, club afaceri nu frecventez, nu m-a impresionat niciodată.

off-topic. Ioi, 99 de posturi :hypocrite: Pe niciun forum pe unde umblu nu am adunat atâtea posturi în nici măcar un an hihihi.

Mda, club afaceri a luat-o din Cotidianul, ştiam de aia, dar uitasem. Creşte odoru\', creşte.
 
La cat mai multe posturi :hypocrite: Pe de alta parte, desi nu umblu cu limba scoasa dupa trafic, ma bucur atunci cand vad ca altii considera folositor tot ce facem noi aici. E super fain sentimentu\' :biggrin:
 
Eu te înţeleg, că doar ai pus suflet în el şi nu numai, având în vedere că ăsta nu e magazin online să scoţi bani din el şi ca atare răsplata...


Ieeee, sunt în clubul de două stele!! Tu eşti de şapte stele, parc-ai fi hotel în Dubai!
 
Back
Sus