• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Astazi s-a produs un cutremur de mica magnitudine in Maramures, cu epicentrul in zona Negresti Oas, la nord-est de Satu Mare. Zona maramureseana este destul de activa, cu numeroase seisme superficiale, de mica adancime (h=5-15 km). Ultimul seism local (slab) s-a produs pe 24 aprilie 2008, la ora 9h57min GMT, avand epicentrul in zona Baia Sprie-Cavnic.
 
In zona Maramuresului, seismele reprezinta ceva chiar neobisnuit. Este o zona seismica asemanatoare cu cea din Banat, caracterizata prin producerea de cutremure de foarte mica adancime, de obicei intre 5-12 km, si avand magnitudini nu prea mari, de maxim 4,7-5,2 grade pe scara Richter; din cauza adancimii mici la care se produc aceste cutremure, ele pot fi resimtite destul de puternic in zona epicentrala, cu intensitati de pana la gradul VII. Ultimul cutremur mai puternic s-a produs la 23 noiembrie 2006, a avut epicentrul la nord de Satu Mare, chiar dincolo de granita cu Ucraina, dar a fost resimtit destul de puternic la Baia Mare, Satu Mare, Negresti-Oas si in mai multe localitati de pe Valea Izei; spre exemplul, la Baia Mare, seismul din 2006 (de magnitudine 4,8) a fost resimtit cu intensitatea IV-V pe scara Mercalli.
 
In ultimele zile, s-au produs mai multe microseisme la circa 60-100 km adancime in partea de nord-vest a Muntilor Vrancei, in zona Tg. Secuiesc-Covasna, deci spre interiorul Curburii Carpatice. Acolo e o zona de fractura adanca, in care se semnaleaza si alte manifestari geofizice...stiti doar despre emanatiile de gaze, mofete, ape carbogazoase si altele, care incep taman din zona aia si se prelungesc in lungul Carpatilor Orientali.
De asemenea, azi-noapte s-a produs un seism minor la circa 120 km adancime in Vrancea, in zona Muntilor Buzaului.

Offtopic: Alex, poti sa adaugi si restul materialului la articolul despre cutremurele dobrogene (partea postata aseara). Mersi ...
 
Ieri, in afara de microseismul din Vrancea, s-a produs un cutremur mic si in zona Fagaras, avand epicentrul in nord-vestul muntilor Fagaras (la vest de vf. Negoiu). Dupa cum vedeti, si regiunea Fagaras are ceva activitate, chiar daca relativ slaba, deocamdata.
EarthQuake, iti aduci aminte de mos\' Fagarasu\' ??? :hypocrite:
 
Ultimele seisme de ieri din Vrancea s-au produs la o adancime de circa 125-130 km, ceea ce mi se pare totusi normal. De regula, incepand de la acea adancime de 120 km incepe sa creasca frecventa seismelor mici. Studiile recente au aratat ca tensiunile cele mai mari se acumuleaza intre 120-160 km adancime, in jumatatea inferioara a blocului litosferic.
 
1. Se va produce urmatorul seism de peste 6,7 Richter in jurul lui 2010?

2. Va afecta Constanta foarte mult?

3. Va fi la 150 km, adica de adancime?

4. Va fi noaptea?

5. Va fi primavara sau toamna?

6. Va mai fi un seism mediu inainte?

7. Ne va lua prin surprindere?
 
Romania, Bulgaria si R. Moldova vor avea o harta seismica
Romania, Bulgaria si Republica Moldova vor elabora, pana la sfarsitul acestui an, o harta comuna seismica, ce va monitoriza in special zona Vrancea, anunta Romania Libera in pagina electronica.

\"Harta este unica pentru cele trei tari, care in prezent se conduc fiecare dupa harti diferite. Harta comuna va permite unificarea eforturilor savantilor pentru a minimaliza efectele negative ale cutremurelor\", a spus directorul Institutului de Geologie si Seismologie al Academiei de Stiinte a Moldovei, Vasile Alcaz.
Ziare
 
E normal ca Vrancea sa mai si miste. Cele 2 cutremure de azi fac parte din seismicitatea de background a zonei, ruperi minore care au loc aproape in permanenta in zona Vrancea. Stiti doar ca Vrancea are o activitate cvasicontinua, cu seisme mai rare sau mai dese, mai slabe sau mai maricele...
 
Bravo Dodo pentru informatie! Cine stie poate moldovenii sau bulgarii vor fi mai deschisi in a da informatii despre cutremure decat ai nostri. Poate se sparge bula opacitatii.
 
un pic de agitatie dar nu prea inteleg ce si unde.
 
Un cutremur de 3,7 grade pe scara Richter s-a produs astazi, pe la 7 si 25 de minute, in Vrancea, la o adancime de 100 km (sau, conform IRSA, 126 km). Am pus imaginile capturate ale seismogramei cutremurului la topicul Seismograma de la Muntele Rosu in tiomp real!
 
O sa pun si eu imaginile. Sorin ce iti spuneam mai devreme? Confirma ca sa nu ma jumuleasca Alex sau Sever. Am observat ceva dar nu sunt foarte sigura. Daca in Bulgaria este un mic cutremur vine si la noi. Nu in toata Bulgaria, fix in acel punct de pe harta pe care o atasez. Ii spuneam lui Sov astazi ca vine si la noi... daca m-a crezut sau nu...el stie.
 
Zilele trecute au avut loc mai multe seisme, mici ce e drept, in zona litorala a Dobrogei de Sud, cu deosebire la Navodari; unele dintre acele seisme au avut epicentre submarine, la est de Navodari. De asemenea, s-a produs un cutremur pontic (slab) si in nord-estul Bulgariei, la est de capul Shabla.
In Vrancea, avem activitate obisnuita, desi exista o tendinta de crestere a numarului de cutremure mici la adancime mare.
 
E de notat faptul ca ultimele seisme din Vrancea s-au produs, in general, in jurul adancimii de 120 km. E o adancime foarte interesanta, ba chiar foarte misterioasa....
 
Si se duce repede Dodolica sa vaza ce si cum...:ack: :ack: :harhar: Hop si ea, cum e vorba de Aliens...:harhar: :harhar:
Lasand gluma la o parte, intr-adevar, zona asta de adancime pare interesanta fiindca nu e prea clar ce directivitate va avea un cutremur major generat aici. Ar fi posibil sa fie spre Muntenia sau spre Moldova, in egala masura. De aceea zic ca e interesant.
 
Cutremurul de azi din Vrancea, de magnitudine ML=4,0 si produs la o adancime de circa 133 km, nu este unul neobisnuit. Astfel de seisme se produc aproape lunar in Vrancea. Ceea ce e mai interesant e contextul in care s-a produs, dupa devastatorul cutremur din China, dupa cresterea treptata a numarului de seisme mici in Turcia si pe fondul unor activitati seismice in Iran, Kazahstan si, mai ales, a cutremurului de 6 grade pe scara Richter produs in Oceanul Indian, la marginea de vest a placii tectonice Indo-Australiene.
 
Ramane de vazut cand se va produce urmatorul cutremur cu magnitudinea de 5-5 si ceva, si mai ales la ace adancime. Ultimul seism vrancean cu magnitudinea de cel putin 5,0 pe scara Richter (clasica, nu moment Mw) a avut loc pe 6 martie 2006, la o adancime de 151 km. In 2007, am avut un cutremur de magnitudine 4,6-4,7 pe 17 ianuarie, la 128 km adancime. Dupa acel cutremur nu s-a mai produs nici un alt seism vrancean cu magnitudinea mai mare de 4,5 grade. Cred ca aceasta \"pauza\" se cam apropie de sfarsit, in mod normal ar trebui sa vedem mai des seisme de circa 5 grade, sa zicem 4,8 sau 5-5 si ceva...
 
Astazi s-au produs 2 cutremure in Vrancea, ambele la adancime mare, unul la 133 km, celalalt la 120 km adancime. Cele 2 seisme de azi confirma tendinta de crestere treptata a activitatii seismice din Vrancea. De cateva saptamani, mai ales dupa cutremurul catastrofal din China, observam o usoara tendinta de crestere a activitatii seismice vrancene, in special la mare adancime, pe la 120-140 km. Nu este ceva alarmant, nu se pune problema iminentei unui cutremur major in Vrancea, totusi e de notat ca aceasta crestere a numarului de seisme a devenit mai evidenta in special dupa cutremurul din China. Prin urmare, exista o anumita legatura intre ceea ce s-a intamplat in China si ceea ce se intampla, in prezent, in zona Vrancea. Intrebarea care se pune, evident, este ce anume provoaca aceasta legatura ??? Cred ca aceasta legatura intre seismul din China si activitatea din Vrancea ar putea fi reprezentate de dinamica placii tectonice Indo-Australiene, o placa enorma, cu o actiune care, de-a lungul timpului, s-a dovedit extrem de periculoasa pentru mai multe zone seismice situate la marginea placii Euro-Asiatice. Direct sau indirect, cutremurele din lungul centurii mediteranean-transasiatice (din care face parte si zona Vrancea) sunt generate de presiunile pe care marea placa Indo-Australiana le exercita asupra placii continentale Euro-Asiatice. Aceste presiuni sunt la originea seismelor care zguduie Romania (Vrancea), Turcia, Iranul, zona Caucaziana, Asia Centrala (Muntii Hindu Kush, Himalaya, Podisul Tibet, Pamir) si pana in China.
 
Spuneam ca, in pofida acestei tendinte de crestere treptata a activitatii seismice in Vrancea, nu putem vorbi, inca, de iminenta unui cutremur major vrancean (cu magnitudinea peste 7,0). Totusi, cred ca ne putem astepta la cutremure moderate, cu magnitudini de ordinul 5-6 pe scara Richter. Ultimul cutremur cu magnitudinea 4,9-5,0 (la limita, practic) s-a produs pe 6 martie 2006, la o adancime de 151 km; dupa acest seism, am mai avut un cutremur vrancean pe 17 ianuarie 2007, de magnitudine 4,6-4,7 si produs la o adancime de 128 km (seism resimit mai ales in Muntenia, pe directia Bucuresti-Zimnicea, cu intensitatea de III grade pe scara Mercalli). Interesant e la ce adancime se va produce primul cutremur vrancean de magnitudine 5+. EarthQuake, dai un pronostic ??? :ack: :ack:
 
Back
Sus